وقت افطار کردن روزه چه زمانی است؟ آیات عظام امام، خامنه ای، فاضل، صافی و نوری : وقت افطار روزه مغرب است. مغرب زمانی است که قرص خورشید در افق پنهان شود و بعد از مدتی سرخی طرف مشرق از بالای سر انسان بگذرد. . توضیح المسائل مراجع، م 735 و دفتر: خامنه ای. آیات عظام بهجت و مکارم : وقت افطار روزه غروب است. غروب زمانی است که قرص خورشید در افق پنهان شود؛ ولی احتیاط مستحب آن است که مدتی صبر کند تا سرخی طرف مشرق از بین برود و مغرب شود. توضیح المسائل مراجع، م 735. آیات عظام تبریزی، سیستانی و وحید : وقت افطار روزه بنا بر احتیاط واجب مغرب است؛ یعنی، باید مدتی صبر کند تا سرخی طرف مشرق از بالای سر انسان بگذرد. . توضیح المسائل مراجع، م 735 ؛ وحید، توضیح المسائل، م 741. تبصره . براساس دیدگاه مشهور فقیهان بین غروب و مغرب تفاوت است. غروب عبارت است از پنهان شدن قرص خورشید در افق. مغرب عبارت است از زمانی که سرخی طرف مشرق که بعد از غروب خورشید پیدا می شود، از بین برود. فاصله زمانی بین غروب خورشید و مغرب به اختلاف فصل های سال تفاوت می کند؛ (تقریبا بین پانزده تا بیست دقیقه می باشد). (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 22/500017)
وقت افطار کردن روزه چه زمانی است؟
آیات عظام امام، خامنه ای، فاضل، صافی و نوری : وقت افطار روزه مغرب است. مغرب زمانی است که قرص خورشید در افق پنهان شود و بعد از مدتی سرخی طرف مشرق از بالای سر انسان بگذرد. . توضیح المسائل مراجع، م 735 و دفتر: خامنه ای.
آیات عظام بهجت و مکارم : وقت افطار روزه غروب است. غروب زمانی است که قرص خورشید در افق پنهان شود؛ ولی احتیاط مستحب آن است که مدتی صبر کند تا سرخی طرف مشرق از بین برود و مغرب شود. توضیح المسائل مراجع، م 735.
آیات عظام تبریزی، سیستانی و وحید : وقت افطار روزه بنا بر احتیاط واجب مغرب است؛ یعنی، باید مدتی صبر کند تا سرخی طرف مشرق از بالای سر انسان بگذرد. . توضیح المسائل مراجع، م 735 ؛ وحید، توضیح المسائل، م 741.
تبصره . براساس دیدگاه مشهور فقیهان بین غروب و مغرب تفاوت است. غروب عبارت است از پنهان شدن قرص خورشید در افق. مغرب عبارت است از زمانی که سرخی طرف مشرق که بعد از غروب خورشید پیدا می شود، از بین برود. فاصله زمانی بین غروب خورشید و مغرب به اختلاف فصل های سال تفاوت می کند؛ (تقریبا بین پانزده تا بیست دقیقه می باشد).
(احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 22/500017)
- [آیت الله صافی گلپایگانی] وقت نماز مغرب و هنگام افطار روزه آیا مغرب است یا غروب آفتاب؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حکم روزه اشخاصی که در مسجدالحرام یا مسجدالنبی(صلی الله علیه وآله) که قبل از وقت افطار، از باب تقیه افطار می کند چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی نداند که افطار نمودن روزه، موجب کفّاره میشود، آیا افطار کردن او موجب کفّاره میشود؟
- [آیت الله بهجت] زنی در ایام عادت، طبق معمول روزه اش را افطار می کند، ولی بعدا متوجه می شود در آن وقت یائسه بوده است. آیا روزه اش صحیح است یا قضا و کفاره دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا قصد افطار و روزه خوردن مبطل روزه می شود و قضا و کفّاره دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی جهت کفّاره افطار عمدی، روزه شصت روز را انتخاب کند و در بین ایّام انجام روزه در حالی که روزه است با حرام افطار کند آیا کفّاره دیگری بر او واجب میشود یا خیر؟
- [سایر] آیا سختی کار میتواند مجوز افطار روزه باشد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کفّاره افطار عمدی روزه، با کفّاره مریض تفاوت دارد؟
- [آیت الله بهجت] در ماه مبارک رمضان چه وقت می توان افطار کرد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی فراموش کند که روزه ماه رمضان مسافر باطل است یا فراموش کند که در سفر است و روزه بگیرد و تا افطار کاری که مفطر روزه است، انجام ندهد، روزة او صحیح است یا باید قضا کند؟ آیا فرقی میکند که قبل از افطار بفهمد روزهاش باطل بوده یا بعد از افطار؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار بخواند، ولی اگر حضور قلب ندارد، یا کسی منتظر اوست، بهتر است اول افطار کند، اما بقدری که بتواند نماز را در وقت فضیلت به جا آورد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بداند که روزه است و عمدا برای غسل سر را در آب فرو برد؛ چنانچه روزه او مثل روزه رمضان واجب معین باشد؛ روزه و غسل او هر دو باطل است و اگر روزه مستحب باشد یا روزه واجبی باشد که مثل روزه کفاره وقت معینی ندارد و افطار آن جایز است غسل او صحیح و روزه اش باطل می باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که روزه قضای ماه رمضان را به جا می آورد می تواند پیش از ظهر روزه را افطار کند، به شرط این که وقت برای قضای روزه تنگ نباشد، ولی بعد از ظهر جایز نیست، همچنین اگر قضای روزه غیر معینی (مانند قضای روزه نذر) را گرفته باشد احتیاط واجب آن است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند . ولی اگر کسی منتظر ا و است یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند ، بهتر است اول افطار کند ولی بقدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن بجا آورد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند ولی اگر کسی منتظر او است یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اول افطار کند، ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن به جا آورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است روزه دار نماز مغرب وعشا را پیش از افطار کردن بخواند ولی اگر کسی منتظر اوست یا میل زیادی به غذا دارد که نمیتواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اوّل افطار کند ولی تا ممکن باشد نماز را در وقت فضیلت بجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار بخواند، ولی اگر کسی منتظر او است، یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اوّل افطار کند ولی بقدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن بجا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشاء را پیش از افطار کردن بخواند ولی اگر کسی منتظر اوست یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند بهتر است اول افطار کند ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت ان به جا اورد
- [امام خمینی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند،ولی اگر کسی منتظر اوست یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اول افطار کند. ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن بجا آورد.
- [امام خمینی] اگر پسر بدون اجازه پدر روزه مستحبی بگیرد، و در بین روز پدر او را نهی کند، باید افطار کند.