در دوران عقد تا عروسی - که دختر در خانه پدر به سر میبرد آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، فاضل، مکارم و نوری: در فرض یاد شده اگر زن تمکین داشته باشد، نفقه او بر شوهر واجب است. صافی، جامع الاحکام، ج2، س 1333 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، احکام نفقه، س 14 ؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 662 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 2، س 1312 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 1051 و ج 1، س 839 ؛ دفتر: بهجت و خامنهای. آیات عظام تبریزی و وحید: خیر، در این فرض بر عهده شوهر نیست. تبریزی، منهاج الصالحین، ج 2، م 1399 و وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 1399. آیةاللَّه سیستانی: اگر در شهری که زندگی میکنند، متعارف این است که نفقه دختر را خانوادهاش میدهد، بر عهده شوهر چیزی نیست. در غیر این صورت، پرداخت نفقه، وظیفه شوهر است. سیستانی، منهاج الصالحین، ج 3، م 415. تبصره. اگر با مطالبه زن، مرد نفقه را در این مدت نپردازد (طبق فتوای کسانی که میگویند نفقه او بر عهده شوهر است )، زن میتواند در آینده قیمت نفقه پرداخت نشده در این دوران را، از شوهر مطالبه کند. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 412/500016)
در دوران عقد تا عروسی - که دختر در خانه پدر به سر میبرد آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟
در دوران عقد تا عروسی - که دختر در خانه پدر به سر میبرد آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای، صافی، فاضل، مکارم و نوری: در فرض یاد شده اگر زن تمکین داشته باشد، نفقه او بر شوهر واجب است. صافی، جامع الاحکام، ج2، س 1333 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، احکام نفقه، س 14 ؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 662 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 2، س 1312 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 1051 و ج 1، س 839 ؛ دفتر: بهجت و خامنهای.
آیات عظام تبریزی و وحید: خیر، در این فرض بر عهده شوهر نیست. تبریزی، منهاج الصالحین، ج 2، م 1399 و وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 1399.
آیةاللَّه سیستانی: اگر در شهری که زندگی میکنند، متعارف این است که نفقه دختر را خانوادهاش میدهد، بر عهده شوهر چیزی نیست. در غیر این صورت، پرداخت نفقه، وظیفه شوهر است. سیستانی، منهاج الصالحین، ج 3، م 415.
تبصره. اگر با مطالبه زن، مرد نفقه را در این مدت نپردازد (طبق فتوای کسانی که میگویند نفقه او بر عهده شوهر است )، زن میتواند در آینده قیمت نفقه پرداخت نشده در این دوران را، از شوهر مطالبه کند. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 412/500016)
- [سایر] آیا در دوران عقد - که دختر در خانه پدر و مادر زندگی میکند - برای بیرون رفتن از خانه اجازه شوهر لازم است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا قبل از عروسی در حالی که دختر در خانه پدر است نفقه بر همسر واجب است؟
- [آیت الله مظاهری] دختری که در دوران عقد به سر میبرد و در بسیاری از اوقات با نامزد خود رفت و آمد میکند، زکات فطرهاش به عهده کیست؟ خانواده یا داماد؟
- [آیت الله بهجت] نفقه دختر در زمان عقد بر عهده چه کسی است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دختری که عقد شده و تاکنون عروسی نکرده است، آیا بیرون رفتن او باید با اجازه پدر باشد یا با اجازه شوهر؟ و نفقه او با کیست؟
- [سایر] آیا با اولین نزدیکی با همسر نفقه بر انسان واجب می شود؟ یعنی؛ اگر در دوران عقد و زمانی که هنوز دختر در خانه ی پدرش است، با اولین نزدیکی ، نفقه ی همسر بر او واجب می شود ؟
- [آیت الله مظاهری] دختری که در دوران عقد به سر میبرد و قرار است پس از عروسی برای زندگی به شهر شوهر خود که از زادگاهش فاصله دارد برود، در زمان عقد و هنگامی که برای چند روز به آن شهر میرود، نماز و روزهاش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا زن در عقد موقت نفقه دارد و یا بعد از فوت شوهر از او ارث میبرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا غیر از شوهر، شخص دیگری می تواند نفقه ی زن را بدهد؟ اگر فرد دیگر تعهد بدهد در صورتی که بر سر نفقه بین زن و شوهر اختلافی به وجود آمد، نفقه بر عهده او باشد، صحیح است؟
- [سایر] اگر دو نفر عقد کنند می توانند بدون جشن عروسی سر خانه و زندگی شان بروند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر وارث میّت فقط پدر یا مادر و یک دختر باشد ، مال را چهار قسمت میکنند : یک قسمت آن را پدر یا مادر ، و بقیه را دختر میبرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند به عنوان نفقه همسر، به زن سیّده خود خمس بدهد که به مصرف مخارج خودش برساند، ولی اگر زن سیّده به خاطر نداشتن شوهر یا ندادن نفقه از سوی شوهر، یا داشتن هزینههایی که پرداخت آن بر شوهر وی واجب نیست، فقیر باشد، میتواند برای تأمین نفقه خود یا هزینههایی که شوهر وی نمیپردازد، از شوهر خود یا دیگران خمس دریافت کند، البتّه شوهر نمیتواند خمسی را که میپردازد به عنوان حقّ نفقه زن به شمار آورد، بلکه نفقه زن را به وی بدهکار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر همراه طبقه اوّل، شوهر یا زن وجود داشته باشد و در طبقه اوّل وارث قرابتبر وجود داشته باشد، تقسیم ارث روشن است: نخست شوهر و زن و وارث فرضبر دیگر (اگر وجود داشته باشد) ارث خود را میبرد و باقی مانده به وارث قرابتبر میرسد، بنابراین اگر وارث شوهر و پسر باشد، شوهر 14 و بقیّه به پسر میرسد و اگر شوهر و پدر و مادر و پسر و دختر باشد، شوهر 14 و هر یک از پدر و مادر 16 و 512 باقی مانده را پسر و دختر برده و پسر دو برابر دختر میبرد، در نتیجه سهام نهایی بدین گونه خواهد بود: شوهر 936، پدر و مادر هر یک636، پسر 1036 و دختر 536.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن پدر دختری بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام میشود، چه بچه از همان دختر یا از زن دیگر شوهر او باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن پدر دختری، بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر، شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام می شود. چه بچه از همان دختر یا از زن دیگر شوهر او باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر زن پدر دختری، بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام میشود، چه بچه از همان دختر یا از زن دیگر شوهر او باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن پدر دختری، بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر کامل دهد، آن دختر بر شوهر خود حرام میشود؛ خواه بچه از همان دختر باشد یا از زن دیگر شوهر او.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن پدر دختری، بچّه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام میشود چه بچّه از همان دختر یا زن دیگر شوهر او باشد.
- [امام خمینی] اگر زن پدر دختری، بچه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام می شود چه بچه از همان دختر یا زن دیگر شوهر او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن پدر دختری، بچّه شوهر آن دختر را از شیر آن پدر شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام میشود، چه بچّه از همان دختر یا از زن دیگر شوهر او باشد.