آیا منظور از حضور قلب در صرف توجه به خداست یا اینکه تفکر در امور دنیوی مرتبط به آخرت انسان همچون فکر کردن در مورد نحوه کمک کردن به مردم یا مادر یا از این قبیل از مصادیق عدم حضور قلب محسوب می شود؟
مقصود از حضور قلب در نماز این است که قلب را خالی گرداند از غیر چیزی که بآن تکلم می نماید یعنی دلش و فکرش مشغول به نماز باشد و حواسش متوجه بکلمات   باشد و هر گاه دید فکرش جای دیگر سیر می کند توجه به نماز کند.[i]   آنچه با روح عبادت سازگار نیست، توجه به مسائل مربوط به زندگی مادی و شخصی است و اما توجه به آنچه در مسیر رضای خدا است، کاملا با روح عبادت سازگار است و آن را تاکید می کند منافات با حضور قلب ندارد.   بزرگان ما برای تحصیل خشوع و حضور قلب در نماز و سایر عبادات، راه های متعددی همچون: تحصیل معرفت والا به خدا و دنیا، عدم توجه به کارهای پراکنده و مختلف ، انتخاب محل و مکان خاص برای نماز و سایر عبادات ، پرهیز از گناه، آشنایی به معنی نماز و فلسفه افعال و اذکار آن ، انجام مستحبات نماز و آداب مخصوص و مراقبت و تمرین حضور قلب را بیان نموده اند.   [i] بانو امین تفسیر مخزن العرفان ج1ص103.  
عنوان سوال:

آیا منظور از حضور قلب در صرف توجه به خداست یا اینکه تفکر در امور دنیوی مرتبط به آخرت انسان همچون فکر کردن در مورد نحوه کمک کردن به مردم یا مادر یا از این قبیل از مصادیق عدم حضور قلب محسوب می شود؟


پاسخ:

مقصود از حضور قلب در نماز این است که قلب را خالی گرداند از غیر چیزی که بآن تکلم می نماید یعنی دلش و فکرش مشغول به نماز باشد و حواسش متوجه بکلمات   باشد و هر گاه دید فکرش جای دیگر سیر می کند توجه به نماز کند.[i]   آنچه با روح عبادت سازگار نیست، توجه به مسائل مربوط به زندگی مادی و شخصی است و اما توجه به آنچه در مسیر رضای خدا است، کاملا با روح عبادت سازگار است و آن را تاکید می کند منافات با حضور قلب ندارد.   بزرگان ما برای تحصیل خشوع و حضور قلب در نماز و سایر عبادات، راه های متعددی همچون: تحصیل معرفت والا به خدا و دنیا، عدم توجه به کارهای پراکنده و مختلف ، انتخاب محل و مکان خاص برای نماز و سایر عبادات ، پرهیز از گناه، آشنایی به معنی نماز و فلسفه افعال و اذکار آن ، انجام مستحبات نماز و آداب مخصوص و مراقبت و تمرین حضور قلب را بیان نموده اند.  
[i] بانو امین تفسیر مخزن العرفان ج1ص103.  





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین