اگر فردی در صورت کار در ایام ماه مبارک رمضان توان روزه گرفتن را نداشته باشد و امرار معاش روزانه بستگی به کارش داشته باشد آیا مجوز برای افطار روزه میتواند باشد؟ این در صورتی است که اگر کار نکند مشکلی در روزه گرفتن ندارد؟ آیت الله خامنه ای: صِرف ضعف مجوز برای ابطال روزه نیست و اگر میتوانید کار را ترک کنید، باید روزه بگیرید و اگر نمیتوانید، هر وقت به حرج افتادید میتوانید افطار نمایید ولی تا در حرج واقع نشدهاید، نباید روزه را باطل کنید.[1] آیت الله مکارم شیرازی: شایسته است مومنین طوری برنامه ریزی کنند تا بتوانند اعمال واجب را به نحو احسن و اکمل به جا بیاورند چرا که وقوع ماه رمضان در تابستان خود نیز وسیله ای است برای آزمایش صبر وتحمل مومنین.[2] آیت الله نوری همدانی: این مجوز برای روزه خوردن نمی شود باید روزه بگیرد اگر ضعف بحدی شد که غیر قابل تحمل می باشد می تواند روزه را بخورد و بعدا قضا نماید.[3] [1]. استفتاء از طریق پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری / شماره استفتاء: 141608. [2]. استفتاء از طریق پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی / بخش استفتاءات. [3]. استفتاء از طریق پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی نوری همدانی
اگر فردی در صورت کار در ایام ماه مبارک رمضان توان روزه گرفتن را نداشته باشد و امرار معاش روزانه بستگی به کارش داشته باشد آیا مجوز برای افطار روزه میتواند باشد؟ این در صورتی است که اگر کار نکند مشکلی در روزه گرفتن ندارد؟
آیت الله خامنه ای: صِرف ضعف مجوز برای ابطال روزه نیست و اگر میتوانید کار را ترک کنید، باید روزه بگیرید و اگر نمیتوانید، هر وقت به حرج افتادید میتوانید افطار نمایید ولی تا در حرج واقع نشدهاید، نباید روزه را باطل کنید.[1]
آیت الله مکارم شیرازی: شایسته است مومنین طوری برنامه ریزی کنند تا بتوانند اعمال واجب را به نحو احسن و اکمل به جا بیاورند چرا که وقوع ماه رمضان در تابستان خود نیز وسیله ای است برای آزمایش صبر وتحمل مومنین.[2]
آیت الله نوری همدانی: این مجوز برای روزه خوردن نمی شود باید روزه بگیرد اگر ضعف بحدی شد که غیر قابل تحمل می باشد می تواند روزه را بخورد و بعدا قضا نماید.[3]
[1]. استفتاء از طریق پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری / شماره استفتاء: 141608.
[2]. استفتاء از طریق پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی / بخش استفتاءات.
[3]. استفتاء از طریق پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله العظمی نوری همدانی
- [آیت الله بروجردی] آیا احتمال مطلق ضرر مجوّز افطار است؟ به این معنی که مثلاً شخصی به مرض سودا مبتلاست و احتمال میدهد که روزه به این مرض مضرّباشد، ولی ضرر آن چندان غیر قابل تحمّل نیست، آیا در این صورت میتواند روزه را بخورد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا مسافر میتواند پس از گذشتن از حد ترخص شهر خود، روزه خود را افطار کند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا به مجرّد اینکه اذان مغرب شروع شد، روزه دار میتواند افطار کند و یا باید کمی صبر کند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی هلال ماه شوال را قبل از غروب کامل آفتاب رؤیت نماید، آیا میتواند روزه خود را افطار کند؟
- [آیت الله مظاهری] مسافری که نمیداند مسافرت او به حد شرعی خواهد رسید یا نه، آیا میتواند پس از گذشتن از حد ترخص روزه خود را افطار کند؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی به قصد مسافرت در ماه رمضان از محل خود خارج میشود. آیا میتواند بعد از حد ترخّص، روزه خود را افطار نماید؟
- [آیت الله مظاهری] برخی در ماه مبارک رمضان برای فرار از روزه به مسافرت میروند و در آنجا افطار میکنند. آیا این کار اشکالی دارد؟
- [آیت الله بروجردی] در کفّاره افطار عمدی روزه رمضان، هر گاه شخص اختیار دو ماه روزه را بنماید، آیا میتواند تمام دو ماه را متفرّقاً روزه بگیرد، یا باید سی و یک روز از آن را متوالیاً روزه بگیرد؟ و آیا میتواند بیست و نه روز متفرّق را مُقَدَّم بدارد، بعد سی و یک روز متوالی را بگیرد یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص مسافر شک کند که مسافرت او به حد شرعی رسیده یا خیر، آیا میتواند روزه خود را افطار کند یا باید تا حصول اطمینان از مسافت شرعی به روزه خود ادامه دهد؟
- [سایر] وقت افطار کردن روزه چه زمانی است؟
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان شک کند که مغرب شده یا نه نمیتواند افطار کند، ولی اگر شک کند که صبح شده یا نه، پیش از تحقیق هم میتواند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان شک کند که مغرب شده یا نه ، نمیتواند افطار کند ، ولی اگر شک کند که صبح شده یا نه ، پیش از تحقیق هم میتواند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد .
- [آیت الله بهجت] اگر انسان شک کند که مغرب شده یا نه، نمیتواند افطار کند، ولی اگر شک کند که صبح شده یا نه، پیش از تحقیق هم میتواند کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد؛ مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند - غیر از جماع و استمنا - انجام دهد؛ مثلاً غذای حرامی بخورد، کفاره افطار به حلال کافی است.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی مریض باشد، بهطوریکه بداند یا گمان کند روزه گرفتن برای او ضرر دارد، نباید روزه بگیرد، و اگر روزه بگیرد، روزهاش صحیح نیست، و در صورت خوف ضرر در صورتی که خوف او عقلایی باشد، میتواند روزهاش را افطار کند.
- [آیت الله بهجت] اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد، چنانچه در آن روز عمداً روزه خود را باطل کند، باید یک بنده آزاد نماید یا دو ماه پیدرپی روزه بگیرد یا به شصت فقیر طعام دهد، ولی اگر نذر او مطلق باشد و روزی را برای آن روزه بگیرد، مانند روزه مستحبی میتواند در آن روز چه پیش از ظهر و چه بعد از ظهر افطار کند و در روز دیگری برای ادای نذرش روزه بگیرد.
- [امام خمینی] اگر پسر بدون اجازه پدر روزه مستحبی بگیرد، و در بین روز پدر او را نهی کند، باید افطار کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار بخواند، ولی اگر حضور قلب ندارد، یا کسی منتظر اوست، بهتر است اول افطار کند، اما بقدری که بتواند نماز را در وقت فضیلت به جا آورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پسر بدون اجازه پدر روزه مستحبّی بگیرد، و در بین روز پدر او را نهی کند، باید افطار نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه خود را تمام کند، اما اگر پیش از ظهر مسافرت نماید روزه اش باطل است، ولی قبل از آن که به حد ترخص برسد نمی تواند روزه را افطار کند و اگر پیش از آن افطار کند کفاره بر او واجب است (منظور از حد ترخص جایی است که صدای اذان شهر را نشنود، یا به جایی برسد که از نظر مردم شهر پنهان گردد).