دلیل فقها بر این که آب باران از جمله مطهرات است چند چیز است: 1. کتاب خدا ]قرآن کریم [که می فرماید: وانزلنا من السماء ماءاُ طهوراً، از آسمان آبی پاک کننده به نام باران فرو فرستاده ایم.[1] اطلاق پاک کننده بودن آب باران شامل جای پاک سگ نیز می شود. 2. علمای شیعه بلکه تمام دانشمندان مسلمان اتفاق نظر دارند که آب باران نیز مثل آب جاری مطهر و پاک کننده است [2]. اطلاق پاک کننده بودن آب باران شامل جای پاک سگ نیز می شود. 3. اطلاق روایاتی که آب باران را پاک کننده می داند: 1. از امام کاظم (ع) سؤال شده که اگر باران در مکانی که نجس است جاری شده و بعد از آن به لباس انسان برخورد کند حکمش چیست؟ حضرت فرمود: اگر باران به آن لباس برسد پاکش می کند.[3] 2. در روایت قرب الاسناد، علی بن جعفر (ع) از امام کاظم (ع) سؤال می کند که اگر چیزی که پشت بام خانه است نجس بوده و باران با آن برخورد کند و جریان پیدا نموده و به لباس انسان برسد آیا لباس انسان نیز نجس می شود؟ حضرت فرمودند: اگر آب باران بر لباس جاری شود، لباس نجس نمی شود[4]. 3. صحیحه هشام بن سالم که از امام صادق (ع) سؤال کرد از سقف خانه که نجس بوده و باران بر آن جاری شده و بعد از آن به لباس انسان برخورد کند آیا لباس انسان نجس می شود و حضرت فرموده اند: لباس انسان بواسطه آن نجس نمی شود[5]. 4. علی بن جعفر از امام کاظم (ع) سوال کرد که سقف خانه ای نجس شد و بعد از آن باران بر آن جاری شده آیا می توان از آب باران که از سقف خانه بر روی زمین جاری می شود وضو گرفت؟ و حضرت فرموده اند: اگر باران حرکت کند و جاری شود اشکالی ندارد و می توان با آن وضو گرفت[6]. البته روایات دیگری در این باره وجود دارد که به جهت اختصار به همین مقدار بسنده می کنیم. در هر صورت از اطلاق و عدم تفصیل در این روایات می توان استنباط نمود که جای پای سگ نیز در اثر جاری شدن آب باران بر آن پاک می شود. [1] فرقان، 48. [2] نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام، ج 6، ص 312،‌ دار الکتب الاسلامیة، 1365. [3] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج 1، ابواب الماء المطلق، باب 6،‌ح 9، الاحیاء التراث العربی، 1409 ق. [4] همان، ح 3. [5] جواهر الکلام، ج 6، ص 315، دارالکتب الاسلامیه، 1365. [6] وسائل الشیعه، ج 1، ابواب الماء المطلق،‌ باب 6، ح 2.
دلیل فقها بر این که آب باران از جمله مطهرات است چند چیز است: 1. کتاب خدا ]قرآن کریم [که می فرماید: وانزلنا من السماء ماءاُ طهوراً، از آسمان آبی پاک کننده به نام باران فرو فرستاده ایم.[1] اطلاق پاک کننده بودن آب باران شامل جای پاک سگ نیز می شود. 2. علمای شیعه بلکه تمام دانشمندان مسلمان اتفاق نظر دارند که آب باران نیز مثل آب جاری مطهر و پاک کننده است [2]. اطلاق پاک کننده بودن آب باران شامل جای پاک سگ نیز می شود. 3. اطلاق روایاتی که آب باران را پاک کننده می داند: 1. از امام کاظم (ع) سؤال شده که اگر باران در مکانی که نجس است جاری شده و بعد از آن به لباس انسان برخورد کند حکمش چیست؟ حضرت فرمود: اگر باران به آن لباس برسد پاکش می کند.[3] 2. در روایت قرب الاسناد، علی بن جعفر (ع) از امام کاظم (ع) سؤال می کند که اگر چیزی که پشت بام خانه است نجس بوده و باران با آن برخورد کند و جریان پیدا نموده و به لباس انسان برسد آیا لباس انسان نیز نجس می شود؟ حضرت فرمودند: اگر آب باران بر لباس جاری شود، لباس نجس نمی شود[4]. 3. صحیحه هشام بن سالم که از امام صادق (ع) سؤال کرد از سقف خانه که نجس بوده و باران بر آن جاری شده و بعد از آن به لباس انسان برخورد کند آیا لباس انسان نجس می شود و حضرت فرموده اند: لباس انسان بواسطه آن نجس نمی شود[5]. 4. علی بن جعفر از امام کاظم (ع) سوال کرد که سقف خانه ای نجس شد و بعد از آن باران بر آن جاری شده آیا می توان از آب باران که از سقف خانه بر روی زمین جاری می شود وضو گرفت؟ و حضرت فرموده اند: اگر باران حرکت کند و جاری شود اشکالی ندارد و می توان با آن وضو گرفت[6]. البته روایات دیگری در این باره وجود دارد که به جهت اختصار به همین مقدار بسنده می کنیم. در هر صورت از اطلاق و عدم تفصیل در این روایات می توان استنباط نمود که جای پای سگ نیز در اثر جاری شدن آب باران بر آن پاک می شود. [1] فرقان، 48. [2] نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام، ج 6، ص 312، دار الکتب الاسلامیة، 1365. [3] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج 1، ابواب الماء المطلق، باب 6،ح 9، الاحیاء التراث العربی، 1409 ق. [4] همان، ح 3. [5] جواهر الکلام، ج 6، ص 315، دارالکتب الاسلامیه، 1365. [6] وسائل الشیعه، ج 1، ابواب الماء المطلق، باب 6، ح 2.
- [سایر] فقها به چه دلیلی حکم به نجاست سگ می دهند؟
- [سایر] فقها به چه دلیلی حکم به نجاست سگ می دهند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا سقف نجس با باریدن باران و چکیدن قطرات باران از سقف پاک میشود یا خیر؟ و قطراتی که از سقف میچکد، پاک است یا نجس؟
- [سایر] آیا فرش نجس زیر باران زیاد، پاک میشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا فرش یا ظرف نجس زیر باران پاک می گردد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا در اتصال آب کر یا آب باران، برای تطهیر آب نجس، مخلوط شدن شرط است؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان علم به وجود نجاست بر پشت بام داشته باشد، آیا پس از قطع باران آب ناودان نجس است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خاک یا گل نجس، با بارش باران پاک میشود یا نه؟ در صورت پاک نشدن، چگونه میتوان آن را پاک کرد؟
- [آیت الله بهجت] چرا ظرفی که با آب دهان سگ تماس پیدا کرده، بدون خاک مالی پاک نمی شود ولی گوشت شکار و غیر آن که با آب دهان سگ تماس پیدا کرده با آب قابل تطهیر است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا نجاست سگ خشک با نجاست سگ خیس برابر است؟
- [آیت الله سیستانی] هر گاه آب باران در جائی جمع شود ، اگر چه کمتر از کر باشد در موقعی که باران میآید چنانچه چیز نجس را در آن بشویند و آب بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد ، آن چیز نجس پاک میشود .
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر فرش پاکی که روی زمین نجس است باران ببارد و آب باران به زمین نجس نیز برسد، فرش نجس نمیشود و زمین هم پاک میگردد، ولی چنانچه فرش با زمین فاصله داشته باشد و آب باران از فرش عبور کرده و بر روی زمین بچکد، بنابر احتیاط زمین پاک نمیشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه آب باران در جائی جمع شود؛ اگرچه کمتر از کر باشد چنانچه موقعی که باران می آید؛ چیز نجسی را در آن بشویند و آب بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد؛ آن چیز نجس پاک می شود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه آب باران در جایی جمع شود، اگر چه کمتر از کر باشد، چنانچه موقعی که باران میآید چیز نجسی را در آن بشویند و آب بو یا رنگ یا مزهی نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک میشود.
- [آیت الله خوئی] هرگاه آب باران در جایی جمع شود، اگرچه کمتر از کر باشد، چنانچه موقعی که باران میآید چیز نجسی را در آن بشویند و آب بو یا رنگ یا مزة نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر آب باران در جایی جمع شود اگرچه کمتر از کُر باشد مادامی که باران بر آن میبارد، چنانچه چیز نجسی را در آن بشویند و آب، بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک میشود.
- [آیت الله بهجت] هرگاه آب باران در جایی جمع شود، اگرچه کمتر از کر باشد چنانچه موقعی که باران میآید، چیز نجسی را در آن بشویند و آب، بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هرگاه آب باران در جایی جمع شود اگرچه کمتر از کر باشد چنانچه موقعی که باران می آید چیز نجسی را در آن بشویند و آب، بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک می شود.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه آب باران در جایی جمع شود، اگرچه کمتر از کر باشد چنانچه موقعی که باران می آید، چیز نجسی را در آن بشویند و آب، بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک می شود.
- [امام خمینی] هرگاه آب باران در جایی جمع شود اگر چه کمتر از کر باشد، چنانجه موقعی که باران می آید چیز نجسی را در آن بشویند و آب بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک می شود.