گاهی در عروسیها به پخش نوارهای موسیقی - که بعضی از آنها از صدا و سیما هم پخش میشود میپردازند ؛ آیا نیروی انتظامی و یا بسیج و یا نهاد دیگری، میتواند آنها را از این عمل باز دارند و نهی از منکر کنند؟ همه مراجع: اگر از نوع موسیقی حرام باشد، گوش دادن به آن جایز نیست و نهادهای یاد شده وظیفه دارند ارشاد و نهی از منکر کنند و صرف پخش شدن آن از رسانه صدا و سیما، دلیلی بر جواز آن نیست ؛ ولی صداهای مشکوک اشکال ندارد. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 1372 و 1712 ؛ صافی، جامعالمسائل، ج 2، س 1462 و 1459 و ج 1، س 1016 و 1007 ؛ تبریزی، استفتاءات، س 1071 و 1059 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 947 و 946 و 995 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1154 و 1066 و 1139 ؛ سیستانی، Sistani.org، موسیقی ش 13 و 22 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، م 1608 و متفرقه م 20 ؛ نوری، استفتاءات، ج 1 س1011 و 1015. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 491/500016)
گاهی در عروسیها به پخش نوارهای موسیقی - که بعضی از آنها از صدا و سیما هم پخش میشود میپردازند ؛ آیا نیروی انتظامی و یا بسیج و یا نهاد دیگری، میتواند آنها را از این عمل باز دارند و نهی از منکر کنند؟
گاهی در عروسیها به پخش نوارهای موسیقی - که بعضی از آنها از صدا و سیما هم پخش میشود میپردازند ؛ آیا نیروی انتظامی و یا بسیج و یا نهاد دیگری، میتواند آنها را از این عمل باز دارند و نهی از منکر کنند؟
همه مراجع: اگر از نوع موسیقی حرام باشد، گوش دادن به آن جایز نیست و نهادهای یاد شده وظیفه دارند ارشاد و نهی از منکر کنند و صرف پخش شدن آن از رسانه صدا و سیما، دلیلی بر جواز آن نیست ؛ ولی صداهای مشکوک اشکال ندارد. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 1372 و 1712 ؛ صافی، جامعالمسائل، ج 2، س 1462 و 1459 و ج 1، س 1016 و 1007 ؛ تبریزی، استفتاءات، س 1071 و 1059 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 947 و 946 و 995 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1154 و 1066 و 1139 ؛ سیستانی، Sistani.org، موسیقی ش 13 و 22 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، م 1608 و متفرقه م 20 ؛ نوری، استفتاءات، ج 1 س1011 و 1015. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 491/500016)
- [سایر] بیشتر وقتها در عروسی ها به پخش نوارهای موسیقی می پردازند که بعضی از آنها از صدا و سیما هم پخش می شود؛ آیا نیروی انتظامی و یا بسیج و یا نهاد دیگری می توانند آنها را از این عمل باز دارند و نهی از منکر کنند؟
- [سایر] اگر نیروی انتظامی در برخورد با مفاسد اجتماعی از خود جدیت نشان ندهد، وظیفه مردم چیست؟ آیا باید برای مرتبه عملی فریضه امر به معروف و نهی از منکر اقدام کنند؟
- [سایر] در زمان حکومت اسلامی، اگر نیروی انتظامی در برخورد با مفاسد اجتماعی از خود جدیت نشان ندهد، وظیفه مردم چیست؟ آیا باید بر اساس فریضه امر به معروف و نهی از منکر اقدام کنند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1- چه موسیقی هایی حرام هستند؟ 2- آیا حرام بودن موسیقی به خواننده آن هم بستگی دارد؟ 3-آیا ترانه هایی که از طرف وزارت ارشاد مجوز دارند و یا از رادیو و تلویزیون پخش میشوند حلال هستند؟ 4- اگر در خانواده عده ای به موسیقی حرام گوش دهند و امکان امر به معروف و نهی از منکر هم نباشد چه باید کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تماس گرفتن با افرادی که سروکار با نوارهای مبتذل و فیلمهای نامشروع دارند چگونه است؟ اگر امر به معروف و نهی از منکر باعث مسخره خود آمر و ناهی شود چطور است؟
- [سایر] آیا ترک امر به معروف و نهی از منکر درست است؟ چگونه سعی در انجام امر به معروف و نهی از منکر بکنیم و شرایط آن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه زن و مردی، که بین آنها علقه زوجیّت وجود ندارد، در خیابان یا در هر محلّ عمومی دیگر در حال تردّد باشند، امّا رفتار آنان کاملاً عادی بوده، و موجب اخلال در نظم عمومی، یا جریحهدار شدن احساسات دیگران نشوند، آیا افراد حقیقی، یا حقوقی مانند نیروی انتظامی، بسیج، امر به معروف و مانند آن، مجاز به تفحّص و بررسی رابطه آنان هستند؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی در راه امر به معروف و نهی از منکر به قتل می رسد آیا می توان بر روی سنگ قبر آن مقتول کلمه (شهید در راه امر به معروف و نهی از منکر) نوشت؟
- [آیت الله بهجت] آیا بر کسی که راه و روش امر به معروف و نهی از منکر را نمی داند، واجب است امر به معروف و نهی ازمنکر کند یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که می خواهد شخصی را امر به معروف و نهی از منکر نماید، آیا باید قدرت بر آن را داشته باشد؟ در چه زمانی امر به معروف و نهی از منکر بر او واجب می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] هدف امر به معروف برپایی واجب، وهدف نهی از منکر جلوگیری از حرام است; بنابراین در امر به معروف ونهی از منکر قصد قربت معتبر نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر گاه شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر برای مکلف به علم یا اطمینان ثابت شد امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود و اگر وجود یکی از شرایط مشکوک باشد واجب نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون مقصود از امر به معروف و نهی از منکر آن است که مرتکب فعل حرام و ترک واجب، این عمل را ترک کند، پس اگر به مجرد اظهار کراهت از این عمل - ولو به اعراض و ترک معاشرت و مراوده- مرتکب، مرتدع میشود و ترک میکند، کافی است در اداء وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، و حاجت به امر و نهی علاوه نیست، و این، درجه اول از امر به معروف و نهی از منکر است.
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.
- [امام خمینی] بیان مسأله شرعیه کفایت نمیکند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلف امر و نهی کند. مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، از بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسئله شرعیه کفایت میکند و لازم نیست به صورت امر و نهی باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست ، بلکه مقصود اقامة واجب و جلوگیری از حرام است . شرایط امر به معروف ونهی از منکر :
- [آیت الله نوری همدانی] بیان مسأله شرعیّه کفایت نمی کند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلّف امر و نهی کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسأله شرعیه کفایت نمی کند، بلکه باید مکلف امر و نهی کند.
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط ذیل واجب میشود: اول: علم؛ پس کسی که عالم به حکم شرعی نیست، نمیتواند امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، بنابراین در ابتدا لازم است شخص آمر و یا ناهی خودش از احکام شرعی اطلاع کافی داشته باشد. دوم: احتمال تأثیر؛ پس در صورتی که انسان میداند سخن او تأثیری در دیگری ندارد، بر او لازم نیست امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، اما جواز بلکه رجحان آن در صورت عدم خوف ضرر، خالی از وجه نیست. سوم: اصرار بر ترک واجب و یا انجام دادن معصیت؛ پس در صورتی که انسان بداند شخصی از معصیتی که انجام داده توبه کرده است و یا نشانههایی بر پشیمانی او دلالت کند، امر به معروف و یا نهی از منکر واجب نیست. چهارم: عدم مفسده؛ پس اگر کسی بهخاطر امر به معروف و یا نهی از منکر ترس از وقوع مفسدهای دارد، و آن مفسده عبارت از ضرر جانی یا آبرویی و یا مالی قابل اعتنایی است، این کار بر او واجب نیست. بنابراین با وجود این شرایط، امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، و در امر به معروف و نهی از منکر عدالت شرط نیست.