آیا هروله کردن در سینه زنی مورد ندارد ؟ هروله باید به چه صورت انجام بشود؟ آنچه در روایات فراوان مورد سفارش و تأکید است عزاداری و محزون و گریان بودن در مصیبت شهادت و مظلومیت و فقدان اولیای الهی به ویژه سالار شهیدان، امام حسین(ع) است. شکل عزاداری و چگونگی آن به حسب عرف و عادت و مراسم و فرهنگ جامعه ای مختلف است . مهم اصل عزاداری و بزرگداشت هدف امام حسین(ع) و یادآوری فضایل و رشادت و کمال و جانبازی در راه حق و دفاع از دین خدا و مبارزه با کجروی و بی عدالتی و ظلم می باشد و شکل و حالت خاصی در روایات مورد نظر نمی باشد. بهترین شکل عزاداری بیان فضایل و کمالات و سخنان ارزنده و نورانی و راهگشای سیدالشهدا(ع) و سایر اولیای بزرگ و مکرم خداوند است. ممکن است فردی بدون حرکت و حالت خاصی اهل معرفت و بصیرت باشد و با مطالعه نهضت مقدس امام حسین(ع) و اهداف الهی و انسانی او، در درون بر این مصیبت و جنایت بزرگ غمگین و نالان باشد و ممکن است کسی با وجود شور گرفتن و بالا و پایین پریدن به این درجه از معرفت و بصیرت نرسیده باشد. شایسته است مؤمنان از هر کاری که مناسب با مجالس عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) نمیباشد، خودداری کنند و در مورد هروله و بالا و پایین پریدن در مجالس عزاداری گفتنی است مراجع در مورد هروله می فرمایند اگر به نحو متعارف و به گونهای باشد که از نظر عرفی موجب وهن مراسم عزاداری نشود و از مظاهر حزن و اندوه در عزاداری محسوب شود، اشکال ندارد. پرسش :معنای هروله چیست؟ چرا در مجلس عزای امام حسین(ع) هروله می کنند؟ و آیا درست است یا نه؟ ..پاسخ اجمالی 1. هروله به معنای راه رفتن بین راه رفتن عادی و معمولی و دویدن است.[1] 2. هروله یکی از اعمال مستحبی در بخشی از سعی صفا و مروه است. 3. حالت هروله نشان از نوعی سردرگمی و حیرت دارد؛ شاید به همین دلیل عده ای در عزای امام حسین(ع) این گونه رفتار می کنند. 4. سبک و شیوه های عزاداری اگر مخالف شرع نباشد، مجاز است. [1]. ر. ک: راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ج 11، 695، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق، بیروت، چاپ اول، 1412 ق. منبع،اسلام کوئیست. آیة الله صافی گلپایگانی در مورد این سوال: (هروله) در جلسات عزاداری چه حکمی دارد؟ ؛ می فرمایند: گاه میشود که اشخاص مصیبتزده از شدّت تأثر از جا بر میخیزند و میروند و میآیند و خود را میزنند و فریاد میکنند؛ اگر کسی در مصیبت حضرت سیدالشهدا سلاماللهعلیه که اعظم مصائب است واقعاً چنین حالی پیدا کند، یا مثل تباکی چنین حالی را دارد نمیتوان این حالات را اهانت دانست. در این موارد سلیقهها مختلف است؛ بحسب ازمنه و امکنه فرق پیدا میکند و عرف عام را باید ملاک دانست. آنچه لازم است این است که همه بر حفظ و شکوه و عظمت و حقیقت و وقار قدس و ملکوتی این برنامه و نشان دادن کمال حزن و اندوه خود اهتمام نمایند. بنابراین، اگر هروله کردن ( در عزاداری امام حسین (ع) اگر موجب وهن اسلام نشود مراجع آن را جایز می دانند. هروله، نوعی از حرکت بین راه رفتن و دویدن است ،بالاوپائین پریدن هروله نیست.
آیا هروله کردن در سینه زنی مورد ندارد ؟ هروله باید به چه صورت انجام بشود؟
آنچه در روایات فراوان مورد سفارش و تأکید است عزاداری و محزون و گریان بودن در مصیبت شهادت و مظلومیت و فقدان اولیای الهی به ویژه سالار شهیدان، امام حسین(ع) است. شکل عزاداری و چگونگی آن به حسب عرف و عادت و مراسم و فرهنگ جامعه ای مختلف است .
مهم اصل عزاداری و بزرگداشت هدف امام حسین(ع) و یادآوری فضایل و رشادت و کمال و جانبازی در راه حق و دفاع از دین خدا و مبارزه با کجروی و بی عدالتی و ظلم می باشد و شکل و حالت خاصی در روایات مورد نظر نمی باشد.
بهترین شکل عزاداری بیان فضایل و کمالات و سخنان ارزنده و نورانی و راهگشای سیدالشهدا(ع) و سایر اولیای بزرگ و مکرم خداوند است. ممکن است فردی بدون حرکت و حالت خاصی اهل معرفت و بصیرت باشد و با مطالعه نهضت مقدس امام حسین(ع) و اهداف الهی و انسانی او، در درون بر این مصیبت و جنایت بزرگ غمگین و نالان باشد و ممکن است کسی با وجود شور گرفتن و بالا و پایین پریدن به این درجه از معرفت و بصیرت نرسیده باشد. شایسته است مؤمنان از هر کاری که مناسب با مجالس عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) نمیباشد، خودداری کنند و در مورد هروله و بالا و پایین پریدن در مجالس عزاداری گفتنی است مراجع در مورد هروله می فرمایند اگر به نحو متعارف و به گونهای باشد که از نظر عرفی موجب وهن مراسم عزاداری نشود و از مظاهر حزن و اندوه در عزاداری محسوب شود، اشکال ندارد.
پرسش :معنای هروله چیست؟ چرا در مجلس عزای امام حسین(ع) هروله می کنند؟ و آیا درست است یا نه؟
..پاسخ اجمالی
1. هروله به معنای راه رفتن بین راه رفتن عادی و معمولی و دویدن است.[1]
2. هروله یکی از اعمال مستحبی در بخشی از سعی صفا و مروه است.
3. حالت هروله نشان از نوعی سردرگمی و حیرت دارد؛ شاید به همین دلیل عده ای در عزای امام حسین(ع) این گونه رفتار می کنند.
4. سبک و شیوه های عزاداری اگر مخالف شرع نباشد، مجاز است.
[1]. ر. ک: راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ج 11، 695، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق، بیروت، چاپ اول، 1412 ق.
منبع،اسلام کوئیست.
آیة الله صافی گلپایگانی در مورد این سوال: (هروله) در جلسات عزاداری چه حکمی دارد؟ ؛ می فرمایند:
گاه میشود که اشخاص مصیبتزده از شدّت تأثر از جا بر میخیزند و میروند و میآیند و خود را میزنند و فریاد میکنند؛ اگر کسی در مصیبت حضرت سیدالشهدا سلاماللهعلیه که اعظم مصائب است واقعاً چنین حالی پیدا کند، یا مثل تباکی چنین حالی را دارد نمیتوان این حالات را اهانت دانست. در این موارد سلیقهها مختلف است؛ بحسب ازمنه و امکنه فرق پیدا میکند و عرف عام را باید ملاک دانست. آنچه لازم است این است که همه بر حفظ و شکوه و عظمت و حقیقت و وقار قدس و ملکوتی این برنامه و نشان دادن کمال حزن و اندوه خود اهتمام نمایند. بنابراین، اگر هروله کردن ( در عزاداری امام حسین (ع) اگر موجب وهن اسلام نشود مراجع آن را جایز می دانند.
هروله، نوعی از حرکت بین راه رفتن و دویدن است ،بالاوپائین پریدن هروله نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا هروله کردن در سینه زنی صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] هروله کردن (حالتی بین راه رفتن و دویدن) همراه با سینه زنی در مراسم عزاداری، چه حکمی دارد؟
- [سایر] معنای هروله چیست؟ چرا در مجلس عزای امام حسین(ع) هروله میکنند؟ و آیا درست است یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی در سعی به استحباب هروله عمل نکرد و پس از ردّ شدن از محلّ هروله، به فکر جبران افتاد و به محل هروله مراجعت کرد آیا این زیادی مخلّ به سعی است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر قسمتی از سعی را که مستحب است هروله کند فراموش کرد و بصورت عادی حرکت کرد و برای جبران هروله برگشت و دوباره هروله نمود سعیش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] قسمتی که هروله در آن مستحب است را به طور عادی راه رفتم. با توجّه به این که خیال می کردم هروله واجب است، آن قسمت را دوباره و به صورت هروله تکرار نمودم. آیا سعی من اشکال دارد؟
- [سایر] حکمت سینه زنی زنجیر زنی قمه زنی چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا (هروله) در طواف هم مانند سعی مستحب است؟
- [امام خمینی] آیا هروله (حرکت سریع) مستحب است در طواف؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی در حال سعی کردن بود یک وقت دید مقداری را که برای هروله علامت گذاری کرده اند به طور عادی سیر کرده است گمان می کرد لازم است هروله کند و لذا برگشت و مقداری را که عادی رفته بود با هروله تکرار کرد ایا سعیش اشکال دارد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسجد خراب هم بشود نمی توانند آن را بفروشند، یا داخل ملک و جاده نمایند.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیز نجسی نظیر لباس و دستمال گرچه بشود با آن عورت را پوشاند همراه نمازگزار باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد نباید عکس زن نامحرم را بیندازد و اگر در بین قصد لذّت بشود، حرام است و اگر زن نامحرمی را بشناسد نباید به عکس او نگاه کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب باید وقف به طور منجّز باشد پس اگر بگوید اگر اول ماه بشود این خانه وقف است بنابر احتیاط باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل، مدّعی شود که سرمایه را به مالک ردّ نموده و بیّنه نداشته باشد و مالک منکر بشود، قول مالک با قسم مقدم است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که با زن مشهوره به زانیه بوده قبل از این که توبه اش معلوم بشود ازدواج نکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بطور غیر معمول سجده کند، مثلاً سینه وشکم را به زمین بچسباند، یا پاها را دراز کند اگرچه هفت عضوی که گفته شد به زمین برسد وصدق سجود فی الجمله بشود، بنابر احتیاط واجب نماز را اعاده کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکیاتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد وزلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] فرشی را که برای حسینیّه وقف کردهاند، نمیشود برای نماز به مسجد ببرند، اگرچه آن مسجد نزدیک حسینیّه باشد مگر آن که کیفیّت وقف بگونهای باشد که شامل آن بشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها، یک نماز آیات بخواند؛ مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.