اصول و فروع دین اسلام چیست؟ و چگونه می توان عقاید دین اسلام را برای فردی (غیر مسلمان) تشریح کرد؟ (لطفا ساده جواب بدهید.) اصول دین اسلام عبارت است از توحید ، نبوت و معاد . توحید یعنی اعتقاد به این که خدایی وجود دارد و آن خدا یکتاست و شریکی نداشته و دومی بردار نیست . نبوت یعنی اعتقاد به این که آمدن پیامبران از جانب خدا ضروری است و خدا پیامبران زیادی را در گذشته ارسال کرده است و آخرین پیامبر خدا حضرت محمد (ص) است وبعد از او پیامبری نخواهد آمد .و معاد یعنی اعتقاد به این که خداوند متعال عالم دیگری آفریده ااست که مردگان در آن عالم زنده می شوند و به جزای نیک وبد اعمال خود می رسند . البته هر کدام از سه اصل متعلقات زیادی نیز دارند که شمارش آنها در این نامه ممکن نیست ونیازمند کتابی مفصل است افزون بر این سه اصل دو اصل دیگر نیز وجود دارند که آنها را اصول مذهب شیعه دوازده امامی می گویند و آن دو عبارتند از : عدل و امامت . عدال یعنی اعتقاد به این که کار خدا بر اساس عدل است و ظلم از خدا سر نمی زند و امامت یعنی اعتقاد به این که علی (ع) خلیفه و جانشین بلافصل پیامبر اسلام است و یازده نفر از نسل او نیز به ترتیب جانشینان پیامبر اسلامند و آخرین آنها مهدیست که زنده و در پرده غیبت است و روزی ظهور خواهد نمود .از اصول دین و اصول مذهب در کتب کلامی (عقائد) بحث می شود. فروع دین عبارتند از احکام فقهی مثل واجبات ، محرمات ، مستحبات و مکروحات و حلال و حرام و نجاسات و مطهرات و...که در رساله های عملیه مراجع تقلید ذکر می شوند مثل وجوب نماز ، روزه ، حج ، جهاد ، امربه معروف ونهی از منکر، حجاب ومثل حرمت غیبت و دروغ و ...که تعداد آنها زیاد بوده در این نامه قابل شمارش نیست .برای اطلاع بیشتر می توانید به رساله مراجع تقلید مراجعه فرمایید . برای اینکه کسی بتواند عقائد اسلامی را برای شخص غیر مسلمان تشریح کند اولا باید دارای اطلاعات کافی از اسلام باشد و مسلط به علم عقائد باشد ؛ واگر کسی چنیین تسلطی برعقائد اسلامی داشته باشد به احتمال زیاد راه تشریح مسائل برای یک غیر مسلمان را هم بلد خواهد بود ؛ امّا اگر کسی چنین تسلطی بر عقائد اسلامی ندارد باید آن غیر مسلمان را با کسی که به عقائد اسلامی مسلط است آشنا کند یا کتب مناسبی را در اختیار او قرار دهد تا از این طریق با اسلام آشنا شود .برای آشنایی با عقائد اسلامی می توانید به کتب زیر که به زبان ساده نوشته شده اند مراجعه فرمایید: - اصول عقاید، استاد محسن قرائتی - آفریدگار جهان، آیتالله مکارم شیرازی - خدا را چگونه بشناسیم، آیتالله مکارم شیرازی - راه شناخت خدا، محمدی ری شهری - راه خداشناسی، استاد جعفر سبحانی - خدا در قرآن، شهید بهشتی - توحید، شهید دستغیب شیرازی - مجموعه کتابهای پرسشها وپاسخهای دانشجویی از طرف دیگر شخص باید نسبت به عقاید طرف مقابل و اشکالات اساسی آن نیز مسلط باشد. همچنین شخص باید بتواند پاسخگوی سوالات وشبهات طرف مقابل نیز باشد. از این رو بهتر است با اهل اطلاع رابطه پیوسته داشته و کمک بگیرد.
اصول و فروع دین اسلام چیست؟ و چگونه می توان عقاید دین اسلام را برای فردی (غیر مسلمان) تشریح کرد؟ (لطفا ساده جواب بدهید.)
اصول و فروع دین اسلام چیست؟ و چگونه می توان عقاید دین اسلام را برای فردی (غیر مسلمان) تشریح کرد؟ (لطفا ساده جواب بدهید.)
اصول دین اسلام عبارت است از توحید ، نبوت و معاد . توحید یعنی اعتقاد به این که خدایی وجود دارد و آن خدا یکتاست و شریکی نداشته و دومی بردار نیست . نبوت یعنی اعتقاد به این که آمدن پیامبران از جانب خدا ضروری است و خدا پیامبران زیادی را در گذشته ارسال کرده است و آخرین پیامبر خدا حضرت محمد (ص) است وبعد از او پیامبری نخواهد آمد .و معاد یعنی اعتقاد به این که خداوند متعال عالم دیگری آفریده ااست که مردگان در آن عالم زنده می شوند و به جزای نیک وبد اعمال خود می رسند . البته هر کدام از سه اصل متعلقات زیادی نیز دارند که شمارش آنها در این نامه ممکن نیست ونیازمند کتابی مفصل است افزون بر این سه اصل دو اصل دیگر نیز وجود دارند که آنها را اصول مذهب شیعه دوازده امامی می گویند و آن دو عبارتند از : عدل و امامت . عدال یعنی اعتقاد به این که کار خدا بر اساس عدل است و ظلم از خدا سر نمی زند و امامت یعنی اعتقاد به این که علی (ع) خلیفه و جانشین بلافصل پیامبر اسلام است و یازده نفر از نسل او نیز به ترتیب جانشینان پیامبر اسلامند و آخرین آنها مهدیست که زنده و در پرده غیبت است و روزی ظهور خواهد نمود .از اصول دین و اصول مذهب در کتب کلامی (عقائد) بحث می شود.
فروع دین عبارتند از احکام فقهی مثل واجبات ، محرمات ، مستحبات و مکروحات و حلال و حرام و نجاسات و مطهرات و...که در رساله های عملیه مراجع تقلید ذکر می شوند مثل وجوب نماز ، روزه ، حج ، جهاد ، امربه معروف ونهی از منکر، حجاب ومثل حرمت غیبت و دروغ و ...که تعداد آنها زیاد بوده در این نامه قابل شمارش نیست .برای اطلاع بیشتر می توانید به رساله مراجع تقلید مراجعه فرمایید .
برای اینکه کسی بتواند عقائد اسلامی را برای شخص غیر مسلمان تشریح کند اولا باید دارای اطلاعات کافی از اسلام باشد و مسلط به علم عقائد باشد ؛ واگر کسی چنیین تسلطی برعقائد اسلامی داشته باشد به احتمال زیاد راه تشریح مسائل برای یک غیر مسلمان را هم بلد خواهد بود ؛ امّا اگر کسی چنین تسلطی بر عقائد اسلامی ندارد باید آن غیر مسلمان را با کسی که به عقائد اسلامی مسلط است آشنا کند یا کتب مناسبی را در اختیار او قرار دهد تا از این طریق با اسلام آشنا شود .برای آشنایی با عقائد اسلامی می توانید به کتب زیر که به زبان ساده نوشته شده اند مراجعه فرمایید:
- اصول عقاید، استاد محسن قرائتی
- آفریدگار جهان، آیتالله مکارم شیرازی
- خدا را چگونه بشناسیم، آیتالله مکارم شیرازی
- راه شناخت خدا، محمدی ری شهری
- راه خداشناسی، استاد جعفر سبحانی
- خدا در قرآن، شهید بهشتی
- توحید، شهید دستغیب شیرازی
- مجموعه کتابهای پرسشها وپاسخهای دانشجویی
از طرف دیگر شخص باید نسبت به عقاید طرف مقابل و اشکالات اساسی آن نیز مسلط باشد. همچنین شخص باید بتواند پاسخگوی سوالات وشبهات طرف مقابل نیز باشد. از این رو بهتر است با اهل اطلاع رابطه پیوسته داشته و کمک بگیرد.
- [سایر] لطفا یک سیر مطالعاتی خوب در زمینه اصول عقاید، احکام اخلاق، تاریخ منطق و فلسفه اصول فقه پیشنهاد بدهید. کتاب ها متقن و جامع باشد کتاب های ساده و از نویسندگان بی تجربه نباشد.
- [سایر] تاریخچه تشیع و اصول و عقاید آن را بیان کنید؟
- [سایر] لطفا درباره عقائد و اصول کابالیسم توضیح دهید؟
- [سایر] چه رابطهای میان شهادت حسین بن علی و نیرو گرفتن اسلام و زنده شدن اصول و فروع دین وجود دارد؟
- [سایر] امامت از فروع دین است یا اصول دین؟
- [سایر] چرا دین باید اصول و فروع داشته باشد؟
- [سایر] اصول دین و فروع دین کدامند؟ توضیح دهید.
- [سایر] آیا دستهبندی اصول دین و فروع دین از احادیث و روایات ائمه(ع) اخذ شده است؟ اگر جواب مثبت است لطفاً منابع را ذکر فرمایید اگر جواب منفی است از چه زمانی و توسط چه کسانی صورت گرفته است؟
- [سایر] آیا ولایت فقیه جزء مسائل تحقیقی یا تقلیدی( اصول یا فروع یا هر دو) است؟
- [سایر] اصول دین، فروع دین چیست؟ لطفا توضیح داده و فرق بین این دو در چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تحصیل اعتقاد به اصول دین و مبانی اسلام بر هر مسلمان، واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اسلام, اصولی دارد; مانند توحید، نبوت و معاد, و فروعی مانند نماز، روزه و..., و مسلمان باید برپایه دلیلِ هر چند ساده, به اصول دین یقین داشته باشد و تقلید در اصول دین, جایز نیست. احکام ضروری فروع دین; مانند واجب بودن نماز, مورد تقلید نیست. در احکام غیر ضروری و موضوعاتی که نیاز به استنباط دارد, باید طبق اجتهاد یا احتیاط و یا تقلید عمل کرد. احتیاط, آن است که اگر کسی یقین دارد عملی حرام نیست .بلکه واجب یا مستحب است، آن را انجام دهد و اگر یقین دارد که عملی واجب نیست؛ بلکه حرام یا مکروه است، آن را ترک کند. احتیاط, برای مجتهد و غیر مجتهد, جایز است. کسی که مجتهد نیست و نخواست احتیاط کند, باید از مجتهد واجد شرایط تقلید کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . عقیده مسلمان به اصول دین باید از روی دلیل باشد، و نمی تواند در اصول دین تقلید نماید، یعنی بدون دلیل گفته کسی را قبول کند، ولی اگر از گفته غیر به عقاید دینی یقین پیدا کند در حکم به مسلمان بودن او کافی است، و در احکام دین باید یا مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند، یعنی به دستور او رفتار نماید، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید، که یقین کند، تکلیف خود را انجام داده است، مثلاً اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند، و عده دیگر می گویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد، و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب می دانند، آن را به جا آورد پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اعتقاد انسان به اصول دین اسلام باید بر پایه علم باشد و تقلید یعنی پیروی از غیر بدون حصول علم در اصول دین باطل است ولی در غیر اصول دین از احکامی که قطعی و ضروری نیست و همچنین موضوعاتی که محتاج به استنباط است باید یا مجتهد باشد که بتواند وظایف خود را از روی مدارک انها به دست اورد و یا به دستور مجتهدی که شرایط ان خواهد امد رفتار نماید و یا احتیاط کند یعنی به گونه ای عمل نماید که یقین پیدا کند تکلیف را انجام داده مثلا اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند و عده دیگر می گویند حرام نیست ان عمل را ترک کند و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی جایز می دانند به جا اورد پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند باید تقلید نمایند
- [آیت الله مظاهری] مسلمان باید به اصول دین اطمینان داشته باشد (1)، و در احکام غیر ضروری یا باید مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید که اطمینان پیدا کند تکلیف خود را انجام داده است.
- [آیت الله سیستانی] شخص مسلمان باید عقیدهاش به اصول دین از روی بصیرت باشد، و نمیتواند در اصول دین تقلید نماید، یعنی گفته کسی را که علم به آنها دارد بهصرف اینکه او گفته است قبول کند. ولی چنانچه شخص به عقاید حقّه اسلام یقین داشته باشد، و آنها را اظهار نماید هرچند از روی بصیرت نباشد آن شخص مسلمان و مؤمن است، و همه احکام اسلام و ایمان بر او جاری میشود. و اما در احکام دین در غیر ضروریات و قطعیات باید شخص یا مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است. مثلاً: اگر گروهی از مجتهدین عملی را حرام میدانند، و گروه دیگر میگویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد. و اگر عملی را بعضی واجب، و بعضی مستحب میدانند، آن را بجا آورد. پس کسانی که مجتهد نیستند، و نمیتوانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند.
- [آیت الله علوی گرگانی] عقیده مسلمان به اصول دین باید از روی دلیل باشد، و نمیتواند در اصول دین تقلید نماید، یعنی بدون دلیل گفته کسی را قبول کند، ولی در احکام دینی که علم به حکم آن از جهت ضروری بودن آن پیدا نکرده است باید یا مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند یعنی به دستور او رفتار نماید، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید، که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است، مثلاً اگر عدهای از مجتهدین عملی را حرام میدانند و عدّه دیگر میگویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد، و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب میدانند، آن را بجا آورد، پس کسانی که مجتهد نیستند و نمیتوانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] شخص مسلمان باید به اصول دین از روی دلیل اعتقاد پیدا کند و نمی تواند در اصول دین تقلید نماید؛ یعنی بدون سؤال از دلیل گفته کسی را قبول کند. ولی در احکام دین در غیر ضروریات باید مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد؛ یا از مجتهد تقلید کند؛ یعنی به دستور او رفتار نماید؛ یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است؛ مثلا اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند و عده دیگر می گویند حرام نیست؛ آن عمل را انجام ندهد و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب می دانند؛ آن را به جا آورد. پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند؛ لازم است از مجتهد تقلید نمایند.