سبب جنابت انسان دو چیز است: اول: جماع (نزدیکی) در صورتی که آلت تناسلی مرد به اندازه ختنهگاه یا بیشتر داخل شود، در زن باشد یا در مرد در قُبُل باشد یا در دُبُر، بالغ باشند یا نابالغ، حتی اگر منی بیرون نیاید .[1] دوم: بیرون آمدن منی، چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بیشهوت، با اختیار باشد یا بیاختیار.[2] بنا بر این درفرض سؤال اگر منظور این باشد که دخول صورت گرفته است هم بر زن و هم بر مرد غسل جنابت واجب است اما اگر دخولی صورت نگرفته و تنها از مرد منی خارج شده باشد، فقط مرد جنب شده و بر او غسل جنابت واجب است ولی همسر او جنب نشده چون نه دخولی صورت گرفته و نه از زن منی خارج شده است و در صورتی که بدن و لباس آنها نجس شده است باید آنها را آب بکشد، اما اگر لباس او نجس نشده باشد پوشیدن آن برای نماز و موارد دیگر اشکال ندارد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 210، مسأله 349. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 208، مسأله 345.
اگر کسی از همسرش لذت ببرد، ولی آن عضوی از زن که از آن لذت برده به منی آلوده نگردد، آیا غسل بر او واجب است و آیا مرد نیز بعد از غسل دوباره می تواند همان لباس را بپوشد؟
سبب جنابت انسان دو چیز است: اول: جماع (نزدیکی) در صورتی که آلت تناسلی مرد به اندازه ختنهگاه یا بیشتر داخل شود، در زن باشد یا در مرد در قُبُل باشد یا در دُبُر، بالغ باشند یا نابالغ، حتی اگر منی بیرون نیاید .[1] دوم: بیرون آمدن منی، چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بیشهوت، با اختیار باشد یا بیاختیار.[2] بنا بر این درفرض سؤال اگر منظور این باشد که دخول صورت گرفته است هم بر زن و هم بر مرد غسل جنابت واجب است اما اگر دخولی صورت نگرفته و تنها از مرد منی خارج شده باشد، فقط مرد جنب شده و بر او غسل جنابت واجب است ولی همسر او جنب نشده چون نه دخولی صورت گرفته و نه از زن منی خارج شده است و در صورتی که بدن و لباس آنها نجس شده است باید آنها را آب بکشد، اما اگر لباس او نجس نشده باشد پوشیدن آن برای نماز و موارد دیگر اشکال ندارد.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 210، مسأله 349. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 208، مسأله 345.
- [آیت الله مظاهری] مرد یا زنی که به جز لباس همسرش لباس پاک دیگری برای نماز ندارد، آیا میتواند برای پوشش خود از آن استفاده کند؟ مثلاً مرد چادر همسرش را دور خود بگیرد یا زن کت و شلوار مرد را بپوشد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر دخول به مقدار حشفه صورت بگیرد، ولی منی خارج نشود و زن نیز به مرحله اوج لذت نرسد، آیا غسل فقط بر زن واجب است یا فقط بر مرد یا بر هر دو؟
- [سایر] رنگ مایل به زرد منی در مرد چیست؟ زیاد شدن ترشحات مرد هنگام بازی با همسرش نیاز به غسل دارد؟
- [آیت الله بهجت] 2) یا مرد، اگر لباس زن را در تعزیه بپوشد و جای او بخواند، اشکال دارد؟
- [سایر] خارج شدن منی مرد (بعد از نزدیکی) از واژن همسرش بعد از غسل جنابت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در عقد موقت که با شرط عدم دخول بوده اگر منی مرد بر اثر تحریکاتی روی فرج زن ریخته باشد آیا عدّه دارد؟ منظور این است که چون منی مرد روی فرج زن را آلوده کرده، اگر شک داشته باشد که این منی داخل رفته یا نه، آیا عدّه واجب است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر انسان همان طور که از دیدن یک باغ و گلستان لذت میبرد از نگاه کردن به صورت انسان دیگر (مرد یا زن) لذت ببرد حرام است و مصداق قصد ریبه و لذت به حساب می آید؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان همان گونه که از دیدن یک باغ و گلستان لذّت می برد، از نگاه کردن به صورت انسان دیگر (مرد یا زن) لذّت ببرد، آیا حرام است؟ و مصداق قصد ریبه و لذّت به حساب می آید؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا بارور کردن مصنوعی زن یا وارد کردن منی مرد غریب (نامحرم) به داخل رحم زنی که همسرش مرد نازا است، بطریق تزریق یا طرق دیگر جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] حکم پوشیدن لباس آستین کوتاه برای مرد چیست؟ آیا زن میتواند بدون قصد لذت به دست چنین مردی نگاه کند؟
- [آیت الله مظاهری] لباس زنانه برای مرد و لباس مردانه برای زن، وقتی حرام است که زن بخواهد شبیه مرد یا مرد شبیه زن شود، ولی اگر تشبّه نباشد، نظیر اینکه زن برای رفع سرما کت و شلوار مرد را بپوشد و یا مرد برای ستر عورت پیراهن زن را بپوشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] هرگاه بعد از غسل، منی مرد از زن خارج شود غسل واجب نیست و همچنین است اگر شک کند که منی بیرون آمده از خود اوست یا از مرد، اما اگر علم یا اطمینان داشته باشد که منی خارج شده از خود اوست و یا مخلوط با منی مرد است، غسل بر او واجب است.
- [آیت الله خوئی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد، درصورتی که زی خود قرار دهد بنابر احتیاط حرام است، ونماز خواندن با آن حکم مسأله سابقه را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم، خواه با قصد لذت باشد یا بدون آنحرام است و همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، ولی نگاه کردن به صورت و دستهای زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذت نباشد و مایه فساد و گناه نگردد اشکال ندارد، همچنین نگاه کردن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار که معمولاً آن را نمی پوشانند مانند سر و صورت و گردن و مقداری از پا و دست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم، خواه با قصد لذت باشد یا بدون آنحرام است و همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، ولی نگاه کردن به صورت و دستهای زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذت نباشد و مایه فساد و گناه نگردد اشکال ندارد، همچنین نگاه کردن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار که معمولاً آن را نمی پوشانند مانند سر و صورت و گردن و مقداری از پا و دست.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد در صورتی که زیّ و روش خود قرار دهد حرام است، بنابراین پوشیدن آن به طور موقّت نظیر تعزیهها و یا پوشیدن زن لباس مرد را برای دفع سرما مانعی ندارد و در هر صورت اگر با آن لباس نماز بخواند نماز صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] خروج منی مرد از زن موجب غسل نمیشود و اگر قبل از غسل یا بعد از آن رطوبتی از او خارج شود، در صورتی که بداند منی مرد است نجس است و اگر مشکوک باشد، محکوم به طهارت است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم چه با قصد لذّت و چه بدون آن حرام است، و نگاه کردن به صورت و دستها اگر به قصد لذّت باشد حرام است، ولی اگر بدون قصد لذّت باشد مانعی ندارد، اگر چه احوط اجتناب است. و نیز نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم با قصد لذّت و به غیر صورت و دستها بدون آن حرام می باشد. و نگاه کردن به صورت و بدن و موی دختر نابالغ اگر به قصد لذّت نباشد و موجب تحریک شهوت نگردد و بواسطه نگاه کردن انسان نترسد که به حرام بیفتد مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد در صورتی که زی پوشش خود قرار دهد بنابر احتیاط حرام است و ستر عورت با ان در نماز بنابر احتیاط موجب بطلان است
- [آیت الله خوئی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد، درصورتی که زی خود قرار دهد بنایر احتیاط حرام است*، و نماز خواندن با آن حکم مسآله سابقه را دارد.