آنچه فقها در باره راه های اثبات نجاست گفته اند به شرح زیر است: نجاست هر چیزی از سه راه ثابت می شود: 1. آن که خود انسان یقین کند چیزی نجس است؛ پس اگر گمان داشته باشد چیزی نجس است، لازم نیست که از آن دوری نماید. 2. آن که کسی که چیزی در اختیار او است بگوید آن چیز نجس است؛ مثل این که همسر انسان بگوید فلان ظرف نجس است.[1] 3. آن که دو مرد عادل بگویند چیزی نجس است، نیز اگر یک نفر عادل هم بگوید، بنابر احتیاط واجب باید از آن اجتناب کرد. پس اگر بخواهیم نجاست چیزی را بدانیم باید به وسیله یکی از این راه ها برای ما ثابت شود؛ در نتیجه اگر هیچ کدام از اینها نبود آن شیء مورد ابتلا نجس نیست. به عنوان مثال اگر کسی شک کند که فلان چیز خون است یا نه ، آن چیز پاک است، یا فلان شیء نجس شده یا نه، پاک است. بنابراین شیر آب و کف دست شویی تا زمانی که یقین به نجاست آنها پیدا نشد پاک است و هیچ شک و تردیدی در این حکم نیست، ولی اگر از طریق یکی از راه های اثبات نجاست، برای ما یقین به نجاست چیزی حاصل شد، باید از آن پرهیز کرد و آن را پاک نمود[2] . نکته: معمولاًََ ما از نجس و پاک بودن شیر و یا کف دست شویی خانه خود خبر داریم، امّا اگر از نجس و پاک بودن آن بی خبر بودیم و همچنین شیر و کف دست شویی های اماکن عمومی که چون یقین به نجاست نداریم پاک هستند. [1] رساله توضیح المسائل نه مرجع ، تطبیق و تدوین لطیف و سعید راشدی ، ص 81 و 82 ، چاپ امیدوار ، چاپ اول ، 1385، با اندکی تلخیص. [2] البته این وجوب تطهیر در صورتی است که نجاست آن جا باعث شود که نجاست به جاهایی که نماز می خوانیم، سرایت نماید یا به لباس نمازگزار سرایت کند؛ به عبارت دیگر به هر چیزی که پاکی در آن شرط است، سرایت نماید.
با توجه به راه های اثبات نجاست که در رساله های عملیه آمده، شیر و کف دست شویی ها نجس اند، یا پاک اند؟
آنچه فقها در باره راه های اثبات نجاست گفته اند به شرح زیر است: نجاست هر چیزی از سه راه ثابت می شود: 1. آن که خود انسان یقین کند چیزی نجس است؛ پس اگر گمان داشته باشد چیزی نجس است، لازم نیست که از آن دوری نماید. 2. آن که کسی که چیزی در اختیار او است بگوید آن چیز نجس است؛ مثل این که همسر انسان بگوید فلان ظرف نجس است.[1] 3. آن که دو مرد عادل بگویند چیزی نجس است، نیز اگر یک نفر عادل هم بگوید، بنابر احتیاط واجب باید از آن اجتناب کرد. پس اگر بخواهیم نجاست چیزی را بدانیم باید به وسیله یکی از این راه ها برای ما ثابت شود؛ در نتیجه اگر هیچ کدام از اینها نبود آن شیء مورد ابتلا نجس نیست. به عنوان مثال اگر کسی شک کند که فلان چیز خون است یا نه ، آن چیز پاک است، یا فلان شیء نجس شده یا نه، پاک است. بنابراین شیر آب و کف دست شویی تا زمانی که یقین به نجاست آنها پیدا نشد پاک است و هیچ شک و تردیدی در این حکم نیست، ولی اگر از طریق یکی از راه های اثبات نجاست، برای ما یقین به نجاست چیزی حاصل شد، باید از آن پرهیز کرد و آن را پاک نمود[2] . نکته: معمولاًََ ما از نجس و پاک بودن شیر و یا کف دست شویی خانه خود خبر داریم، امّا اگر از نجس و پاک بودن آن بی خبر بودیم و همچنین شیر و کف دست شویی های اماکن عمومی که چون یقین به نجاست نداریم پاک هستند.
[1] رساله توضیح المسائل نه مرجع ، تطبیق و تدوین لطیف و سعید راشدی ، ص 81 و 82 ، چاپ امیدوار ، چاپ اول ، 1385، با اندکی تلخیص. [2] البته این وجوب تطهیر در صورتی است که نجاست آن جا باعث شود که نجاست به جاهایی که نماز می خوانیم، سرایت نماید یا به لباس نمازگزار سرایت کند؛ به عبارت دیگر به هر چیزی که پاکی در آن شرط است، سرایت نماید.
- [سایر] آیا کف پا کسانی که وارد دستشویی می شوند و خارج می شوند پاک است یا نجس؟ آیا شروط اثبات نجاست بر آن صدق می کند؟
- [سایر] با توجه به اینکه در رساله های عملیه، یکی از شرایط امام جماعت، شیعه دوازده امامی بودن است، چگونه اقتدا به اهل سنت صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر دست تا آرنج نجس باشد و آنرا تا مچ در آب فرو برده یا زیر شیر بگیرد با توجه به ارتباط بین خشکی و تری آیا دست از مچ به پایین پاک می شود یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] موقع دوشیدن شیر روی آن کف جمع می شود حال اگر ذرّه ی خون خشکی روی آن کف بیفتد شیر نجس می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] موقع دوشیدن شیر روی آن کف جمع می شود، حال اگر لکّه یا ذرّه خون خشکی روی آن کف افتاد شیر نجس می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] در رساله های عملیه آمده است که مدفوع حیوانات و پرندگان حرام گوشت نجس است آیا مدفوع حیوانات حلال گوشت مانند، گاو، گوسفند و مرغ نجس است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] اگر کف یک دست یا هر دو دست پیش از مسح نجس شود، وظیفه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] با اینکه در کلیّه رساله های عملیّه کافر از نجاسات شمره شده است و کسی که منکر ضروری دینی باشد را کافر تلّقی می کنیم، پس چگونه اهل کتاب را که اسلام و نبوت رسول اکرم صلی الله علیه وآله را انکار می نمایند پاک می شماریم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا آرد، خمیر و شیر نجس قابل پاک شدن هستند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا شیر نجس با پنیر شدن، و آرد نجس با نان شدن، پاک میشوند؟
- [امام خمینی] در تیمم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد، و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، باید به همان کف دست نجس تیمم کند.
- [آیت الله نوری همدانی] در تیمم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد . و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد ، باید با همان کف دست نجس تیمم کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در تیمم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد ولی اگر کف دست نجس باشد ونتواند آن را آب بکشد باید با همان کف دست نجس تیمم کند ولی اگر نجاست کف دست مُسری باشد در این صورت باید با پشت دست یا ذراع تیمم نماید.
- [آیت الله سبحانی] در تیمّم باید پیشانی و کف دستها و پشت دست ها پاک باشد .و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، باید با همان کف دست نجس تیمّم کند. و احتیاط مستحب آن است علاوه بر این، پشت دست ها را به چیزی که تیمّم بر آن صحیح است، بزند و بر دست ها و پیشانی بکشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در تیمّم باید پیشانی وکف دستها وپشت دستها پاک باشد و اگر کف دست نجس باشد ونتواند آن را آب بکشد، اگر نجاست او مسری نباشد بنابر احتیاط واجب تیمّم را با کف دست نجس و همچنین با پشت دست مسح نماید، و اگر مسری باشد تیمّم به پشت دست کافی است.
- [آیت الله بروجردی] در تیمّم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشد و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، احتیاط واجب آن است که دو تیمّم کند، یکی با کف دست و یکی با پشت دست، یعنی پشت دست را به چیزی که تیمّم به آن صحیح است بزند و به پیشانی و پشت دستها بکشد.
- [آیت الله اردبیلی] در تیمّم باید پیشانی و کف دستها و پشت دستها پاک باشند و اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد، احتیاط واجب آن است که دو تیمّم کند، یکی با کف دست و دیگری با پشت دست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بنابر احتیاط واجب باید اعضای تیمم و کف دستها پاک باشد، ولی اگر کف دست نجس باشد و نتواند آن را آب بکشد باید با همان وضع تیمم کند.
- [آیت الله خوئی] بعد از آن که کف پا یا ته کفش نجس به راه رفتن پاک شد، مقداری از اطراف آن هم که معمولًا به گل آلوده میشود پاک میگردد. ((مسأله 189)- کسی که با دست و زانو راه می رود، اگر کف دست یا زانوی او نجس شود، پاک شدن آن راه رفتن محل اشکالست. و همچنین است ته عصا و ته پای مصنوعی و نعل چهار پایان و چرخ اتومبیل و درشکه و مانند اینها.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بنابر احتیاط در تیمم باید پیشانی و کف دست ها و پشت آن ها پاک باشد و اگر کف دست نجس باشد ونتواند آن را آب بکشد، احتیاط مستحب آن است که دو تیمم کند: یکی با کف دست و یکی با پشت دست یعنی پشت دست را به چیزی که تیمم به آن صحیح است بزند و به پیشانی و پشت دست ها بکشد.