میزان و ملاک اعمال در اعمال مشترک میان اسلام و شرک مانند نذر و ... چیست؟ اگر منظور از سؤال این است که: بین ما ومشرکین اعمال مشترکی وجود دارد . که ممکن است در صورت مانند هم باشد ؛ مانند: توسل ، استشفاع، نذر،... آیا فارق میان اعمال ما وایشان چیست؟ پاسخ چنین خواهد بود که ،فارق:اعتقاد ،و جهت گیری عمل است.یعنی چه بسا،هر دو توسل به غیر خدا می کنیم واز غیر خدا کمک می طلبیم، امّا این فقط شکل وصورت عمل است که در هر دو شبیه یکدیگر است؛ انسان موحد ومسلمان در همة اعمالش فقط متوجه یک موجود است ،که او حی وقیوم و صمد وعالم وقادر و رازق وشافی و...است؛و توجه او به اولیاء الهی نیز توجه استقلا لی نیست ،وتوجه وتوسل او به موجوداتی است که شفاعت آنها مقبول ومؤثر است بر خلاف بتها که موجودات بی خاصیتی هستند ونمی توانند منشأ اثر باشند. توجه وتوسل به غیر خدا ،مجّوز می خواهد وخداوند به عده ای این اجازه را داده که در این عالم تصرفاتی داشته باشند،ولی به معبودهای مشرکان چنین اجازه ای داده نشده است. بنابر این این اشتراک فقط در صورت وشکل ظاهری عمل است که هردو توسل ونذر و....هستند ولی در باطن مشترک نیستند.
میزان و ملاک اعمال در اعمال مشترک میان اسلام و شرک مانند نذر و ... چیست؟
اگر منظور از سؤال این است که: بین ما ومشرکین اعمال مشترکی وجود دارد . که ممکن است در صورت مانند هم باشد ؛ مانند: توسل ، استشفاع، نذر،... آیا فارق میان اعمال ما وایشان چیست؟
پاسخ چنین خواهد بود که ،فارق:اعتقاد ،و جهت گیری عمل است.یعنی چه بسا،هر دو توسل به غیر خدا می کنیم واز غیر خدا کمک می طلبیم، امّا این فقط شکل وصورت عمل است که در هر دو شبیه یکدیگر است؛ انسان موحد ومسلمان در همة اعمالش فقط متوجه یک موجود است ،که او حی وقیوم و صمد وعالم وقادر و رازق وشافی و...است؛و توجه او به اولیاء الهی نیز توجه استقلا لی نیست ،وتوجه وتوسل او به موجوداتی است که شفاعت آنها مقبول ومؤثر است بر خلاف بتها که موجودات بی خاصیتی هستند ونمی توانند منشأ اثر باشند.
توجه وتوسل به غیر خدا ،مجّوز می خواهد وخداوند به عده ای این اجازه را داده که در این عالم تصرفاتی داشته باشند،ولی به معبودهای مشرکان چنین اجازه ای داده نشده است.
بنابر این این اشتراک فقط در صورت وشکل ظاهری عمل است که هردو توسل ونذر و....هستند ولی در باطن مشترک نیستند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ملاک و میزان برای اعمال ما کیست؟ مرجع تقلیدمان یا دیگر مراجع یا علما، عرفا، زهاد یا غیر آنها؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا در مسائل سیاسی و اجتماعی غیبت جایز است؟ ملاک و میزان چیست؟
- [سایر] ملاک تشخیص آیات محکمات از متشابهات چیست؟ معنای آیه میزان است یا درک آدمی از مفهوم آیه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] میزان و ملاک جهت ارتباط همکاری زنان و مردان در رادیو و تلویزیون در هنرهای تصویری و نمایشی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکمت عدم اجازه ازدواج مسلمانان با کافر یا مشرک چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در خصوص موسیقی ملاک و میزان در طربانگیز بودن آن است یا اینکه انسان از حالت خودش خارج شود؟
- [سایر] شبهه: طبق عقیده وهابیت نذر کردن برای قبور ، مانند عمل مشرکین در مقابل بت بوده و شرک است!
- [سایر] بدعت چیست و ملاک آن در اسلام چه میباشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] میزان نفقه با توجّه به وضعیت زن تعیین میشود یا رعایت حال شوهر معیار و ملاک است و آیا زن مالک نفقه میشود یا فقط حقّ انتفاع دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا مساجد تمام گروههای مسلمان در احکام مسجد مشترک اند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر و مادر و جدّ و جدّه بچّه نابالغ مشرک باشند آن بچه هم نجس است، و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید عاقل، بالغ و مسلمان باشد. بنابراین نذر از غیر بالغ یا دیوانه، یا کافر صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقعی که مشرک بوده لباس او با رطوبت به بدنش رسیده باشد و آن لباس در موقع مسلمان شدن در بدن او نباشد نجس است، بلکه اگر در بدن او هم باشد باید از آن اجتناب کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مشرک شهادتین بگوید، یعنی بگوید: ( اشهدان لا اله الا الله واشهد انّ محمداً رسول الله) مسلمان می شود و بعد از مسلمان شدن، بدن و آب دهان و بینی و عرق او پاک است. ولی اگر موقع مسلمان شدن عین نجاست در بدن او بوده، باید آن را برطرف کند و جای آن را آب بکشد. و نیز اگر پیش از مسلمان شدن، عین نجاست برطرف شده باشد لازم است جای آن را آب بکشد.
- [آیت الله مظاهری] شوخیهایی که گاهی در آن الفاظ توهینآمیز به کار میرود حرام است، ولی اگر توهین باشد، گرچه حرام نیست، ولی مسلمان باید مؤدّب باشد و رکاکت در زبان و اعمال خود نداشته باشد.
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف از عبادات مستحب میباشد که به واسطه نذر، عهد، قسم و مانند اینها واجب میشود، و اعتکاف شرعی آن است که فرد در مسجد به قصد قربت، توقّف و اقامت کند و احتیاط مستحب آن است که اقامت به قصد انجام اعمال عبادی مانند نماز یا دعا باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نذر کند مقدار معیّنی از مال را به مصرف خاصّی برساند و آن مصرف را فراموش کند و بین چند مصرف مردّد باشد، باید در هر یک از آن مصرفها همه آن مقدار را صرف نماید و در صورتی که مصرف را فراموش نکرده ولی مقدار معیّن از مال را فراموش کرده باشد، باید هر مقدار آن را که یقین دارد مصرف نماید و اگر عملی را نذر کرده و مردّد بین چند عمل باشد، باید همه آن اعمال را انجام دهد و در صورتی که مقدار عمل را فراموش کرده باشد، باید هر اندازه را که یقین دارد انجام دهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر مسلمانی زمینی را از کافر ذمّی خرید; سپس این معامله را با اقاله یا اعمال خیار فسخ کرد و زمین را به کافر ذمّی برگردانید، در این صورت, اگرچه زمین از مسلمان به کافر ذمّی منتقل شد؛ ولی بر کافر ذمّی خمس لازم نشده است.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد بر دو نوع است: (ابتدایی) و (دفاعی). (جهاد ابتدایی) آن است که مسلمانان به منظور دعوت کفّار و مشرکین به اسلام و عدالت و یا جلوگیری از نقض پیمان اهل ذمّه یا طغیان باغیان (شورشیان مسلح) بر امام واجبالطّاعه مسلمین، نیروی نظامی به مناطق آنان گسیل دارند. در حقیقت هدف از جهاد ابتدایی کشور گشایی نیست، بلکه دفاع از حقوق فطری انسانهایی است که توسّط قدرتهای کفر و شرک و طغیان از خدا پرستی و توحید، عدالت و شنیدن و پذیرش آزادانه احکام خداوند محروم شدهاند. (جهاد دفاعی) زمانی است که دشمن به مرز و بوم مسلمانان هجوم آورد و قصد تسلّط سیاسی یا فرهنگی و اقتصادی نسبت به آنان داشته باشد و ممکن است جهاد در برابر باغیان در زمانی که به حمله مسلحانه دست زدهاند نیز جهاد دفاعی محسوب گردد.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و روابط بین مسلمانان باید بر اساس برادری و رعایت حقوق و حیثیّت و نوامیس یکدیگر تنظیم گردد؛ پس اموری از قبیل عدالت، احسان، صداقت، احترام، حسن ظن، فداکاری، ادای امانت، حفظ اسرار یکدیگر، اصلاح ذاتالبین، مشورت با یکدیگر و تعاون در اعمال خیر، در معاشرت با یکدیگر باید رعایت شوند، بخصوص اگر طرف معاشرت، پدر و مادر و بستگان، بزرگان دین و دانش، معلّمان و استادان، زنان و خردسالان و افراد محروم و مستضعف و سالخورده و یا مصیبتدیدگان باشند.