پاک شدن
کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شوند بعد از پاک شدن آن چیز دست او هم پاک می شود.
عنوان مسئله:
کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شوند بعد از پاک شدن آن چیز دست او هم پاک می شود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- انگشت شخصی زخم شده و آب برای آن ضرر دارد، برای وضو و غسل، انگشتانه پلاستیکی روی آن می کشد، وظیفه چیست؟
- اگر دست تا آرنج نجس باشد و آنرا تا مچ در آب فرو برده یا زیر شیر بگیرد با توجه به ارتباط بین خشکی و تری آیا دست از مچ به پایین پاک می شود یا خیر؟
- شخصی از منزل همسایه و بدون اطلاع سازمان آب، لوله فرعی کشیده و پول آب را به همسایه می دهد، وضو و غسل با آن آب چه حکمی دارد؟
- روی صفحه و آیه قرآن، ورق نازک و پلاستیک کشیده شده و بخوبی، خطّ معلوم است، دست گذاشتن شخص جنب و بیوضو، روی آن چه حکمی دارد؟
- اگر هنگام مسح سر، آب کف دست زیاد باشد، به طوری که موجب جریان آب شود، آیا لازم است آب کف دست را کم کنند؟
- اگر چیز نجسی به گونه ای باشد که به علل گوناگون آب کشیدن آن مشکل باشد آیا برای پاک کردن آن می توان سه بار با دست و یا شیء خیس، روی آن چیز نجس کشید؟
- در وضوی ارتماسی اگر دست راست را در آب فرو برد و دست چپ را نیز در آب فرو برد و ارتماساً وضو گرفت و اصلاً دست راست رابه دست چپ نکشید، آیا برای مسح سر و پای راست اشکالی پیش می آید؟
- لباس نجس بعد از ازاله نجاست، در ظرف آب قلیل که از طریق شیر متصل به آب کرّ است زده می شود، آیا پاک می گردد؟
- پلاسما و سرم که از تصفیه و تجزیه خون در آزمایشگاه به دست می آید پاک است یا نجس؟
- پوست گوسفندی را در آب نمک گذارده اند موشی در آن مرده، کیفیت پاک کردن آن چگونه است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] شخص جاهل مقصّری در موقع وضو گرفتن تا مچِ دست، آب می ریخته و دست را بر آن می کشیده است و یقین ندارد که آب به لای انگشتان می رسیده یا نه، و دست به لای انگشتان و بالای آن ها هم نمی کشیده است، چون فکر می کرده با شستن دست قبل از صورت نیاز، به شستن مجدّد نمی باشد، آیا نمازهایی که خوانده قضا دارد؟
- [آیت الله بهجت] در کشیدن دو دست به پیشانی، آیا کشیده شدن کف دست کافی است یا انگشتان نیز تا آخر باید به پیشانی کشیده شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا کودک و وسایل او جزو چیزهایی محسوب می شوند که در اختیار والدین هستند که اگر ایشان آن وسایل را پاک بدانند می توان آن وسایل را پاک دانست مثلاً دست بچه ای زخم می شود و آن بچه غایب می شود و آن گاه که برمی گردد عین نجاست در دست او نیست و والدین بچه دست بچه را پاک می دانند ، آیا می توان آن را پاک دانست و معلوم نیست که خودش آن را شسته یا والدین او آب کشیده اند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی مدّت 15 سال بدین صورت وضو میگرفته که یک مشت آب میریخت روی آرنج و با همان یک مشت آب، همه دست را میشسته ولی شکّ دارد بعضی از قسمتهای دست فقط خیس میشده یا دست هم کشیده میشده آیا این وضو صحیح است؟
- [سایر] مدت زمان غسل ترتیبی به طور میانگین چقدر طول می کشد؟ و آیا فقط ریختن آب از دوش روی سمت راست و چپ کافی است و نیاز به دست کشیدن نیست؟
- [آیت الله اردبیلی] آب چاهی که با پمپ کشیده و در جوی آب جاری میشود، در حکم آب چاه است یا آب جاری؟
- [آیت الله بهجت] شخصی بدون اطّلاع سازمان آب و فاضلاب انشعاب آب کشیده، وضوی او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بروجردی] تمام دست تا منکب متنجّس شده به نجاستی که عین ندارد، هر گاه تا مِرفق را در زیر آب کر یا جاری برد و بیرون آورد این مقدار از دست که زیر آب رفته پاک میشود یا خیر و متنجّس بودن ما فوق مِرفق به واسطه سرایت بعد از بیرون آوردنِ دست از آب، مانع از پاک شدن دون مِرفق است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که دندان می کشد تا حدود ده ساعت اگر آب دهان خود را، که بعضاً با خون همراه است، بیرون بریزد، باعث تداوم خونریزی و ضرر به وی می شود. لذا بیمار با گذاشتن گاز روی محلّ دندان کشیده شده، باید بزاق را، که احتمالا با مقداری خون همراه است، فرو ببرد; تکلیف چیست؟
- [سایر] امام صادق(علیه السلام) به مردی که از تجارت دست کشیده بود چه توصیه ای نمودند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر خود انسان یقین کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است یا دو عادل به پاک شدن آن خبر دهند، آن چیز پاک است. و همچنین است اگر کسی که چیز نجس در اختیار اواست بگوید آن چیز پاک شده، یا مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد، اگرچه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه آن چیز پاک است.
- گوشت و دنبه ای که نجس شده مثل چیزهای دیگر آب کشیده می شود. و همچنین است اگر بدن یا لباس، چربی کمی داشته باشد که از رسیدن آب به آنها جلوگیری نکند، با آب کشیدن پاک می شود.
- اگر ذرّه ای نجاست به آب مضاف برسد نجس می شود، ولی چنانچه آب مضاف از بالا روی چیز نجس بریزد، مقداری که به چیز نجس رسیده نجس، و مقداری که بالاتر از آن است پاک می باشد. مثلاً اگر گلاب را از گلابدان روی دست نجس بریزند، آنچه به دست رسیده نجس، و آنچه به دست نرسیده پاک است، و نیز اگر مثل فواره با فشار از پایین به بالا برود اگر نجاست به بالا برسد، پائین آن نجس نمی شود.
- کسی که در کف دست و انگشتها جبیره دارد و در موقع وضو دست تر روی آن کشیده است، می تواند سر و پا را با همان رطوبت مسح کند و می تواند با سایر جاهای ذراع مسح نماید.
- در تیمم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد ولی اگر کف دست نجس باشد ونتواند آن را آب بکشد باید با همان کف دست نجس تیمم کند ولی اگر نجاست کف دست مُسری باشد در این صورت باید با پشت دست یا ذراع تیمم نماید.
- در مسح سر و روی پا باید دست را روی آنها بکشد، و اگر دست را نگهدارد و سر یا پا را بکشد وضو باطل است، ولی اگر موقعی که دست را می کشد سر یا پا مختصری حرکت کند اشکال ندارد.
- اگر یکی از اعضای وضو نجس باشد و بعد از وضو شک کند که پیش از وضو آن جا را آب کشیده یا نه، چنانچه در موقع وضو ملتفت پاک بودن و نجس بودن آن جا نبوده وضو باطل است، و اگر می داند ملتفت بوده، یا شک دارد که ملتفت بوده یا نه، وضو صحیح است. و در هر صورت جایی را که نجس بوده باید آب بکشد.
- اگر جایی از بدن یا لباس را با آب قلیل آب بکشند، اطراف آنجا که متّصل به آن است و معمولاً موقع آب کشیدن آن جا نجس می شود در صورتی که آبی که برای پاک شدن محل نجس می ریزند به آن اطراف جاری شود با پاک شدن محلّ نجاست پاک می شوند. و همچنین است اگر چیز پاکی را پهلوی چیز نجس بگذارند و روی هردو آب بریزند; مثلاً اگر برای آب کشیدن یک انگشت نجس، روی همه انگشتها آب بریزند و آب نجس به همه آنها برسد، بعد از پاک شدن انگشت نجس، تمام انگشتها پاک می شود.
- ظرف نجس را که با آب قلیل آب می کشند، بعد از جداشدن آبی که برای پاک شدن، روی آن ریخته اند، آب کمی که در آن می ماند پاک است.
- در تیمم چهار چیز واجب است: اوّل: نیّت. دوّم: زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمم بر آن صحیح است. سوّم: کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن، از جایی که موی سر می روید تا ابروها و بالای بینی و بنابر احتیاط واجب باید دستها روی ابروها هم، کشیده شود. چهارم: کشیدن کف دست چپ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سبحانی] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد اگر دست و آن چیز، با هم آب کشیده شود، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک می شود.
- [امام خمینی] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد، اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شود، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک می شود.
- [آیت الله بهجت] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد ، بعد از پاک شدن آن چیز ، دست او هم پاک می شود .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد بعد از پاک شدن آن چیز دست او هم پاک می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که چیزی را اب می کشد بعد از پاک شدن ان چیز دست او هم که با ان چیز شسته شده پاک می شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که چیزی را آب می کشد؛ بعد از پاک شدن آن چیز؛ دست او هم که با آن چیز شسته شده پاک می شود.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که چیزی را با دست خود آب میکشد، اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شوند، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک میشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر خود انسان یقین کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است، یا یک نفر عادل به پاک شدن آن خبر دهد، آن چیز پاک است. اگر کسی که چیز نجس در اختیار او است بگوید آن چیز پاک شده; یا مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد، اگرچه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه; نیز پاک است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خود انسان یقین کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است، یا دو عادل به پاک شدن آن خبر دهند، آن چیز پاک است. و هم چنین اگر کسی که چیز نجس در اختیار او است بگوید آن چیز پاک شده، یا مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد اگر چه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه، پاک است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر خود انسان یقین کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است ، یا دو عادل به پاک شدن آن خبر دهند ، آن چیز پاک است و همچنین است اگر کسی که چیز نجس در اختیار او است بگوید آن چیز پاک شده ، یا مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد ، اگر چه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه .