آیا مرد میتواند سهم سادات را به همسر و فرزندان سید خود بدهد، تا در مخارجی که بر عهده مرد نیست، به مصرف برسانند؟ امام و خامنهای: بدون اجازه حاکم شرع جایز نیست.العروة الوثقی، ج 2، قسمة الخمس، م 5؛ توضیحالمسائل مراجع، م 1841، 1842 و 1834؛ خامنهای، اجوبة، س 1017 و 1021. بهجت، فاضل، مکارم، نوری و وحید: نسبت به سهم امام بدون اجازه حاکم شرع جایز نیست و در سهم سادات، بنابر احتیاط واجب باید با اجازه حاکم شرع انجام گیرد.توضیحالمسائل مراجع، م 1834؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 355؛ نوری، توضیحالمسائل، م 1830، 1837 و 1838؛ وحید، توضیحالمسائل، م 1843 و 1850. تبریزی، سیستانی و صافی: سهم سادات را میتوان داد؛ ولی در سهم امام باید با اجازه حاکم شرع باشد.توضیحالمسائل مراجع، م 1834. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 95/500010)
آیا مرد میتواند سهم سادات را به همسر و فرزندان سید خود بدهد، تا در مخارجی که بر عهده مرد نیست، به مصرف برسانند؟
آیا مرد میتواند سهم سادات را به همسر و فرزندان سید خود بدهد، تا در مخارجی که بر عهده مرد نیست، به مصرف برسانند؟
امام و خامنهای: بدون اجازه حاکم شرع جایز نیست.العروة الوثقی، ج 2، قسمة الخمس، م 5؛ توضیحالمسائل مراجع، م 1841، 1842 و 1834؛ خامنهای، اجوبة، س 1017 و 1021.
بهجت، فاضل، مکارم، نوری و وحید: نسبت به سهم امام بدون اجازه حاکم شرع جایز نیست و در سهم سادات، بنابر احتیاط واجب باید با اجازه حاکم شرع انجام گیرد.توضیحالمسائل مراجع، م 1834؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 355؛ نوری، توضیحالمسائل، م 1830، 1837 و 1838؛ وحید، توضیحالمسائل، م 1843 و 1850.
تبریزی، سیستانی و صافی: سهم سادات را میتوان داد؛ ولی در سهم امام باید با اجازه حاکم شرع باشد.توضیحالمسائل مراجع، م 1834. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 95/500010)
- [سایر] مردی که همسر و فرزندانش سیّد هستند، میتواند به آنان سهم سادات بدهد تا به مصرف مخارج خود که بر عهده او است (مثل خوراک و پوشاک) برسانند؟
- [آیت الله بهجت] خانمی است غیر سیده که سرپرستی اطفال سید خود را به عهده دارد، آیا می تواند از سهم سادات برای مخارج خود و فرزندان خود استفاده کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانمی است غیرسیده که سرپرستی اطفال سیّد خود را به عهده دارد، آیا می تواند از سهم سادات برای مخارج خود و فرزندان استفاده کند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا مکلف میتواند سهم سادات را خودش بدون اجازه مرجع تقلید به فقیر سیّد بدهد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] خانمی است غیر سیّده که سرپرستی اطفال سیّد خود را به عهده دارد آیا میتواند از سهم سادات برای مخارج خود و فرزندانش استفاده کند یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اگر کسی با همسر شهیدی ازدواج کند و عهده دار سرپرستی او شود، برای او و فرزندان و همسرش (مادر فرزندان شهید) استفاده از اشیای خریداری شده با پول بنیاد شهید که به فرزندان او می دهد، جایز است؟ حقوقی که برای فرزندان شهید مقرّر شده است و کمکهای جنسی و نقدی که بنیاد شهید به آنان می کند، چگونه باید مصرف شود؟ آیا واجب است آنها را جدا نموده و به طور دقیق فقط برای فرزندان شهید مصرف نمایند؟
- [سایر] کسی که سید نیست، میتواند فطره را به سید بدهد؟
- [سایر] آیا غیر سید، میتواند کفّاره روزه را به سید بدهد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا مرد اجازه دارد که حجاب را به همسر و فرزندان خود تحمیل کند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر اعتکاف مرد موجب اذیت همسر و فرزندان او شود، می تواند معتکف شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که زنش سیّد است بنابر احتیاط واجب نباید به او خمس بدهند که به مصرف مخارج خودش برساند ولی اگر مخارج دیگران بر آن زن واجب باشد ونتواند مخارج آنان را بدهد و آنان واجب النفقه مرد نباشند، جائز است انسان خمس به آن زن بدهد که به مصرف آنان برساند.
- [آیت الله مظاهری] زنی که سرپرستی بچّههای سیّد را دارد میتواند به عنوان آن بچهها خمس بگیرد و مصرف کردن خود هم مانعی ندارد.
- [آیت الله سبحانی] خمس را باید دو قسمت کنند: یک قسمت آن سهم سادات است. بنابر اقوی باید با اذن مجتهد جامع الشرائط به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی که در سفر درمانده شده، بدهند و نصف دیگر آن سهم امام(علیه السلام) است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشرائط بدهند، یا به مصرفی که او اجازه می دهد، برسانند. ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد، در صورتی می تواند بدهد که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند، سهم امام(علیه السلام) را به یک طور مصرف می کنند.
- [آیت الله اردبیلی] سیّد میتواند صدقات واجب یا مستحب خود را به سیّد یا غیر سیّد بدهد و غیر سیّد میتواند صدقه مستحب خود را به سیّد بپردازد، ولی نمیتواند صدقه واجب خود نظیر زکات مال و زکات فطره را به سیّد بدهد، و چنانچه پرداخت کفّارات و ردّ مظالم بر غیر سیّد واجب شود، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را به سیّد بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خمس را باید دو قسمت کنند: یک قسمت آن سهم سادات است و باید به سید فقیر؛ یا سید یتیم؛ یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و نصف دیگر آن سهم امام (ع) است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشرایط بدهند؛ یا به مصرفی که او اجازه می دهد برسانند. ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد؛ بنا بر احتیاط واجب باید از مجتهدی که تقلید می کند اجازه بگیرد و در صورتی به او اذن داده می شود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند؛ سهم امام را به یک طور مصرف می کنند.
- [آیت الله بروجردی] خمس را باید دو قسمت کنند:یک قسمت آن سهم سادات است و باید به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و نصف دیگر آن سهم امام عَلَیْهِ السَّلَام است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشرایط بدهند، یا به مصرفی که او اجازه میدهد برسانند؛ ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمیکند بدهد، در صورتی به او اذن داده میشود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید میکند، سهم امام را به یک طور مصرف میکنند.
- [امام خمینی] خمس را باید دو قسمت کنند : یک قسمت آن سهم سادات است، که امر آن با حاکم است و باید آن را به مجتهد جامع الشرایط تسلیم کنند و یا با اذن او به سید فقیر یا سید یتیم یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و نصف دیگر آن سهم امام علیه یا به مصرفی که او اجازه می دهد برسانند، ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد در صورتی به او اذن داده می شود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند، سهم امام را به یک طور مصرف می کنند.
- [آیت الله بهجت] خمس را باید دو قسمت کنند، یک قسمت آن سهم سادات است که بنابر احتیاط واجب باید با اذن مجتهد جامعالشرایط به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و نصف دیگر آن سهم امام علیهالسلام است که در این زمان باید به مجتهد جامعالشرایط بدهند، و در صورت عدم مطالبه مجتهد، به مصرفی که او اجازه میدهد برسانند، ولی اگر انسان بخواهد سهم امام علیهالسلام را به مجتهدی که از او تقلید نمیکند بدهد، در صورتی به او اذن داده میشود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید میکند، سهم امام علیهالسلام را از نظر کمیت و کیفیت به یک نحو مصرف میکنند.
- [آیت الله نوری همدانی] خمس را باید دو قسمت کنند : یک قسمت آن سهم سادات است ، بنابر احتیاط واجب باید با اذن مجتهد جامع الشرائط به سیّد فقیر ، یا سیّد یتیم ، یا به سیّدی که در سفر درمانده شده ، بدهند و نصف دیگر آن سهم امام ( علیه السّلام ) است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشّرائط بدهند ، یا به مصرفی که او اجازه می دهد برسانند . ولی اگرانسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد ، در صورتی به او اذن داده می شود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند ، سهم امام را به یک طور مصرف می کنند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خمس را باید دو قسمت کنند، یک قسمت آن سهم سادات است و باید به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی که در سفر درمانده شده بدهند و نصف دیگر آن سهم امام است که در این زمان باید به مجتهد جامع الشرایط بدهند یا به مصرفی که او اجازه می دهد برسانند ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی که از او تقلید نمی کند بدهد، در صورتی به او اذن داده می شود که بداند آن مجتهد و مجتهدی که از او تقلید می کند، سهم امام علیه السلام را به یک طور مصرف می کنند.