آیا رقص زن و مرد اشکال دارد؟ امام خمینی(ره): رقص اگر باعث تحریک شهوت، ارتکاب گناه و یا ترتّب مفسده شود و یا زن در بین مردان نامحرم برقصد، حرام است. دفتر امام. آیةاللَّه بهجت: به طور کلی رقص اشکال دارد. دفتر: بهجت. آیةاللَّه تبریزی: رقص زن برای شوهر و رقص زن برای زنان، در مجالس عروسی و مانند آن - در صورتی که در معرض نگاه مرد (حتی پسر ممیز ) نبوده و مشتمل بر حرام دیگری مثل موسیقی و مانند آن نباشد اشکال ندارد. رقص در غیر این دو مورد، از مصادیق لهو بوده و سزاوار است که مؤمن، از لهو اجتناب کند. استفتاءات، س 1042. آیات عظام سیستانی و وحید: تنها رقص زن برای شوهر و بر عکس آن، جایز است. سیستانی، Sistani.org، رقص ش 7 ؛ دفتر: وحید. آیات عظام صافی، فاضل و مکارم: تنها رقص زن برای شوهر جایز است. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 534 و 535 ؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1580 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1736 و 1738 ؛ نوری، استفتاءات، ج 2 س 574. آیت الله خامنه ای: رقص زن برای زنان اگر عنوان لهو بر آن صدق کند، مثل اینکه جلسه زنانه تبدیل به مجلس رقص شود، محل اشکال است و احتیاط واجب در ترک آن است؛ در غیر اینصورت هم اگر بهگونه ای باشد که باعث تحریک شهوت شده و یا مفسدهای بر آن مترتب شود و یا همراه با فعل حرام (مانند موسیقی و آواز حرام) باشد یا مرد نامحرمی حضور داشته باشد، حرام است؛ و در حکم فوق تفاوتی بین مجلس عروسی و غیر آن نیست. خامنه ای، اجوبةالاستفتاءات، س 1167 (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 301/500016)
آیا رقص زن و مرد اشکال دارد؟
امام خمینی(ره): رقص اگر باعث تحریک شهوت، ارتکاب گناه و یا ترتّب مفسده شود و یا زن در بین مردان نامحرم برقصد، حرام است. دفتر امام.
آیةاللَّه بهجت: به طور کلی رقص اشکال دارد. دفتر: بهجت.
آیةاللَّه تبریزی: رقص زن برای شوهر و رقص زن برای زنان، در مجالس عروسی و مانند آن - در صورتی که در معرض نگاه مرد (حتی پسر ممیز ) نبوده و مشتمل بر حرام دیگری مثل موسیقی و مانند آن نباشد اشکال ندارد. رقص در غیر این دو مورد، از مصادیق لهو بوده و سزاوار است که مؤمن، از لهو اجتناب کند. استفتاءات، س 1042.
آیات عظام سیستانی و وحید: تنها رقص زن برای شوهر و بر عکس آن، جایز است. سیستانی، Sistani.org، رقص ش 7 ؛ دفتر: وحید.
آیات عظام صافی، فاضل و مکارم: تنها رقص زن برای شوهر جایز است. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 534 و 535 ؛ صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1580 ؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1736 و 1738 ؛ نوری، استفتاءات، ج 2 س 574.
آیت الله خامنه ای: رقص زن برای زنان اگر عنوان لهو بر آن صدق کند، مثل اینکه جلسه زنانه تبدیل به مجلس رقص شود، محل اشکال است و احتیاط واجب در ترک آن است؛ در غیر اینصورت هم اگر بهگونه ای باشد که باعث تحریک شهوت شده و یا مفسدهای بر آن مترتب شود و یا همراه با فعل حرام (مانند موسیقی و آواز حرام) باشد یا مرد نامحرمی حضور داشته باشد، حرام است؛ و در حکم فوق تفاوتی بین مجلس عروسی و غیر آن نیست. خامنه ای، اجوبةالاستفتاءات، س 1167
(رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 301/500016)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] رقص زن برای زن و رقص مرد برای مرد چگونه است؟
- [آیت الله خامنه ای] رقص مرد برای مرد و زن برای زن چه حکمی دارد؟ اگر رفتن به عروسی به خاطر احترام به عادتهای اجتماعی باشد آیا به علت احتمال وجود رقص اشکال شرعی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] رقص مرد برای مرد و رقص زن برای زن و رقض زن برای محارم خود از قبیل برادر و غیره چه حکمی دارد؟
- [سایر] رقص زن برای مرد محرم چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] دیدن رقص زن برای مرد و بالعکس چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] رقص مرد برای زن خود چه صورت دارد؟
- [آیت الله بهجت] رقص زن برای زن و یا مرد برای مرد و زن برای شوهر خود، چه صورت دارد؟
- [آیت الله بهجت] رقصیدن زن در جایی که مرد نامحرم نیست، چه حکمی دارد؟ هم چنین رقص مرد برای مرد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] رقص محلی مرد برای مرد و زن برای زن و یا مرد در بین زنان و زن در بین مردان، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا رقص زن برای شوهرش یا مرد برای همسرش جایز است؟
- [آیت الله مظاهری] نایب شدن مرد از زن، یا زن از مرد، نظیر بقیه عبادات اشکال ندارد، ولی نایب در اعمال باید به وظیفه خود عمل کند.
- [آیت الله مظاهری] لباس زنانه برای مرد و لباس مردانه برای زن، وقتی حرام است که زن بخواهد شبیه مرد یا مرد شبیه زن شود، ولی اگر تشبّه نباشد، نظیر اینکه زن برای رفع سرما کت و شلوار مرد را بپوشد و یا مرد برای ستر عورت پیراهن زن را بپوشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر امام مرد و ماموم زن باشد؛ چنانچه بین آن زن و امام یا بین آن زن و ماموم دیگری که مرد است و زن به واسطه او به امام متصل شده است؛ پرده و مانند آن باشد؛ اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر امام مرد و مأموم زن باشد ، چنانچه بین آن زن و امام ، یا بین آن زن ومأموم دیگری که مرد است ، و زن بواسطه او به امام متصل شده است ، پرده و مانند آن باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله خوئی] اگر امام مرد و مأموم زن باشد چنانچه بین آن زن و امام یا بین آن زن و مأموم دیگری که مرد است و زن به بواسط او به امام متصل شده است پرده و مانند آن باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] بودن مرد و زن نامحرم در جای خلوت حرام است و نمازخواندن در آنجا اشکال دارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد اذان زن را با قصد لذت بشنود، اذان از مرد ساقط نمی شود، بلکه اگر قصد لذت هم نداشته باشد، ساقط شدن اذان اشکال دارد.
- [آیت الله مظاهری] غنا و موسیقی و رقص، حتّی زن برای شوهر یا شوهر برای زن، حرام است، ولی گفتن حرفهای شهوتانگیز زن و شوهر برای یکدیگر اشکال ندارد، بلکه در بعضی از موارد از مستحبّات نیز شمرده شده است. صفحه 377 د. حفظ عفّت در زینت
- [آیت الله اردبیلی] بودن مرد و زن نامحرم در یک اتومبیل اشکال ندارد، مگر این که مظنّه فساد و گناه وجود داشته باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد ، اذان زن را با قصد لذّت بشنود ، اذان او ساقط نمیشود ؛ بلکه ساقط شدن اذان با شنیدن اذان زن مطلقاً اشکال دارد .