از بین بردن موهای زائد، مثل موهای زائد اندام و زیر بغل مسأله ای بهداشتی و از نظر اسلام مستحب است و به آن سفارش شده [1] اما واجب نیست، و از بین بردن و نبردن آن ها ضرری به صحت نماز و روزه و سایر وظایف و تکالیف شرعیه نمی زند. اما در ارتباط با غسل؛ اگر موهای بدن کوتاه است، یعنی به گونه ای است که جزء بدن حساب می شود، باید در هنگام غسل شسته شود، و اگر آب به آنها نرسد غسل باطل است [2] . اما در مورد موهای بلند اختلاف است. 1) امام خمینی (ره) مکارم: شستن موهای بلند لازم است [3] 2) اراکی، بهجت: شستن موهای بلند لازم نیست [4] . 3) گلپایگانی، خوئی، تبریزی، سیستانی، صافی و زنجانی می فرمایند: شستن موهای بلند لازم نیست بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشوند غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست بدون شستن آنها ممکن نباشد باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد [5] . [1] الکافی، ج 6، ص 505، تحریر الاحکام الشرعیه علی مذاهب الامامیه ج 1 ص 8 به بعد. برای اطلاع بیشتر به سؤال شماره 1590 (سایت: 1584) مراجعه کنید. [2] توضیح المسائل مراجع جلد اول ص 222 ، مسأله 379. [3] همان. [4] همان. [5] همان.
می خواستم بدانم که اگر موهای زائد هر جایی از بدن را نزنیم چه حکمی دارد آیا غسل صحیح است؟
از بین بردن موهای زائد، مثل موهای زائد اندام و زیر بغل مسأله ای بهداشتی و از نظر اسلام مستحب است و به آن سفارش شده [1] اما واجب نیست، و از بین بردن و نبردن آن ها ضرری به صحت نماز و روزه و سایر وظایف و تکالیف شرعیه نمی زند. اما در ارتباط با غسل؛ اگر موهای بدن کوتاه است، یعنی به گونه ای است که جزء بدن حساب می شود، باید در هنگام غسل شسته شود، و اگر آب به آنها نرسد غسل باطل است [2] . اما در مورد موهای بلند اختلاف است. 1) امام خمینی (ره) مکارم: شستن موهای بلند لازم است [3] 2) اراکی، بهجت: شستن موهای بلند لازم نیست [4] . 3) گلپایگانی، خوئی، تبریزی، سیستانی، صافی و زنجانی می فرمایند: شستن موهای بلند لازم نیست بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشوند غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست بدون شستن آنها ممکن نباشد باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد [5] .
[1] الکافی، ج 6، ص 505، تحریر الاحکام الشرعیه علی مذاهب الامامیه ج 1 ص 8 به بعد. برای اطلاع بیشتر به سؤال شماره 1590 (سایت: 1584) مراجعه کنید. [2] توضیح المسائل مراجع جلد اول ص 222 ، مسأله 379. [3] همان. [4] همان. [5] همان.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا زدن موهای زاید بدن درست است یا خیر؟
- [سایر] ایا روایاتی درباره اهمیت و اداب استفاده از نوره برای از بین بردن موهای زائد بدن داریم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تراشیدن مو های زاید بدن مثل موی زیر بغل و یا موهای اطراف آلت با تیغ اشکال دارد یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تراشیدن موهای زاید میّت چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا در غسل، شستن موهای بلند بدن (مانند موهای سر خانمها) واجب است؟
- [آیت الله مظاهری] در بعضی از آرایشگاهای زنانه موهای زائد بدن را می زنند. آیا دست زدن و نگاه کردن زنی که این کار را انجام می دهد اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اینجانب دختر 16 ساله ای هستم که می خواستم نظر حضرتعالی را در مورد کوتاه نمودن موهای زائد بدن قبل از ازدواج جویا شوم؛ زیرا مادرم من را از این کار منع می کند، ولی دبیران دینی و قرآن در مدرسه همواره به کوتاه نمودن موهای زائد سفارش می کنند و می گویند: (بلند بودن این موها باعث باطل شدن غسل می گردد) حال وظیفه من چیست؟
- [سایر] آیا زدن کل موهای بدن که زائد همنیست حرام است اگر نیست آیا فضیلتی ازنظر انبیا دارد و ایا پوشیدن شرت مایو مانند حرام است
- [سایر] آیا در غسل شستن موهای بلند بدن واجب است؟
- [سایر] آیا در غسل شستن موهای بلند بدن واجب است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در غسل باید، موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب می شود، بشوید و شستن موهای بلند واجب نیست، بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشوند، غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست، بدون شستن آنها ممکن نباشد باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد.
- [آیت الله بروجردی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزءِ بدن حساب میشود، بشوید و شستن موهای بلند واجب نیست، بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشود، غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست، بدون شستن آنها ممکن نباشد، باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد.
- [آیت الله سیستانی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب میشود بشوید ، و شستن موهای بلند واجب نیست ، بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشود ، غسل صحیح است ، ولی اگر رساندن آب به پوست بدون شستن آنها ممکن نباشد باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد .
- [آیت الله علوی گرگانی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جز بدن حساب میشود، بشوید وشستن موهای بلند واجب نیست، بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشوند، غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست بدون شستن آنها ممکن نباشد باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب می شود بشوید و شستن موهای بلند واجب نیست بلکه اگر اب را طوری به پوست برساند که انها تر نشود غسل صحیح است ولی اگر رساندن اب به پوست بدون شستن انها ممکن نباشد باید انها را بشوید که اب به بدن برسد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب می شود بشوید و شستن موهای بلند واجب نیست؛ بلکه اگر آب را طوری به پوست برساند که آنها تر نشود؛ غسل صحیح است ولی اگر رساندن آب به پوست؛ بدون شستن آنها ممکن نباشد؛ باید آنها را بشوید که آب به بدن برسد.
- [آیت الله نوری همدانی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب می شود ، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد .
- [امام خمینی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزو بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- [آیت الله سبحانی] در غسل باید موهای کوتاه را که جزء بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط، شستن موهای بلند هم لازم می باشد.