معنای فتوا، حکم و قضاوت را بیان کنید؟
معنای فتوا، حکم و قضاوت را بیان کنید؟ (فتوا)، بیان حکم کلی الهی است که مجتهد، استنباط کرده است البته تطبیق آن بر موضوعات و موارد آن، بر عهده مقلد است. فتوا تنها برای مقلدان فتوا دهنده حجت است؛ برای مثال اگر مجتهدی فتوا دهد که گفتن (تسبیحات اربعه) در نماز یک بار و مجتهد دیگری فتوایش این باشد که سه بار واجب است؛ در این صورت هر مقلّدی باید از مرجع تقلید خود پیروی و اطاعت کند و نمی‌تواند از فتوای مرجع دیگر تقلید نماید. (قضاوت)، انشای حکم است که قاضی جامع شرایط، برای بر طرف کردن نزاع و خصومت بین مردم، در قضایای جزئی حکم می‌کند؛ برای مثال می‌گوید: این مال و یا این حق، به فلان شخص تعلّق دارد. (حکم)، همان مفهوم قضاوت را دارد؛ ولی در دایره وسیع‌تری به کار می‌رود. در حکم، مجتهد جامع شرایط از روی موازین شرعی در موضوعات جزئی - از قبیل ثبوت اول ماه، تعیین سرپرست، تعیین متولی، رفع خصومت بین مردم و... - انشا حکم می‌کند. به تعبیر دیگر حکم، اعم از قضاوت است و باید توجه داشت که حکم و قضاوت، بر تمامی مکلّفان - حتی مجتهدان - حجت است و همه باید از این حکم پیروی و اطاعت کنند و هیچ مجتهدی نمی‌تواند حکم او را نقض کند؛ مگر آنکه به اشتباه و خطای او پی ببرد.مبانی تکملة المنهاج (کتاب القضاء)، ص 3؛ التنقیح فی شرح الالعروة الوثقی (کتاب الاجتهاد والتقلید)، م 57 و 68؛ العروة الوثقی، م 57؛ توضیح المسائل مراجع، م 7. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 77/500019)
عنوان سوال:

معنای فتوا، حکم و قضاوت را بیان کنید؟


پاسخ:

معنای فتوا، حکم و قضاوت را بیان کنید؟

(فتوا)، بیان حکم کلی الهی است که مجتهد، استنباط کرده است البته تطبیق آن بر موضوعات و موارد آن، بر عهده مقلد است. فتوا تنها برای مقلدان فتوا دهنده حجت است؛ برای مثال اگر مجتهدی فتوا دهد که گفتن (تسبیحات اربعه) در نماز یک بار و مجتهد دیگری فتوایش این باشد که سه بار واجب است؛ در این صورت هر مقلّدی باید از مرجع تقلید خود پیروی و اطاعت کند و نمی‌تواند از فتوای مرجع دیگر تقلید نماید.
(قضاوت)، انشای حکم است که قاضی جامع شرایط، برای بر طرف کردن نزاع و خصومت بین مردم، در قضایای جزئی حکم می‌کند؛ برای مثال می‌گوید: این مال و یا این حق، به فلان شخص تعلّق دارد.
(حکم)، همان مفهوم قضاوت را دارد؛ ولی در دایره وسیع‌تری به کار می‌رود. در حکم، مجتهد جامع شرایط از روی موازین شرعی در موضوعات جزئی - از قبیل ثبوت اول ماه، تعیین سرپرست، تعیین متولی، رفع خصومت بین مردم و... - انشا حکم می‌کند. به تعبیر دیگر حکم، اعم از قضاوت است و باید توجه داشت که حکم و قضاوت، بر تمامی مکلّفان - حتی مجتهدان - حجت است و همه باید از این حکم پیروی و اطاعت کنند و هیچ مجتهدی نمی‌تواند حکم او را نقض کند؛ مگر آنکه به اشتباه و خطای او پی ببرد.مبانی تکملة المنهاج (کتاب القضاء)، ص 3؛ التنقیح فی شرح الالعروة الوثقی (کتاب الاجتهاد والتقلید)، م 57 و 68؛ العروة الوثقی، م 57؛ توضیح المسائل مراجع، م 7. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 77/500019)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین