احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟
احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟ یکی از دستورات دین مبین است احترام و تکریم به هم نوع خویش می باشد که در عرف هم معروف است که هر کس به دیگران احترام کند در واقع به احترام نموده است . البته احترام دو مصداق مهم دارد که عبارت است. 1- احترام زبانی ، انسان با گفتار بادیگران روبرو شودفرمود : (قولوا للناس حسنا)ً (1) با مردم به نیکی سخن بگوئید . و علی (ع) فرمود :( شخصیت مرد زیر زبانش پنهان است(2)) . مفهم حدیث این است که یکی از مواردی که شخصیت آدمی را بروز می دهد و هویت یک انسان را مشخص می کند در گفتار و گفتگو با دیگران (هم نوع خویش ) می باشد . 2- احترام عملی : انسان در عمل و رفتار با دیگران نیک و شایسته برخورد کند . فرمود : (انما المؤمنون اخوه )(3) هر انسانی با انسان دیگر برادر دینی هستند . همان طورری که هر برادری با برادر پدری خویش بر خورد نیک دارد باید با برادران دینی خویش هم به نیکی و شایسته رفتار داشته باشد . به خاطر این مهم پیامبر اسلام فرموده است بزرگتر ها احترام کنید و به کوچک ترها مهربانی کنید (4) و همچنین امام علی (ع) در احترام به پدر و معلم فرمود :(.به احترام پدر و معلمت از جای برخیز ، گر چه فرمان روا باشی .) (5) پس احترام به هم نوع خویش و خصوصاً بزرگترها مثل پدر و مادر و معلم یک اصل دینی و انسانی است که در آن شک شبهه ای وجود ندارد . به نظر می رسد سوال شما در مورد سجده به غیر خدا باشد که شما لفظ احترام آوردید اگر سوال شما در سجده کردن به غیر خدا باشد گفته می شود که آری درست است سجده برای غیر خدا درست نیست چون به غیر خدا کسی لیاقت و شایستگی مسجود شدن را ندارد و اگر هم در قرآن آمده که ملائکه بر آدم سجده کردند به جز شیطان ، مفسرین گفته اند : فرشتگان برای آدم (سجده پرستش نکردند ، بلکه سجده برای خدا بود ولی به خاطر آفرینش چنین موجود شگرفی ، و یا بگوئیم سجده برای آدم کردند اما سجده به معنی خضوع نه پرستش . در کتاب عیون اخبار الرضا از امام علی (ع) چنین می خوانیم : سجده فرشتگان پرستش خداوند از یک سوء و اکرام و احترام آدم از سوی دیگر بود ، چرا که ما در صلب (پشت ) آدم بودیم . (6) برادر عزیزی خلاصه پاسخ این است که : احترام به هم نوع خویش یک اصل دینی وانسانی می باشد که در روایات هم به آن اشاره شده است . و اگر منظور از احترام ، سجده باشد گوئیم که سجده به معنی پرستش منحصراً برای خداوند متعال می باشد ولی سجده ای که ملائکه برای انجام دادند طبق بعضی از روایات . سجده به معنی خضوع بوده است نه سجده به معنای پرستش آدم . منابع : 1- بقره . 2- نهج البلاغه / کلمات قصار ، 392. 3- حجرات . 4- خطبه شعبانیه پیامبر اسلام به نقل از کتاب سید الشهداء ، آیت الله دستغیب ، ص223 5- غرر الحکم ، به نقل از فرهنگ موضوعی مبلغان ، علی شیرازی ، محمد عابدی – ص56. 6- تفسیر نمونه ، ناصر مکارم شیرازی ، ج1- ص 183. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی
عنوان سوال:

احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟


پاسخ:

احترام به غیر خداوند چرا جایز نیست ؟

یکی از دستورات دین مبین است احترام و تکریم به هم نوع خویش می باشد که در عرف هم معروف است که هر کس به دیگران احترام کند در واقع به احترام نموده است . البته احترام دو مصداق مهم دارد که عبارت است.
1- احترام زبانی ، انسان با گفتار بادیگران روبرو شودفرمود : (قولوا للناس حسنا)ً (1) با مردم به نیکی سخن بگوئید . و علی (ع) فرمود :( شخصیت مرد زیر زبانش پنهان است(2)) . مفهم حدیث این است که یکی از مواردی که شخصیت آدمی را بروز می دهد و هویت یک انسان را مشخص می کند در گفتار و گفتگو با دیگران (هم نوع خویش ) می باشد .
2- احترام عملی : انسان در عمل و رفتار با دیگران نیک و شایسته برخورد کند . فرمود : (انما المؤمنون اخوه )(3) هر انسانی با انسان دیگر برادر دینی هستند .
همان طورری که هر برادری با برادر پدری خویش بر خورد نیک دارد باید با برادران دینی خویش هم به نیکی و شایسته رفتار داشته باشد .
به خاطر این مهم پیامبر اسلام فرموده است بزرگتر ها احترام کنید و به کوچک ترها مهربانی کنید (4)
و همچنین امام علی (ع) در احترام به پدر و معلم فرمود :(.به احترام پدر و معلمت از جای برخیز ، گر چه فرمان روا باشی .) (5) پس احترام به هم نوع خویش و خصوصاً بزرگترها مثل پدر و مادر و معلم یک اصل دینی و انسانی است که در آن شک شبهه ای وجود ندارد .
به نظر می رسد سوال شما در مورد سجده به غیر خدا باشد که شما لفظ احترام آوردید
اگر سوال شما در سجده کردن به غیر خدا باشد گفته می شود که آری درست است سجده برای غیر خدا درست نیست چون به غیر خدا کسی لیاقت و شایستگی مسجود شدن را ندارد و اگر هم در قرآن آمده که ملائکه بر آدم سجده کردند به جز شیطان ، مفسرین گفته اند : فرشتگان برای آدم (سجده پرستش نکردند ، بلکه سجده برای خدا بود ولی به خاطر آفرینش چنین موجود شگرفی ، و یا بگوئیم سجده برای آدم کردند اما سجده به معنی خضوع نه پرستش .
در کتاب عیون اخبار الرضا از امام علی (ع) چنین می خوانیم : سجده فرشتگان پرستش خداوند از یک سوء و اکرام و احترام آدم از سوی دیگر بود ، چرا که ما در صلب (پشت ) آدم بودیم . (6)
برادر عزیزی خلاصه پاسخ این است که : احترام به هم نوع خویش یک اصل دینی وانسانی می باشد که در روایات هم به آن اشاره شده است . و اگر منظور از احترام ، سجده باشد گوئیم که سجده به معنی پرستش منحصراً برای خداوند متعال می باشد ولی سجده ای که ملائکه برای انجام دادند طبق بعضی از روایات . سجده به معنی خضوع بوده است نه سجده به معنای پرستش آدم .
منابع :
1- بقره .
2- نهج البلاغه / کلمات قصار ، 392.
3- حجرات .
4- خطبه شعبانیه پیامبر اسلام به نقل از کتاب سید الشهداء ، آیت الله دستغیب ، ص223
5- غرر الحکم ، به نقل از فرهنگ موضوعی مبلغان ، علی شیرازی ، محمد عابدی – ص56.
6- تفسیر نمونه ، ناصر مکارم شیرازی ، ج1- ص 183.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین