وهابیت چگونه وارد تایلند شد؟
وهابیت در تایلند وهابی ها در بین اهل سنت تایلند، گروهی جدید شناخته می شوند. تا سی سال قبل کسی از وهابیت اطلاع چندانی نداشت، اما اندیشه‌های این فرقه به دست دانشجویانی که به مصر و عربستان رفته بودند، وارد جامعه مسلمانان شد و باعث بروز شکاف بزرگی بین اهل سنت گردید. آنان موفق شدند پیروان بسیاری را جذب خود کنند. وهابی ها در تایلند هم مانند دیگر وهابی ها، از کشور عربستان تغذیه می‌شوند. هم اکنون دانشگاه های عربستان، مثل (جامعة مدینه) و (جامعة ام القراء)، هر ساله حدود سی دانشجو از تایلند می‌پذیرند که این دانشجویان با شرکت در آزمون ها پذیرفته می‌شوند و قطعاً بعد از فارغ التحصیلی با افکار سلفی گری به این کشور باز می‌گردند و برای این تفکرات فعالیت می‌کنند. در سال گذشته (1381) توفیق پیدا کردم به حج مشرف شوم. در آنجا به (جامعة مدینه) هم سری زدم و با چند تن از دوستان تایلندی که در آنجا تحصیل می‌کنند گفتگو کردم. آنان اظهار می‌داشتند که شاید تمامی دانشجویان این دانشگاه تا قبل از ورود به آن تفکرات دیگری داشته‌اند، ولی با ورود به این دانشگاه تمام این تفکرات را از دست می‌دهند و تفکر سلفی گری جایگزین آن می‌شود. از گفته‌های این دانشجویان برمی‌آمد که از حدود 128 نفر تایلندی که در این دانشگاه تحصیل می‌کنند، اکثر آن ها در دورة لیسانس، سه نفر در دورة فوق لیسانس و یک نفر در دورة دکتری مشغول تحصیل‌اند. با این روند که مشاهده می‌شود، با گذشت زمان شافعی‌های سنتی نیز کم کم به سلفی گری تمایل پیدا می‌کنند چون مراکز علمی قوی ندارند که بتواند از آن ها حمایت کند . احتمال دارد که در آینده همین شافعی‌های سنتی نیز تفکر سلفی گری پیدا کنند و فقط در فقه شافعی باقی بمانند. در حال حاضر وهابی ها تلاش بسیاری می‌کنند که در بین اهل سنت تایلند بیشتر نفوذ یابند و از طرف دیگر تبلیغات شدیدی علیه شیعیان انجام می‌دهند. اما پس از حادثة یازده سپتامبر، دولت تایلند بیشتر مراقب فعالیت های آن هاست.
عنوان سوال:

وهابیت چگونه وارد تایلند شد؟


پاسخ:

وهابیت در تایلند
وهابی ها در بین اهل سنت تایلند، گروهی جدید شناخته می شوند. تا سی سال قبل کسی از وهابیت اطلاع چندانی نداشت، اما اندیشه‌های این فرقه به دست دانشجویانی که به مصر و عربستان رفته بودند، وارد جامعه مسلمانان شد و باعث بروز شکاف بزرگی بین اهل سنت گردید. آنان موفق شدند پیروان بسیاری را جذب خود کنند. وهابی ها در تایلند هم مانند دیگر وهابی ها، از کشور عربستان تغذیه می‌شوند.

هم اکنون دانشگاه های عربستان، مثل (جامعة مدینه) و (جامعة ام القراء)، هر ساله حدود سی دانشجو از تایلند می‌پذیرند که این دانشجویان با شرکت در آزمون ها پذیرفته می‌شوند و قطعاً بعد از فارغ التحصیلی با افکار سلفی گری به این کشور باز می‌گردند و برای این تفکرات فعالیت می‌کنند. در سال گذشته (1381) توفیق پیدا کردم به حج مشرف شوم. در آنجا به (جامعة مدینه) هم سری زدم و با چند تن از دوستان تایلندی که در آنجا تحصیل می‌کنند گفتگو کردم. آنان اظهار می‌داشتند که شاید تمامی دانشجویان این دانشگاه تا قبل از ورود به آن تفکرات دیگری داشته‌اند، ولی با ورود به این دانشگاه تمام این تفکرات را از دست می‌دهند و تفکر سلفی گری جایگزین آن می‌شود. از گفته‌های این دانشجویان برمی‌آمد که از حدود 128 نفر تایلندی که در این دانشگاه تحصیل می‌کنند، اکثر آن ها در دورة لیسانس، سه نفر در دورة فوق لیسانس و یک نفر در دورة دکتری مشغول تحصیل‌اند. با این روند که مشاهده می‌شود، با گذشت زمان شافعی‌های سنتی نیز کم کم به سلفی گری تمایل پیدا می‌کنند چون مراکز علمی قوی ندارند که بتواند از آن ها حمایت کند . احتمال دارد که در آینده همین شافعی‌های سنتی نیز تفکر سلفی گری پیدا کنند و فقط در فقه شافعی باقی بمانند.

در حال حاضر وهابی ها تلاش بسیاری می‌کنند که در بین اهل سنت تایلند بیشتر نفوذ یابند و از طرف دیگر تبلیغات شدیدی علیه شیعیان انجام می‌دهند. اما پس از حادثة یازده سپتامبر، دولت تایلند بیشتر مراقب فعالیت های آن هاست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین