نظافت
جایز نیست برای غسل دادن میت مزد بگیرند، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی و نظافت او و مانند آن اشکالی ندارد.
عنوان مسئله:
جایز نیست برای غسل دادن میت مزد بگیرند، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی و نظافت او و مانند آن اشکالی ندارد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- مسلمان اگر در محیط کلیسا و معابد اهل کتاب با دریافت مزد کار کند چه اشکالی دارد؟ البته کارهای جزئی مثل نگهبانی، رانندگی، نقاشی، باغبانی که در عین حال عقیده مسلمانی خودش را هم نگه می دارد.
- اگر مقدار سدر و کافوری که در آب مخلوط میکنند جهت غسل میت زیاد باشد و آب را مضاف کند، ازاین جهت که این آب ، آب مضاف شده اشکالی دارد؟
- اگر در نماز میّت مرد، از ضمیر مؤنّث استفاده شود اشکالی دارد؟
- دفن کردن چند میّت در کنار هم از نظر شرعی اشکالی دارد؟
- آیا وصی میتواند دیگری را برای انجام کارهای میّت معیّن کند؟
- اگر نمازگزار در وسط نماز میّت، نماز را رها کند و بعد از انجام کاری، نماز را ادامه دهد اشکالی دارد؟
- چگونه باید غسل میّت را انجام داد؟
- در صورتی که نتوان میت را غسل میت داد چه باید کرد؟
- نحوه غسل مس میت چگونه است؟
- برای میّت چند غسل باید انجام شود؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا زن می تواند در مقابل کارهایی چون آشپزی و نظافت که در منزل انجام می دهد، مزد طلب کند؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه جاعل، جعاله را فسخ کند و عامل کارهای مقدماتی را انجام داده باشد آیا مستحق اجرت المثل است ؟
- [سایر] اگر زن به کارهای منزل - از قبیل آشپزی و نظافت - رسیدگی نکند، آیا شوهر میتواند از پرداخت نفقه او امتناع ورزد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا گرفتن اجرت برای غسل دادن میّت جایز است؟
- [آیت الله بهجت] در قسمتی از یک قبرستان حمّامی احداث شده است، غسل و نظافت در این حمّام چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا غسل دادن میت به نحو ارتماسی جایز است؟ اگر به طور مکانیزه غسل داده شود چطور؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] میت را قبل از غسل در مسجد گذاشته اند، آیا جایز بوده یا نه؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا غسل میت طبق ضوابط و شرایط مقرره با دستگاه اتوماتیک جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] دریافت مزد در مقابل خواندن عقد ازدواج جائز است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر ترتیب کارهای میّت به هم بخورد، مثلاً حنوط را قبل از غسل و دفن را قبل از نماز انجام دهند، چه باید کرد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- هرگاه میت مرد را مرد غسل دهد و یا میت زن را زن غسل دهد، جایز است غیر از عورت، بدن او را برهنه کند.
- غسل میّت مثل غسل جنابت است و احتیاط مستحب آن است که تا غسل ترتیبی ممکن است غسل ارتماسی ندهند، ولی جایز است در غسل ترتیبی هر یک از سه قسمت بدن را به ترتیب در آب فرو برند. هرگاه زن حائض یا شخص جُنُب از دنیا برود همان غسل میّت برای او کافی است.
- : هرگاه روزه دار در روز محتلم شود، روزه اش صحیح است و بهتر است فوراً غسل کند. امّا اگر غسل نکند برای روزه اش اشکالی ندارد.
- غسلهای واجب هفت غسل است: 1 غسل جنابت 2 غسل استحاضه 3 غسل حیض 4 غسل نفاس 5 غسل مس میت 6 غسل میت 7 غسل مستحبی که بواسطه نذر و قسم و مانند آن واجب شده است.
- اگر کسی بگوید من وصی یا ولی میت هستم، یا ولی میت به من اجازه داده که اعمال او را انجام دهم و بدن میت در اختیار اوست، انجام کارهای میت باید با اجازه او باشد.
- غسل جنابت را هرگاه برای رفع جنابت و پاک شدن انجام دهد مستحب است، اما برای خواندن نماز واجب مانند آن واجب می شود. برای نماز میت سجده شکر سجده های واجب قرآن (هنگامی که آیه سجده را از دیگری بشنود) غسل جنابت واجب نیست، بلکه در همان حال نیز انجام این کارها جایز است، هرچند بهتر است که برای نماز میت و سجده شکر و امثال آن غسل کند.
- اگر آب پیدا نشود، یا بدن میت طوری باشد که نمی توان آن را غسل داد و یا به خاطر هر مانع دیگر غسل ممکن نشود، باید میت را عوض هر غسل یک تیمم بدهند، به این ترتیب که تیمم دهنده روبروی میت قرار می گیرد و دست خود را بر زمین می زند و به صورت و پشت دستهای میت می کشد.
- کسی که مس میت کرده و غسل مس میت بر او واجب شده، می تواند بدون غسل مس میت روزه بگیرد و اگر در حال روزه هم مس میت کند روزه اش باطل نمی شود، ولی برای نماز باید غسل کند.
- سنگی که میت را روی آن غسل می دهند و پارچه ای که عورت میت را با آن می پوشانند و دست کسی که او را غسل می دهد، بعد از تمام شدن غسل پاک می شود.
- هرگاه لباس مخلوط از ابریشم و غیر آن باشد اشکالی برای هیچ کس ندارد، اما اگر غیر ابریشم بقدری کم باشدکه به حساب نیاید برای مرد جایز نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [امام خمینی] جایز نیست که برای غسل دادن میت مزد بگیرند، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست.
- [آیت الله سبحانی] برای غسل دادن میّت، نباید مزد بگیرند ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل، حرام نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مزد گرفتن برای غسل دادن اشکال دارد و اگر کسی برای گرفتن مزد؛ میت را غسل دهد و در غسل دادن قصد قربت کند آن غسل صحیح است؛ ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل اشکالی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست برای غسل دادن میّت مزد بگیرد مگر در صورتی که بتواند قصد قربت نماید، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست.
- [آیت الله اردبیلی] بنا بر احتیاط جایز نیست که برای غسل دادن میّت مزد بگیرند، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل (مثل شستشو و تطهیر) حرام نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] واجب آن است أه برای غسل دادن میت ، مزد نگیرند ، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل ، حرام نیست .
- [آیت الله علوی گرگانی] مزد گرفتن برای غسل دادن میّت حرام است و اگر کسی برای گرفتن مزد، میّت را غسل دهد، آن غسل باطل است ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدّماتی غسل حرام نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مزد گرفتن برای غسل دادن میت حرام است و اگر کسی برای گرفتن مزد، میت را غسل دهد، آن غسل باطل است؛ ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مزد گرفتن برای غسل دادن میت، حرام است و اگر کسی برای گرفتن مزد، میت را غسل دهد. آن غسل باطل است ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست.
- [آیت الله بروجردی] مزد گرفتن برای غسل دادن میت حرام است و اگر کسی برای گرفتن مزد میت را غسل دهد، آن غسل باطل است، ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست.