حکم خرید و فروش آنتن ماهواره چیست؟
حکم خرید و فروش آنتن ماهواره چیست؟ امام خمینی و آیت اللّه وحید: اگر منافع حرام و نامشروع آن بیش از منافع حلال آن باشد - به گونه‌ای که منافع حلال بسیار نادر گردد - خرید و فروش آن جایز نیست و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد باید مراعات گردد. آیت اللّه خامنه‌ای و آیت اللّه مکارم: دستگاه مذکور، هر چند از آلات مشترک است که قابلیت استفاده حلال را دارد؛ ولی چون غالباً از آن بهره‌برداری حرام می‌شود و افزون بر این بهره‌گیری از آن در خانه، مفاسد دیگری را هم در بر دارد، بنابراین خرید و استفاده از آن در خانه جایز نیست، مگر برای کسی که اطمینان دارد از آن استفاده حرام نمی‌کند و نصب آن در خانه نیز مفسده دیگری در بر ندارد و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد، باید رعایت شود.امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 2، مسائل مستحدثه، رادیو و تلویزیون، م 2 و استفتاءات، ج 3، مقررات دولتی، س 9؛ آیت اللّه خامنه‌ای، اجوبة، س 1213؛ دفتر آیت اللّه مکارم. آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه فاضل: خرید و فروش آن در صورتی که به منظور استفاده حرام نباشد، اشکال ندارد. [و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد] باید بر طبق آن عمل شود.آیت اللّه تبریزی، توضیح‌المسائل، م 2076 و استفتاءات، س 1605 و 1198؛ دفتر آیت اللّه فاضل. آیت اللّه صافی: خرید و فروش و استفاده مشروع از آن، در صورتی که مجتهد جامع شرایط به ملاحظه مصالح مهمه‌ای آن را ممنوع نکرده باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 967. آیت اللّه سیستانی: خرید و فروش آن جایز نیست؛ مگر در صورتی که اطمینان پیدا کند که خود و یا دیگران از آن استفاده حرام نمی‌کنند.آیت اللّه سیستانی، سایت ماهواره، س 3. آیت‌اللّه بهجت: با توجه به اینکه استفاده از منافع حرام و نامشروع آن، بیش از منافع حلال است - به گونه‌ای که استفاده منافع مشروع آن بسیار نادر است - خرید و فروش آن جایز نیست.دفتر آیت‌اللّه بهجت. تبصره 1. مراجع تقلید در اصل جواز خرید و فروش آلات مشترکی که دارای منافع حلال و حرام بوده و نیز در حرمت آلاتی که منافع مقصود و غالبی آن نامشروع بوده و یا استفاده از منافع حلال و مشروع آن در بین مردم بسیار نادر بوده، اختلاف نظر ندارند؛ بلکه اختلاف نظر تنها در مورد و مصداق آن است؛ یعنی، آیا استفاده از برنامه‌های علمی و قرآنی دستگاه ماهواره، در بین مردم در حد وفور است یا اینکه این دستگاه منافع حرام و نامشروعش بسیار بوده و به گونه‌ای است که زمینه دریافت برنامه‌های فاسد و مخرب را کاملاً فراهم می‌سازد؟ هر یک از مراجع تقلید در این زمینه (مصداق) برداشت و نظری داشته و در قالب فتوا ارائه داده‌اند و عده‌ای از آنان به فتوای کلی اکتفا نموده و تشخیص آن را به عرف واگذار کرده‌اند. تبصره 2. با توجه به اینکه مسأله ترویج دستگاه ماهواره در کشور ایران بعد از رحلت امام خمینی مطرح گردید؛ از این رو نظر ایشان در خصوص ماهوار در دست نیست؛ ولی با توجه به مسأله 2 از کتاب تحریر الوسیله (در باب مسائل مستحدثه)، می‌توان نظر ایشان را به دست آورد که در متن به آن اشاره شده است. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 69/500018)
عنوان سوال:

حکم خرید و فروش آنتن ماهواره چیست؟


پاسخ:

حکم خرید و فروش آنتن ماهواره چیست؟

امام خمینی و آیت اللّه وحید: اگر منافع حرام و نامشروع آن بیش از منافع حلال آن باشد - به گونه‌ای که منافع حلال بسیار نادر گردد - خرید و فروش آن جایز نیست و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد باید مراعات گردد.
آیت اللّه خامنه‌ای و آیت اللّه مکارم: دستگاه مذکور، هر چند از آلات مشترک است که قابلیت استفاده حلال را دارد؛ ولی چون غالباً از آن بهره‌برداری حرام می‌شود و افزون بر این بهره‌گیری از آن در خانه، مفاسد دیگری را هم در بر دارد، بنابراین خرید و استفاده از آن در خانه جایز نیست، مگر برای کسی که اطمینان دارد از آن استفاده حرام نمی‌کند و نصب آن در خانه نیز مفسده دیگری در بر ندارد و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد، باید رعایت شود.امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 2، مسائل مستحدثه، رادیو و تلویزیون، م 2 و استفتاءات، ج 3، مقررات دولتی، س 9؛ آیت اللّه خامنه‌ای، اجوبة، س 1213؛ دفتر آیت اللّه مکارم.
آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه فاضل: خرید و فروش آن در صورتی که به منظور استفاده حرام نباشد، اشکال ندارد. [و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد] باید بر طبق آن عمل شود.آیت اللّه تبریزی، توضیح‌المسائل، م 2076 و استفتاءات، س 1605 و 1198؛ دفتر آیت اللّه فاضل.
آیت اللّه صافی: خرید و فروش و استفاده مشروع از آن، در صورتی که مجتهد جامع شرایط به ملاحظه مصالح مهمه‌ای آن را ممنوع نکرده باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 967.
آیت اللّه سیستانی: خرید و فروش آن جایز نیست؛ مگر در صورتی که اطمینان پیدا کند که خود و یا دیگران از آن استفاده حرام نمی‌کنند.آیت اللّه سیستانی، سایت ماهواره، س 3.
آیت‌اللّه بهجت: با توجه به اینکه استفاده از منافع حرام و نامشروع آن، بیش از منافع حلال است - به گونه‌ای که استفاده منافع مشروع آن بسیار نادر است - خرید و فروش آن جایز نیست.دفتر آیت‌اللّه بهجت.
تبصره 1. مراجع تقلید در اصل جواز خرید و فروش آلات مشترکی که دارای منافع حلال و حرام بوده و نیز در حرمت آلاتی که منافع مقصود و غالبی آن نامشروع بوده و یا استفاده از منافع حلال و مشروع آن در بین مردم بسیار نادر بوده، اختلاف نظر ندارند؛ بلکه اختلاف نظر تنها در مورد و مصداق آن است؛ یعنی، آیا استفاده از برنامه‌های علمی و قرآنی دستگاه ماهواره، در بین مردم در حد وفور است یا اینکه این دستگاه منافع حرام و نامشروعش بسیار بوده و به گونه‌ای است که زمینه دریافت برنامه‌های فاسد و مخرب را کاملاً فراهم می‌سازد؟ هر یک از مراجع تقلید در این زمینه (مصداق) برداشت و نظری داشته و در قالب فتوا ارائه داده‌اند و عده‌ای از آنان به فتوای کلی اکتفا نموده و تشخیص آن را به عرف واگذار کرده‌اند.
تبصره 2. با توجه به اینکه مسأله ترویج دستگاه ماهواره در کشور ایران بعد از رحلت امام خمینی مطرح گردید؛ از این رو نظر ایشان در خصوص ماهوار در دست نیست؛ ولی با توجه به مسأله 2 از کتاب تحریر الوسیله (در باب مسائل مستحدثه)، می‌توان نظر ایشان را به دست آورد که در متن به آن اشاره شده است. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 69/500018)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین