استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا (علیهالسلام) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟ آیات عظام امام، تبریزی، فاضل، مکارم و سیستانی: اشکال ندارد.[1] آیهاللّه خامنهای: فی نفسه اشکال ندارد، ولی نباید این امور جزء دین شمرده شود.[2] آیهاللّه صافی: حمل عَلَم بعید نیست از تعظیم شعائر محسوب شود و بیاشکال باشد.[3] آیهاللّه نوری:استفاده از آن در حد متعارف اشکال ندارد.[4] پی نوشت ها _____________________ [1]. امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 72؛ تبریزی، استفتاءات، س 2007؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2174؛ مکارم، استفتاءات، ج 1 س 579؛ سیستانی، سایت، شعائر دینی، س 6. [2]. خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1444. [3]. صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1595. [4]. نوری، استفتاءات، ج 2، س 598 و 604.
استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا (علیهالسلام) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا (علیهالسلام) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
آیات عظام امام، تبریزی، فاضل، مکارم و سیستانی: اشکال ندارد.[1]
آیهاللّه خامنهای: فی نفسه اشکال ندارد، ولی نباید این امور جزء دین شمرده شود.[2]
آیهاللّه صافی: حمل عَلَم بعید نیست از تعظیم شعائر محسوب شود و بیاشکال باشد.[3]
آیهاللّه نوری:استفاده از آن در حد متعارف اشکال ندارد.[4]
پی نوشت ها
_____________________
[1]. امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 72؛ تبریزی، استفتاءات، س 2007؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2174؛ مکارم، استفتاءات، ج 1 س 579؛ سیستانی، سایت، شعائر دینی، س 6.
[2]. خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1444.
[3]. صافی، جامعالاحکام، ج 2، س 1595.
[4]. نوری، استفتاءات، ج 2، س 598 و 604.
- [سایر] استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا(ع) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا(علیه السلام) با قرار دادن آن در مجلس عزا یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] طریقه نذر صحیح برای مراسم عزاداری حضرت سیدالشهداء (علیه السلام) چگونه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا سینه زنی به صورتی که از کمر به بالا برهنه شوند، در عزاداری سیّدالشهدا علیهالسلام جائز است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا دریافت وجه توسط مدّاح و سخنران در عوض مداحی و سخنرانی در مجالس عزاداری سیدالشهداء علیهالسلام جائز است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا اشکالی دارد در ابتدای دسته های عزاداری چهلچراغ یا علم قرار داشته باشد ؟
- [سایر] فلسفهی عزاداری سیدالشهدا(علیه السلام) چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] زنجیر زدن در عزاداری سیّدالشهداء 7 چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] گاهی پیشنهاد میشود هدایا و نذورات مربوط به عزاداری که برای روضهخوانی حضرت سید الشهدا علیهالسلام تعیین میشود در قالب عزاداریهای نمایشی و تئاتری مصرف شود، آیا این امر جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حمل کردن علم در عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام برای شفا و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و بعد از آن خاک و بعد از آن سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله سیستانی] مسافر میتواند در تمام شهر مکه و مدینه و کوفه و در حرم حضرت سیدالشهداء علیهالسلام تا مقدار 5/11 متر تقریباً از اطراف قبر مقدس ، نمازش را تمام بخواند .
- [آیت الله خوئی] مستحب است، قدری تربت حضرت سیدالشهدا را علیهالسلام با کافور مخلوط کنند، ولی باید از آن کافور بهجاهایی که بیاحترامی میشود، نرسانند. و نیز باید تربت به قدری زیاد نباشد، که وقتی با کافور مخلوط شد آن را کافور نگویند.
- [آیت الله بهجت] مستحب است قدری تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام با کافور مخلوط کنند، ولی باید از آن کافور به جاهایی که بیاحترامی میشود نرسانند و نیز باید تربت بهقدری زیاد نباشد که وقتی با کافور مخلوط شد آن را کافور نگویند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خوردن خاک حرام است و خوردن تربت حضرت سیّدالشهداء علیهالسلام برای استشفاء جایز است و احتیاط مستحبّ آن است که به مقدار اندکی همچون اندازه یک نخود اکتفا شود. خوردن گِل داغستان و گِل ارمنی برای معالجه در جایی که معالجه منحصر به استفاده از خاک و گل باشد جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است قدری از تربت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام را با کافور مخلوط کنند، ولی باید آن کافور را به جاهایی که موجب بیاحترامی به تربت مقدّس میشود نرسانند و نیز تربت نباید به قدری زیاد باشد که وقتی با کافور مخلوط شد، دیگر به آن کافور نگویند.
- [آیت الله بهجت] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام برای شفا به اندازه یک نخود، که از قبر مطهر آن حضرت یا از اطراف آن برداشته باشند، اشکال ندارد، و مظنون این است که خوردن تربت حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله و سایر ائمه طاهرین علیهمالسلام برای شفا، در این حکم مثل تربت امام حسین علیهالسلام باشد؛ اگرچه احوط این است که آن را در آب مخلوط کنند بهطوریکه مستهلک شود، و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمَنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، بنابر اظهر اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر در نذر خصوصیت معینی قرار دهد، مثلاً نذر کند، این پول را در فلان مسجد مصرف کنم، یا فلان روز را روزه بگیرم، یا این مال را خرج روضه حضرت سیدالشهدا نمایم، باید به همان صورتی که نذر کرده عمل کند و مخالفت با آن نمیتواند بکند.
- [آیت الله اردبیلی] مسافر میتواند در مسجدالحرام و مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و مسجد کوفه نماز خود را تمام بخواند، ولی اگر بخواهد در جایی که اوّل جزء این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، احتیاط مستحب آن است که نماز را شکسته بخواند، اگرچه اقوی صحّت تمام است و نیز مسافر میتواند در حرم و رواق حضرت سیدالشهداء علیهالسلام بلکه در مسجد متّصل به حرم نیز نماز را تمام بخواند. این حکم برای هر نماز چهار رکعتی جاری است؛ بنابر این میتواند مثلاً نماز ظهر را تمام و نماز عصر را شکسته بخواند.