اگر به اعتقاد اینکه، دختر باکره است با او ازدواج کند؛ آنگاه بعد از عقد متوجه شود که بکارتش از بین رفته؛ آیا عقد صحیح است؟ همه مراجع: آری، عقد صحیح است و باید مقدار تفاوت مهریه دختر باکره و غیر باکره را - که همانند و هم شأن او هستند - در نظر گرفت و به نسبت آن از مهریه او کم کرد. به عنوان مثال اگر مهریه این دختر صد سکه و مهریه دختر باکره هم شأن او، هشتاد سکه و مهریه دختر غیرباکره هم شأن او شصت سکه طلا باشد؛ در این صورت شوهر میتواند، 75 سکه طلا به همسرش بدهد. وحید، منهاجالصالحین، ج 3، م 1349 ؛ تبریزی، منهاجالصالحین، ج 2، م 1349 ؛ سیستانی،منهاجالصالحین، ج 3، م 285 ؛ امام، تحریرالوسیلة، ج 2، العیوب، م 16 ؛ صافی، هدایةالعباد، ج 2، العیوب، م 17 ؛ دفتر: بهجت، خامنهای، فاضل، مکارم و نوری. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 56/500033)
اگر به اعتقاد اینکه، دختر باکره است با او ازدواج کند؛ آنگاه بعد از عقد متوجه شود که بکارتش از بین رفته؛ آیا عقد صحیح است؟
اگر به اعتقاد اینکه، دختر باکره است با او ازدواج کند؛ آنگاه بعد از عقد متوجه شود که بکارتش از بین رفته؛ آیا عقد صحیح است؟
همه مراجع: آری، عقد صحیح است و باید مقدار تفاوت مهریه دختر باکره و غیر باکره را - که همانند و هم شأن او هستند - در نظر گرفت و به نسبت آن از مهریه او کم کرد. به عنوان مثال اگر مهریه این دختر صد سکه و مهریه دختر باکره هم شأن او، هشتاد سکه و مهریه دختر غیرباکره هم شأن او شصت سکه طلا باشد؛ در این صورت شوهر میتواند، 75 سکه طلا به همسرش بدهد. وحید، منهاجالصالحین، ج 3، م 1349 ؛ تبریزی، منهاجالصالحین، ج 2، م 1349 ؛ سیستانی،منهاجالصالحین، ج 3، م 285 ؛ امام، تحریرالوسیلة، ج 2، العیوب، م 16 ؛ صافی، هدایةالعباد، ج 2، العیوب، م 17 ؛ دفتر: بهجت، خامنهای، فاضل، مکارم و نوری.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 56/500033)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عقد نکاح مشروط به باکره بودن دختر باشد، در صورت باکره نبودن دختر، آیا شوهر حق فسخ دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر عقد نکاح مشروط به باکره بودن دختر باشد، در صورت باکره نبودن دختر، آیا شوهر حقّ فسخ دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر پسر و دختر ازدواج کنند و بنایشان در عقد بر باکره بودن دختر باشد و بعد از عقد معلوم شد که دختر باکره نیست، آیا پسر می تواند چنین ازدواجی را قبول کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] عده ای از دختران و پسران نامحرم با اعتقاد به اینکه رضایت قلبی جهت ازدواج دائم یا موقت کافی است و نیازی به خطبه عقد نمی باشد اقدام به زندگی مشترک در کنار هم و برقراری روابط زن و شوهری بدون عقد شرعی می نمایند؛ لطفا نظر مبارکتان را در مورد این کار که در اصطلاح برخی به ازدواج سفید نام گرفته است در سوالات ذیل مرقوم فرمایید؛ با تشکر و احترام. 1- آیا صرف رضایت دختر و پسر نامحرم برای زندگی در کنار هم به معنای محرمیت بوده و کفایت از صیغه عقد دائم و یا موقت می کند؟ 2- آیا ازدواج دختر باکره بدون اذن ولی او صحیح است؟ و مراد از دختر باکره چیست؟ 3- در صورتی که دختر و پسری قبلا با جهل به لزوم خواندن عقد ازدواج و بدون اطلاع پدر دختر رابطه جنسی داشته اند برای حفظ آبرو می توانند بدون اطلاع پدر دختر در حال حاضر خودشان عقد شرعی بخوانند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر پس از جاری شدن صیغه عقد دائم معلوم شود که دختر باکره نبوده آیا عقد باطل است؟ و نیازی به خواندن صیغه طلاق است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا ازدواج موقت با دختر باکره رشیده بدون اجازه پدر صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختر باکره یی که پدرش راضی نیست و اذن به ازدواج او را نمیدهد ولی جد پدری دختر (پدر پدرش) به عقد راضی است و اذن میدهد آیا صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختر باکره یی که پدرش راضی نیست و اذن به ازدواج او را نمیدهد ولی جد پدری دختر (پدر پدرش) به عقد راضی است و اذن میدهد آیا صحیح است؟
- [سایر] مردی با دختری ازدواج میکند، به اعتقاد این که باکره است؛ ولی بعد از عقد متوجه میشود که قبلاً شوهر داشته و از او جدا شده است و یا با دیگری رابطه داشته است؛ آیا مرد میتواند این عقد را فسخ کند؟
- [سایر] اگر مردی بعد از یک سال که با دختری ازدواج کرده، الآن متوجه شود که آن دختر، قبلاً با یکی عقد کرده و بکارتش از بین رفته و از او پنهان کرده است، به لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟ آیا میتواند عقد را فسخ کند؟
- [آیت الله خوئی] اگر شوهر در عقد شرط کند که زن باکره باشد و بعد از عقد معلوم شود که باکره نبوده و بکارتش به نزدیکی مردی با او از بین رفته بنابر احتیاط نمیتواند عقد را به هم بزند ولی میتواند با ملاحظه نسبت به تفاوت بین مهر باکره و غیر باکره را از مهری که قرار دادهاند بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] اگر شوهر در عقد مثلاً شرط کند که زن باکره باشد ، و بعد از عقد معلوم شود که باکره نبوده است میتواند عقد را بهم بزند ، ولی اگر بهم نزند ، یا شرط نکرده باشد ولی به اعتقاد بکارت ازدواج کرده باشد میتواند با ملاحظه نسبت تفاوت بین مهر المثل باکره ، و غیر باکره از مهری که قرار دادهاند کم کند ، و اگر داده است پس بگیرد ، مثلاً اگر مهر او (100) دینار باشد و مهر زنی مانند او اگر باکره باشد (80) دینار و اگر باکره نباشد (60) دینار باشد ، که تفاوتش 41 (25) دینار است ، از (100) دینار که مهر اوست کم میشود .
- [آیت الله مظاهری] دختری که رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد، چنانچه باکره باشد، باید با اجازه پدر ازدواج نماید، ولی اگر همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند، اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد یا دختر قبلاً شوهر کرده و بکارتش از بین رفته باشد، اجازه پدر لازم نیست. عیوبی که بخاطر آن میتوان عقد را بر هم زد:
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از عقد معلوم شود که دختر باکره نبوده است نمیتواند عقد را به هم بزند مگر با طلاق، ولی میتواند تفاوت بین باکره و غیرباکره را از مهر کم کند.
- [آیت الله بهجت] اگر مرد در عقد شرط کند که زن باکره باشد و بعد از عقد معلوم شود که باکره نبوده، بنابراظهر، میتواند عقد را بههم بزند، ولی اگر به گمان باکره بودن با زنی ازدواج کرد و بعداً معلوم شود که باکره نیست، اختیار فسخ ندارد، مگر در صورتی که تَدلیسی در کار باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در عقد شرط کند که زن باکره باشد و بعد معلوم شود که باکره نبوده می تواند ازدواج را به هم زند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر وجدّ پدری غائب باشند . به طوری که نشود ازآنان اذن گرفت ودختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر وجدّ پدری اجازه بگیرند وهمچنین اگر از ازدواج با کسی که با دختر کفو است ، را شرعاً و عرفاً منع کنند و دختر احتیاج به شوهر کردن داشته باشد و نیز اگر دختر باکره نباشد ، در صورتی که بکارتش به واسطة شوهر کردن از بین رفته باشد ، اجازه پدر و جدّ لازم نیست .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر و جد پدری مسلمان نباشد ولی دختر باکره رشیده مسلمان باشد اجازه آنها در ازدواج او لازم نیست. عیبهایی که به واسطه آنها می شود عقد را بهم زد
- [آیت الله سبحانی] اگر پدر و جد پدری غائب باشند، به طوری که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، اجازه پدر و جد پدری ساقط است و نیز اگر دختر باکره نباشد در صورتی که بکارتش به واسطه شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر پدر و جد پدری غائب باشند، به طوری که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، اجازه پدر و جد پدری ساقط است و نیز اگر دختر باکره نباشد در صورتی که بکارتش به واسطه شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست.