واژه (فطره) در زکات فطره به چه مناسبت است؟ (فطره) در لغت چند معنا دارد که مهم ترین آنها، خلقت و اسلام است. در اصطلاح عبارت است از: (زکاتی که هر مسلمان برای خود و هر کس که نان خور او محسوب می شود، به مستحق می پردازد). زمان ادای آن مغرب روز آخر ماه رمضان تا ظهر روز عید فطر است. با توجه به این که پرداخت این نوع حق مالی، باعث سلامت جسم (خلقت) و روح می شود، آن را زکات بدن یا فطره می نامند. شاید وجه تناسب آن با معنای اسلام، این باشد که زکات فطره مقتضای اسلام است ؛ از این رو کسی که پیش از غروب شب عید فطر مسلمان شود، تکلیف از او ساقط نمی شود. زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر (بالغ)، (عاقل) و غنی باشند واجب است؛ یعنی، باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، برای هر نفر سه کیلو از خوراک مردم (مانند گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و یا مانند اینها) و یا پول یکی از آنها را به مستحق بدهد.
واژه (فطره) در زکات فطره به چه مناسبت است؟
(فطره) در لغت چند معنا دارد که مهم ترین آنها، خلقت و اسلام است. در اصطلاح عبارت است از: (زکاتی که هر مسلمان برای خود و هر کس که نان خور او محسوب می شود، به مستحق می پردازد). زمان ادای آن مغرب روز آخر ماه رمضان تا ظهر روز عید فطر است.
با توجه به این که پرداخت این نوع حق مالی، باعث سلامت جسم (خلقت) و روح می شود، آن را زکات بدن یا فطره می نامند. شاید وجه تناسب آن با معنای اسلام، این باشد که زکات فطره مقتضای اسلام است ؛ از این رو کسی که پیش از غروب شب عید فطر مسلمان شود، تکلیف از او ساقط نمی شود.
زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر (بالغ)، (عاقل) و غنی باشند واجب است؛ یعنی، باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، برای هر نفر سه کیلو از خوراک مردم (مانند گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و یا مانند اینها) و یا پول یکی از آنها را به مستحق بدهد.
- [سایر] واژه (فطره) در زکات فطره به چه مناسبت است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در زکات فطره می بایست حتماً هر فطریه را به یک نفر داد یا اینکه می شود یک فطریه را بین چند نفر تقسیم کرد
- [سایر] آیا در زکات فطره میبایست حتماً هر فطریه را به یک نفر داد یا اینکه میشود یک فطریه را بین چند نفر تقسیم کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا شرعا میتوان به فقیر معتادی که اگر فطریه بگیرد، در اعتیاد مصرف میکند، فطریه داد؟
- [سایر] حکم زکات فطریه در وهابیت چیست؟
- [آیت الله بهجت] در رساله عملیّه بخش زکات فطره در مسأله 1579 فرموده اید: "زکات فطره باید از مال حلال داده شود"، بفرمایید:
- [آیت الله بهجت] اگر میزبان زکات فطریه ی میهمان را بر عهده ی خودش بداند و میهمان طبق نظر مرجع تقلیدش، خود را موظّف به پرداخت فطریه بداند، تکلیف چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] جنس زکات فطره
- [آیت الله خامنه ای] مصرف زکات فطره
- [سایر] فلسفه پرداخت زکات فطریه و دلایل وجوب آن چیست؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که قبل از غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن زکات فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کسی که در هیچ مقداری از ماه رمضان شرایط وجوب زکات فطره را دارا نباشد، زکات فطره واجب نیست ولی اگر تا پیش از ظهر روز عید شرایط وجوب زکات فطره در او پیدا شود مستحبّ بلکه مطابق احتیاط استحبابیست که زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] مصرف زکات فطره مصرفی است که برای زکات مال گفته شد و کلیه مسائلی که در مورد احکام و شرایط زکات مال گفته شد در زکات فطره هم میآید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که دیگری باید فطره او را بدهد واجب نیست فطره خود را بدهد بلکه اگر کسی نان خور دیگری باشد که به جهت فقر زکات بر او واجب نمی شود برخود او زکات فطره واجب نیست هرچند غنی باشد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که موقع غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرط های واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که موقع غروب شب عید فطر زکات فطره بر او واجب نیست اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود بنابر احتیاط مستحب زکات فطره را بدهد
- [امام خمینی] کسی که موقع غروب شب عید فطر، زکات فطره براو واجب نیست، اگر تاپیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله بهجت] کسی که موقع غروب شب عید فطر، زکات فطره بر او واجب نیست، اگر تا پیش از ظهر روز عید شرطهای واجب شدن فطره در او پیدا شود، مستحب است زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر موقعی که دادن زکات فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، احتیاط مستحب آن است که بعداً قضا کند، ولی اظهر این است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولی معصیت کرده است.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که سیّد نیست، نمیتواند به سیّد فطره بدهد و چنانچه دهنده فطریّه سیّد نباشد ولی نانخور او سیّد باشد یا بر عکس، بنابر احتیاط واجب نمیتواند فطریّه او را به سیّد بدهد.