زکاْ ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اوّل که پنج است بگذرد تا به نصاب دوم که دهتا است نرسیده، فقط باید زکاْ پنجتای آن را بدهد و همچنیناستدر نصابهای بعد.
عنوان مسئله:
زکاْ ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اوّل که پنج است بگذرد تا به نصاب دوم که دهتا است نرسیده، فقط باید زکاْ پنجتای آن را بدهد و همچنیناستدر نصابهای بعد.
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] محصول خرمای من به حدّ نصاب نرسیده است، امّا شخصی مقداری خرما برای من هدیه آورده است که مجموعا با محصول من به حد نصاب می رسد، آیا زکات به آن ها تعلّق می گیرد؟
- [آیت الله بروجردی] نماز گزار خم شد برای رکوع، هنوز کف هایِ دست او به زانو نرسیده یقین کرد حمد را نخوانده، میتواند برگردد و حمد را بخواند، یا بگذرد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی در سال گذشته مقداری گندم به دست آورده؛ ولی به حدّ نصاب نرسیده و زکات آن واجب نشده است. امسال نیز محصول گندمش مانند سال گذشته است؛ ولی مجموع دو گندم به حدّ نصاب میرسد. آیا باید زکات پرداخت کند یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] باغداری که سال خمسیاش فرا رسیده، ولی وقت چیدن میوههایش نرسیده است، آیا این میوههای نرسیده، جزء درآمد سال گذشته محسوب میشود و خمسش واجب است؟ یا پس از رسیدن، جزء درآمد امسال است و هنوز خمسش واجب نشده است؟
- [آیت الله سیستانی] نصاب غلات برای زکات چقدر است وچه مقدار آن را باید به عنوان زکات بدهد ؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا خمس و زکات بر کودکانی که هنوز به سن تکلیف نرسیده اند، واجب می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] فسخ نذری که صیغۀ آن خوانده شده حتی در صورت اینکه به مرحلۀ وجوب نرسیده باشد جایز نیست. آیا این فتوا است یا احتیاط واجب است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا رعایت حجاب کامل در مقابل پسر ممیزی که هنوز به سن تکلیف نرسیده واجب است یا خیر ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که به حد بلوغ نرسیده مکه می رود وحج بجا می آورد، جای حج واجب را می گیرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا مال التّجاره هم زکات دارد؟ زکات آن واجب است یا مستحب؟ مقدار و حد نصاب آن چه قدر است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- زکاْ ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره گوسفندهای کسی از نصاب اوّل که چهل است بیشتر باشد تا به نصاب دوم که صد وبیست ویک است نرسیده، فقط باید زکاْ چهلتای آن را بدهد وزیادی آن زکاْ ندارد و همچنین است در نصابهای بعد.
- کسی که باید زکاْ گاو وگوسفند وشتر را بدهد، اگر زکاْ آنها را از مال دیگرش بدهد، تا وقتی شماره آنها از نصاب کم نشده، همه ساله باید زکاْ را بدهد و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اوّل کمتر شوند، زکاْ بر او واجب نیست مثلاً کسی که چهل گوسفند دارد، اگر از مال دیگرش زکاْ آنها را بدهد تا وقتی که گوسفندهای او از چهل کم نشده، همه ساله باید یکگوسفند و اگر از خود آنها بدهد، تا وقتی به چهل نرسیده، زکاْ بر او واجب نیست.
- گاو دو نصاب دارد: اوّل آن سیتا است، وقتی که شماره گاو به سیرسید، اگر شرائطی را که گفته شد داشته باشد، انسان باید یک گوسالهای که داخل سال دوم شده از بابت زکاْ بدهد و نصاب دوم آن چهل است و زکاْ آن یک گوساله مادهای است که داخل سال سوم شده باشد وزکاْ مابین سی وچهل واجب نیست مثلاً کسی که سی و نه گاو دارد، فقط باید زکاْ سیتای آنها را بدهد و نیز اگر از چهل گاو زیادتر داشته باشد تا به شصت نرسیده، فقط باید زکاْ چهلتای آن را بدهد و بعد از آن که به شصت رسید چون دو برابر نصاب اوّل را دارد، باید دو گوسالهای که داخل سال دوم شده بدهد و همچنین هرچه بالا رود، باید یا سیتا سیتا حساب کند یا چهلتا چهلتا یا با سی وچهل حساب نماید وزکاْ آن را به دستوری که گفته شد بدهد ولی باید طوری حساب کند که چیزی باقی نماند، یا اگر چیزی باقی میماند از نهتا بیشتر نباشد، مثلاً اگر هفتاد گاو دارد، باید به حساب سیو چهل حساب کند و برای سیتای آن زکاْ سیتا و برای چهلتای آن زکاْ چهلتا را بدهد، چون اگر به حساب سیتا حساب کند، دهتا زکاْ نداده میماند.
- اگر چند نفر باهم شریک باشند هرکدام آنان که سهمش به نصاب اوّل رسیده، باید زکاْ بدهد و بر کسی که سهم او کمتر از نصاب اوّل است زکاْ واجب نیست.
- اگر بعد از آن که زکاْ گندم وجو وخرما وانگور واجب شد مالک آن بمیرد، باید مقدار زکاْ را از مال او بدهند ولی اگر پیش از واجب شدن زکاْ بمیرد، هریک از ورثه که سهم او به اندازه نصاب است، باید زکاْ سهم خود را بدهد.
- چنانکه سابقاً گفته شد زکاْ طلا ونقره در صورتی واجب میشود که انسان یازده ماه مالک مقدار نصاب باشد و اگر در بین یازده ماه طلا ونقره او از نصاب اوّل کمتر شود، زکاْ بر او واجب نیست.
- کسی که طلا یا نقره او به اندازه نصاب است، اگرچه زکاْ آن را داده باشد، تا وقتی از نصاب اوّل کم نشده، همه ساله باید زکاْ آن را بدهد.
- اگر انسان در چند شهر که فصل آن با یکدیگر اختلاف دارد و زراعت و میوه آنها در یک وقت به دست نمیآید گندم یا جو یا انگور داشته باشد و همه آنها محصول یک سال حساب شود، چنانچه چیزی که اوّل میرسد به اندازه نصاب یعنی 288 من و45 مثقال کم باشد، باید زکاْ آن را موقعی که میرسد بدهد وزکاْ بقیّه را هر وقت به دست میآید ادا نماید و اگر آنچه اوّل میرسد به اندازه نصاب نباشد، در صورتی که یقین دارد با آنچه بعد به دست میآید به اندازه نصاب میشود باید صبر کند تا محصول بعدی به دست آید، اگر به نصاب رسید زکاْ را بدهد، و اگر یقین ندارد که همه آنها به اندازه نصاب شود، صبر میکند تا بقیه آن برسد پس اگر روی هم به مقدار نصاب شود، زکاْ آن واجب است و اگر به مقدار نصاب نشود، زکاْ آن واجب نیست.
- طلا دو نصاب دارد: نصاب اوّل آن بیست مثقال شرعی است که هر مثقال آن 18 نخود است، پس وقتی طلا به بیست مثقال شرعی که پانزده مثقال معمولی است برسد، اگر شرائط دیگر را هم که گفته شد داشته باشد، انسان باید چهل یک آن را که نه نخود میشود از بابت زکاْ بدهد و اگر به این مقدار نرسد زکاْ آن واجب نیست. نصاب دوم آن چهار مثقال شرعی است که سه مثقال معمولیمی شود یعنی اگر سه مثقال به پانزده مثقال اضافه شود، باید زکاْ تمام 18 مثقال را از قرار چهل یک بدهد و اگر کمتر از سه مثقال اضافه شود، فقط باید زکاْ 15 مثقال آن را بدهد وزیادی آن زکاْ ندارد و همچنین است هرچه بالا رود، یعنی اگر سه مثقال اضافه شود باید زکاْ تمام آنها را بدهد و اگر کمتر اضافه شود، مقداری که اضافه شده زکاْ ندارد.
- اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع میفروشند، یا چیزی را که مثل گردو وتخم مرغ با شماره معامله میکنند، بفروشد وزیادتر بگیرد مثلاً دهتا تخم مرغ بدهد ویازدهتا بگیرد اشکال ندارد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله نوری همدانی] زکوه ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره ی شترهایی که دارد از نصاب اوّل که پنج است بگذرد ، تا به نصاب دوّم که ده تا است نرسیده ، فقط باید زکوه پنج تای آن را بدهد و همچنین است در نصابهای بعد . نصاب گاو
- [آیت الله سیستانی] زکات ما بین دو نصاب واجب نیست ، پس اگر شماره شترهائی که دارد از نصاب اول که پنج است بگذرد ، تا به نصاب دوم که ده است نرسیده باشد ، فقط باید زکات پنج شتر آن را بدهد ، و همچنین است حال در نصابهای بعد . نصاب گاو :
- [آیت الله مظاهری] زکات ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اوّل که پنج است بگذرد، تا به نصاب دوّم که ده تا است نرسیده، فقط باید زکات پنج تای آن را بدهد و هم چنین است در نصابهای بعد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زکات ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اول که پنج است بگذرد تا به نصاب دوم که ده تا است نرسیده باشد فقط باید زکات پنج تای ان را بدهد و همچنین است در نصابهای بعد
- [آیت الله شبیری زنجانی] زکات مابین دو نصاب، واجب نیست، پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اوّل که پنج است بگذرد، تا به نصاب دوم که ده تاست نرسیده، فقط باید زکات پنجتای آن را بدهد و همچنین است در نصابهای بعد.
- [امام خمینی] زکات مابین دو نصاب واجب نیست پس اگر شمار? شترهایی که دارد از نصاب اول که پنج تاست بگذرد، تا به نصاب دوم که ده تا است نرسیده، فقط باید زکات پنج تای آن را بدهد. و همچنین است در نصابهای بعد.1 )) شتر زکات باید ماده باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زکات ما بین دو نصاب واجب نیست پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اول که پنج است بگذرد، تا به نصاب دوم که ده تا است نرسیده، فقط باید زکات پنج تای آن را بدهد. هم چنین است در نصاب های بعد.
- [آیت الله اردبیلی] زکات ما بین دو نصاب واجب نیست؛ پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اوّل که پنج عدد است بگذرد، تا به نصاب دوم که ده عدد است نرسیده، فقط باید زکات پنج عدد آن را بدهد و همچنین است در نصابهای بعد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زکات بین دو نصاب واجب نیست. پس اگر شماره شترهایی که دارد از نصاب اول که پنج است بگذرد، تا به نصاب دوم که ده تا است نرسیده، فقط باید زکات پنج تای آن را بدهد؛ همچنین است در نصابهای بعد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مابین دو نصاب زکات ندارد، یعنی اگر از نصاب اول که 5 شتر است بگذرد تا به نصاب دوم که 10 شتر است نرسیده، فقط زکات 5 شتر را می دهد، همچنین در نصابهای بعد.