در پاسخ به باید بگوییم: سبب جنابت زنان و دوشیزگان همچون مردان یکی از این دو چیز است: 1. عمل زناشویی (دخول) 2. خروج منی . در صورت دوم تا زمانی که یقین به خروج منی نداشته باشند حکم به جنابت آنها نمی شود.[1] اعمالی که در زمان جنابت انجام شده دو قسم است: 1. اعمالی که با حالت جنابت انجام دادن آن حرام است، مانند: ماندن در مساجد و حرم امامان معصوم (ع)، دست زدن به نوشته های قرآن کریم و ... که در ارتباط با آنها باید استغفار شود. 2. اعمالی که پاکی از جنابت شرط درست بودن آن اعمال است، مانند روزه و نماز. حال اگر انسانی جاهل به حکم باشد و نداند که برای صحت این اعمال نیاز به طهارت از جنابت دارد، آیا باید اعمال عبادی خود را قضا کند یا نه؟ فقهای معاصر نسبت به این سؤال پاسخ هایی داده اند که در زیر تعدادی از آن ها را مرور می کنیم و البته شما وظیفه دارید بر طبق نظر مرجع تقلید خود رفتار کنید. حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ به این سؤال که: تکلیف کسانی که به مسأله احتلام بانوان جاهل بوده و بدون غسل مدت ها اعمال عبادی خود را انجام داده اند چیست؟، فرموده اند: اگر یقین نداشته باشند که جنب بوده اند قضای نمازها لازم نیست و در هر صورت روزه ها قضا ندارد.[2] حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ به این سؤال فرموده اند: همه نمازهایی را که در حال جنابت خوانده‏ است، باید قضا کند، ولی روزه‏ای را که در حال جنابت بدون علم به اصل جنابت گرفته‏، صحیح و مجزی است و قضا ندارد.[3] حضرت آیت الله بهجت نیز فرموده اند: کسی که نمی داند غسل جنابت واجب است، نمازهایی را که با حالت جنابت خوانده باطل است و باید قضا کند. حضرت آیت الله مکارم فرموده اند: از زمانی که این زن غسل حیض انجام داده کفایت از غسل جنابت می کند و نماز و روزه هایی را که بعد از غسل حیض به جا آورده اند صحیح است. ایشان در پاسخ به این سؤال فرموده اند:"غسلی که برای حیض می کرده برای این منظور کفایت می کند. مقداری را که یقین دارد قبل از غسل و با حالت جنابت نماز خوانده قضا کند."[4] [1] امام خمینی، استفتائات، ج 1، ص50 ، سؤال 91. [2] همان، ص51 ، سؤال 93. [3] پاسخ دفتر حضرت آیت الله خامنه ای به استفتاء مؤسسه رواق حکمت [4] پاسخ دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی به استفتاء مؤسسه رواق حکمت
دختری در 12 سالگی جنب شده است و در آن سن نمی دانسته که جنب کیست و غسل جنابت چیست؟ بنابراین تا 17 سالگی که ازدواج نموده، غسل جنابت نکرده است و از 12 سالگی تا 17 سالگی نماز خوانده، روزه گرفته و به مسجد رفته و در کل تمام کارهایی را که بر جنب حرام است را انجام می داده است حال تکلیف اش چیست؟ و در مورد کارهایی که انجام داده است چه وظیفه ای دارد؟
در پاسخ به باید بگوییم: سبب جنابت زنان و دوشیزگان همچون مردان یکی از این دو چیز است: 1. عمل زناشویی (دخول) 2. خروج منی . در صورت دوم تا زمانی که یقین به خروج منی نداشته باشند حکم به جنابت آنها نمی شود.[1] اعمالی که در زمان جنابت انجام شده دو قسم است: 1. اعمالی که با حالت جنابت انجام دادن آن حرام است، مانند: ماندن در مساجد و حرم امامان معصوم (ع)، دست زدن به نوشته های قرآن کریم و ... که در ارتباط با آنها باید استغفار شود. 2. اعمالی که پاکی از جنابت شرط درست بودن آن اعمال است، مانند روزه و نماز. حال اگر انسانی جاهل به حکم باشد و نداند که برای صحت این اعمال نیاز به طهارت از جنابت دارد، آیا باید اعمال عبادی خود را قضا کند یا نه؟ فقهای معاصر نسبت به این سؤال پاسخ هایی داده اند که در زیر تعدادی از آن ها را مرور می کنیم و البته شما وظیفه دارید بر طبق نظر مرجع تقلید خود رفتار کنید. حضرت امام خمینی (ره) در پاسخ به این سؤال که: تکلیف کسانی که به مسأله احتلام بانوان جاهل بوده و بدون غسل مدت ها اعمال عبادی خود را انجام داده اند چیست؟، فرموده اند: اگر یقین نداشته باشند که جنب بوده اند قضای نمازها لازم نیست و در هر صورت روزه ها قضا ندارد.[2] حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ به این سؤال فرموده اند: همه نمازهایی را که در حال جنابت خوانده است، باید قضا کند، ولی روزهای را که در حال جنابت بدون علم به اصل جنابت گرفته، صحیح و مجزی است و قضا ندارد.[3] حضرت آیت الله بهجت نیز فرموده اند: کسی که نمی داند غسل جنابت واجب است، نمازهایی را که با حالت جنابت خوانده باطل است و باید قضا کند. حضرت آیت الله مکارم فرموده اند: از زمانی که این زن غسل حیض انجام داده کفایت از غسل جنابت می کند و نماز و روزه هایی را که بعد از غسل حیض به جا آورده اند صحیح است. ایشان در پاسخ به این سؤال فرموده اند:"غسلی که برای حیض می کرده برای این منظور کفایت می کند. مقداری را که یقین دارد قبل از غسل و با حالت جنابت نماز خوانده قضا کند."[4] [1] امام خمینی، استفتائات، ج 1، ص50 ، سؤال 91. [2] همان، ص51 ، سؤال 93. [3] پاسخ دفتر حضرت آیت الله خامنه ای به استفتاء مؤسسه رواق حکمت [4] پاسخ دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی به استفتاء مؤسسه رواق حکمت
- [آیت الله خامنه ای] من تا سن هفده سالگی با مسأله احتلام و غسل و مانند آن آشنا نبودم و از کسی هم درباره آنها چیزی نشنیده بودم و خودم هم معنای جنابت و وجوب غسل را نمی فهمیدم، لذا نماز و روزه ام تا این سن اشکال دارد، امیدوارم وظیفه مرا بیان فرمایید.
- [سایر] چندین سال با حال جنابت، روزه گرفتم و نماز خواندم؛ در حالی که نمیدانستم جنب باید غسل کند، تکلیف چیست؟<BR>
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کسی که در روزه ماه رمضان غسل جنابت کرده و مدّتی روزه گرفته و نماز خوانده، بعد از چند روز فهمیده غسل باطل بوده، تکلیف نماز و روزه او چیست؟
- [آیت الله سیستانی] من تاحدود 27 سالگی یک مسئله را نمی دانستم و این که آدم وقتی استمنا میکند با ید غسل کند و تمام این مدت را از سن تکلیف تا 27 سالگی را نماز و روزه می گرفتم که استمنا کرده بودم ولی غسل نکرده بودم تکلیف این همه روزه و نمازهای من چیست ایا باید همه را قضا بگیرم ؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی در ابتدای سن بلوغ روزه می گرفته، ولی در اثناء روزه استمناء نموده و جنب شده و به همین صورت چند روز روزه گرفته است، در حالی که جهل داشته به اینکه برای روزه گرفتن تطهیر از جنابت واجب است. آیا قضای روزه های آن روزها کافی است یا اینکه تکلیف دیگری دارد؟
- [آیت الله بروجردی] هر گاه جنب از حرام به جهت عدم تمکّن از غسل، تیمّم بدل از غسل نمود و چند روز به همین عذر نماز خواند، در صورتی که بدنش عرق نموده و لباس او آلوده به عرق شده، آیا نمازهایی که در این چند روز خوانده از جهت این که لباسش آلوده به عرق جنابت از حرام بوده، باید اعاده نماید یا خیر؟
- [سایر] محضر مبارک بزرگ مرجع عالی قدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی هادوی تهرانی "ادام الله ظله علی رؤوس المسلمین" سلام علیکم و رحمة الله و برکاته موضوع :بلوغ و تکلیف 2. کسی که بعد از بلوغ نمی دانسته غسل جنابت واجب است، نمازهائی که با حال جنابت خوانده چه حکمی دارد؟ 4. نشانه های بلوغ پسران چیست و اگر این ها محقق نشد در چه سنی مسائل شرعیه رعایتش بر ما واجب می شود؟ 6. کسی که قبل از 15 سالگی یقین به خروج منی پیدا کرده، ولی از روی نادانی نماز نخوانده و روزه هم نگرفته و یا در همان حال بدون غسل جنابت نماز خوانده و روزه هم گرفته است، اکنون نسبت به عبادات آن زمان چه وظیفه ای دارد؟ 8. در سن 19 سالگی متوجه شدم که، پسر ممکن است قبل از 15 سالگی به وسیله احتلام یا روئیدن زهار مکلف شده باشد، حال تکلیف نمازهائی که در آن مدت نخوانده ام چیست. با این که دقیقاً نمی دانم از چه وقت مکلف شده ام و نمی دانم چه قدر نماز قضا دارم؟ 10. اگر فردی جنب شود و خجالت بکشد غسل کند، آیا می تواند با تیمم نماز بخواند؟ 12. چرا اسلام دستور می دهد به هنگام جنب شدن تمام بدن را بشوئیم در حالی که فقط عضو معیّنی آلوده می شود و آیا میان ادرار کردن و خارج شدن منی تفاوتی است که در یکی فقط محل را باید شست و در دیگری تمام بدن را؟ و السلام علی قلب زینب الصبور. از طرف گروه مجازی طلاب جوان و هیئت مجازی عاشورائیان حسینی و جمعی از مقلدین حضرت عالی.
- [آیت الله سیستانی] من در یکی از روستاهای اطراف قزوین بدنیا آمده ام که با قزوین 100 کیلومتر فاصله دارد تا سن 15 سالگی در آنجا بوده و سپس به تهران رفته و تا سن 29 سالگی در تهران به تحصیل و کار مشغول بوده درسن 29 سالگی ازدواج نموده و بخاطر کار به قزوین مسافرت نموده ام ولی همچنان به تهران تردد مینمایم بطوریکه شاید هفته ای یکبار و بعضی مواقع دوهفته یکبار به تهران میروم و جهت تدریس نیز هفته ای دو بار به یکی از شهرستانها که با قزوین 50 کیلومتر فاصله دارد میروم تکلیف نماز و روزه اینجانب چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] جوانی بر اثر نادانی قبل از چهارده سالگی و بعد از آن، اقدام به استمناء می کرده که بر اثر آن از او منی خارج می شده، ولی نمی دانسته که خروج منی باعث جنابت می شود و باید برای نماز و روزه غسل کند، تکلیف او چیست؟ آیا برای مدتی که استمناء می کرده و منی از او خارج می شده، غسل بر او واجب است؟ آیا نماز و روزه های او از گذشته تا حال که در حال جنابت انجام گرفته باطل بوده و قضای آنها واجب است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانمی به مسأله احتلام بانوان و امکان جنب شدن آنها توجه نداشته و بدون غسل، نماز خوانده و روزه گرفته است و فعلاً متوجه مسأله شده، وظیفه اش چیست؟