آیا در دوران عقد - که دختر در خانه پدر و مادر زندگی میکند - برای بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟ آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل، مکارم و نوری: آری، در این فرض برای خروج از منزل پدر، اجازه شوهر لازم است. صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1333 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، حقوق زوجیت، س 22 و 4 و دفتر: بهجت، مکارم، بهجت، فاضل و نوری. آیات عظام تبریزی و وحید: خیر، در این فرض اجازه شوهر، لازم نیست. تبریزی، صراط النجاة، ج 3، 735 ؛ دفتر: وحید. آیةاللَّه فاضل: در این فرض بنا بر احتیاط واجب، برای خروج از منزل پدر، اجازه شوهر لازم است. فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1677. آیةاللَّه سیستانی: اگر در شهری که زندگی میکنند، متعارف این است که دختر در این مدت از شوهر اجازه نمیگیرد؛ در این صورت برای بیرون رفتن، اجازه او لازم نیست و در غیر این صورت، باید اجازه بگیرد. دفتر: سیستانی. تبصره. اگر زن در ضمن عقد، شرط کرده باشد که در این مدت، بدون اجازه او بیرون رود و یا عقد بر این توافق قبلی واقع شده باشد؛ در این صورت به فتوای همه مراجع، این شرط نافذ است و دیگر اجازه شوهر لازم نیست. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 85/500033)
آیا در دوران عقد - که دختر در خانه پدر و مادر زندگی میکند - برای بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟
آیا در دوران عقد - که دختر در خانه پدر و مادر زندگی میکند - برای بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟
آیات عظام امام، بهجت، صافی، فاضل، مکارم و نوری: آری، در این فرض برای خروج از منزل پدر، اجازه شوهر لازم است. صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1333 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، حقوق زوجیت، س 22 و 4 و دفتر: بهجت، مکارم، بهجت، فاضل و نوری.
آیات عظام تبریزی و وحید: خیر، در این فرض اجازه شوهر، لازم نیست. تبریزی، صراط النجاة، ج 3، 735 ؛ دفتر: وحید.
آیةاللَّه فاضل: در این فرض بنا بر احتیاط واجب، برای خروج از منزل پدر، اجازه شوهر لازم است. فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1677.
آیةاللَّه سیستانی: اگر در شهری که زندگی میکنند، متعارف این است که دختر در این مدت از شوهر اجازه نمیگیرد؛ در این صورت برای بیرون رفتن، اجازه او لازم نیست و در غیر این صورت، باید اجازه بگیرد. دفتر: سیستانی.
تبصره. اگر زن در ضمن عقد، شرط کرده باشد که در این مدت، بدون اجازه او بیرون رود و یا عقد بر این توافق قبلی واقع شده باشد؛ در این صورت به فتوای همه مراجع، این شرط نافذ است و دیگر اجازه شوهر لازم نیست.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 85/500033)
- [سایر] آیا در دوران عقد، اجازه دختر برای بیرون رفتن، دست پدر اوست یا شوهرش؟
- [سایر] آیا در دوران عقد، اجازه دختر برای بیرون رفتن، دست پدر اوست یا شوهرش؟
- [آیت الله بهجت] آیا برای بیرون رفتن از خانه، اجازه پدر برای دختر لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا برای بیرون رفتن از خانه، اجازه پدر برای دختر لازم است؟
- [آیت الله بهجت] خانمی که عقد کرده، ولی به خانه ی شوهر نرفته، به اجازه ی پدر و مادر نیاز دارد یا اجازه ی شوهر کافی است؟
- [سایر] در دوران عقد تا عروسی - که دختر در خانه پدر به سر میبرد آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] دختر باکره بدون اجازه پدر یا جدّ پدری شوهر میکند شرعاتکلیف چیست، آیا عقد باطل است یا اجازه پدر را حاصل کند، در صورتی که اجازه پدر حاصل شود آیا آثار زوجیّت مستقرّ است یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا زن حق دارد از زندگی در خانه ای که در آنجا پدر شوهر و مادر شوهر زندگی می کنند امتناع و درخواست منزل جداگانه بکند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دختری که عقد شده و تاکنون عروسی نکرده است، آیا بیرون رفتن او باید با اجازه پدر باشد یا با اجازه شوهر؟ و نفقه او با کیست؟
- [آیت الله مظاهری] رفتن به مکان های تفریحی مثل پارک، سینما و... بدون اطلاع و اجازه پدر و مادر برای دختر یا پسر مجرد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر دختر باکره نباشد یا این که باکره باشد ولی اجازه گرفتن از پدر یا جد پدری ممکن نباشد یا حرجی باشد و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجازه پدر و جد پدری لازم نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دختر باکره نباشد یا اینکه باکره باشد؛ ولی اجازه گرفتن از پدر و جد پدری به جهت غائب بودن یا غیر آن ممکن نباشد و دختر حاجت به شوهر کردن داشته باشد اجازه پدر و جد لازم نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد؛ اگر بخواهد شوهر کند؛ چنانچه باکره باشد؛ باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد و اجازه مادر و برادر لازم نیست و پدر نیز می تواند با رعایت مصلحت دختر او را شوهر دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جدّ پدری میتوانند دختری را که به حدّ بلوغ رسیده و رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد در صورتی که باکره باشد شوهر دهند و مستحبّ و مطابق احتیاط استحبابی آن است که رضایت دختر را در این مورد جلب کنند و اجازه مادر و برادر لازم نیست و اگر دختر باکره بالغه رشیده بخواهد با کسی ازدواج کند و پدر و جدّ پدری اجازه نمیدهند، چنانچه ممانعت ایشان بدون رعایت مصلحت دختر باشد، اجازه آنان لازم نیست، ولی اگر آنها ازدواج را به صلاح دختر ندانسته لذا ممانعت به عمل آورند، ازدواج دختر بدون اجازه پدر یا جدّ پدری باطل است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پدر وجدّ پدری غائب باشند . به طوری که نشود ازآنان اذن گرفت ودختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر وجدّ پدری اجازه بگیرند وهمچنین اگر از ازدواج با کسی که با دختر کفو است ، را شرعاً و عرفاً منع کنند و دختر احتیاج به شوهر کردن داشته باشد و نیز اگر دختر باکره نباشد ، در صورتی که بکارتش به واسطة شوهر کردن از بین رفته باشد ، اجازه پدر و جدّ لازم نیست .
- [آیت الله مظاهری] دختری که رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد، چنانچه باکره باشد، باید با اجازه پدر ازدواج نماید، ولی اگر همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند، اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد یا دختر قبلاً شوهر کرده و بکارتش از بین رفته باشد، اجازه پدر لازم نیست. عیوبی که بخاطر آن میتوان عقد را بر هم زد:
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختری باکره باید با اجازه¬ی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث همسر میت و یک نفر از طبقه اول باشند: الف: پدر یامادر و شوهر: سهم شوهر 21 و بقیه سهم پدر یا مادر می شود. ب: پدر یا مادر و زن: سهم زن 41 و بقیه سهم پدر یا مادر می شود. ج: یک پسر یا یک دختر و شوهر: سهم شوهر 41 وبقیه به پسر یا دختر می رسد. د یک پسر یا یک دختر وزن سهم زن 81 وبقیه به پسر یا دختر می رسد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که صیغه شده میتواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون برود ولی اگر به واسطه بیرون رفتن، حقّ شوهر از بین میرود، بیرون رفتن او حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که صیغه شده، میتواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون برود، ولی اگر به واسطه بیرون رفتن حقّ شوهر از بین میرود، بیرون رفتن او حرام است.