حکم خرید و فروش آنتن ماهواره چیست؟ امام خمینی و آیت اللّه وحید: اگر منافع حرام و نامشروع آن بیش از منافع حلال آن باشد - به گونهای که منافع حلال بسیار نادر گردد - خرید و فروش آن جایز نیست و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد باید مراعات گردد. آیت اللّه خامنهای و آیت اللّه مکارم: دستگاه مذکور، هر چند از آلات مشترک است که قابلیت استفاده حلال را دارد؛ ولی چون غالباً از آن بهرهبرداری حرام میشود و افزون بر این بهرهگیری از آن در خانه، مفاسد دیگری را هم در بر دارد، بنابراین خرید و استفاده از آن در خانه جایز نیست، مگر برای کسی که اطمینان دارد از آن استفاده حرام نمیکند و نصب آن در خانه نیز مفسده دیگری در بر ندارد و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد، باید رعایت شود.امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 2، مسائل مستحدثه، رادیو و تلویزیون، م 2 و استفتاءات، ج 3، مقررات دولتی، س 9؛ آیت اللّه خامنهای، اجوبة، س 1213؛ دفتر آیت اللّه مکارم. آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه فاضل: خرید و فروش آن در صورتی که به منظور استفاده حرام نباشد، اشکال ندارد. [و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد] باید بر طبق آن عمل شود.آیت اللّه تبریزی، توضیحالمسائل، م 2076 و استفتاءات، س 1605 و 1198؛ دفتر آیت اللّه فاضل. آیت اللّه صافی: خرید و فروش و استفاده مشروع از آن، در صورتی که مجتهد جامع شرایط به ملاحظه مصالح مهمهای آن را ممنوع نکرده باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 967. آیت اللّه سیستانی: خرید و فروش آن جایز نیست؛ مگر در صورتی که اطمینان پیدا کند که خود و یا دیگران از آن استفاده حرام نمیکنند.آیت اللّه سیستانی، سایت ماهواره، س 3. آیتاللّه بهجت: با توجه به اینکه استفاده از منافع حرام و نامشروع آن، بیش از منافع حلال است - به گونهای که استفاده منافع مشروع آن بسیار نادر است - خرید و فروش آن جایز نیست.دفتر آیتاللّه بهجت. تبصره 1. مراجع تقلید در اصل جواز خرید و فروش آلات مشترکی که دارای منافع حلال و حرام بوده و نیز در حرمت آلاتی که منافع مقصود و غالبی آن نامشروع بوده و یا استفاده از منافع حلال و مشروع آن در بین مردم بسیار نادر بوده، اختلاف نظر ندارند؛ بلکه اختلاف نظر تنها در مورد و مصداق آن است؛ یعنی، آیا استفاده از برنامههای علمی و قرآنی دستگاه ماهواره، در بین مردم در حد وفور است یا اینکه این دستگاه منافع حرام و نامشروعش بسیار بوده و به گونهای است که زمینه دریافت برنامههای فاسد و مخرب را کاملاً فراهم میسازد؟ هر یک از مراجع تقلید در این زمینه (مصداق) برداشت و نظری داشته و در قالب فتوا ارائه دادهاند و عدهای از آنان به فتوای کلی اکتفا نموده و تشخیص آن را به عرف واگذار کردهاند. تبصره 2. با توجه به اینکه مسأله ترویج دستگاه ماهواره در کشور ایران بعد از رحلت امام خمینی مطرح گردید؛ از این رو نظر ایشان در خصوص ماهوار در دست نیست؛ ولی با توجه به مسأله 2 از کتاب تحریر الوسیله (در باب مسائل مستحدثه)، میتوان نظر ایشان را به دست آورد که در متن به آن اشاره شده است. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 69/500018)
حکم خرید و فروش آنتن ماهواره چیست؟
امام خمینی و آیت اللّه وحید: اگر منافع حرام و نامشروع آن بیش از منافع حلال آن باشد - به گونهای که منافع حلال بسیار نادر گردد - خرید و فروش آن جایز نیست و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد باید مراعات گردد.
آیت اللّه خامنهای و آیت اللّه مکارم: دستگاه مذکور، هر چند از آلات مشترک است که قابلیت استفاده حلال را دارد؛ ولی چون غالباً از آن بهرهبرداری حرام میشود و افزون بر این بهرهگیری از آن در خانه، مفاسد دیگری را هم در بر دارد، بنابراین خرید و استفاده از آن در خانه جایز نیست، مگر برای کسی که اطمینان دارد از آن استفاده حرام نمیکند و نصب آن در خانه نیز مفسده دیگری در بر ندارد و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد، باید رعایت شود.امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 2، مسائل مستحدثه، رادیو و تلویزیون، م 2 و استفتاءات، ج 3، مقررات دولتی، س 9؛ آیت اللّه خامنهای، اجوبة، س 1213؛ دفتر آیت اللّه مکارم.
آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه فاضل: خرید و فروش آن در صورتی که به منظور استفاده حرام نباشد، اشکال ندارد. [و اگر قانونی در این زمینه وجود دارد] باید بر طبق آن عمل شود.آیت اللّه تبریزی، توضیحالمسائل، م 2076 و استفتاءات، س 1605 و 1198؛ دفتر آیت اللّه فاضل.
آیت اللّه صافی: خرید و فروش و استفاده مشروع از آن، در صورتی که مجتهد جامع شرایط به ملاحظه مصالح مهمهای آن را ممنوع نکرده باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 967.
آیت اللّه سیستانی: خرید و فروش آن جایز نیست؛ مگر در صورتی که اطمینان پیدا کند که خود و یا دیگران از آن استفاده حرام نمیکنند.آیت اللّه سیستانی، سایت ماهواره، س 3.
آیتاللّه بهجت: با توجه به اینکه استفاده از منافع حرام و نامشروع آن، بیش از منافع حلال است - به گونهای که استفاده منافع مشروع آن بسیار نادر است - خرید و فروش آن جایز نیست.دفتر آیتاللّه بهجت.
تبصره 1. مراجع تقلید در اصل جواز خرید و فروش آلات مشترکی که دارای منافع حلال و حرام بوده و نیز در حرمت آلاتی که منافع مقصود و غالبی آن نامشروع بوده و یا استفاده از منافع حلال و مشروع آن در بین مردم بسیار نادر بوده، اختلاف نظر ندارند؛ بلکه اختلاف نظر تنها در مورد و مصداق آن است؛ یعنی، آیا استفاده از برنامههای علمی و قرآنی دستگاه ماهواره، در بین مردم در حد وفور است یا اینکه این دستگاه منافع حرام و نامشروعش بسیار بوده و به گونهای است که زمینه دریافت برنامههای فاسد و مخرب را کاملاً فراهم میسازد؟ هر یک از مراجع تقلید در این زمینه (مصداق) برداشت و نظری داشته و در قالب فتوا ارائه دادهاند و عدهای از آنان به فتوای کلی اکتفا نموده و تشخیص آن را به عرف واگذار کردهاند.
تبصره 2. با توجه به اینکه مسأله ترویج دستگاه ماهواره در کشور ایران بعد از رحلت امام خمینی مطرح گردید؛ از این رو نظر ایشان در خصوص ماهوار در دست نیست؛ ولی با توجه به مسأله 2 از کتاب تحریر الوسیله (در باب مسائل مستحدثه)، میتوان نظر ایشان را به دست آورد که در متن به آن اشاره شده است. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 69/500018)
- [آیت الله علوی گرگانی] خرید و فروش و تعلیم ارگ و آلات لهو و لعب و خرید و فروش و نصب آنتن ماهواره چه صورت دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا آنتن ماهواره جزو آلات لهو است؟ خرید و فروش و استفاده از آن، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و نصب آنتن های ماهواره ای در منازل چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و نصب آنتن های ماهواره ای در منازل چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] . اگر از آنتن ماهوارهای برای امور حرام استفاده شود که غالباً همینطور است و یا تعمیر کننده و یا نصب کننده علم داشته باشد به اینکه کسی که قصد تهیه آنتن ماهواره ای را دارد، برای امور حرام از آن استفاده می کند، خرید و فروش و نصب قطعات و راه اندازی و تعمیر و فروش قطعات آن جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] خرید و فروش و نصب آنتنهای ماهواره چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] در مورد خرید و فروش ماهواره کمی توضیح دهید؟
- [آیت الله سبحانی] آیا خرید و فروش دیش(بشقاب) ماهواره، حرمت وضعی دارد؟
- [آیت الله خوئی] خرید و فروش و تعمیر کردن تلویزیون و نصب آنتن چگونه است آیا راه صحت دارد یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا استفاده کودکان از برنامه های ماهواره ای مجوّز تهیّه و نصب آنتن و استفاده از آن می باشد؟
- [آیت الله اردبیلی] استفاده از نوارها، برنامههای رادیویی یا تلویزیونی، ماهواره، اینترنت و یا ابزار مشابه در صورتی که موجب انحراف اخلاقی، روانی و یا عقیدتی گردد، حرام است و نیز تولید این گونه برنامهها، نوارها و یا اشاعه و خرید و فروش آنها حرام میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] خرید و فروش مجسّمه مکروه است به کراهت شدید، ولی خرید و فروش صابونی که روی آن مجسمه دارد، اگر مقصود معامله صابون باشد کراهتی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] خرید و فروش خوشه گندم و جو، به گندم و جو، و خرمای نرسیده به خرمای رسیده جایز نیست. خرید و فروش طلا و نقره:
- [آیت الله سبحانی] ساختن و خرید و فروش مجسّمه حرام است ولی خرید و فروش صابون و مانند آن که روی آنها شکل مجسمه یا نقش های برجسته است اشکالی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] خرید و فروش مجسّمه حرام است، ولی خرید و فروش صابونی که روی آن مجسمه دارد، اگر مقصود معاملهی صابون باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خرید و فروش مُسکرات حرام و معاملة آن باطل است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خرید و فروش مسکرات حرام، و معامله آنها باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و فروش تمام انواع مسکرات حرام و باطل است.
- [آیت الله سبحانی] خرید و فروش تمام انواع مسکرات حرام و باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرید و فروش مسکرات حرام و معامله آنها باطل است.