پاک شدن
.آب قلیلی که برای از بین بردن عین نجاست، روی چیزی که نجس شده ریخته شود و از آن جدا گردد, نجس است. لازم است از آب قلیلی که بعد از برطرف شدن عین نجاست، برای پاک شدن چیزی که نجس شده روی آن میریزند و از آن جدا میشود, اجتناب نمود.
عنوان مسئله:
.آب قلیلی که برای از بین بردن عین نجاست، روی چیزی که نجس شده ریخته شود و از آن جدا گردد, نجس است. لازم است از آب قلیلی که بعد از برطرف شدن عین نجاست، برای پاک شدن چیزی که نجس شده روی آن میریزند و از آن جدا میشود, اجتناب نمود.
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] آیا با آبی که برای گرفتن وضو یا غسل استعمال شده یا آب قلیلی که برای برطرف کردن نجاست به کار رفته است، میتوان دوباره وضو یا غسل به جا آورد یا نجاستی را برطرف نمود؟
- [آیت الله بهجت] در نجاساتی هم چون بول که عین ندارد ، گفته می شود پس از برطرف شدن عین نجس یک یا دوبار آب ریخته شود، منظور چیست؟ و اگر بول که در یک محل ریخته شده، خشک شده باشد، آیا به آن زوال عین اطلاق می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] آب کر یا قلیلی که به سبب نجاست، بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده است، اگر به خودی خود، بو و رنگ و مزه آن به حالت سابق برگردد، پاک میشود یا نه؟
- [سایر] اگر چیزی که به بول نجس شده را زیر آب لوله کشی که متصل به کر است بگیریم و بدون اینکه آب را قطع و وصل کنیم عین نجاست برطرف شود و بعد از آن نیز آب روی متنجس بریزد آیا پاک می شود؟یا حتماً باید بعد از برطرف شدن نجاست آب را جدا کنیم و دوباره بریزیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زمین سنگ فرش، نجس شده باشد و عین نجاست آن برطرف شده، اگر آنجا را با شلنگ متصل به آب لوله شهری آب بکشیم، آیا باید غُساله آن را جمع و خارج کنیم تا پاک شود؟
- [آیت الله بهجت] اگر ظاهر حیوان حرام گوشت یا حلال گوشت نجس شوند چگونه تطهیر می شوند، آیا همین مقدار که عین نجاست برطرف شود پاک می گردند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی پس از تخلّی، آب قلیلی داشته باشد که لازم است با دست آن را بریزد، در صورت نجس بودن دستانش تکلیف چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر قسمت پایین آب قلیلی که به طور سرازیر و بدون فشار به پایین می ریزد، با نجاست برخورد کند، آیا قسمت بالای این آب همچنان پاک باقی می ماند؟
- [آیت الله اردبیلی] یخی که ظاهر آن نجس شده است، آیا با آب قلیل، پاک میشود؟ اگر آب قلیل، گرم باشد و به هنگام ریختن روی یخ، مقداری از آن را آب کند، آیا یخ، پاک میشود؟
- [سایر] اگر پیش از آنکه لباسها را داخل لباسشویی بریزیم، عین نجاست آنها را برطرف کنیم، آیا لباسشویی در این هنگام لباسها را پاک میکند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- .بردن عین نجس به مسجد مانند خون یا بول که در ظرف آزمایشگاه یا پارچهای ریخته شده و مایه هتک حرمت باشد حرام است ; نیز بردن متنجّس و همراه داشتن آن، اگر اهانت به خانه خدا باشد, جایز نیست.
- .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- .اگر عین نجس, مانند خون و بول یا چیزی که نجس شده است, مانند لباس نجس, به آب کُر برسد، چنانچه یکی از اوصاف سهگانه آب (یعنی رنگ، بو یا مزه) تغییر کند, آب نجس میشود و اگر تغییر نکرد, نجس نمیشود.
- . اگر باران بر فرش پاکی که روی زمین نجس است ببارد و در حال باریدن بر زمینِ نجس جاری شود و مضاف یا متغیّر نگردد , فرش نجس نمیشود و زمین را نیز پاک می کند. چنانچه باران بر آبِ نجس شده ببارد و در حال باریدن با آن ممزوج شود, آن آب پاک میشود.
- .اگر باران به چیز نجسی که عین نجاست در آن نیست, یک مرتبه به تمام آن ببارد، آن چیز پاک میشود و اگر به مقداری از آن ببارد, همان مقدار پاک میشود. در فرش، لباس و مانند آن, نیازی به فشار دادن نیست. باریدن چند قطره یا ریزش شبنم (ژاله) اثر ندارد, بلکه باید به گونهای باشد که بگویند باران میآید.
- .آب فواره, اگر متصل به کُر باشد و با آب نجس شده ممزوج شود, آن را پاک میکند؛ ولی اگر قطره قطره روی آب نجس شده بریزد, آن را پاک نمیکند, هرچند با آن ممزوج شده باشد. در صورتی که قبل از قطره قطره شدن با آب نجس شده ممزوج گردد, آب متنج?س را پاک میکند.
- .اگر مقداری از آب کر یخ ببندد و باقی آن به اندازه کر نباشد، چنانچه نجاست به آن برسد, نجس میشود, هر چند بو یا رنگ یا مزه آن تغییر نکند و هر اندازه از یخ هم آب شود, نجس میشود.
- .اگر باران به عین نجس ببارد و به جای دیگر ترشّح کند، چنانچه چیزی از عین نجس همراه آن نباشد و هیچ وصفی از اوصاف سهگانه آن (بو، رنگ و مزه) تغییر نکرده باشد, پاک است; برای مثال, اگر باران بر خون ببارد و ترشّح کند و ذرّهای از خون در آن باشد یا بو یا رنگ یا مزّه خون گرفته باشد, نجس است.
- .اگر آب جاری با شیء نجس برخورد کند و مقداری از آن متغیر شود و سمت متصل به ماده متغیّر نشود، فقط همان مقدارِ متغیّر شده نجس میشود و طرف متصل به ماده که متغیّر نشده, پاک است, هرچند کمتر از کر باشد.
- .اگر چیز نجس شدهای را با آب شیری که متصل به کُر است بشویند, آبی که متصل به آب شیر است, در صورتی که بو یا رنگ یا مزه نجاست به خود نگیرد, پاک است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] آب قلیلی که برای بر طرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، در چیزهائی که با یک بار شستن پاک نمیگردد نجس است ، و همچنین آب قلیلی که بعد از بر طرف شدن عین نجاست برای تطهیر چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود بنابر احتیاط لازم نجس است .
- [آیت الله وحید خراسانی] اب قلیلی که برای بر طرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از ان جدا گردد نجس است و بنابر احتیاط واجب از اب قلیلی که بعد از بر طرف شدن عین نجاست برای اب کشیدن چیز نجس روی ان می ریزند و از ان جدا می شود اجتناب کنند
- [آیت الله بروجردی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، نجس است و بنا بر احتیاط واجب باید از آب قلیلی هم که بعد از برطرف شدنِ عین نجاست، برای آب کشیدنِ چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود اجتناب کنند، ولی آبی که با آن مخرج بول و غائط را میشویند با پنج شرط پاک است:اوّل:آن که بو یا رنگ یا مزهی نجاست نگرفته باشد.دوم:نجاستی از خارج به آن نرسیده باشد.سوم:نجاست دیگری مثل خون با بول یا غائط بیرون نیامده باشد.چهارم:ذرههای غائط در آب پیدا نباشد.پنجم:بیشتر از مقدار معمول، نجاست به اطراف مخرج نرسیده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجسی ریخته شده و از آن جدا میگردد، نجس است. همچنین باید از آب قلیلی هم که بعد از برطرف شدن عین نجاست برای آب کشیدن چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود، اجتناب کرد؛ ولی آبی که با آن مخرج ادرار و مدفوع شسته شده با پنج شرط پاک است: اوّل: آن که بو یا رنگ یا مزه نجاست نگرفته باشد. دوم: نجاستی از خارج به آن نرسیده باشد. سوم: نجاست دیگری مثل خون، همراه ادرار یا مدفوع بیرون نیامده باشد. چهارم: ذرّههای مدفوع در آب پیدا نباشد. پنجم: بیشتر از مقدار معمول، نجاست به اطراف مخرج نرسیده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد نجس است و آب قلیلی که بعد از برطرف شدن عین نجاست؛ برای آب کشیدن چیز نجس روی آن می ریزند و از آن جدا می شود در صورتی که محل به مجرد شستن با او پاک شود آن آب پاک است؛ مثلا اگر محل نجس چیزی باشد که به یک مرتبه شستن پاک شود و عین نجس هم نداشته باشد غساله آن یعنی آبی که از او در وقت شستن جدا می شود پاک است و اما چیزی که دو مرتبه شستن آن لازم است از غساله شستن اول بنا بر احتیاط واجب اجتناب لازم است و غساله شستن دوم پاک است.
- [آیت الله خوئی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، نجس است، و آب قلیلی که بعد از برطرف شدن عین نجاست برای آب کشیدن چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود درصورتی که محل به مجرد شستن با او پاک شود آن آب پاک است، مثلًا اگر محل نجس چیزی باشد که به یک مرتبه شستن پاک شود و عین نجس هم نداشته باشد غسالة آن یعنی آبی که از او در وقت شستن جدا میشود پاک است. و اما چیزی که دو مرتبه شستن آن لازم است از غسالة شستن اول بنابر احتیاط واجب اجتناب لازم است و غسالة شستن دوم پاک است.
- [آیت الله سبحانی] ظرف نجس را که با آب قلیل، آب می کشند; بعد از جداشدن آبی که برای پاک شدن روی آن ریخته اند، قطره های آبی که در آن می ماند، پاک است. 9. برطرف شدن عین نجاست
- [آیت الله شبیری زنجانی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، نجس است، بلکه بنا بر احتیاط از آب قلیلی هم که بعد از برطرف شدن عین نجاست برای آب کشیدن چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود، باید اجتناب کرد. ولی آبی که با آن مخرج بول یا غائط را میشویند، با پنج شرط پاک است: اول: آن که بو، رنگ یا مزه آن به سبب ملاقات با نجاست تغییر نکرده باشد. دوم: نجاستی از جای دیگر به آن نرسیده باشد. سوم: با بول یا غائط، نجاست دیگری مثل خون بیرون نیامده باشد. چهارم: ذرّههای غائط در آب نباشد. پنجم: بیشتر از معمول نجاست به اطراف مخرج نرسیده باشد.
- [آیت الله سبحانی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، نجس است. و بنابراحتیاط واجب باید از آب قلیلی هم که بعد از برطرف شدن عین نجاست، برای آب کشیدن چیز نجس روی آن می ریزند و از آن جدا می شود اجتناب کنند. ولی آبی که با آن مخرج بول و غایط را می شویند با پنج شرط پاک است: اول: آنکه بو یا رنگ یا مزه نجاست نگرفته باشد. دوم: نجاستی از خارج به آن نرسیده باشد. سوم: نجاست دیگری مثل خون با بول یا غائط بیرون نیامده باشد. چهارم: ذره های غائط در آب پیدا نباشد. پنجم: بیشتر از مقدار معمول; نجاست به اطراف مخرج نرسیده باشد. 3. آب جاری
- [آیت الله علوی گرگانی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، نجس است و بنابر اقوی باید از آب قلیلی هم که بعد از برطرف شدن عین نجاست برای آب کشیدن چیز نجس روی آن میریزند، و از آن جدا میشود اجتناب کنند، ولی آبی که با آن مخرج بول و غائط را میشویند با پنج شرط پاک است: اوّل - آن که بو یا رنگ یا مزه نجاست نگرفته باشد، دوم - نجاستی از خارج به آن نرسیده باشد، سوم - نجاست دیگری مثل خون یا بول یا غائط بیرون نیامده باشد، چهارم - ذرّههای غائط در آب پیدا نباشد، پنجم - بیشتر از مقدار معمول نجاست باطراف مخرج نرسیده باشد.