در مواردی که حاصل حاملگی، به وجود آمدن جنین دارای نقص یا بیماری ژنتیکی است، آیا میتوان زن یا مرد را عقیم کرد؟ آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل، نوری، وحید: خیر، عقیم کردن جایز نیست. امام، استفتاءات، ج 3، جلوگیری از بارداری، س 22 ؛ بهجت، احکام پزشکی، ص 40 ؛ نوری، استفتاءات، ج1، س 961 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 2، س 1320 و دفتر: صافی و وحید. آیةاللَّه تبریزی: اگر این کار باعث زیان جدی (مانند قطع عضو) شود و یا نگاه و لمس حرام را به دنبال داشته باشد، حرام است و در غیر این صورت، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 995 و ج 9، س 914 و 915. آیات عظام سیستانی و مکارم: در فرض یاد شده، عقیم کردن اشکال ندارد. سیستانی، توضیحالمسائل، احکام کنترل جمعیت، م 72 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 1519. آیةاللَّه خامنهای: اگر این کار به انگیزه (-(و )-)غرض عقلایی انجام گیرد و زیان جدی (مانند قطع عضو) نیز در بر نداشته باشد و باعث نگاه یا لمس حرام نشود، اشکال ندارد. خامنهای، اجوبه، س 1254 و 1256. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 245/500032)
در مواردی که حاصل حاملگی، به وجود آمدن جنین دارای نقص یا بیماری ژنتیکی است، آیا میتوان زن یا مرد را عقیم کرد؟
در مواردی که حاصل حاملگی، به وجود آمدن جنین دارای نقص یا بیماری ژنتیکی است، آیا میتوان زن یا مرد را عقیم کرد؟
آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل، نوری، وحید: خیر، عقیم کردن جایز نیست. امام، استفتاءات، ج 3، جلوگیری از بارداری، س 22 ؛ بهجت، احکام پزشکی، ص 40 ؛ نوری، استفتاءات، ج1، س 961 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 2، س 1320 و دفتر: صافی و وحید.
آیةاللَّه تبریزی: اگر این کار باعث زیان جدی (مانند قطع عضو) شود و یا نگاه و لمس حرام را به دنبال داشته باشد، حرام است و در غیر این صورت، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 995 و ج 9، س 914 و 915.
آیات عظام سیستانی و مکارم: در فرض یاد شده، عقیم کردن اشکال ندارد. سیستانی، توضیحالمسائل، احکام کنترل جمعیت، م 72 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 1519.
آیةاللَّه خامنهای: اگر این کار به انگیزه (-(و )-)غرض عقلایی انجام گیرد و زیان جدی (مانند قطع عضو) نیز در بر نداشته باشد و باعث نگاه یا لمس حرام نشود، اشکال ندارد. خامنهای، اجوبه، س 1254 و 1256. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 245/500032)
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مواردی که حاصل حاملگی جنینهای دارای نقص در خلقت یا بیماری ژنیتیکی است، آیا می توان با بستن لوله های زن یا مرد اقدام به جلوگیری از حاملگی بعدی کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا می شود زن و شوهری را که دارای بیماری روانی هستند عقیم کرد؟ در صورت جواز، رضایت از کسی لازم است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ادامه حاملگی موجب شدت یافتن و یا طولانی شدن بیماری مادر گردد، مانند بیماریهای کلیوی، قلبی و عصبی آیا سقط جنین را تجویز میفرمائید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تکلیف عقیم کردن بانوان که در زایمانهای قبلی فرزندان ناقص الخلقه و یا دارای بیماری ارثی (جسمی و روانی) به دنیا آورده اند چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر طبیبی متوجّه شود که جنین درون شکم مادری، دارای نقص عضو می باشد که در صورت اطّلاع دادن به والدین او، احتمال می دهد آنان اقدام برای سقط جنین بنمایند و شاید هم در مقام معالجه نقص عضو از جنین برآیند که احتمال بهبودی بسیار کم است و در ضمن اگر اطّلاع ندهد در معرض شکایت والدین نسبت به عدم اطّلاع به آنان از وضعیت جنین قرار نخواهد گرفت، بفرمایید وظیفه طبیب در این جا چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بستن مجرای تناسلی مرد و زن برای عقیم شدن، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا اگر زن بعد از ازدواج بفهمد مرد عقیم است، می تواند طلاق بگیرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در بیماری قرن و افضاء در صورتی که زن حاضر به درمان باشد و درمان نیز انجام پذیرد و در نتیجه آمیزش جنسی و هم حاملگی میسر میگردد، آیا باز هم مرد حق فسخ نکاح را دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا سقط درمانی در مورد مادرانی که بیماری پیشرفته ای دارند و ادامه حاملگی برای مادر خطر جانی در پی دارد، در دو فرض سن جنین قبل و بعد از چهار ماهگی مجاز است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مردی دارای دو زن میباشد نطفه مرد را پس از استقرار در رحم زن اوّلی در رحم زن دوّمی که عقیم است قرار میدهند آیا بچّه متعلّق به زن دوّمی است یا اوّلی، با فرض این که الحاق ولد بر مرد قطعی است؟
- [آیت الله مظاهری] عقیم کردن مرد یا زن خود را و همچنین بستن لولهها، اگر داعی و انگیزة عقلایی بر آن باشد، اشکال ندارد ولی باید زن با رضایت شوهر و شوهر با رضایت زن این کار را انجام دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مرد نباید عکس زن نامحرم را بیندازد، و اگر زن نامحرمی را بشناسد، نباید به عکس او خصوصاً در مواردی که معرض هتک و فساد باشد نگاه کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن طلاق خلع بگیرد یا مرد بر اثر دیگری غیر از بیماری مذکور بمیرد زن از او ارث نمیبرد. مسائل متفرقه ارث
- [آیت الله مظاهری] دوستیابی زن با مرد نامحرم و مرد با زن نامحرم، حرام است، گرچه شهوتانگیز و دارای احتمال مفسده هم نباشد، و قرآن شریف از اینکه زن، مرد نامحرمی را و یا مرد، زن نامحرمی را به عنوان دوست بگیرد، نهی مؤکّد فرموده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 9 برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بی ضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط نگردند، ذاتاً مجاز است; ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع می باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه پزشک زن وجود داشته باشد پزشک مرد حق ندارد بیمار زن را معاینه کند کما این که بیمار زن حق ندارد با وجود پزشک زن اجازه دهد پزشک مرد او را معاینه کند. و چنانچه پزشک زن نباشد یا بیماری خاصی باشد که پزشک زن نتواند آن را معالجه کند زن بیمار می تواند به پزشک مرد مراجعه کند. در این صورت پزشک باید برای معاینه به حداقل اکتفا کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مرد نباید عکس زن نا محرم را بیندازد، و اگر زن نا محرمی را بشناسد، نباید به عکس او خصوصاً در مواردی که معرض هتک و فساد باشد نگاه کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن آبستن را طلاق دهند، عدّهاش تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچه او است بنابر این اگر مثلاً یک ساعت بعد از طلاق، بچه او به دنیا آید، عدّهاش تمام میشود، در صورتی که بچه از زنا نباشد والاّ باید مثل سایر زنها به سه حیض در صورتی که در حاملگی حیض میبیند والاّض نود روز از طلاق او عدّه نگهدارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بچه ای که بالغ نشده شرعاً نمی تواند در مال خود تصرف کند و نشانه بالغ شدن در زن و مرد یکی از سه چیز است: اول تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و نه سال قمری در زن. دوم روییدن موی درشت زیر شکم بالای عورت. سوم بیرون آمدن منی.
- [آیت الله اردبیلی] جلوگیریهای موقّت به وسیله قرص یا آمپول با تجویز پزشک متخصّص اشکال ندارد؛ همچنین بستن لولههای مرد یا زن و عقیم کردن آنان، اگر عمل جرّاحی به وسیله جنس مخالف صورت نگیرد و مستلزم نگاه کردن به عورت یا لمس آن توسّط کسی که نگاه و لمس او حرام است نباشد، بدون اشکال است.