1. صرف عدم وجود پرده بکارت، از موجبات فسخ ازدواج نیست، مگر اینکه ضمن عقد، شرط شده یا عقد مبنی بر آن بوده و یا این امر مورد ارتکاز عرفی بین مردم باشد. لذا، برخی از فقها[1] با قبول اینکه در این موضوع، ارتکاز عرفی بر باکره بودن زن است می‌گویند، در این مورد مرد حق فسخ عقد را دارد. البته این موضوع می‌تواند در جوامع مختلف، متفاوت باشد. 2. بر فرض نداشتن حق فسخ، اگر ثابت شود که زن قبل از ازدواج، بکارت خود را از دست داده است، زن صرفا مستحق مهر المثل (مهریه‌ای که در عرف برای چنین زنی مرسوم است) خواهد بود. [2] 3. بر فرض داشتن حق فسخ، اگر فسخ، قبل از دخول انجام شد، مهریه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت، ولی اگر پس از دخول انجام شود، زن می‌تواند تمام مهریه (مهرالمثل) را مطالبه کند.[3] ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): عدم وجود پرده بکارت از موجبات فسخ نیست مگر اینکه در ضمن عقد، شرط شده یا عقد مبنی بر آن واقع شده باشد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر بکارت شرط شده باشد مرد حق فسخ دارد. حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): مرد حق فسخ عقد را ندارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مجرد باکره نبودن مجوز فسخ نکاح از جانب زوج نیست ولی اگر شرط بکارت در عقد شده باشد و یا عقد مبنیاً بر باکره بودن واقع شده باشد می‌تواند عقد را فسخ کند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال حق فسخ دارد. [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . ر.ک: بهجت، محمد تقی، استفتاءات، ج ‌4، ص 80، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق. [3] . ر.ک: همان؛ مکارم شیرازی، ناصر، احکام بانوان، ص 153، س 535، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب ع ، قم، یازدهم، 1428 ه‍ ق. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، سیستانی و شبیری زنجانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
اگر مردی بعد از یک سال که با دختری ازدواج کرده، الآن متوجه شود که آن دختر، قبلاً با یکی عقد کرده و بکارتش از بین رفته و از او پنهان کرده است، به لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟ آیا میتواند عقد را فسخ کند؟
1. صرف عدم وجود پرده بکارت، از موجبات فسخ ازدواج نیست، مگر اینکه ضمن عقد، شرط شده یا عقد مبنی بر آن بوده و یا این امر مورد ارتکاز عرفی بین مردم باشد. لذا، برخی از فقها[1] با قبول اینکه در این موضوع، ارتکاز عرفی بر باکره بودن زن است میگویند، در این مورد مرد حق فسخ عقد را دارد. البته این موضوع میتواند در جوامع مختلف، متفاوت باشد.
2. بر فرض نداشتن حق فسخ، اگر ثابت شود که زن قبل از ازدواج، بکارت خود را از دست داده است، زن صرفا مستحق مهر المثل (مهریهای که در عرف برای چنین زنی مرسوم است) خواهد بود. [2]
3. بر فرض داشتن حق فسخ، اگر فسخ، قبل از دخول انجام شد، مهریهای به زن تعلق نخواهد گرفت، ولی اگر پس از دخول انجام شود، زن میتواند تمام مهریه (مهرالمثل) را مطالبه کند.[3]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
عدم وجود پرده بکارت از موجبات فسخ نیست مگر اینکه در ضمن عقد، شرط شده یا عقد مبنی بر آن واقع شده باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بکارت شرط شده باشد مرد حق فسخ دارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
مرد حق فسخ عقد را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مجرد باکره نبودن مجوز فسخ نکاح از جانب زوج نیست ولی اگر شرط بکارت در عقد شده باشد و یا عقد مبنیاً بر باکره
بودن واقع شده باشد میتواند عقد را فسخ کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال حق فسخ دارد. [1] . آیت الله مکارم شیرازی. [2] . ر.ک: بهجت، محمد تقی، استفتاءات، ج 4، ص 80، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه ق. [3] . ر.ک: همان؛ مکارم شیرازی، ناصر، احکام بانوان، ص 153، س 535، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب ع ، قم، یازدهم، 1428 ه ق. [4] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، سیستانی و شبیری زنجانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله سبحانی] دختری پس از ازدواج متوجه می شود که زوج قادر به نزدیکی نیست آیا دختر می تواند عقد را فسخ و مطالبه مهریه نماید؟
- [سایر] اگر به اعتقاد اینکه، دختر باکره است با او ازدواج کند؛ آنگاه بعد از عقد متوجه شود که بکارتش از بین رفته؛ آیا عقد صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] مردی در ازدواج با دختری تدلیس کرده و خود را عوضی معرّفی کرده است که اگر این گونه معرّفی نمی کرد، حتما دختر راضی نمی شد. آیا به خاطرندانستن موضوع برای دختر اختیار فسخ عقد هست یا نه؟
- [آیت الله سبحانی] مردی با دختری ازدواج کرد و سپس مطلع شد که وی مدتی در عقد موقت کسی بوده است. آیا عمل دختر تدلیس محسوب می شود و در نتیجه آیا مرد حق فسخ عقد را دارد؟
- [سایر] مردی با دختری ازدواج میکند، به اعتقاد این که باکره است؛ ولی بعد از عقد متوجه میشود که قبلاً شوهر داشته و از او جدا شده است و یا با دیگری رابطه داشته است؛ آیا مرد میتواند این عقد را فسخ کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر مردی دختری را بدون اذن پدر به عقد موقت خود درآورد، در صورتی که مرجع تقلید آن دختر چنین عقدی را باطل می داند، آیا محرمیت مادر دختر و دیگر احکام ازدواج بر آن مترتب می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی دختر نابالغ خود را به عقد پسری درمی آورد. و بعد از بلوغ دختر متوجه می شود که پسر قبل از ازدواج، یعنی بعد از تولد دیوانه بوده است، آیا دختر می تواند عقد را فسخ کند؟
- [سایر] کسی که با دختری زنا کرده و بکارتش را از بین برده میتواند با او ازدواج کند؟
- [آیت الله سبحانی] دختری با مردی ازدواج می نماید و لکن قبل از ثبت در شناسنامه و قبل از رابطه ی زناشویی از او جدا می شود و با مرد دیگری ازدواج می کند. اکنون پس از چند سال، زوج متوجه ازدواج سابق او شده است. آیا مرد می تواند نکاح را به عنوان تدلیس زوجه فسخ نماید؟
- [سایر] اگر مردی بعد از عروسی متوجه بشود که همسرش دوشیزه نیست، می تواند عقد را فسخ کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن انسان از شوهر دیگرش دختری داشته باشد، انسان میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند میتواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن انسان از شوهر دیگرش دختری داشته باشد، انسان میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند، میتواند با مادر آن دختر ازدواج کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنِ انسان از شوهر قبلی دختری داشته باشد، انسان میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند، میتواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله بهجت] اگر زن از شوهر قبلی دختری داشته باشد، شوهر فعلی میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند، و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند، میتواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن انسان از شوهر دیگرش دختری داشته باشد، انسان میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند، و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند میتواند با مادر آن دختر ازدواج کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن انسان از شوهر سابقش دختری داشته باشد، انسان میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند، و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند، میتواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر زن انسان از شوهر دیگرش دختری داشته باشد، انسان میتواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست عقد کند و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند، میتواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر زنی از شوهر سابقش دختری داشته باشد، شوهر بعدی میتواند آن دختر را برای پسر خود که از این زن نیست عقد کند و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند، میتواند با مادر آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنی از شوهر سابقش دختری داشته باشد شوهر بعدی می تواند ان دختررا برای پسر خود که از این زن نیست عقد کند و اگر مردی دختری را برای پسر خود عقد کند می تواند با مادر ان دختر ازدواج نماید
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان نمیتواند با دختری که مادر یا مادر بزرگ انسان او را شیر کامل داده ازدواج کند، و نیز اگر زن پدر انسان از شیر پدر او دختری را شیر داده باشد انسان نمیتواند با آن دختر ازدواج نماید و چنانچه دختر شیرخواری را برایخود عقد کند، بعد مادر یا مادر بزرگ یا زن پدر او آن دختر را شیر دهد، عقد باطل میشود.