اگر شکّ کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه باید زکاْ را بدهد، هرچند شکّ او برای زکاْ سالهای پیش باشد.
عنوان مسئله:
اگر شکّ کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه باید زکاْ را بدهد، هرچند شکّ او برای زکاْ سالهای پیش باشد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- کسی که در میزان وجوب کفّاره شکّ دارد، چقدر باید بدهد تا برئ الذمّه شود؟
- هنگام شکّ در وجوب امر به معروف و نهی از منکر چه باید کرد؟
- اگر شخص بالغ غیر بالغی را کتک زد (عمدایا غیر عمد) دیه را در صورت وجوب به چه کسی باید بدهد؟
- اگر یقین دارد که غسل مسّ میّت بر او واجب شده و به حمّام رفته و بعد از مدّتی شکّ میکند که آیا غسل انجام داد یا خیر وظیفه چیست؟
- شخصی مقداری کتابهای درسی حوزوی خریداری نمود و فعلابرای او قابل استفاده نیست و پولی هم ندارد که خمس آن را بدهد، آیا واجب است بعضی از کتابهای دیگر را بفروشد، تا این که خمس آنها را بدهد با فرض آن که اگر فروخت، دیگر توانایی خریداری مجدّد را نخواهد داشت؟
- شخصی وصیّت کرده ثلث من که 100 نخل خرما است صرف خیرات گردد، اگر ثلث او به حدّ نصاب برسد آیا بر وصیّ واجب است زکات آن را بدهد یا خیر؟
- کسی که مقلّد مرجعی است که میگوید، احتیاط واجب آن است که زکات فطره از محلّ خارج نشود در حالی که او مدّت زیادی از محلّ خارج مینموده است و الان متوجّه مسئله شده، آیا باید دوباره زکات فطره را بدهد یا این که میتواند به مرجعی رجوع کند که احتیاط او مستحبّی است؟
- شخصی جهت انجام مناسک حجّ، احرامی به عنوان عاریه و یا هدیه از کسی میگیرد صاحب این احرام قبلابا این احرام حجّی انجام داده است آیا بر این شخص که فعلااز باب عاریه و یا هدیه احرام را گرفته واجب است خمس آن را بدهد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان شک می کند که در سال یا سالهای گذشته ذابح قربانی اش مومن بوده یا نه الان وظیفه اش چیست
- [آیت الله بهجت] آیا کسی می تواند معادل زکاتی که بر او تعلّق گرفته از فرش های خانه اش به مسجد محل بدهد و برای خودش فرش نو تهیه کند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر به فردی ارث رسیده به نصاب زکات بدهند پس از فوت وصیت کننده وعدم قبول ارثی مانند طلا باوجودی که ارث قانونی مال اوست باید زکا ت بدهد؟
- [آیت الله خامنه ای] من اطمینان دارم که پدرم خمس و زکاتش را نمی پردازد، و وقتی به او تذکر می دهم، در پاسخ می گوید که ما مستحق هستیم و خمس و زکاتی بر ما واجب نیست، حکم این مسأله چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اینجانب شغلم حمله داری است چندین سال قبل جایی را که یقین داشتم جزو منی است با حاجی ها بیتوته نموده ام و سالهای بعد فهمیدم و برایم یقین حاصل شد جایی که سالهای قبل بیتوته نموده ایم خارج از منی است ایا کفاره بر این جانب و همه حجاج واجب است یا نه و در صورتی که کفاره واجب باشد ایا کفاره حجاج بر عهده خودشان است یا بر عهده من و ایا ابلاغ به حجاج واجب است یا نه و اگر بعضی از انان مرده باشند یا دسترسی به انان نباشد تکلیف چیست
- [آیت الله اردبیلی] اگربعد ازغسل انسان احتمال دهد که به جایی ازبدن آب نرسانده آیا غسل صحیح است؟ وآیا شک درغسل مستحبی همان حکم شک در غسل واجب را دارد؟
- [سایر] وظیفه کسی که شک می کند وضو یا غسل واجب را انجام داده یا نه چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا با شک به تعلّق خمس، پرداخت خمس واجب میشود یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا ملاک عدم وجوب خمس در مؤونه استفاده از آن در طول سال است یا اینکه نیاز به آن در طی سال کافی است، هرچند موردی برای استفاده از آن پیش نیاید؟
- [آیت الله خوئی] بعضی از مردم اشیایی که در واقع یا قیمت، هیچ ندارد و یا اینکه ارزش مختصری دارد، به قیمتهای گزاف میخرند و ذخیره مینمایند مثلاً تمبر پستی باطله مربوط به سالهای پیش و یا سکههای سلاطین سابق و غیره، بفرمائید آیا خمس آنها را به قیمت واقعی باید بدهد یا به پولی که خریده؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر زکاْ خرمای خشک یا کشمش بر او واجب باشد، نمیتواند زکاْ آن را خرمای تازه یا انگور بدهد و نیز اگر زکاْ خرمای تازه یا انگور بر او واجب باشد، نمیتواند زکاْ آن را خرمای خشک یا کشمش بدهد امّا اگر یکی از اینها یا چیز دیگری را به قصد قیمت زکاْ بدهد اگر به مقدار قیمت زکاْ باشد، مانعی ندارد.
- اگر پیش از دادن زکاْ از انگور وخرما وگندمی که زکاْ آنها واجب شده خود وعیالش بیش از متعارف بخورند، یا مثلاً به فقیر بدهد نه بعنوان زکاْ، باید زکاْ مقداری را که مصرف کرده بدهد.
- اگر از زکاتی که کنار گذاشته منفعتی ببرد، مثلاً گوسفندی که برای زکاْ گذاشته بره بیاورد، مال فقیر است.
- کسی که باید زکاْ گاو وگوسفند وشتر را بدهد، اگر زکاْ آنها را از مال دیگرش بدهد، تا وقتی شماره آنها از نصاب کم نشده، همه ساله باید زکاْ را بدهد و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اوّل کمتر شوند، زکاْ بر او واجب نیست مثلاً کسی که چهل گوسفند دارد، اگر از مال دیگرش زکاْ آنها را بدهد تا وقتی که گوسفندهای او از چهل کم نشده، همه ساله باید یکگوسفند و اگر از خود آنها بدهد، تا وقتی به چهل نرسیده، زکاْ بر او واجب نیست.
- اگر گندم وجو وخرما وکشمشی که زکاْ آنها واجب شده خوب وبد دارد، احتیاط واجب آن است که زکاْ هر کدام از خوب وبد را از خود آنها بدهد، گرچه همه را اگر از خوب بدهد بهتر است.
- اگر در ماه دوازدهم طلا ونقره سکّه دار را آب کند، باید زکاْ آنها را بدهد و چنانچه به واسطه آب کردن، وزن یا قیمت آنها کم شود، باید زکاتی را که پیش از آب کردن بر او واجب بوده بدهد.
- اگر طلا و نقرهای که دارد به مقدار معمول فلز دیگر با آن مخلوط باشد، نمیتواند زکاْ آن را از طلا ونقرهای بدهد که بیشتر از معمول فلز دیگر دارد ولی اگر به قدری بدهد که یقین کند طلا و نقره خالصی که در آن هست، به اندازه زکاتی میباشد که واجب است اشکال ندارد.
- اگر پیش از آن که زکاْ بر او واجب شود، چیزی بابت زکاْ به فقیر بدهد، زکاْ حساب نمیشود و بعد از آن که زکاْ بر او واجب شد، اگر چیزی را که به فقیر داده از بین نرفته باشد و آن فقیر هم به فقر خود باقی باشد، میتواند چیزی را که به او داده بابت زکاْ حساب کند.
- اگر موقع واجب شدن زکاْ گندم وجو وکشمش وخرما که در مسأله پیش گفته شد، صاحب آنها باشد، باید زکاْ آنها را بدهد.
- اگر بعد از آن که زکاْ گندم وجو وخرما وانگور واجب شد، زراعت ودرخت را بفروشد باید زکاْ آنها را بدهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سبحانی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه باید زکات را بدهد، و بنابراحتیاط هر چند شک او برای زکات سالهای پیش باشد.
- [امام خمینی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه باید زکات را بدهد هر چند شک او برای زکات سالهای پیش باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه و مالی که زکات به ان تعلق گرفته موجود باشد باید زکات را بدهد هر چند شک او برای زکات سالهای پیش بوده باشد و اگر ان مال تلف شده زکاتی بر او نیست هر چند از سال حاضر باشد
- [آیت الله سیستانی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه و مال زکات دار موجود باشد ، باید زکات را بدهد ، هر چند شک او برای زکات سالهای پیش بوده باشد ، واگر عین تلف شده ، زکاتی بر او نیست هر چند از سال حاضر باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه و مال زکاه دار موجود باشد؛ باید زکاه را بدهد؛ هر چند شک او برای زکاه سالهای پیش بوده باشد و اگر عین تلف شده؛ زکاتی بر او نیست هر چند از سال حاضر باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه و مال زکاتدار موجود باشد باید زکات را بدهد، هر چند شک او برای زکات سالهای پیش بوده باشد و اگر عین تلف شده، زکاتی بر او نیست هر چند از سال حاضر باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه، باید زکات را بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه، باید زکات را بدهد، هر چند شک او برای زکات سالهای پیش باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه، باید زکات را بدهد ، هر چند شک او برای زکات سال های پیش باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شک کند که زکات واجب را پرداخته یا نه، باید بدهد، هر چند شک او مربوط به زکات سالهای گذشته است.