استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟ آیا نواختن شیپور، نی و فلوت در تعزیه اشکال دارد؟ استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟ استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟ همه مراجع عظام تقلید(به جز بهجت و صافی): اگر از آلاتی است که به لهو و حرام اختصاص دارد. نواختن آن (در هر حال) جایز نیست ولی اگر از آلات مشترک باشد استفاده از آن به منظور مشروع اشکال ندارد. تفاوتی بین مراسم عزاداری و جشن در حکم موسیقی نیست.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرم س30؛ خامنهای، اجوبة س1164؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س992؛ مکارم، استفتاءات، ج 1 س 524 و 525 و ج 2، س 707 و 710؛ تبریزی، استفتاءات، س 1054 و 1065 و صراط النجاة، ج 1، س 1005، دفتر: سیستانی، وحید و نوری. آیات عظام بهجت و صافی: به طور کلی نواختن با آلات موسیقی (آلات لهو) در هر حال حرام است. تفاوتی بین مراسم عزاداری و جشن در حکم موسیقی نیست.بهجت، توضیح المسائل، متفرقه م 20ٰ ؛ صافی، جامعالمکارم، ج 1 س 1003 و 1015 و 1018. آیا نواختن شیپور، نی و فلوت در تعزیه اشکال دارد؟ آیات عظام امام، خامنهای و فاضل: نواختن آلات موسیقی به صورت (مطرب) و (لهوی) و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی، حرام است.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 45؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1161؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 988 و 2176. آیات عظام مکارم، سیستانی، تبریزی، نوری و وحید: نواختن آلات موسیقی به صورت (لهوی) و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی، حرام است.مکارم، استفتاءات، ج1، س 516 و 521؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 571؛ تبریزی، استفتاءات، س 2019؛ سیستانی sistani.org، موسیقی، س 24؛ دفتر: وحید. آیات عظام صافی و بهجت: آری، در هر حال اشکال دارد.صافی، توضیح المسائل، م 2833 و دفتر: بهجت. تبصره. بنابر نظر مراجع [به جز صافی و بهجت] تفاوتی میان مراسم جشن و عزاداری نیست؛ لذا اگر نواختن به صورت لهوی باشد حرام است، اما اگر به صورت غیرلهوی باشد اشکال ندارد. استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟ همه مراجع عظام تقلید (به جز صافی و بهجت): اگر به نحو متعارف و غیرلهوی نواخته شود، اشکال ندارد.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 27 و 36؛ خامنهای، اجوبة استفتاءات، س 1441؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 516؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 604 و 596 و ج 1، س 448؛ تبریزی، استفتاءات، س 2009 و صراط النجاة، ج 6، س 1477؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 2174. آیات عظام صافی و بهجت: استفاده از آن اشکال دارد.صافی، جامعالاحکام، ج 1، س 1602 و توضیحالمسائل، م 2833؛ دفتر: بهجت. تبصره: هر چند در کلام برخی از مراجع جواز استفاده از ابزارهای یاد شده مقید به (غیرلهوی) نشده، ولی تردیدی نیست که عبارت مطلق، منظورشان نیست و با استفاده از مسائل دیگر، قید به (غیرلهوی) به دست میآید.
استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟ آیا نواختن شیپور، نی و فلوت در تعزیه اشکال دارد؟ استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟
استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟ آیا نواختن شیپور، نی و فلوت در تعزیه اشکال دارد؟ استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟
استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
همه مراجع عظام تقلید(به جز بهجت و صافی): اگر از آلاتی است که به لهو و حرام اختصاص دارد. نواختن آن (در هر حال) جایز نیست ولی اگر از آلات مشترک باشد استفاده از آن به منظور مشروع اشکال ندارد. تفاوتی بین مراسم عزاداری و جشن در حکم موسیقی نیست.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرم س30؛ خامنهای، اجوبة س1164؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س992؛ مکارم، استفتاءات، ج 1 س 524 و 525 و ج 2، س 707 و 710؛ تبریزی، استفتاءات، س 1054 و 1065 و صراط النجاة، ج 1، س 1005، دفتر: سیستانی، وحید و نوری.
آیات عظام بهجت و صافی: به طور کلی نواختن با آلات موسیقی (آلات لهو) در هر حال حرام است. تفاوتی بین مراسم عزاداری و جشن در حکم موسیقی نیست.بهجت، توضیح المسائل، متفرقه م 20ٰ ؛ صافی، جامعالمکارم، ج 1 س 1003 و 1015 و 1018.
آیا نواختن شیپور، نی و فلوت در تعزیه اشکال دارد؟
آیات عظام امام، خامنهای و فاضل: نواختن آلات موسیقی به صورت (مطرب) و (لهوی) و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی، حرام است.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 45؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1161؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 988 و 2176.
آیات عظام مکارم، سیستانی، تبریزی، نوری و وحید: نواختن آلات موسیقی به صورت (لهوی) و مناسب مجالس گناه و خوشگذرانی، حرام است.مکارم، استفتاءات، ج1، س 516 و 521؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 571؛ تبریزی، استفتاءات، س 2019؛ سیستانی sistani.org، موسیقی، س 24؛ دفتر: وحید.
آیات عظام صافی و بهجت: آری، در هر حال اشکال دارد.صافی، توضیح المسائل، م 2833 و دفتر: بهجت. تبصره. بنابر نظر مراجع [به جز صافی و بهجت] تفاوتی میان مراسم جشن و عزاداری نیست؛ لذا اگر نواختن به صورت لهوی باشد حرام است، اما اگر به صورت غیرلهوی باشد اشکال ندارد.
استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟
همه مراجع عظام تقلید (به جز صافی و بهجت): اگر به نحو متعارف و غیرلهوی نواخته شود، اشکال ندارد.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 27 و 36؛ خامنهای، اجوبة استفتاءات، س 1441؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 516؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 604 و 596 و ج 1، س 448؛ تبریزی، استفتاءات، س 2009 و صراط النجاة، ج 6، س 1477؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 2174.
آیات عظام صافی و بهجت: استفاده از آن اشکال دارد.صافی، جامعالاحکام، ج 1، س 1602 و توضیحالمسائل، م 2833؛ دفتر: بهجت.
تبصره: هر چند در کلام برخی از مراجع جواز استفاده از ابزارهای یاد شده مقید به (غیرلهوی) نشده، ولی تردیدی نیست که عبارت مطلق، منظورشان نیست و با استفاده از مسائل دیگر، قید به (غیرلهوی) به دست میآید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] استفاده از آلات موسیقی مثل طبل و سنج در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استفاده از طبل و سنج و شیپور و نی در مراسم سینهزنی و زنجیززنی چه صورت دارد؟
- [آیت الله بهجت] استفاده از طبل، سنج و شیپور در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استفاده از طبل و سنج و نی و غیره در هیئات عزاداری چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استفاده از طبل، سنج و شیپور در عزاداری ائمه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] استفاده از آلات موسیقی مانند اُرگ (از آلات موسیقی و شبیه پیانو است) و سنج و غیر آنها در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
- [سایر] استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] استعمال طبل و سنج و نی درعزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] آلات موسیقی هست مانند طبل و مزمار و زدن به نی آیا اینها آلات لهو هستند و آیا اینها برای لهو ساخته شده؟
- [آیت الله سیستانی] غنا حرام است ، و منظور از آن سخن باطلی است که با آوازی خوانده میشود که مناسب مجالس لهو و لعب باشد . و همچنین جایز نیست با این گونه صدا قرآن و دعا و مانند آن را بخوانند ، و بنابر احتیاط واجب سخنانی غیر از آنچه گفته شد نیز به این گونه صدا نخوانند . و همچنین گوش دادن به غنا حرام است و اجرت گرفتن بر آن نیز حرام است و ملک گیرنده نمیشود . و همچنین یاد گرفتن و یاد دادن آن نیز جایز نیست . و موسیقی یعنی نواختن آلات مخصوص موزیک نیز اگر به نحوی باشد که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام است ، و غیر آن حرام نیست . و اجرت گرفتن بر نواختن موسیقیِ حرام ، نیز حرام است ، و ملک گیرنده نمیشود ، و تعلیم و تعلّم آن نیز حرام است . شرائط فروشنده و خریدار
- [آیت الله بروجردی] سینه زدن در کوچه و بازار با این که زنها عبور میکنند، در صورتی که سینه زن پیراهن پوشیده باشد، اشکال ندارد و نیز اگر جلوی جمعیَّت عزاداری بیرق و مانند آن ببرند مانعی ندارد، ولی باید استعمال آلات لهو نشود.