آیا دیدن فیلمهای تخیلی و کارتون های تخیلی که برای سرگرمی کودکانمان تهییه می کنیم از نظر معنوی ضرر دارد؟ پاسخ این است که برنامه های تخیلی اعم از کارتون و انیمیشن و یا حتی فیلمهای سینمایی افسانه ای و یا ژانرهای تخلیل ضررش بیشتر مربوط به یکی از قوای معنوی انسان است یعنی قوه شهود و الهام که در انسان وجود دارد و خداوند آنرا برای درک حقایق عوالمی مانند عالم مثال ایجاد کرده است. با فعال کردن این قوه در جاهایی که شهود و الهام حقیقی در آنجا وجود ندارد ارتباط این قوه با عالم مثال گسسته شده و بکارگیری این قوه در تخیلهای که تنهاصرف انرژی ذهنی در آن وجود دارد باعث هدر رفتن انرژی معنوی انسان شده و شکلها و روش های صحیح پرورش این قوه جای خود را به مدلهای بدلی و دروغین می دهد. رویابینی و رویاهای از پیش تعیین شده امروز در بعضی از معنویتهای وارداتی مانند اکنکار به عنوان راه جدید و عملی مطلوب معرفی میشود. اگر چه راهکارهایی که در مکتب اکنکار معرفی میشود سوق دادن این قوه به فضاهایی است که از تعالی معنوی به دور است، اما چنین راهکارهایی نشان میدهد که اصل جهت دادن این قوه امکان پذیر است و درست یا غلط در بعضی از جریانهای معنوی راههایی را برای آن پیشنهاد داده اند. فیلمهای تخیلی نوعی از تغییر در قوه شهود و خیال را در پی دارد که با درکهای درست از عالم مثال و شهود حقیقی هیچ ارتباطی ندارد. صرف نمودن نیروی خیال در فیلمهای این چنینی ظلم به قوه خیال و ضایع کردن آن است.
آیا دیدن فیلمهای تخیلی و کارتون های تخیلی که برای سرگرمی کودکانمان تهییه می کنیم از نظر معنوی ضرر دارد؟
آیا دیدن فیلمهای تخیلی و کارتون های تخیلی که برای سرگرمی کودکانمان تهییه می کنیم از نظر معنوی ضرر دارد؟
پاسخ این است که برنامه های تخیلی اعم از کارتون و انیمیشن و یا حتی فیلمهای سینمایی افسانه ای و یا ژانرهای تخلیل ضررش بیشتر مربوط به یکی از قوای معنوی انسان است یعنی قوه شهود و الهام که در انسان وجود دارد و خداوند آنرا برای درک حقایق عوالمی مانند عالم مثال ایجاد کرده است. با فعال کردن این قوه در جاهایی که شهود و الهام حقیقی در آنجا وجود ندارد ارتباط این قوه با عالم مثال گسسته شده و بکارگیری این قوه در تخیلهای که تنهاصرف انرژی ذهنی در آن وجود دارد باعث هدر رفتن انرژی معنوی انسان شده و شکلها و روش های صحیح پرورش این قوه جای خود را به مدلهای بدلی و دروغین می دهد.
رویابینی و رویاهای از پیش تعیین شده امروز در بعضی از معنویتهای وارداتی مانند اکنکار به عنوان راه جدید و عملی مطلوب معرفی میشود. اگر چه راهکارهایی که در مکتب اکنکار معرفی میشود سوق دادن این قوه به فضاهایی است که از تعالی معنوی به دور است، اما چنین راهکارهایی نشان میدهد که اصل جهت دادن این قوه امکان پذیر است و درست یا غلط در بعضی از جریانهای معنوی راههایی را برای آن پیشنهاد داده اند.
فیلمهای تخیلی نوعی از تغییر در قوه شهود و خیال را در پی دارد که با درکهای درست از عالم مثال و شهود حقیقی هیچ ارتباطی ندارد. صرف نمودن نیروی خیال در فیلمهای این چنینی ظلم به قوه خیال و ضایع کردن آن است.
- [سایر] پسر 9 ساله من از 5 سال قبل مبتلا به سرطان شده است . او کلاس اول دبستان را به مدرسه رفته ولی چون بیماری او عود کرد کلاس دوم را به مدرسه نرفته و حالا با توجه به دستورات پزشک معالج تصمیم داریم دوباره او را به مدرسه کلاس دوم بفرستیم .او بسیار از مدرسه بدش می اید .سرگرمی او دین صرفا کارتون و بازیهای کامپیوتری است .بعضی افراد به ما میگویند با توجه به درمان ناپذیر بودن بیماری سرطان رفتن به مدرسه هیچ لزومی ندارد.میخواستم بدانم نظر شما در این مورد چیست ؟ایا باید به مدرسه برود یا خیر؟ از لطف شما کمال تشکر را دارم
- [آیت الله مکارم شیرازی] لطفاً به سؤالات زیر پیرامون فیلمها پاسخ فرمایید: 1 ساخت انواع فیلمهای تخیّلی، وحشت زا، خشونت آمیز، کمدی و جنسی، از نظر اسلام چه حکمی دارد؟ 2 بیان احساسات زن و مرد نامحرم در فیلم چه حکمی دارد؟ 3 اگر فردی نقش همسر دیگری را بازی کند، با توجّه به این که محرمیّتی وجود ندارد چگونه است؟ 4 آیا پوشاندن کلاه گیس زنان از دید مردان در فیلم واجب، حکم موی طبیعی را دارد؟ 5 تفاوت تماشای زنان اهل کتاب و زنان کافر در چیست؟ 6 تماشای فیلمهای کمدی (خنده دار) که فقط جنبه خنداندن دارد، چه حکمی دارد؟ 7 تقلید صدا در فیلمها، مثل این که مردی صدای زنی را تقلید کند یا بالعکس، چه حکمی دارد؟
- [سایر] با سلام <div></div> <div>من یک مشکلی دارم که واقعا نمیدونم چطوری باید حل کنم! اونم اینکه همسر من علاقه شدیدی به فیلمهای خارجی داره و تمام روزش رو با دیدن فیلمهای خارجی در سر کار میگذرونه در صورتی که من فوق العاده از اینکه اونها لباسهای مناسبی ندارن ناراحت میشم و هرچقدر هم که به همسرم گفتم من راضی نیستم این فیلمهارو میبینید فایده ای نداشته و ایشون میگن منکه بخاطر خانومهاشون این فیلمهارو نگاه نمیکنم من بخاطر محتوا و سرگرمی و اصل فیلم، این فیلمهارو نگاه میکنم من از اول دبیرستان این فیلمهارو نگاه کردم و علاقه شدید هم به دیدن این فیلمها دارم و نمیتونم نگاه نکنم الان 30 سالمه بچه که نیستم اینها روی من تاثیر بزاره بعدشم میگن خب شما نگاه نکن من خودم تنهایی نگاه میکنم </div> <div></div> <div>ما اصلا نمیتونیم با هم یک فیلم نگاه کنیم چون اول یا وسط فیلم من با دیدن لباسهای اونها ناراحت و عصبانی میشم و باز دعوامون میشه</div> <div>در صورتی که من قبل از ازدواج هم گفته بودم و ایشون قول داده بودن که از این فیلمها نگاه نکنن ولی میگن شما زیادی حساسین و کلی فحش میدن به کسایی که روی طرز فکر من تاثیر گذاشته اند!!!</div> <div></div> <div>مشکل دیگه اینه که ایشون وقتی پیش من هستن اصلا نماز نمیخونن و همش در خوندن نماز تنبلی میکنن و اخر میگن فراموش کردم هر چقدرهم قول دادن که بخونن فایده ای نداشته </div> <div></div> <div>من خیلی از این موارد زجر میکشم ایا واقعا من زیادی حساسم؟ بنظر شما باید چکار کنم؟</div> <div></div>
- [سایر] نظر شما نسبت به سخنانی که به امام خمینی (ره) نسبت داده شده است که: "خداوند انسان را خلق نکرده است که او بازی و سرگرمی داشته باشد، هدف خلقت انسان این است که آنان را در آزمایشی قرار دهد از طریق سختی و مشکلات و عبادات. یک نظام و رژیم اسلامی باید در همه حوزه ها جدی باشد، در اسلام جوک و و مزاح و خوشمزگی وجود ندارد و هر کس که جدی است نباید شوخی کند. اسلام اجازه نمی دهد که کسی در دریا شنا کند و اسلام مخالف گوش دادن رادیو و دیدن سریال های تلویزیون است، گرچه اسلام تیراندازی و اسب سواری و مسابقات با اسب را اجازه می دهد" آیا این مطالب درست است؟ آیا اینها ماهیت اسلام است؟
- [سایر] با سلام خدمت اقای مرادی. ممنون که تا حالا به هیچ سوالم جواب ندادین.درسته بازم اعتقاد دارم که شما اصلا مجبور به جواب دادن نیستید ولی با دیدن پاسخ های شما به افراد دیگه کمی حسودیم می شه. واقعا کشور ما به افرادی مثل شما واقعا نیاز داره این رو از ته دل می گم. کاش همه روحانیون مثل شما باشند. من با اجازه شما سوالم رو مطرح می کنم و این بار دیگه منتظر جواب هستم. سوال: کاملا خصوصی: من پسری 22 ساله هستم دانشجوی سال 3 کامپیوتر.مدتی پیش دوستام فقط برای شوخی و سرگرمی یکی از دختر ها رو برام نشون کردند. البته همین طوری. و من هیچ احساسی نسبت به این دختر خانم نداشتم. تا اینکه یواش یواش حس کردم یه احساسی نسبت به این دختر خانم پیدا کردم. نمی دونم اسمش چی هست ولی فکر کنم همون دوست داشتن باشه. ولی چون من از یک خانواده ی مذهبی هستم از این جور احساس ها تقریبا می ترسم. از طرفی بعد از مدتی دیگه اون احساس رو نسبت به اون دختر نداشتم البته بود ولی کمتر شد. چون چند تا از هم کلاسی ها هم در فکر اون دختر بودند.و من ناراحت شدم.البته از خودم.یعنی چطور ممکنه همه به اون دختر علاقه مند بشن و عشق همشون پاک باشه.البته مطمئن هستم عشق خودم پاک بوده.آقای مرادی ما 2 جور وصلت داریم. یکی اینکه به مادر می گیم بره و برامون یکی رو پیدا کنه و یا اینکه خودمون عاشق یه دختر می شیم.هر کدوم از این روش ها ضرر و سود خودشون رو دارند.من با روش اول بیشتر مخالف هستم که مادر بره پیدا کنه چون در این روش فکر می کنم اصلا بین دختر و پسر اون رابطه ی خوب و عاشقانه نباشه. از طرفی هم می دونم که عاشق شدن هم اشکال داره. چون عقلی در کار نیست.حالا موندم که چی کار کنم.آیا در مورد اون دختر خانم تحقیق کنم یا نه؟ آیا هنوز باید صبر کنم؟ همچنین خواهش دارم در مورد راه های بهتر شناختن همسر آینده رو در برنامه مردم ایران سلام مطرح کنین همه می گن باید خوب تحقیق کنیم اما هیچ کس نمی گه چطور؟ با چه روش های ؟ خواهش می کنم این دفعه جواب من رو بدین. ممنون می شم. خداحافظ
- [سایر] سلام علیکم! در علوم پزشکی و روانشناسی میگویند احتلام در آقایان و قاعدگی در بانوان امری کاملاً طبیعی است؛ یعنی جزئی از ساختار بدن آنها و اتفاقاً نشانه سلامت دستگاه جنسی در آقایان و سلامت رحم در بانوان است. اما ما در روایات داریم که ائمه(ع) جنب نمیشدند و دختران انبیا(ع) نیز حیض نمیشوند. حال با توجه به این روایات، سؤال من این است که اگر احتلام در مردان و قاعدگی در زنان، امری طبیعی و جزء ساختار بدن آنهاست چرا ائمه(ع) احتلام نداشتند؛ و حضرت فاطمه(س) و سایر دختران انبیا(ع) قاعدگی نداشتند؟! آیا ساختار بدنی آنها با ما متفاوت بوده است، یا مسئله دیگری است؟! مخصوصاً اینکه ما میگوئیم که جنبه بشری آن بزرگواران با ما تفاوتی ندارد. در جنبههای معنوی و روحانی با ما متفاوت هستند. اگر ساختار بدنی آنها با ما متفاوت بوده، چه تفاوتی داشته؟! مثلاً تا آنجا که من میدانم خون حیض به خاطر تخریب دیواره رحم در هر ماه و جایگزینی دیواره جدید است. حال در مورد حضرت فاطمه(س) اصولاً این اتفاق نمیافتاده یا نه این اتفاق میافتاده، اما دیواره تخریب شده به شکل دیگری دفع میشده؟! یا برای مثال در مورد احتلام به لحاظ پزشکی میگویند وقتی منی بدن از طریق آمیزش دفع نشد اضافی منی تولیدی از طریق احتلام شبانه دفع میشود. حال آیا بدن ائمه(ع) در دوران مجردی اصلاً منی تولید نمیکرده یا تولید میکرده اما دفع نمیشد؟! اگر دفع نمیشد پس چه اتفاقی میافتاد؟! البته بنده از برخی از اساتید اخلاق شنیدهام که پسری که ذهنش مطلقاً مطلقاً پاک باشد جنب نمیشود و جنب نشانه آلودگی ذهن است. مخصوصاً اگر احتلام کسی با دیدن خواب همراه باشد. حتی شنیدهام از قول برخی از اولیاء الله که آنها نیز در طول عمرشان هرگز احتلام شبانه نداشتند. البته میتوان برای این قول این اساتید اخلاق موید روائی نیز آورد. در دعائی که برای جنب نشدن در مفاتیح است که البته از منابع حدیثی گرفته شده است میخوانیم: (عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: إِذَا خِفْتَ الْجَنَابَةَ فَقُلْ فِی فِرَاشِکَ- اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنَ الِاحْتِلَامِ وَ مِنْ سُوءِ الْأَحْلَامِ وَ مِنْ أَنْ یَتَلَاعَبَ بِیَ الشَّیْطَانُ فِی الْیَقَظَةِ وَ الْمَنَامِ). حال در اینجا اولاً خوابهای جنسی به خواب سوء تعبیر شده است؛ ثانیاً احتلام ناشی از بازی شیطان است. پس میتوان گفت که واقعاً احتلام عملکرد طبیعی بدن و نشانه سلامت دستگاه جنسی نیست. بلکه این نشان از نوعی تسلط شیطان بر ما دارد. پس ائمه(ع) و شاید برخی از اولیاءالله که شیطان بر آنها هیچ تسلطی ندارد و به مقام مخلصین رسیدهاند؛ محتلم نیز نمیشوند. نظر شما چیست؟!
- [سایر] با عرض سلام خدمت شماخانم دکتر موضوع سوال من راجع به خواهرکوچکترم هست که یک سال قبل وقتی دوم دبیرستان بوده با ی پسر که گویا خیلی پاپیچش میشده ارتباط دوستی برقرار میکنه و حدودن 6ماهی از دوستی مخفیانشون که میگذره خانوادمون البته به جز پدرم که هنوز اطلاعی ندارن متوجه میشیم و جلوی ارتباطش رو میگیریم البته رابطشون فقط در حد دوستی ساده بوده وشکر خدا به جاهای بد کشیده نشده حالا بعد از یک سال که گذشته و ما خیلی اونو زیر نظر داشتیم و حواسمون به رفت وآمداش بود همچنین تلفن همراهش روازش گرفته بودیم من چند روز پیش متوجه شدم که باز داره به صورت مخفیانه این بار فقط با رد بدل پیام با پسرای دیگه ارتباط احساسی برقرار میکنه وفهمیدم که متاسفانه حرف های بسیار رکیک هم توی پیاماشون هست که بهم میدادند ازش که پرسیدم گفت همین مزاحمای تلفنی که همیشه هستن و بهشون جواب میده واینجوری باهاشون ارتباط برقرار میکنه درواقه این دختر عزت نفسش رو ازدست داده و من خیلی از عاقبتش میترسم خانم دکتر ما3تاخواهریم وبرادر نداریم همچنین خواهرم نماز نمیخونه بهش هم که میگم میگه به خاطر خطایی که کردم روم نمیشه جلوی خدا وایسم و از خدا میترسم ولی ی روز میخونه باز ول میکنه و نمیخونه خیلی لجبازه و توی خانوادمون تقریبا تنها کسی هست که زیاد مجادله میکنه و توی روی بقیه وایمیسه همچنین با خواهر بزرگم هم خیلی بحث میکنه و تو روش می ایسته چون خیلی از نظر شکل وقیافه وهمچنین اخلاقیات شبیه به هم اند خیلی به خواهرم حسودی میکنه مثلن هرچیزی که اون میخره دوست داره داشته باشه و در واقع این قضیه دوست شدنش هم برمیگرده به وقتی که خواهرم تصمیم به ازدواج گرفت و ازدواج کرد خانم دکتر ما اینقدر از تاثیر فیلمها و ...روی رفتارش میترسیم که حتی یک ماهی ماهواره داشتیم ولی باز قطعش کردیم ماهواره هم که میگم منظورم دیدن فیلمای بد نیستا همین کره ای ها ..خانم دکتر قبل ازاینکه دوباره بخواد شروع کنه به این کارا رمان ازاینترنت میگرفت و مدت خیلی زیادی پشت کامپیوتر مینشست ورمان میخوند مامانم هم خیلی میترسید که چیزای بد بخونه نگذاشت بخونه وحالا همونو برای من بهانه کرده بود که وقتی رمان میخوندم حواسم پرت میشده و به هیچی فکر نمیکردم ولی وقتی شما نذاشتین بخونم منم هیچ سرگرمی نداشتم واینجوری سرم دراومده خانم دکتر خواهش میکنم شما به من بگین چی کار کنم؟ من چه جوری باهاش رفتار کنم وچه جوری میشه روانش و روحش که اینقدر کثیف شده رو درستش کرد ؟خانم دکتر من فرزند دوم خانواده ام 22سالمه خواهر بزرگم 24سالشه وخواهر کوچکم 16سالشه و میره سوم دبیرستان خانم دکترماخیلی نگران درسش هم هستیم خانم دکتر من تنها کسی ام که از این اتفاق جدیدش خبر دارم وبرای همین این روان پریشان خواهرم داره منو دیوونه میکنه توروخدا کمکم کنید ممنون میشم