اگر مستحاضه کثیره در ماه رمضان غسلهای خود را به جا نیاورد، حکم روزهاش چیست؟ آیات عظام امام، بهجت، فاضل، نوری و وحید: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است به جا نیاورد، روزهاش باطل میشود و بنابر احتیاط واجب باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418؛ وحید، توضیحالمسائل، م 424؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 300 و دفتر: خامنهای. آیات عظام تبریزی و مکارم: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است، به جا نیاورد، بنابر احتیاط واجب روزهاش باطل میشود و نیز باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418 آیةاللَّه سیستانی: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است به جا نیاورد، بنابر فتوای مشهور فقها روزهاش باطل میشود. و نیز باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418 آیةاللَّه صافی: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است، به جا نیاورد، روزهاش باطل میشود و بنابر احتیاط واجب باید غسل نماز مغرب و عشای شب قبل و شب بعد فردای آن را که میخواهد روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418 (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 217/500032)
اگر مستحاضه کثیره در ماه رمضان غسلهای خود را به جا نیاورد، حکم روزهاش چیست؟
آیات عظام امام، بهجت، فاضل، نوری و وحید: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است به جا نیاورد، روزهاش باطل میشود و بنابر احتیاط واجب باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418؛ وحید، توضیحالمسائل، م 424؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 300 و دفتر: خامنهای.
آیات عظام تبریزی و مکارم: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است، به جا نیاورد، بنابر احتیاط واجب روزهاش باطل میشود و نیز باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418
آیةاللَّه سیستانی: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است به جا نیاورد، بنابر فتوای مشهور فقها روزهاش باطل میشود. و نیز باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418
آیةاللَّه صافی: اگر در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است، به جا نیاورد، روزهاش باطل میشود و بنابر احتیاط واجب باید غسل نماز مغرب و عشای شب قبل و شب بعد فردای آن را که میخواهد روزه بگیرد، به جا آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 418 (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 217/500032)
- [سایر] اگر در ماه رمضان خانمی که استحاضهاش متوسطه است، غسل را به جا نیاورد، حکم روزهاش چیست؟
- [آیت الله خوئی] مریض که اطمینان دارد تا ماه رمضان دیگر خوب نمیشود آیا میتواند در ماه رمضان حال یا شوال کفاره روزهاش را بدهد؟
- [سایر] وظیفه مستحاضه کثیره چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار، در ماه رمضان در بین روز بیهوش شود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله جوادی آملی] وظیفه مستحاضه کثیره درباره طواف و نماز
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی در روز ماه رمضان چیزی در دهان بگذارد که به حلقوم نرسد، آیا روزهاش باطل است؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی در شب یا در روز ماه مبارک رمضان، خون استحاضه میبیند. چه طور باید عمل کند تا روزهاش صحیح باشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که بخواهد روزه ماه مبارک رمضان را بگیرد و در بین غسل واجب اذان صبح بگویند تکلیف روزهاش چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر یوم الشک بین آخر شعبان و اول رمضان را به نیّت شعبان روزه گرفت، سپس نیّت افطار کرد و قبل از ظهر یا قبل از افطار معلوم شد که رمضان بوده است؛ در این صورت، اگر نیّت رمضان کند روزهاش صحیح است؟
- [سایر] اگر زن در شب ماه رمضان از حیض پاک شود و تا نزدیک اذان صبح غسل را به تأخیر اندازد و سپس تیمم کند، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جنب عمداً در ماه رمضان تا اذان صبح غسل نکند روزهاش باطل است و جنبی که وظیفهاش تیمّم است اگر عمداً تیمّم ننماید روزهاش باطل است.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد، علاوه بر کفّاره باید قضای آن را به جا آورد و چنانچه تا رمضان آینده قضای آن روزه را به جا نیاورد، و برای هر روز نیز یک مدّ باید به فقیر بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن مستحاضه غسلهایی را که برای نمازهای روزانه یا برای نمازهای شب قبل یا شب بعد باید انجام دهد بجا نیاورد، روزهاش باطل نمیشود، هر چند احتیاط مستحب آن است که قضای آن روز را نیز به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] روزه مستحاضه مطلقاً صحیح است، گرچه غسلهای خود را انجام ندهد.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی که در حال استحاضه است غسلهای خود را به تفصیلی که در احکام استحاضه گفته شد بهجا آورد، روزه او صحیح است، و بیوجه نیست که صحت روزه او مشروط به انجام غسلی باشد که باید برای نماز صبح انجام دهد، ولی بنابر اظهر غسل نمازهای مغرب و عشای شب گذشته و شب آینده در صحیح بودن روزه او شرط نیست، و بنابر احتیاط واجب مستحاضه متوسطه هم مثل کثیره، انجام غسلی که بر او واجب است در صحیح بودن روزهاش شرط است، ولی وضوی واجب بر مستحاضه قلیله، شرط صحت روزه نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند، یا اگر وظیفه او تیمّم است عمداً تیمّم ننماید، اگر روزه او روزه ماه رمضان یا قضای رمضان باشد، روزهاش باطل است و همچنین است بنابر احتیاط واجب در روزههای واجب دیگر.
- [آیت الله خوئی] اگر در روزه غیر ماه رمضان و قضاء آن از روزههای واجبی که مثل روزة ماه رمضان وقت آن معین است، جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند اظهر این است که روزهاش صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چند ماه رمضان، روزه قضا داشته باشد، قضای هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت قضای ماه رمضان آخر تنگ باشد؛ مثلاً پنج روز از ماه رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به ماه رمضان مانده باشد، باید اول قضای ماه رمضان آخر را بگیرد؛ ولی اگر قضای ماه رمضانهای قبل را بگیرد معصیت کرده ولی روزهاش صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] روزی را که انسان شک دارد آخر شعبان است یا اوّل رمضان، واجب نیست روزه بگیرد و اگر بخواهد روزه بگیرد، نمیتواند نیت روزه رمضان کند، ولی اگر نیت کند که اگر رمضان است روزه رمضان، و اگر رمضان نیست، روزه قضا یا مانند آن باشد، صحت روزهاش بعید نیست، ولی بهتر آن است که نیت روزه قضا و مانند آن بنماید، و چنانچه بعد معلوم شود رمضان بوده، از رمضان حساب میشود. و اگر قصد مطلق روزه را کند و بعد معلوم شود رمضان بوده نیز کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر قضای چند روز از ماه رمضان بر او واجب باشد، لازم نیست در نیّت تعیین کند که قضای کدام روز را میگیرد؛ ولی چنانچه برخی از آنها قضای رمضان سال قبل باشد و برخی قضای رمضانهای پیش از آن، برای آن که قضای رمضان سال آخر حساب شود، باید آن را در نیّت تعیین کند و چنانچه در نیّت تعیین نکند که روزهای که میگیرد از کدام رمضان است، از رمضان آخر محسوب نمیشود. بنابراین چنانچه برخی از روزههای قضا تا رسیدن رمضان سال بعد باقی بماند و آنها را به جا نیاورد، باید کفّاره تأخیر قضای رمضان را بپردازد.