پرستار برای گرفتن نبض و فشار خون و...باید به بدن زن نامحرم نگاه کند و به بدن او دست بزند، تکلیف چیست؟ همه مراجع (به جز آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه سیستانی): با وجود زن پرستار، این کار برای مرد پرستار جایز نیست؛ ولی اگر ضرورت باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه بهجت، احکام و استفتاءات، ص29، س3 و 4؛ آیت اللّه مکارم، آیت اللّه نوری، آیت اللّه فاضل و امام خمینی، تعلیقات علیالعروة (النکاح)، م35؛ آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج2، (النکاح)، م22؛ آیت اللّه وحید، توضیحالمسائل م2450؛ توضیحالمسائل مراجع، م2441 و آیت اللّه خامنهای، اجوبة، س 1315. آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه سیستانی: اگر برای انجام این امور پرستار زن در دسترس نباشد و یا مهارت مرد در این زمینه بیشتر باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه تبریزی، صراطالنجاة، ج5، س1023 و 1024 و استفتاءات، س 1545؛ آیت اللّه سیستانی، sistani.org، (پزشکی)، س1 و منهاجالصالحین، ج2، (النکاح)، م20 و 21؛ تبصره 1. پرستار در نگاه و لمس، تنها باید به همان قسمت از بدن که معاینه به آن ارتباط دارد، اکتفا کند. تبصره 2. اگر معاینه با نگاه یا لمس محقق میشود، باید به همان اکتفا کند. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 125/500018)
پرستار برای گرفتن نبض و فشار خون و...باید به بدن زن نامحرم نگاه کند و به بدن او دست بزند، تکلیف چیست؟
پرستار برای گرفتن نبض و فشار خون و...باید به بدن زن نامحرم نگاه کند و به بدن او دست بزند، تکلیف چیست؟
همه مراجع (به جز آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه سیستانی): با وجود زن پرستار، این کار برای مرد پرستار جایز نیست؛ ولی اگر ضرورت باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه بهجت، احکام و استفتاءات، ص29، س3 و 4؛ آیت اللّه مکارم، آیت اللّه نوری، آیت اللّه فاضل و امام خمینی، تعلیقات علیالعروة (النکاح)، م35؛ آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج2، (النکاح)، م22؛ آیت اللّه وحید، توضیحالمسائل م2450؛ توضیحالمسائل مراجع، م2441 و آیت اللّه خامنهای، اجوبة، س 1315.
آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه سیستانی: اگر برای انجام این امور پرستار زن در دسترس نباشد و یا مهارت مرد در این زمینه بیشتر باشد، اشکال ندارد.آیت اللّه تبریزی، صراطالنجاة، ج5، س1023 و 1024 و استفتاءات، س 1545؛ آیت اللّه سیستانی، sistani.org، (پزشکی)، س1 و منهاجالصالحین، ج2، (النکاح)، م20 و 21؛
تبصره 1. پرستار در نگاه و لمس، تنها باید به همان قسمت از بدن که معاینه به آن ارتباط دارد، اکتفا کند.
تبصره 2. اگر معاینه با نگاه یا لمس محقق میشود، باید به همان اکتفا کند. (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 125/500018)
- [سایر] آیا پرستار میتواند برای گرفتن نبض و فشار خون و... به بدن نامحرم نگاه و او را لمس کند؟
- [آیت الله بهجت] حکم تماس دست های پرستار زن با بدن بیمار مرد چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به اینکه تمام مراجع براین عقیده اند که خانمها نمی توانند آستین خود را برای آمپول یا فشار خون یا نبض گرفتن و غیره در مقابل نامحرم بالا بزنند مگر در مقام اضطرار، لطفاً اضطرار را توضیح دهید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در برخی مواقع اتّفاق میافتد که با مصدومی مواجه میگردیم که جهت مداوا نیاز به گرفتن فشار خون و نبض و ملزم به بالا زدن آستین و لمس دست وی میباشد (اگر امدادگر مرد و مصدوم زن باشد و یا بالعکس) تکلیف چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] گرفتن نبض و فشار خون به راحتی از روی پارچه یا دستکش امکانپذیر است آیا حرام نیست در موارد غیر همجنس از مماثل استفاده نشود؟
- [سایر] حکم نگاه به بدن زن نامحرم (به جز دست و صورت) بدون قصد لذت چیست؟
- [سایر] مویی که از زن جدا شده و روی فرش افتاده اگر نامحرم ببیند و دست بزند چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا با وجود پرستار مرد و ملازم بودن پرستاری به لمس نامحرم، تحصیل زن در این رشته جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به اینکه تمام مراجع بر این عقیده اند که خانم ها نمی توانند آستین خود را برای آمپول یا فشار خون یا نبض گرفتن و غیره در مقابل نامحرم بالا بزنند، مگر در مقام اضطرار، لطفاً اضطرار را توضیح دهید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چرا مرد و زن بعد از فوت به یکدیگر نامحرم می شوند ؟یعنی هنگامی که یکی از آن دو می میرد دیگری نمی تواند به بدن او دست بزند ؟
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه پرستار یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش یا مانند آن در دست داشته باشد، همچنین اگر طبیب و پرستار مرد ناچار باشد دست به بدن زن بزند یا طبیب و پرستار زن دست به بدن مرد بزند، ولی در صورت ضرورت و ناچاری اشکالی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان ناچار شود به عورت دیگری یا بدن نامحرم نگاه کند یا دست بزند، نظیر طبیب و پرستار، اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر مرد برای معالجه زن نامحرم و یا زن برای معالجه مرد نامحرم ناچار شود که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند، اشکال ندارد، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند، نباید دست به بدن او بزند، و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید نگاه کند.
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و یا دست به بدن او بزند، اشکال ندارد ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند، نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند، نباید او را نگاه کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار شود که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید او را نگاه کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و یا دست به بدن او بزند، اشکال ندارد ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند، نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند، نباید او را نگاه کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد؛ ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند؛ نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند؛ نباید او را نگاه کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مرد برای معالجة زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد ، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند ، نباید او او را نگاه کند .