آیا پرستار میتواند برای گرفتن نبض و فشار خون و... به بدن نامحرم نگاه و او را لمس کند؟ همه مراجع (به جز تبریزی و سیستانی ): با وجود پرستار همجنس، این کار برای غیرهمجنس جایز نیست ؛ ولی اگر ضرورت باشد، اشکال ندارد. بهجت، احکام و استفتاءات، ص29، س3 و 4 ؛ مکارم، نوری، فاضل و امام، تعلیقات علیالعروة النکاح، م35 ؛ صافی، هدایة العباد، ج2، النکاح، م22 ؛ وحید، توضیحالمسائل م2450 ؛ توضیحالمسائل مراجع م2441. آیات عظام تبریزی و سیستانی: اگر برای انجام دادن این امور، پرستار همجنس در دسترس نباشد و یا مهارت غیرهمجنس در این زمینه بیشتر باشد، اشکال ندارد. تبریزی، صراطالنجاة، ج5، س1023 و 1024 و استفتاءات، س 1545 ؛ سیستانی، Sistani.org، (پزشکی )، س1 و منهاجالصالحین، ج2، النکاح، م20 و 21. تبصره 1. پرستار در نگاه و لمس تنها باید به همان قسمت از بدن - که انجام معاینه به آن ارتباط دارد اکتفا کند. تبصره 2. چنانچه پرستار برای معاینه، به نگاه و لمس بدن بیمار نیاز داشت، مانعی ندارد و در غیر این صورت، تنها باید به یکی از آن دو اکتفا کند. تبصره 3. در صورتی که معاینه از روی لباس ممکن باشد، باید به این مقدار اکتفا کند و لمس بدن جایز نیست. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 436/500016)
آیا پرستار میتواند برای گرفتن نبض و فشار خون و... به بدن نامحرم نگاه و او را لمس کند؟
همه مراجع (به جز تبریزی و سیستانی ): با وجود پرستار همجنس، این کار برای غیرهمجنس جایز نیست ؛ ولی اگر ضرورت باشد، اشکال ندارد. بهجت، احکام و استفتاءات، ص29، س3 و 4 ؛ مکارم، نوری، فاضل و امام، تعلیقات علیالعروة النکاح، م35 ؛ صافی، هدایة العباد، ج2، النکاح، م22 ؛ وحید، توضیحالمسائل م2450 ؛ توضیحالمسائل مراجع م2441.
آیات عظام تبریزی و سیستانی: اگر برای انجام دادن این امور، پرستار همجنس در دسترس نباشد و یا مهارت غیرهمجنس در این زمینه بیشتر باشد، اشکال ندارد. تبریزی، صراطالنجاة، ج5، س1023 و 1024 و استفتاءات، س 1545 ؛ سیستانی، Sistani.org، (پزشکی )، س1 و منهاجالصالحین، ج2، النکاح، م20 و 21.
تبصره 1. پرستار در نگاه و لمس تنها باید به همان قسمت از بدن - که انجام معاینه به آن ارتباط دارد اکتفا کند.
تبصره 2. چنانچه پرستار برای معاینه، به نگاه و لمس بدن بیمار نیاز داشت، مانعی ندارد و در غیر این صورت، تنها باید به یکی از آن دو اکتفا کند.
تبصره 3. در صورتی که معاینه از روی لباس ممکن باشد، باید به این مقدار اکتفا کند و لمس بدن جایز نیست. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 436/500016)
- [سایر] پرستار برای گرفتن نبض و فشار خون و...باید به بدن زن نامحرم نگاه کند و به بدن او دست بزند، تکلیف چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا با وجود پرستار مرد و ملازم بودن پرستاری به لمس نامحرم، تحصیل زن در این رشته جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به اینکه تمام مراجع براین عقیده اند که خانمها نمی توانند آستین خود را برای آمپول یا فشار خون یا نبض گرفتن و غیره در مقابل نامحرم بالا بزنند مگر در مقام اضطرار، لطفاً اضطرار را توضیح دهید؟
- [آیت الله نوری همدانی] گرفتن نبض و فشار خون به راحتی از روی پارچه یا دستکش امکانپذیر است آیا حرام نیست در موارد غیر همجنس از مماثل استفاده نشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای گرفتن فشار خون، معمولا آستین ها را بالا می زنند و گاهی منجر به لمس می شود، آیا مرد می تواند فشار خون زن را بگیرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا لمس و نظر به اعضای داخل بدن نامحرم (مانند کبد و روده و...) در حکم لمس و نظر ظاهر بدن است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا مرد می تواند نزد زن نامحرم حجامت کند؟ 2 ج) با توجه به اینکه حجامت مستلزم نظر به بدن مرد و احیاناً لمس است جایز نیست. س: آیا مرد می تواند نزد دکتر زن نامحرم رود؟ (با لمس بدن)
- [آیت الله بهجت] آیا لمس و نظر اعضای داخلی بدن نامحرم، مانند اعضای ظاهریه حرام است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در برخی مواقع اتّفاق میافتد که با مصدومی مواجه میگردیم که جهت مداوا نیاز به گرفتن فشار خون و نبض و ملزم به بالا زدن آستین و لمس دست وی میباشد (اگر امدادگر مرد و مصدوم زن باشد و یا بالعکس) تکلیف چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] نگاه به بدن مرده نامحرم و لمس آن، همچنین نگاه و لمس عورت میت در مواردی که برای تشخیص موضوعات احکام شرعی لازم باشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه پرستار یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش یا مانند آن در دست داشته باشد، همچنین اگر طبیب و پرستار مرد ناچار باشد دست به بدن زن بزند یا طبیب و پرستار زن دست به بدن مرد بزند، ولی در صورت ضرورت و ناچاری اشکالی ندارد.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در بدن یا لباس نمازگزار خون زخم یا جراحت یا دمل باشد، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است، میتواند با آن خون نماز بخواند و همچنین است اگر چرکی که با خون بیرون آمده یا دوایی که روی زخم گذاشتهاند و نجس شده، در بدن یا لباس او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] لمس خط قرآن با هر قسمت از بدن برای کسی که وضو ندارد، حرام است، ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگری ترجمه کنند، لمس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر در بدن یا لباس نمازگزار ، خون زخم یا جراحت یا دمل باشد ، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است میتواند با آن خون نماز بخواند . و همچنین است اگر چرکی که با خون بیرون آمده ، یا دوائی که روی زخم گذاشتهاند و نجس شده در بدن یا لباس او باشد .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در بدن یا لباس نمازگزار، خون زخم یا جراحت یا دمل باشد، چنانچه طوری است که آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس برای بیشتر مردم سخت است و حتی اگر برای خود شخص هم سخت باشد، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است، میتواند با آن خون نماز بخواند، و همچنین است اگر چرکی که با خون بیرون آمده یا دوایی که روی زخم گذاشتهاند و نجس شده، در بدن یا لباس او باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در بدن یا لباس نمازگزار خون زخم یا جراحت یا دمل باشد، چنانچه طوری است که آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس برای بیشتر مردم یا برای خصوص او سخت است، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است، میتواند با آن خون نماز بخواند و همچنین است اگر چرکی که با خون بیرون آمده یا دوایی که روی زخم گذاشتهاند و نجس شده، در بدن یا لباس او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در بدن یا لباس نمازگزار خون زخم یا جراحت یا دمل باشد و همچنین اگر چرکی که با خون بیرون آمده یا عرق متّصل به زخم یا دوایی که روی زخم گذاشتهاند و نجس شده، در بدن یا لباس او باشد، چنانچه به نحوی باشد که آب کشیدن بدن یا لباس یا تعویض لباس در آن شرایط برای بیشتر مردم سخت باشد، تا وقتی که زخم یا جراحت یا دمل خوب نشده است، میتواند با آن خون نماز بخواند.