اگر مال مخمس با مال غیر مخمس، در یک حساب بانکی جمع شود ؛ آیا میتوانیم برای مخارج زندگی نیت کنیم مال غیرمخمس کسر شود؟ آیات عظام امام، بهجت، تبریزی، سیستانی و نوری: آری، جایز است. امام، استفتاءات، ج 1، خمس، س 201 ؛ تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 376 ؛ دفتر: بهجت، سیستانی و نوری. آیات عظام خامنهای، فاضل، مکارم و وحید: خیر، جایز نیست ؛ بلکه باید در پایان سال، خمس باقیمانده را به نسبت اموال بپردازید ؛ مگر آنکه پیش از هزینه کردن، آن دو را جدا و از مال غیرمخمس خرج کنید. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 358 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 789 ؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1026 ؛ دفتر: وحید. آیةاللَّه صافی: بنابر احتیاط واجب، باید در پایان مال، خمس باقیمانده را به نسبت اموال بپردازید ؛ مگر آنکه پیش از هزینه کردن، آن دو را جدا و از مال غیرمخمس خرج کنید. جامع الاحکام، ج 1، س 598. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 262/500016)
اگر مال مخمس با مال غیر مخمس، در یک حساب بانکی جمع شود ؛ آیا میتوانیم برای مخارج زندگی نیت کنیم مال غیرمخمس کسر شود؟
اگر مال مخمس با مال غیر مخمس، در یک حساب بانکی جمع شود ؛ آیا میتوانیم برای مخارج زندگی نیت کنیم مال غیرمخمس کسر شود؟
آیات عظام امام، بهجت، تبریزی، سیستانی و نوری: آری، جایز است. امام، استفتاءات، ج 1، خمس، س 201 ؛ تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 376 ؛ دفتر: بهجت، سیستانی و نوری.
آیات عظام خامنهای، فاضل، مکارم و وحید: خیر، جایز نیست ؛ بلکه باید در پایان سال، خمس باقیمانده را به نسبت اموال بپردازید ؛ مگر آنکه پیش از هزینه کردن، آن دو را جدا و از مال غیرمخمس خرج کنید. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 358 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 789 ؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1026 ؛ دفتر: وحید.
آیةاللَّه صافی: بنابر احتیاط واجب، باید در پایان مال، خمس باقیمانده را به نسبت اموال بپردازید ؛ مگر آنکه پیش از هزینه کردن، آن دو را جدا و از مال غیرمخمس خرج کنید. جامع الاحکام، ج 1، س 598. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 262/500016)
- [آیت الله نوری همدانی] آیا انسان میتواند با نیّت از حساب مشترک پول مخمّس و غیر مخمّس نیازمندیهای زندگی را تأمین نماید؟
- [آیت الله خامنه ای] طبق فتوی جنابعالی تفکیک مال مخمس و غیر مخمس موجود در یک حساب بانکی واحد با نیت میسر است آیا نیت کلی برای این امر کفایت می کند؟ مثلاً فردی مایل است که اموال مخمس به حال خود باقی مانده و در طول سال تنها از در آمد جاری استفاده کند. ولی به طور موردی در برداشت ها این امر را نیت نکرده است. در این شرایط تکلیف شرعی چگونه است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا میتوانیم مبلغ زکات فطره را از طریق سیستم الکترونیکی، به شماره حساب فقیری که می شناسیم، واریز کنیم؟ و آیا اگر نیت کنیم که از حساب بانکی خودمان مبلغی بهعنوان زکات فطره باشد، کافی است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخصی پس اندازی داشته باشد که مخلوطی از مال مخمّس و غیر مخمّس است و گاهی از آن برای مخارج خود برداشت کرده و گاهی هم به آن اضافه می کند. با توجه به اینکه مقدار مال مخمّس معلوم است، آیا پرداخت خمس مجموع مبلغ باقی مانده واجب است یا اینکه باید فقط خمس مال غیر مخمّس را بدهد؟
- [آیت الله بهجت] گندم را چیده و در خرمن جمع نموده ایم، آیا می توان مخارج کارگرانی که مزد گرفته اند، از گندم کسر نماییم و بعد زکات بدهیم؟
- [آیت الله خامنه ای] یک ساختمان با پول غیر مخمس ساخته شده، اکنون بدون اینکه قصد فروش در کار باشد، باید خمس مصالح و مخارج آن به روز حساب شود یا خمس قیمت روز آن؟
- [آیت الله بهجت] آیا برای آبیاری مزرعه، خریدن آب چاه با خریدن خود چاه از نظر محاسبه در مخارج و کسر کردن از مال زکوی، فرق دارند؟
- [آیت الله بروجردی] در زکات که مؤونه زراعت از اوّل تا به آخر موضوع میشود، آیا نسبت به عواید دیگر این زراعت مثل کاه و علفچر آن و خوشههایی که بعد اززراعت میماند و یا به کسی بخشیده میشود، چگونه حساب میشود؟ آیا تمام قیمت کاه و غیره از مؤونه کسر میشود، یا به نسبت آنها به اصل گندم از مخارج کسر میشود؟ یا آن که توجّهی به آنها نشده و تمام مخارج از اصل گندم حاصل شده کسر میشود؟
- [سایر] ﺁیا اسم دختر به ناﻡ (عطرین) از کلمه عطر و معطر مشتق شده را میتوانیم از القاب حضرت زهرا(س) بدانیم؟ آیا روایاتی در این مورد وجود دارد؟ بفرمایید آیا هر اسم زیبا و لطیف و پر معنا را میتوانیم از القاب حضرت حساب کرده و به این نیت بر روی فرزندماﻥ بگذاریم؟
- [آیت الله بهجت] کسی که تاکنون حساب سال نداشته است، اکنون می خواهد خمس اموال خود رابپردازد. مقداری بابت خرج زندگی و مبلغی هم جهت تهیه ی سرمایه مقروض است. آیا قرضش از موجودی کسر می شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که از کسب و تجارت فایدهای برده، اگر مال دیگری هم دارد که خمس آن واجب نیست، میتواند مخارج سال خود را فقط از فایده کسب حساب کند، اگر چه از مال دیگر برای مخارج خود صرف کرده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زمینی را بخرد و در آن زمین، گندم یا جو بکارد، پولی که برای خرید زمین داده، جزء مخارج حساب نمیشود، اما میتواند اجاره آن را به همان ترتیبی که گفته شد، جزء مخارج حساب نماید؛ ولی اگر زراعت را بخرد، پولی را که برای خرید آن داده میتواند جزء مخارج حساب نماید و از محصول کم کند؛ اما باید قیمت کاهی را که از آن به دست میآید، از پولی که برای خرید زراعت داده کسر نماید، مثلاً اگر زراعتی را پانصد تومان بخرد و قیمت کاه آن صد تومان باشد، فقط چهار صد تومان آن را میتواند جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زمینی را بخرد و در ان زمین گندم یا جو بکارد ،پولی راکه برای خریدزمین داده جزء مخارج حساب نمی شود ، ولی اگر زراعت را بخرد ، پولی را که برای خرید آن داده می تواند جزء مخارج حساب نماید واز حاصل کم کند،اما باید قیمت کاهی را که از آن بدست می آید از پولی که برای خرید زراعت داده کسر نماید مثلاً اگر زراعتی را پانصد تومان بخرد وقیمت کاه آن صدتومان باشد ،فقط چهارصد تومان آن رامیتواند جزء مخارج حساب نماید.(مسأل1882 ) کسی که بدون گاو وچیز های یگرکه برای زراعت لازم است میتواندزراعت کند،اگرآنهارا بخرد؛ نباید پولی راکه برای خریداینها داده جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زمین واسباب زراعت یکی از این دو ملک خود او باشد، نباید کرایه آنها را جز مخارج حساب کند و نیز برای کارهائی که خودش کرده، یا دیگریبی اجرت انجام داده، چیزی از حاصل کسر نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر زمین و اسباب زراعت یا یکی از این دو، ملک خود او باشد نباید کرایه آنها را جزو مخارج حساب کند، و نیز برای کارهایی که خودش کرده یا دیگری بیاجرت انجام داده، چیزی از حاصل کسر نمیشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تخمی را که به مصرف زراعت رسانده، اگر از خودش باشد، به مقدار قیمت آن میتواند از حاصل کسر کند، و اگر خریده باشد، میتواند قیمتی را که برای خرید آن داده، جزء مخارج حساب نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زمین و وسایل زراعت یا یکی از این دو ملک خود او باشد، نباید کرایه آنها را جزء مخارج حساب کند، و نیز برای کارهایی که خودش کرده، یا دیگری بیاجرت انجام داده، چیزی از حاصل کسر نمیشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر زمین و اسباب زراعت یا یکی از این دو ملک خود او باشد، نباید کرایهی آنها را جزء مخارج حساب کند و نیز برای کارهایی که خودش کرده، یا دیگری بیاجرت انجام داده، چیزی از حاصل کسر نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بذری که به مصرف زراعت رسانده از آن خود او باشد، میتواند به مقدار وزن آن از محصول کسر نماید و اگر خریده باشد، میتواند قیمتی را که برای خرید پرداخت نموده، جزء مخارج حساب کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تخمی را که به مصرف زراعت رسانده، اگر از خودش باشد، به مقدار قیمت آن می تواند از حاصل کسر کند. و اگر خریده باشد، می تواند قیمتی را که برای خرید آن داده جزء مخارج حساب نماید.