درباره نجس بودن سگ و خوک روایاتی که از امامان (ع) به دست ما رسیده دو گونه است. روایاتی که در آنها واژه نجس به صراحت آمده است و روایاتی که در آنها کلمه نجس به صراحت بیان نشده، بلکه از باب ملازمه، نجاست سگ و خوک فهمیده می شود. در این گونه روایات به تناسب پرسش هایی که از امام (ع) درباره آب نیم خورده سگ و یا برخورد خوک به لباس انسان شده و جواب هایی که ائمه (ع) داده اند نجاست سگ و خوک استفاده می شود؛ یعنی از امام (ع) سؤال شده آیا با لباسی که خوک به آن برخورد کرده می شود نماز خواند، امام (ع) می فرمایند: نه. از این جواب می فهمیم که خوک نجس است. در زیر از باب نمونه به دو روایت اشاره می کنیم و جهت آگاهی بیشتر، کاربر محترم را به مطالعه منابع روایی ارجاع می دهیم. با این تذکر که فهم روایات و استنباط حکم شرعی از آنها، متوقف بر دانش های گوناگونی است که حوزه های علمیه متکفل تعلیم آنها هستند. اما روایات: 1. روایت نجس بودن سگ: " أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع) عَنِ الْکَلْبِ فَقَالَ رِجْسٌ نِجْسٌ لَا یُتَوَضَّأْ بِفَضْلِهِ وَ اصْبُبْ ذَلِکَ الْمَاءَ وَ اغْسِلْهُ بِالتُّرَابِ أَوَّلَ مَرَّةٍ ثُمَّ بِالْمَاءِ". از امام صادق (ع) درباره سگ سؤال شد. آن حضرت فرمودند: نجس است. آب نیم خورده سگ را دور بریزید و با آن وضو نگیرید، ظرف آب را ابتدا با خاک و سپس با آب بشویید. 2. روایت نجس بودن خوک: " أَسْأَلُهُ عَنِ الثَّوْبِ یُصِیبُهُ الْخَمْرُ وَ لَحْمُ الْخِنْزِیرِ أَ یُصَلَّی فِیهِ أَمْ لَا فَإِنَّ أَصْحَابَنَا قَدِ اخْتَلَفُوا فِیهِ فَقَالَ بَعْضُهُمْ صَلِّ فِیهِ فَإِنَّ اللَّهَ إِنَّمَا حَرَّمَ شُرْبَهَا وَ قَالَ بَعْضُهُمْ لَا تُصَلِّ فِیهِ فَکَتَبَ (ع) لَا تُصَلِّ فِیهِ فَإِنَّهُ رِجْسٌ". از امام (ع) درباره حکم لباسی که به شراب و گوشت خوک برخوردکرده سؤال کردم، آیا می شود در این لباس نماز خواند...، حضرت در جواب پاسخ فرمودند، خیر. با این لباس نماز نخوان، چراکه نجس است.[1] [1] . برای آگاهی بیشتر، رجوع کنید به کتاب وسائل الشیعة، ج 3، باب نجاست کلب، ص 415 – 418 و باب نجاست خنزیر، ص 418- 419.
درباره نجس بودن سگ و خوک روایاتی که از امامان (ع) به دست ما رسیده دو گونه است. روایاتی که در آنها واژه نجس به صراحت آمده است و روایاتی که در آنها کلمه نجس به صراحت بیان نشده، بلکه از باب ملازمه، نجاست سگ و خوک فهمیده می شود. در این گونه روایات به تناسب پرسش هایی که از امام (ع) درباره آب نیم خورده سگ و یا برخورد خوک به لباس انسان شده و جواب هایی که ائمه (ع) داده اند نجاست سگ و خوک استفاده می شود؛ یعنی از امام (ع) سؤال شده آیا با لباسی که خوک به آن برخورد کرده می شود نماز خواند، امام (ع) می فرمایند: نه. از این جواب می فهمیم که خوک نجس است. در زیر از باب نمونه به دو روایت اشاره می کنیم و جهت آگاهی بیشتر، کاربر محترم را به مطالعه منابع روایی ارجاع می دهیم. با این تذکر که فهم روایات و استنباط حکم شرعی از آنها، متوقف بر دانش های گوناگونی است که حوزه های علمیه متکفل تعلیم آنها هستند. اما روایات: 1. روایت نجس بودن سگ: " أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع) عَنِ الْکَلْبِ فَقَالَ رِجْسٌ نِجْسٌ لَا یُتَوَضَّأْ بِفَضْلِهِ وَ اصْبُبْ ذَلِکَ الْمَاءَ وَ اغْسِلْهُ بِالتُّرَابِ أَوَّلَ مَرَّةٍ ثُمَّ بِالْمَاءِ". از امام صادق (ع) درباره سگ سؤال شد. آن حضرت فرمودند: نجس است. آب نیم خورده سگ را دور بریزید و با آن وضو نگیرید، ظرف آب را ابتدا با خاک و سپس با آب بشویید. 2. روایت نجس بودن خوک: " أَسْأَلُهُ عَنِ الثَّوْبِ یُصِیبُهُ الْخَمْرُ وَ لَحْمُ الْخِنْزِیرِ أَ یُصَلَّی فِیهِ أَمْ لَا فَإِنَّ أَصْحَابَنَا قَدِ اخْتَلَفُوا فِیهِ فَقَالَ بَعْضُهُمْ صَلِّ فِیهِ فَإِنَّ اللَّهَ إِنَّمَا حَرَّمَ شُرْبَهَا وَ قَالَ بَعْضُهُمْ لَا تُصَلِّ فِیهِ فَکَتَبَ (ع) لَا تُصَلِّ فِیهِ فَإِنَّهُ رِجْسٌ". از امام (ع) درباره حکم لباسی که به شراب و گوشت خوک برخوردکرده سؤال کردم، آیا می شود در این لباس نماز خواند...، حضرت در جواب پاسخ فرمودند، خیر. با این لباس نماز نخوان، چراکه نجس است.[1]
[1] . برای آگاهی بیشتر، رجوع کنید به کتاب وسائل الشیعة، ج 3، باب نجاست کلب، ص 415 – 418 و باب نجاست خنزیر، ص 418- 419.
- [آیت الله نوری همدانی] ایا دست انسان به کافر و یا سگ و خوک خشک بخورد، بازهم نجس میشود یا باید مرطوب باشد تا دست نجس شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از ظرف ها و مشک هایی که از پوست مردار، یا حیوان نجس العین مثل سگ و خوک درست شده، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا خداوند سگ و خوک را نجس آفریده؟ و یا بعد از خلقت نجس شده اند؟ چطور می شود که خداوند متعال موجود مخلوق خودش را خبیث و نجس بداند؟
- [سایر] نظر وهابیت در مورد سگ و خوک چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا نجاست سگ خشک با نجاست سگ خیس برابر است؟
- [آیت الله بهجت] قلم موهای نقاشی که از خارج می آید و از موی سگ و خوک که نجس العین هستند می باشد، حکم فقهی این ها چگونه است؟ و خرید و فروش این ها چه حکمی دارد؟
- [سایر] از آن جا که هیچ کدام از خلقت های خدا بی حکمت نیست! وجود سگ و خوک چه حکمتی دارد!؟
- [سایر] فلسفه نجاست سگ چیست؟ سگ چه مضراتی می تواند برای زندگی انسان داشته باشد؟
- [سایر] چرا خوک نجس و گوشت آن حرام است؟
- [سایر] چرا در اسلام سگ نجس است؟
- [آیت الله اردبیلی] سگ و خوکی که در خشکی زندگی میکنند، حتی مو، استخوان، پنجه، ناخن و رطوبتهای آنها، نجس است؛ ولی سگ و خوک دریایی پاک هستند.
- [آیت الله علوی گرگانی] سگ و خوکی که در خشکی زندگی میکنند حتّی مو و استخوان و پنجه و ناخن و رطوبتهای آنها نجس است ولی سگ و خوک دریایی پاک است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سگ و خوکی که در خشکی زندگی میکنند، حتی مو و استخوان و پنجه و ناخن و رطوبتهای آنها نجس است، ولی سگ و خوک دریایی پاک است.
- [آیت الله وحید خراسانی] سگ و خوکی که در خشکی زندگی می کنند حتی مو و استخوان و ناخن و رطوبتهای انها نجس است ولی سگ و خوک دریایی پاک است
- [آیت الله بروجردی] سگ و خوکی که در خشکی زندگی میکنند حتّی مو و استخوان و پنجه و ناخن و رطوبتهای آنها نجس است، ولی سگ و خوک دریایی پاک است.
- [آیت الله بهجت] سگ و خوکی که درخشکی زندگی می کنند ، همه اجزاء ، حتی مو ، استخوان ، پنجه ، ناخن و رطوبت آنها ، نجس است ؛ ولی سگ و خوک دریایی پاک است .
- [آیت الله نوری همدانی] نیم خوردة سگ و خوک و کافر ، نجس و خوردن آن حرام است و نیم خوردة حیوانات حرام گوشت ، پاک و خوردن آن مکروه می باشد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نیمخورده سگ و خوک و کافر، نجس و خوردن آن حرام است و نیمخورده حیوانات حرام گوشت، پاک و خوردن آن مکروه می باشد.
- [امام خمینی] نیم خورده سگ و خوک و کافر ، نجس و خوردن آن حرام است. و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن آن مکروه می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] نیم خورده سگ و خوک و کافر غیر کتابی، نجس و خوردن آن حرام است و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک است، ولی خوردن آن مکروه میباشد.