برای چه کسانی روزهخواری جایز است؟ همه مراجع: بر چند دسته روزه واجب نیست، آنان عبارتنداز: 1. پیرمرد و پیرزنی که گرفتن روزه برای آنان مشقت دارد. 2. زن بارداری که گرفتن روزه برای حمل یا خودش ضرر دارد. 3. زن شیردهی که گرفتن روزه باری بچه یا خودش ضرر دارد. 4. بیماری که گرفتن روزه برای او ضرر دارد. 5. کسی که بیماری دارد که زیاد تشنه میشود و نمیتواند تشنگی را تحمل کند. 6. کسی که به سن بلوغ نرسیده است. 7. زنی که خون حیض و نفاس میبیند. 8. کسی که به مسافرت میرود و در جایی قصد اقامت ده روز نمیکند. 9. دختری که به جهت ضعف بنیه گرفتن روزه برای او مشقت فراوان و ضرر دارد. 10. کسی که بیهوش است و یا در کما به سر میبرد. 11. دیوانگان. توضیح المسائل مراجع، 1729، 1725، العروة الوثقی، ج 2 ؛ کتابالصوم، فصل فی طرق ثبوت الهلال. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 163/500016)
برای چه کسانی روزهخواری جایز است؟
برای چه کسانی روزهخواری جایز است؟
همه مراجع: بر چند دسته روزه واجب نیست، آنان عبارتنداز:
1. پیرمرد و پیرزنی که گرفتن روزه برای آنان مشقت دارد.
2. زن بارداری که گرفتن روزه برای حمل یا خودش ضرر دارد.
3. زن شیردهی که گرفتن روزه باری بچه یا خودش ضرر دارد.
4. بیماری که گرفتن روزه برای او ضرر دارد.
5. کسی که بیماری دارد که زیاد تشنه میشود و نمیتواند تشنگی را تحمل کند.
6. کسی که به سن بلوغ نرسیده است.
7. زنی که خون حیض و نفاس میبیند.
8. کسی که به مسافرت میرود و در جایی قصد اقامت ده روز نمیکند.
9. دختری که به جهت ضعف بنیه گرفتن روزه برای او مشقت فراوان و ضرر دارد.
10. کسی که بیهوش است و یا در کما به سر میبرد.
11. دیوانگان. توضیح المسائل مراجع، 1729، 1725، العروة الوثقی، ج 2 ؛ کتابالصوم، فصل فی طرق ثبوت الهلال. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 163/500016)
- [سایر] روزهخواری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در حضور مردم و آشکارا روزهخواری کند حدود اسلامی در رابطه با او چیست؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که آشکارا و بین مردم در ماه مبارک رمضان روزهخواری میکند، حکم او چست؟ و باید با او چگونه برخورد شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا در شرع انور اسلام یا در تاریخ ائمه اطهار7 یا متون فقهی بجا مانده از حضرات مراجع تقیلد مقدار تعزیر روزهخواری مشخص گردیده است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه فردی با حرام افطار نماید لکن آن حرام حدّ الهی نداشته باشد مانند افطار با گوشت خوک آیا دو تعزیر دارد یا باعث تشدید تعزیر روزهخواری میگردد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا جایز است کسی کودک نابالغ را برای اینکه به نماز خواندن عادت کند، هر روز بین الطلوعین بیدار کند تا نماز صبح بخواند؟ اگر جایز باشد، آیا فقط برای ولیّ او جایز است یا برای غیر ولیّ هم جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا سعی از طبقه دوم جایز است یا نه؟ و اگر جایز نیست، وظیفه کسی که به تصور جایز بودن آن را انجام داده است، چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سقط جنین جایز است و اگر جایز باشد دیه دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سقط جنین جایز است و اگر جایز باشد دیه دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سقط جنین جایز است و اگر جایز باشد دیه دارد؟
- [آیت الله سیستانی] لازم نیست جبیره از جنس چیزهائی باشد که نماز در او جایز است ، بلکه اگر از حریر یا از أجزاء حیوانی که خوردن گوشت آن جایز نیست بوده باشد ، مسح بر آن جایز است .
- [آیت الله سیستانی] برداشتن بخشی از بدن انسان زنده برای پیوند زدن در صورتی که قطع آن زیان مهمی داشته باشد مانند چشم و دست و امثال آنها جایز نیست، ولی اگر زیان مهمی نداشته باشد مانند قطعهای از پوست یا نخاع یا یک کلیه در صورت سالم بودن کلیه دیگر با فرض رضایت صاحبش جایز است اگر کودک یا دیوانه نباشد وگرنه به هیچوجه جایز نیست و هرگاه قطع آن جایز بود گرفتن پولی به ازای آن نیز جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] جایز است که شخصی کفیلِ کفیل شود.
- [آیت الله بهجت] خوردن ماهی زنده، بنابر احوط جایز نیست.
- [آیت الله خوئی] این عمل بانک که قبول گشایش و انجام تعهدات باشد جایز است همین طوری که برای خریدار نیز عمل گشایش اعتبار جائز است و اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] بنابر احتیاط جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد ، و موی خود را قطع کند ، ولی به سر و صورت زدن جایز است .
- [آیت الله علوی گرگانی] این عمل بانک که قبول گشایش وانجام تعهّدات باشد، جائز است همینطوری که برای خریدار نیز عمل گشایش اعتبار جائز است واشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است عبور ومرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جائز است عبور از زمینهای مدارس دینی وحسینیههایی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله بهجت] کفن کردن میّت با چیز نجس جایز نیست و بنابر احتیاط در چیز نجسی که نماز با آن جایز است نیز کفن نکنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 8 این امر ذاتاً جایز است; ولی چون غالباً مستلزم نگاه و لمس حرام است، جز در موارد ضرورت جایز نیست.