اگر پدر انسان از روی نافرمانی، روزههایش را نگرفته باشد و از دنیا برود، تکلیف فرزند او چیست ؟ امام و نوری: اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، بر پسر بزرگتر واجب است که آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.توضیح المسائل مراجع، م 1390،1712. سیستانی و وحید: اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، بنابر احتیاط واجب بر پسر بزرگتر واجب است که آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.سیستانی، توضیح المسائل مراجع، م 1390 و 1712؛ وحید، توضیح المسائل، م 1398، 1720. بهجت، خامنهای، صافی و فاضل: بنابر احتیاط واجب بر پسر بزرگتر واجب است که آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد؛ هر چند پدرش نمیتوانسته روزهها را قضا کند.صافی، فاضل، توضیح المسائل مراجع، م 1390،1712، بهجت، وسیلةالنجاه، ج 1، م 916، 1177، خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 547. مکارم: بر پسر بزرگتر واجب نیست، آنها را به جا آورد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، از طرف او به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.مکارم، توضیح المسائل مراجع، م 1390، 1712. تبریزی: اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، بنابر احتیاط واجب بر پسر بزرگتر - تا جایی که برای او مشقّت و حرج نداشته باشد - واجب است آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.تبریزی، توضیح المسائل مراجع، م 1390، 1712. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 127/500017)
اگر پدر انسان از روی نافرمانی، روزههایش را نگرفته باشد و از دنیا برود، تکلیف فرزند او چیست ؟
اگر پدر انسان از روی نافرمانی، روزههایش را نگرفته باشد و از دنیا برود، تکلیف فرزند او چیست ؟
امام و نوری: اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، بر پسر بزرگتر واجب است که آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.توضیح المسائل مراجع، م 1390،1712.
سیستانی و وحید: اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، بنابر احتیاط واجب بر پسر بزرگتر واجب است که آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.سیستانی، توضیح المسائل مراجع، م 1390 و 1712؛ وحید، توضیح المسائل، م 1398، 1720.
بهجت، خامنهای، صافی و فاضل: بنابر احتیاط واجب بر پسر بزرگتر واجب است که آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد؛ هر چند پدرش نمیتوانسته روزهها را قضا کند.صافی، فاضل، توضیح المسائل مراجع، م 1390،1712، بهجت، وسیلةالنجاه، ج 1، م 916، 1177، خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 547.
مکارم: بر پسر بزرگتر واجب نیست، آنها را به جا آورد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، از طرف او به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.مکارم، توضیح المسائل مراجع، م 1390، 1712.
تبریزی: اگر پدرش میتوانسته روزهها را قضا کند، بنابر احتیاط واجب بر پسر بزرگتر - تا جایی که برای او مشقّت و حرج نداشته باشد - واجب است آنها را به جا آورد و یا برای او اجیر بگیرد.تبریزی، توضیح المسائل مراجع، م 1390، 1712. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 127/500017)
- [سایر] اگر دختری بدون اجازه پدر ازدواج کند و صاحب فرزند شود، تکلیف فرزند چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرزند میتواند به پدر و مادر خویش بی احترامی کند و تکلیف پدر و مادر با چنین فرزندی چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر پسر ارشد خانواده بعد از پدر از دنیا برود آیا روزه های پدر بر عهده پسر دوم است؟
- [سایر] اگر فرزند بدون اجازه پدر و مادرش مسافرت کند، تکلیف نمازش چیست؟
- [آیت الله مظاهری] در صورتی که پدر الزام کند که فرزند پسر به نماز جماعت برود حکم چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورتی که پدر الزام کند که فرزند پسر به نماز جماعت برود حکم چیست؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که به قصد شکار غیر از ماهیگیری به سفر کمتر از ده روز برود، حکم نماز و روزههایش چیست؟
- [سایر] مادر فرزند را به کاری امر می کند در حالی که پدر از آن کار نهی می کند، تکلیف فرزند در این گونه موارد چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر فرزند بداند که والدینش راضی نیستند به مکانی برود، در صورتی که بدون آنکه پدر و مادر بفهمند به آنجا برود آیا اشکالی دارد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پدر مانع قسم خوردن فرزند بشود و یا اینکه بدون اجازه پدرش قسمی بخورد، تکلیف چیست؟
- [امام خمینی] اگر پدر نماز و روزه خود را بجا نیاورده باشد، چنانچه از روی نافرمانی ترک نکرده و می توانسته قضا کند بر پسر بزرگتر واجب است که بعد از مرگش بجا آورد یا برای او اجیر بگیرد بلکه اگر از روی نافرمانی هم ترک کرده باشد واجب است به همین طور عمل کند و نیز روزه ای را که در سفر نگرفته اگرچه نمی توانسته قضا کند، واجب است که پسر بزرگتر قضا نماید یا برای او اجیر بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که به واسطه بیماری یا حیض و نفاس روزه ماه رمضان را نگیرد و پیش از پایان ماه رمضان از دنیا برود لازم نیست روزه هایی را که نگرفته برای او قضا نمایند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید می کند از دنیا برود در صورتی که فتوای او در نظر مقلد بوده و فراموش نکرده باشد؛ حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است و اگر فتوای او را یاد نگرفته لازم است به مجتهد زنده رجوع کند و بعید نیست در صورتی که فراموش کرده است باز بتواند به فتوای او عمل کند.
- [آیت الله خوئی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود درصورتی که فتوای او در نظر مقلد بوده و فراموش نکرده باشد حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است، و اگر فتوای او را یاد نگرفته یا فراموش کرده است لازم است به مجتهد زنده رجوع کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، بقاء بر تقلید از او جایز است نه واجب. گرچه مجتهدِ میّت، اعلم از مجتهدینِ زنده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر نماز خود را بجا نیاورده باشد، چنانچه از روی نافرمانی ترک نکرده باشد و میتوانسته قضا کند، بر پسر بزرگتر واجب است که بعد از مرگ او قضای نمازهایش را بجا آورد یا برای آنها اجیر بگیرد، بلکه اگر از روی نافرمانی نیز ترک کرده باشد، واجب است به همین نحو عمل کند، مگر این که از روی عناد و انکار ترک کرده باشد و یا این که در مدت نسبتا زیادی نماز را به جهت کوتاهی و سستی نخوانده باشد و نیز روزهای را که در سفر نگرفته اگرچه نمیتوانسته آن را قضا کند واجب است که پسر بزرگتر قضا نماید یا برای انجام دادن آن اجیر بگیرد و اگر پدر به جهت عذر دیگر (مثل مریضی) روزه نگرفته باشد، چنانچه در حال حیات میتوانسته آن را قضا کند و قضا نکرده، پسر بزرگتر باید قضای آن را به جا آورد، و گرنه قضای آن بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر پسر بزرگتر (یعنی بزرگترین پسری که بعد از مرگ آنها در حال حیات است) واجب است که نماز و روزه هایی که از پدر یا مادرش فوت شده و از روی نافرمانی نبوده و توانایی بر قضا داشته، بعد از مرگ آنها به جا آورد، بلکه اگر از روی نافرمانی هم ترک کرده باشد بنابر احتیاط مستحب باید به همین طور عمل کند، همچنین روزه ای را که در سفر نگرفته هرچند توانایی قضای آن را پیدا نکرده¬اند احتیاط آن است که پسر بزرگتر قضا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر پدر نماز خود را بهجا نیاورده باشد، و میتوانسته است قضا کند، و بنابر احتیاط از روی نافرمانی ترک نکرده و میتوانسته قضا کند، بنابر احتیاط هر چنداز روی نافرمانی ترک کرده باشدة بر پسر بزرگتر واجب است که بعد از مرگش بهجا آورد، یا برای او اجیر بگیرد و قضای نماز مادر بر او واجب نیست هر چند بهتر است.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر غیر از روزه رمضان ، روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشد ، یا اجیر شده و نگرفته باشد ، قضای آن بر پسر بزرگتر لازم نیست .
- [آیت الله بهجت] هر یک از پدر و مادر، اگرچه مثل پدر، قبل از رسیدن نوبت سرپرستیش از دنیا برود، حق سرپرستی مخصوص دیگری میشود، نه وصی یا نزدیکان متوفّی، و در صورت وفات پدر، اگر مادر ازدواج کند در حق سرپرستی او تأمّل است، و احوط رعایت رضایت کسی است که شرعاً بعد از پدر و مادر صاحب حق است.