احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟ یکی از دستورات دین مبین است احترام و تکریم به هم نوع خویش می باشد که در عرف هم معروف است که هر کس به دیگران احترام کند در واقع به احترام نموده است . البته احترام دو مصداق مهم دارد که عبارت است. 1- احترام زبانی ، انسان با گفتار بادیگران روبرو شودفرمود : (قولوا للناس حسنا)ً (1) با مردم به نیکی سخن بگوئید . و علی (ع) فرمود :( شخصیت مرد زیر زبانش پنهان است(2)) . مفهم حدیث این است که یکی از مواردی که شخصیت آدمی را بروز می دهد و هویت یک انسان را مشخص می کند در گفتار و گفتگو با دیگران (هم نوع خویش ) می باشد . 2- احترام عملی : انسان در عمل و رفتار با دیگران نیک و شایسته برخورد کند . فرمود : (انما المؤمنون اخوه )(3) هر انسانی با انسان دیگر برادر دینی هستند . همان طورری که هر برادری با برادر پدری خویش بر خورد نیک دارد باید با برادران دینی خویش هم به نیکی و شایسته رفتار داشته باشد . به خاطر این مهم پیامبر اسلام فرموده است بزرگتر ها احترام کنید و به کوچک ترها مهربانی کنید (4) و همچنین امام علی (ع) در احترام به پدر و معلم فرمود :(.به احترام پدر و معلمت از جای برخیز ، گر چه فرمان روا باشی .) (5) پس احترام به هم نوع خویش و خصوصاً بزرگترها مثل پدر و مادر و معلم یک اصل دینی و انسانی است که در آن شک شبهه ای وجود ندارد . به نظر می رسد سوال شما در مورد سجده به غیر خدا باشد که شما لفظ احترام آوردید اگر سوال شما در سجده کردن به غیر خدا باشد گفته می شود که آری درست است سجده برای غیر خدا درست نیست چون به غیر خدا کسی لیاقت و شایستگی مسجود شدن را ندارد و اگر هم در قرآن آمده که ملائکه بر آدم سجده کردند به جز شیطان ، مفسرین گفته اند : فرشتگان برای آدم (سجده پرستش نکردند ، بلکه سجده برای خدا بود ولی به خاطر آفرینش چنین موجود شگرفی ، و یا بگوئیم سجده برای آدم کردند اما سجده به معنی خضوع نه پرستش . در کتاب عیون اخبار الرضا از امام علی (ع) چنین می خوانیم : سجده فرشتگان پرستش خداوند از یک سوء و اکرام و احترام آدم از سوی دیگر بود ، چرا که ما در صلب (پشت ) آدم بودیم . (6) برادر عزیزی خلاصه پاسخ این است که : احترام به هم نوع خویش یک اصل دینی وانسانی می باشد که در روایات هم به آن اشاره شده است . و اگر منظور از احترام ، سجده باشد گوئیم که سجده به معنی پرستش منحصراً برای خداوند متعال می باشد ولی سجده ای که ملائکه برای انجام دادند طبق بعضی از روایات . سجده به معنی خضوع بوده است نه سجده به معنای پرستش آدم . منابع : 1- بقره . 2- نهج البلاغه / کلمات قصار ، 392. 3- حجرات . 4- خطبه شعبانیه پیامبر اسلام به نقل از کتاب سید الشهداء ، آیت الله دستغیب ، ص223 5- غرر الحکم ، به نقل از فرهنگ موضوعی مبلغان ، علی شیرازی ، محمد عابدی – ص56. 6- تفسیر نمونه ، ناصر مکارم شیرازی ، ج1- ص 183. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی
احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟
احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟
یکی از دستورات دین مبین است احترام و تکریم به هم نوع خویش می باشد که در عرف هم معروف است که هر کس به دیگران احترام کند در واقع به احترام نموده است . البته احترام دو مصداق مهم دارد که عبارت است.
1- احترام زبانی ، انسان با گفتار بادیگران روبرو شودفرمود : (قولوا للناس حسنا)ً (1) با مردم به نیکی سخن بگوئید . و علی (ع) فرمود :( شخصیت مرد زیر زبانش پنهان است(2)) . مفهم حدیث این است که یکی از مواردی که شخصیت آدمی را بروز می دهد و هویت یک انسان را مشخص می کند در گفتار و گفتگو با دیگران (هم نوع خویش ) می باشد .
2- احترام عملی : انسان در عمل و رفتار با دیگران نیک و شایسته برخورد کند . فرمود : (انما المؤمنون اخوه )(3) هر انسانی با انسان دیگر برادر دینی هستند .
همان طورری که هر برادری با برادر پدری خویش بر خورد نیک دارد باید با برادران دینی خویش هم به نیکی و شایسته رفتار داشته باشد .
به خاطر این مهم پیامبر اسلام فرموده است بزرگتر ها احترام کنید و به کوچک ترها مهربانی کنید (4)
و همچنین امام علی (ع) در احترام به پدر و معلم فرمود :(.به احترام پدر و معلمت از جای برخیز ، گر چه فرمان روا باشی .) (5) پس احترام به هم نوع خویش و خصوصاً بزرگترها مثل پدر و مادر و معلم یک اصل دینی و انسانی است که در آن شک شبهه ای وجود ندارد .
به نظر می رسد سوال شما در مورد سجده به غیر خدا باشد که شما لفظ احترام آوردید
اگر سوال شما در سجده کردن به غیر خدا باشد گفته می شود که آری درست است سجده برای غیر خدا درست نیست چون به غیر خدا کسی لیاقت و شایستگی مسجود شدن را ندارد و اگر هم در قرآن آمده که ملائکه بر آدم سجده کردند به جز شیطان ، مفسرین گفته اند : فرشتگان برای آدم (سجده پرستش نکردند ، بلکه سجده برای خدا بود ولی به خاطر آفرینش چنین موجود شگرفی ، و یا بگوئیم سجده برای آدم کردند اما سجده به معنی خضوع نه پرستش .
در کتاب عیون اخبار الرضا از امام علی (ع) چنین می خوانیم : سجده فرشتگان پرستش خداوند از یک سوء و اکرام و احترام آدم از سوی دیگر بود ، چرا که ما در صلب (پشت ) آدم بودیم . (6)
برادر عزیزی خلاصه پاسخ این است که : احترام به هم نوع خویش یک اصل دینی وانسانی می باشد که در روایات هم به آن اشاره شده است . و اگر منظور از احترام ، سجده باشد گوئیم که سجده به معنی پرستش منحصراً برای خداوند متعال می باشد ولی سجده ای که ملائکه برای انجام دادند طبق بعضی از روایات . سجده به معنی خضوع بوده است نه سجده به معنای پرستش آدم .
منابع :
1- بقره .
2- نهج البلاغه / کلمات قصار ، 392.
3- حجرات .
4- خطبه شعبانیه پیامبر اسلام به نقل از کتاب سید الشهداء ، آیت الله دستغیب ، ص223
5- غرر الحکم ، به نقل از فرهنگ موضوعی مبلغان ، علی شیرازی ، محمد عابدی – ص56.
6- تفسیر نمونه ، ناصر مکارم شیرازی ، ج1- ص 183.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی
- [سایر] آیا احترام به حاکم عدالت پیشه نزد خداوند کار بزرگی است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هنگامی که نام مقدّس هر کدام از چهارده معصوم(علیهم السلام) برده می شود کدام تعظیم و یا ادای احترام مناسب تر و جایز است؟ الف فقط در دل به آنان احترام بورزیم؟ ب در دل احترام بورزیم و سر را هم از ناحیه گردن خم کنیم؟
- [سایر] به نام خدا با سلام و احترام؛ نام پدر امام علی(ع) چه بود؟ چون همه جا گفته میشود ابوطالب و جایی نام مبارکشان برده نمیشود.
- [سایر] احترام به پدر ومادر تا چه اندازه لازم است و اگر زمانی به انها بی احترامی شد چگونه باید جبران کرد تا مورد عفو خداوند قرار گیریم؟
- [سایر] باسلام و احترام منظور از ((صورت شرعی نداشتن)) چیست و وظیفه ی مکلّف چیست؟ بیشتر به ((جایز بودن)) نزدیک است یا ((حرام بودن))؟
- [سایر] به نام خدا با سلام و احترام 1)آیا می توانم با کفنی که از قبل برای خود تهیه کرده ام نماز شب بخوانم ؟ 2)آیا گناهی در دنیا وجود دارد که با توبه بخشیده نشود ؟
- [سایر] احترام نگذاشتن به سالمندان چه حکمی دارد؟
- [سایر] 1. آیا می توان حضرت علی (ع) را به این دلیل که وی از طرف خداوند غذا را بین افراد نیازمند توزیع می نمودند (رازق) خواند؟ 2. آیا (رب) خواندن چهارده معصوم (ع) به این دلیل که آنها کسانی هستند که مراقب و مواظب ما هستند، جایز است؟ آیا این کار شرک است؟ یا از آن جا که در قرآن کریم آمده است که والدین را می توان رب خواند ما نیز می توانیم آنها را رب بخوانیم؟ با احترام. والسلام
- [سایر] سلام خدا قوت نکات امشب در پارک ملت بسیار مفید بود من و شوهرم بهم قول دادیم تحت هر شرایط بهم احترام بگذاریم ویادداشت هم کردم که فراموش نکنم.سؤال(محرمانه)... ... انشاالله خداوند شما را در بهشت همنشین مولایم,اقایم وسرورم حسین (که جانم به فدایش)کند. التماس دعا برای فزندم
- [سایر] آیا جایز است در معصیت خداوند از پدر و مادر اطاعت کنیم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] جواب سلام را باید به قصد تحیت (یعنی قصد احترام) مخاطب بگوید و لازم نیست در جواب سلام قصد دعا هم داشته باشد؛ یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهائی که احترام آنها لازم است مانند کاغذی که اسم خدا و پیغمبران بر آن نوشته شده حرام است. و بنا بر احتیاط با استخوان و سرگین مخرج پاک نمی شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پاک کردن مخرج غائط با چیزهایی که احترام آنها لازم است مانند کاغذی که اسم خدا و پیغمبران بر آن نوشته شده معصیت و حرام است، و پاک شدن مخرج با استنجاء به سرگین و استخوان محل اشکال است.
- [آیت الله خوئی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهائی که احترام آنها لازم است مانند کاغذی که اسم خدا و پیغمبران بر آن نوشته شده حرام است و پاک شدن مخرج با استخوان و سرگین محل اشکال است.
- [آیت الله مظاهری] اگر ورق قرآن یا چیزی که احترام آن لازم است - مثل کاغذی که اسم خدا یا پیامبر یا امام بر آن نوشته شده یا تربت - در مستراح بیفتد بیرون آوردن و آب کشیدن آن گرچه خرج داشته باشد واجب است، و اگر بیرون آوردن آن ممکن نباشد رفتن به آن مستراح مانعی ندارد و نیز انداختن آنها در سطل زباله و یا نهادن چیزی مثل گوشت و مانند آن در آنها جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهائی که احترام آنها لازم است، مانند کاغذی که اسم خدا وپیغمبر بر آن نوشته شده حرام است، و با استخوان وسرگین هم نباید مخرج غائط را پاک کرد چون حاصل شدن طهارت با استخوان وسرگین مشکل است، و اگر کسی با اینها غائط را بر طرف کند، معصیت کرده است.
- [آیت الله بروجردی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهایی که احترام آنها لازم است مانند کاغذی که اسم خدا و پیغمبران بر آن نوشته شده حرام است و با استخوان و سرگین هم نباید مخرج غائط را پاک کرد و اگر کسی با اینها غائط را برطرف کند، معصیت کرده ولی مخرج پاک میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهایی که احترام آنها لازم است، مانند کاغذی که اسم خداوند متعال یا یکی از معصومین علیهمالسلام بر آن نوشته شده، حرام است، همچنین بنا بر احتیاط باید از پاک کردن مخرج با استخوان و سرگین اجتناب نمود ولی اگر با آنها پاک نمود مخرج غائط پاک میشود، اگر چه احتیاط مستحب در تکرار تطهیر با اشیاء دیگر میباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] پاک کردن مخرج غایط با چیزهایی که احترام انها لازم است مانند کاغذی که بر ان اسم خدا و پیغمبران و ایمه معصومین علیهم السلام و غیر اینها از انچه که واجب الاحترام در شریعت است حرام است ولی اگر کسی به انها استنجاء کند طهارت حاصل می شود و حصول طهارت در استنجاء با استخوان و سرگین محل اشکال است
- [آیت الله وحید خراسانی] پاک کردن مخرج غایط با چیزهایی که احترام انها لازم است مانند کاغذی که بر ان اسم خدا و پیغمبران و ایمه معصومین علیهم السلام و غیر اینها از انچه که واجب الاحترام در شریعت است حرام است ولی اگر کسی به انها استنجاء کند طهارت حاصل می شود و حصول طهارت در استنجاء با استخوان و سرگین محل اشکال است