وظیفه مستحاضه کثیره چیست؟ همه مراجع (به جز مکارم): مستحاضه کثیره چند وظیفه دارد: 1. برای هر نماز باید پنبه (نوار بهداشتی) را عوض کند. 2. باید ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده، تطهیر کند. 3. برای هر نماز یک وضو بگیرد ؛ به عنوان مثال برای نماز ظهر یک وضو و برای نماز عصر وضوی دیگر. 4. یک غسل پیش از نماز صبح و یکی پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکی هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند) انجام دهد. 5. اگر میان نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا فاصله بیندازد، باید برای نماز عصر و نماز عشا دوباره غسل کند. توضیحالمسائل مراجع، م 396 و وحید، توضیحالمسائل، م 402 و دفتر: خامنهای. آیةاللَّه مکارم: زن در استحاضه کثیره واجب است یک غسل پیش از نماز صبح و یکی پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکی هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند) انجام دهد و احتیاط مستحب آن است که علاوه بر این، برای هر نماز یک وضو بگیرد، قبل از غسل یا بعد از آن. توضیحالمسائل مراجع، م 396. تبصره 1 . نسبت به بند 4 آیات عظام (تبریزی، سیستانی و وحید) فتوا ندارند؛ بلکه احتیاط واجب کردهاند. تبصره 2 . نسبت به بند 3 آیات عظام (تبریزی، سیستانی، وحید و نوری) وضو را واجب نمیدانند و گفتهاند: با همان غسل استحاضه کثیره میتوان نماز خواند و نیازی به وضو نیست. آیةاللَّه بهجت گرفتن وضو را احتیاط واجب میداند و آیةاللَّه صافی میفرماید: گرفتن وضو در استحاضه کثیره مورد اشکال است؛ از این رو احتیاط آن است که پیش از غسل به قصد رجا وضو بگیرد؛ ولی در مورد نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا اگر با هم بخواند، گرفتن وضو خلاف احتیاط است. تبصره 3. آیةاللَّهسیستانی نسبت به بند 4 میفرماید: فرض بند 4 در جایی است که خون پی در پی از پنبه به دستمال برسد؛ ولی جایی که رسیدن خون از پنبه به دستمال با فاصله باشد (مانند اینکه زن غسل کرد و نماز ظهر را خواند و قبل از نماز عصر، خون دوباره از پنبه به دستمال رسید)، احتیاط واجب آن است که پنبه را عوض کند و برای نماز عصر نیز غسل کند. اگر نماز عصر را خواند و پیش از آنکه خون از پنبه به دستمال برسد، بتواند نماز مغرب و عشا را بخواند، لازم نیست برای آن دو غسل دیگری کند. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 190/500032)
وظیفه مستحاضه کثیره چیست؟
همه مراجع (به جز مکارم): مستحاضه کثیره چند وظیفه دارد:
1. برای هر نماز باید پنبه (نوار بهداشتی) را عوض کند.
2. باید ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده، تطهیر کند.
3. برای هر نماز یک وضو بگیرد ؛ به عنوان مثال برای نماز ظهر یک وضو و برای نماز عصر وضوی دیگر.
4. یک غسل پیش از نماز صبح و یکی پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکی هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند) انجام دهد.
5. اگر میان نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا فاصله بیندازد، باید برای نماز عصر و نماز عشا دوباره غسل کند. توضیحالمسائل مراجع، م 396 و وحید، توضیحالمسائل، م 402 و دفتر: خامنهای.
آیةاللَّه مکارم: زن در استحاضه کثیره واجب است یک غسل پیش از نماز صبح و یکی پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکی هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند) انجام دهد و احتیاط مستحب آن است که علاوه بر این، برای هر نماز یک وضو بگیرد، قبل از غسل یا بعد از آن. توضیحالمسائل مراجع، م 396.
تبصره 1 . نسبت به بند 4 آیات عظام (تبریزی، سیستانی و وحید) فتوا ندارند؛ بلکه احتیاط واجب کردهاند.
تبصره 2 . نسبت به بند 3 آیات عظام (تبریزی، سیستانی، وحید و نوری) وضو را واجب نمیدانند و گفتهاند: با همان غسل استحاضه کثیره میتوان نماز خواند و نیازی به وضو نیست. آیةاللَّه بهجت گرفتن وضو را احتیاط واجب میداند و آیةاللَّه صافی میفرماید: گرفتن وضو در استحاضه کثیره مورد اشکال است؛ از این رو احتیاط آن است که پیش از غسل به قصد رجا وضو بگیرد؛ ولی در مورد نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا اگر با هم بخواند، گرفتن وضو خلاف احتیاط است.
تبصره 3. آیةاللَّهسیستانی نسبت به بند 4 میفرماید: فرض بند 4 در جایی است که خون پی در پی از پنبه به دستمال برسد؛ ولی جایی که رسیدن خون از پنبه به دستمال با فاصله باشد (مانند اینکه زن غسل کرد و نماز ظهر را خواند و قبل از نماز عصر، خون دوباره از پنبه به دستمال رسید)، احتیاط واجب آن است که پنبه را عوض کند و برای نماز عصر نیز غسل کند. اگر نماز عصر را خواند و پیش از آنکه خون از پنبه به دستمال برسد، بتواند نماز مغرب و عشا را بخواند، لازم نیست برای آن دو غسل دیگری کند. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 190/500032)
- [آیت الله جوادی آملی] وظیفه مستحاضه کثیره درباره طواف و نماز
- [آیت الله اردبیلی] زنی که مستحاضه قلیله است و در وسط نماز، استحاضه او متوسطه یا کثیره میشود، نمازش را باید ادامه دهد یا باید قطع کند و به وظیفه جدید عمل نماید؟
- [سایر] اگر تکرار غسل برای مستحاضه - به خصوص در استحاضه کثیره - باعث مشقت زیاد شود، تکلیف چیست؟
- [آیت الله بهجت] مستحاضه کثیره و متوسطه باغسل صلاتی می تواند طواف و نماز طواف به جا آورد؟
- [سایر] اگر مستحاضه متوسطه و کثیره از خون پاک شود، آیا باید غسل هم کند؟
- [سایر] اگر مستحاضه کثیره در ماه رمضان غسلهای خود را به جا نیاورد، حکم روزهاش چیست؟
- [آیت الله سبحانی] مستحاضه کثیره تبدیل پنبه را بعد از غسل و وضو انجام دهد یا قبل از آن؟
- [آیت الله بهجت] آیا مستحاضه متوسطه و کثیره علاوه بر غسل وظایف دیگری هم دارند؟
- [سایر] وظیفه مستحاضه قلیله چیست؟
- [سایر] وظیفه مستحاضه متوسطه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] مستحاضه متوسطه و کثیره که باید وضو بگیرد و غسل کند هر کدام را اول بجا آورد صحیح است، جز مستحاضه کثیره احتیاط واجب آن است که قبلا وضو بگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی نماید که متوسطه یا قلیله یا کثیره است، باید بنحوی عمل کند که یقین به برائت ذمه، حاصل کند پس در شک میان قلیله و متوسطه یا متوسطه و کثیره، عمل به وظیفه هر دو نماید و در شک بین هر سه قسم، عمل به وظیفه هر سه قسم نماید، ولی اگر بداند سابقاً کدام یک از آن سه قسم بوده، باید به وظیفه همان قسم رفتار نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی نماید، باید به آنچه مسلّماً وظیفه اوست عمل کند، مثلاً اگر نمیداند استحاضه او قلیله است یا متوسّطه، باید کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد و اگر کارهای استحاضه متوسطه را انجام دهد بهتر است; و اگر نمیداند متوسّطه است یا کثیره، باید کارهای استحاضه متوسطه را انجام دهد و اگر به کثیره عمل نماید بهتر است; ولی اگر بداند سابقاً کدام یک از آن سه قسم بوده، باید به وظیفه همان قسم رفتار نماید.
- [آیت الله سیستانی] زن مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی نماید ، باید به آنچه مسلّماً وظیفه اوست عمل کند ، مثلاً اگر نمیداند استحاضه او قلیله است یا متوسطه باید کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد ، و اگر نمیداند متوسطه است یا کثیره باید کارهای استحاضه متوسطه را انجام دهد ، ولی اگر بداند سابقاً کدام یک از آن سه قسم بوده ، باید به وظیفه همان قسم رفتار نماید .
- [آیت الله خوئی] زن مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی نماید، باید به آنچه مسلماً وظیفة اوست عمل کند، مثلًا اگر نمیداند استحاضة او قلیله است یا متوسطه، باید کارهای استحاضه قلیله را انجام دهد، و اگر نمیداند متوسطه است یا کثیره، باید کارهای استحاضه متوسطه را انجام دهد. ولی اگر بداند سابقاً کدام یک از آن سه قسم بوده، باید به وظیفه همان قسم رفتار نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحاضه کثیره یا متوسطه اگر پیش از داخل شدن وقت نماز برای نماز غسل کند، غسل او باطل است، ولی نزدیک اذان صبح جایز است به قصد رجاءً غسل نموده و نماز شب را بخواند، هرچند مستحاضه کثیره بعد از طلوع فجر برای نماز صبح باید غسل را اعاده کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحاضه متوسطه که باید وضو بگیرد و غسل کند، هر کدام را اول به جا آورد صحیح است و مستحاضه کثیره چنان چه گذشت احوط آن است که پیش ازغسل، وضو بگیرد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحاضه متوسطه که باید وضو بگیرد و غسل کند؛ هر کدام را اول به جا آورد صحیح است؛ ولی بهتر آن است که اول وضو بگیرد. و مستحاضه کثیره اگر بخواهد وضو بگیرد باید قبل از غسل وضو بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] مستحاضه متوسطه که باید وضو بگیرد و هم بنابر احتیاط لازم غسل کند ، باید غسل را اول بجا آورد بعد وضو بگیرد ، ولی در مستحاضه کثیره اگر بخواهد وضو بگیرد باید قبل از غسل وضو بگیرد .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحاضه متوسطه که باید وضو بگیرد و غسل کند هر کدام را اول به جا اورد صحیح است ولی بهتر ان است که اول وضو بگیرد و اما مستحاضه کثیره اگر بخواهد وضو بگیرد باید قبل از غسل وضو بگیرد