پاک شدن
کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد ، بعد از پاک شدن آن چیز ، دست او هم پاک می شود .
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- برای پاک کردن آب قلیل آیا باید حتما آب کر را با آب قلیل ممزوج کرد؟
- آیا کودک و وسایل او جزو چیزهایی محسوب می شوند که در اختیار والدین هستند که اگر ایشان آن وسایل را پاک بدانند می توان آن وسایل را پاک دانست مثلاً دست بچه ای زخم می شود و آن بچه غایب می شود و آن گاه که برمی گردد عین نجاست در دست او نیست و والدین بچه دست بچه را پاک می دانند ، آیا می توان آن را پاک دانست و معلوم نیست که خودش آن را شسته یا والدین او آب کشیده اند؟
- هنگامی که آب نجس (کر یا قلیل) را متصل به آب کر یا جاری نمودیم، آیا کمی یا زیادی آب پاک، در پاک کردن آب نجس دخالت دارد یا نه؟
- اگر چیز نجس به گونه ای باشد که به علل گوناگون آب کشیدن آن مشکل باشد، آیا برای پاک کردن آن می توان سه بار با دست یا شی ء خیس، روی آن چیز نجس کشید؟
- حکم شیره ی انگور که از جوشاندن آب انگور (با ذهاب ثلثین) به همراه خاک مخصوص به دست می آید و رنگ آن تقریبا قهوه ای و غلیظ است چیست؟ آیا خاک که همراه آن است پاک می باشد؟
- آیا اثر شستن دست آلوده به نفت و نیز رنگ خوراکی ها مثل گردو و اثر گچ و سیمان و نیز خودکار و خودنویس و چیزی که در مدت طولانی از دست پاک می شود مانع رسیدن آب به اعضا می باشند یا خیر؟
- آیا غسل انسان های وسواسی، که گاهی مدت ها طول می کشد، باطل است؟
- اگر در حال مسح سر، قسمتی از دست به آب صورت رسیده آیا می تواند با قسمت باقی دست که متصل به آب صورت نشده پاها را مسح کند؟
- در وضوی ارتماسی اگر دست راست را در آب فرو کنیم و دست چپ را نیز در آب فرو نماییم و ارتماسا وضو بگیریم در صورتی که دست راست را به دست چپ نکشد، آیا برای مسح سر و پای راست اشکالی پیش می آید؟
- اگر آب فاضلاب شهری را تصفیه کنند در چه صورت پاک می شود؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] مدت زمان غسل ترتیبی به طور میانگین چقدر طول می کشد؟ و آیا فقط ریختن آب از دوش روی سمت راست و چپ کافی است و نیاز به دست کشیدن نیست؟
- [آیت الله بروجردی] تمام دست تا منکب متنجّس شده به نجاستی که عین ندارد، هر گاه تا مِرفق را در زیر آب کر یا جاری برد و بیرون آورد این مقدار از دست که زیر آب رفته پاک میشود یا خیر و متنجّس بودن ما فوق مِرفق به واسطه سرایت بعد از بیرون آوردنِ دست از آب، مانع از پاک شدن دون مِرفق است یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر با مخلوط کردن الکل سفید با آب، مایع مست کننده به دست آید، با این فرض، آیا الکل سفید، پاک است یا نجس؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انگشت شخصی زخم شده و آب برای آن ضرر دارد، برای وضو و غسل، انگشتانه پلاستیکی روی آن می کشد، وظیفه چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر دست تا آرنج نجس باشد و آنرا تا مچ در آب فرو برده یا زیر شیر بگیرد با توجه به ارتباط بین خشکی و تری آیا دست از مچ به پایین پاک می شود یا خیر؟
- [آیت الله خوئی] اگر کسی تمام دست و پایش نجس باشد و میخواهد پایین آنها را با آب قلیل و یا آب کر بشوید و بالای آنها بماند آیا پاک میشود یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] مقدار زیادی بادام را در آب کمتر از کُر خیس میکنیم تا آب به داخل آن نفوذ کند. سپس دست نجس ما با آب برخورد میکند و آب نجس میشود؛ ولی بلافاصله آب را خالی میکنیم. در این صورت فقط ظاهر بادامها نجس است یا باطن آنها هم نجس شده است و چگونه پاک میشود؟
- [سایر] آیا جهنم نفس می کشد؟
- [سایر] در ماشین های لباسشویی اتوماتیک که چهار بار لباس را آ ب می کشد، لباس تا چه حد باید نجس باشد تا با این شرایط پاک شود؟ و منظور از عین نجاست روی لباس چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا در وضو در حالی که بر روی دست آب میریزیم میتوان با همان دست شیر آب را بست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- در تیمّم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد. و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، باید با همان کف دست نجس تیمّم کند، و احتیاط واجب در این است که اگر روی دست نجس نیست، هم با کف دست و هم با روی دست تیمم نماید.
- در مسح سر و روی پا باید دست را روی آنها بکشد پس اگر دست را نگهدارد و سر یا پا را به آن بکشد وضو باطل است ؛ ولی اگر موقعی که دست را می کشد سر یا پا مختصری حرکت نماید اشکال ندارد .
- آب با چهار شرط چیز نجس را پاک می کند: اول : مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرق بید، چیز نجس را پاک نمی کند. دوم : پاک باشد. سوم : وقتی چیز نجس را می شویند آب مضاف نشود، مگر اینکه قبل از مضاف شدن ، چیز نجس پاک شده باشد و آب هم بو یا رنگ یا مزه نجاست را نگرفته باشد. چهارم : بعد از آب کشیدن چیز نجس، عین نجاست یا چیزی که نجس شده و پاک نشده است در آن نباشد. و پاک شدن چیز نجس با آب قلیل یعنی آب کمتر از کر شرط های دیگری هم دارد که بعدا گفته می شود.
- آب فوّاره اگر متصل به کر باشد، آب نجس و هر متنجس را که قابل تطهیر با آب است، پاک میکند، ولی اگر قطرهقطره روی آب نجس بریزد، آن را پاک نمیکند، مگر آنکه چیزی روی فواره بگیرند، تا آب آن قبل از قطرهقطره شدن به آب نجس متصل شود و بهتر این است که آب فوّاره با آن آب نجس، مخلوط گردد.
- ظرف نجس را که با آب قلیل آب می کشند، بعد از جداشدن آبی که برای پاک شدن، روی آن ریخته اند، آب کمی که در آن می ماند پاک است.
- اگر از شکر آب شده نجس، قند بسازند و در آب کر یا جاری بگذارند پاک نمی شود.
- آب مضاف هرقدر زیاد باشد اگر ذرهای نجاست به آن برسد، نجس میشود البته در موارد متعارف که احتمال نجس شدن به وسیله ملاقات داده شود ولی چنانچه از بالا با فشار روی چیز نجس بریزد، مقداری که به چیز نجس رسیده نجس و مقداری که بالاتر از آن است پاک میباشد؛ مثلاً اگر گلاب را از گلابدان روی دست نجس بریزند، آنچه به دست رسیده نجس، و آنچه به دست نرسیده پاک است. بلکه در بعضی از موارد که آب مضاف جریان دارد، اگر قسمت آخر آب، نجس شود نجس شدن قسمت اوّل آن، خالی از تأمل نیست، اگرچه سطح اوّل و آخر آب یکی باشد و از بالا به پایین جریان نداشته باشد، در صورتی که عرفاً بهسبب ملاقات، تأثر و انفعال حاصل نشود، بلکه نجس نشدن قسمت اول، خالی از وجه نیست.
- اگر ماهی فَلْسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است، ولی خوردن آن حرام میباشد. و ماهی بیفلس را اگرچه از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است. و فلس، همان پولکهایی است که روی پوست ماهی میباشد.
- زمین سنگفرش و آجرفرش و زمین سختی که آب در آن فرو نمی رود ، اگر نجس شود ، با آب قلیل پاک می گردد ، ولی برای اخراج غساله باید به قدری آب روی آن بریزند که جاری شود . و چنانچه آبی که روی آن ریخته اند از سوراخی بیرون رود همه زمین پاک می شود . و اگر بیرون نرود جایی که آب ها جمع می شود نجس می ماند ، و برای پاک شدن آنجا باید گودالی حفر کنند ، که آب در آن جمع شود؛ بعد آب را بیرون بیاورند و گودال را با خاک پاک پر کنند .
- اگر خود انسان یقین کند چیزی که نجس بوده پاک شده است، یا دو عادل به پاک شدن آن خبر دهند ، آن چیز پاک است ؛ و همچنین است اگر کسی که چیز نجس در اختیار او است بگوید آن چیز پاک شده ، یا مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد اگر چه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد ، اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شود ، بعد از پاک شدن آن چیز ، دست او هم پاک می شود .
- [آیت الله سبحانی] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد اگر دست و آن چیز، با هم آب کشیده شود، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شوند بعد از پاک شدن آن چیز دست او هم پاک می شود.
- [امام خمینی] کسی که چیزی را با دست خود آب می کشد، اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شود، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که چیزی را اب می کشد بعد از پاک شدن ان چیز دست او هم که با ان چیز شسته شده پاک می شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که چیزی را آب می کشد؛ بعد از پاک شدن آن چیز؛ دست او هم که با آن چیز شسته شده پاک می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که چیزی را با دست خود آب میکشد، بعد از پاک شدن آن چیز دست او هم پاک میشود.
- [آیت الله بروجردی] کسی که چیزی را با دست خود آب میکشد، بعد از پاک شدنِ آن چیز دست او هم پاک میشود.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که چیزی را با دست خود آب میکشد، اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شوند، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک میشود.
- [آیت الله سیستانی] کسی که چیزی را آب میکشد ، بعد از پاک شدن آن چیز دست او هم که با آن چیز شسته شده پاک میشود .