فقها به چه دلیلی حکم به نجاست سگ می دهند؟
فقها به چه دلیلی حکم به نجاست سگ می دهند؟ روایات فراوان بلکه در حد تواتر در مورد نجاست سگ در کتب معتبر روایی شیعه وجود دارد که با بیان های مختلف که بعضی به دلالت صریح مطابقی و بعضی به دلالت التزامی و تضمنی بیانگر نجاست سگ است. با مراجعه به یکی از این کتاب های روایی بعضی عبارت ها را در این رابطه نقل می کنیم. (الکلب رجس نجس؛ سگ موجودی نجس است). (انّ الله تعالی لم یخلق خلقاً أنجس من الکلب؛ خداوند هیج مخلوقی را نجس تر از سگ نیافرید). (لا والله انّه نجس لا والله انّه نجس؛ به خدا قسم سگ نجس است به خدا قسم سگ نجس است). (إن أصاب ثوبک من الکلب رطوبة فاغسله؛ اگر رطوبتی از سگ به لباست برخورد کرد آن را بشوی). (یَغْسِلُ الْمَکَانَ الَّذِی أَصَابَه [الکلب]؛ مکانی از بدن را که با سگ تماس پیدا نموده است تطهیر کنید). (َ وَ لَا تَشْرَبْ مِنْ سُؤْرِ الْکَلْب‌؛ از دم خورده سگ چیزی ننوش).‌ ( سَأَلْتُهُ عَنِ الْکَلْبِ‌یَشْرَبُ مِنَ الْإِنَاءِ، قَالَ: اغْسِلِ الْإِنَاء؛ از امام صادق در مورد ظرفی که سگ از آن آب خورده است پرسیدم ایشان فرمودند باید آن را تطهیر کنی). و روایات متعدد دیگر. برخی روایات دیگر به صورت خاص دلالت بر نجاست موی خوک و سگ دارد که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد: 1. (مصحّحة زرارة عن أبی جعفر (علیه السلام) قال: قلت له: إنّ رجلاً من موالیک یعمل الحائل من شعر الخنزیر قال: إذا فرغ فلیغسل یده؛ زراره می گوید از امام صادق علیه السلام در مورد حکم کسی که از موی خوک حائلی ساخته است پرسیدم که فرمودند بعد از آنکه کارش تمام شد دستان خود را تطهیر کند.). 2. (روایة برید الاسکاف قال: سألت أبا عبدالله (علیه السلام) عن شعر الخنزیر یعمل به إلی أن قال: فاعمل به واغسل یدک إذا مسسته عند کل صلاة، قلت: و وضوء؟ قال: لا اغسل یدک کما تمسّ الکلب؛ برید در مورد استفاده از موی خوک در کاری از امام صادق علیه السلام سئوال کرد که حضرت فرمودند: اگر آن را لمس کردی برای هر نماز دستانت را تطهیر کن . دوباره پرسید که آیا نیازی به گرفتن وضو هست؟ امام در جواب فرمودند. نه نیازی نیست. دستانت را بشوی همانطور که در مورد لمس سگ حکم همین است.). روایات متعدد دیگری در زمینه نجاست موی خوک و سگ وجود دارد. که زمینه هر گونه شبهه در مورد نجاست سگ در بین فقها را از بین برده و حکم نجاست سگ را به یکی از احکام اتفاقی و اجماعی فقهای شیعه و سنی از صدر اسلام تا کنون تبدیل کرده است.
عنوان سوال:

فقها به چه دلیلی حکم به نجاست سگ می دهند؟


پاسخ:

فقها به چه دلیلی حکم به نجاست سگ می دهند؟

روایات فراوان بلکه در حد تواتر در مورد نجاست سگ در کتب معتبر روایی شیعه وجود دارد که با بیان های مختلف که بعضی به دلالت صریح مطابقی و بعضی به دلالت التزامی و تضمنی بیانگر نجاست سگ است. با مراجعه به یکی از این کتاب های روایی بعضی عبارت ها را در این رابطه نقل می کنیم.
(الکلب رجس نجس؛ سگ موجودی نجس است).
(انّ الله تعالی لم یخلق خلقاً أنجس من الکلب؛ خداوند هیج مخلوقی را نجس تر از سگ نیافرید).
(لا والله انّه نجس لا والله انّه نجس؛ به خدا قسم سگ نجس است به خدا قسم سگ نجس است).
(إن أصاب ثوبک من الکلب رطوبة فاغسله؛ اگر رطوبتی از سگ به لباست برخورد کرد آن را بشوی).
(یَغْسِلُ الْمَکَانَ الَّذِی أَصَابَه [الکلب]؛ مکانی از بدن را که با سگ تماس پیدا نموده است تطهیر کنید).
(َ وَ لَا تَشْرَبْ مِنْ سُؤْرِ الْکَلْب‌؛ از دم خورده سگ چیزی ننوش).‌
( سَأَلْتُهُ عَنِ الْکَلْبِ‌یَشْرَبُ مِنَ الْإِنَاءِ، قَالَ: اغْسِلِ الْإِنَاء؛ از امام صادق در مورد ظرفی که سگ از آن آب خورده است پرسیدم ایشان فرمودند باید آن را تطهیر کنی).
و روایات متعدد دیگر. برخی روایات دیگر به صورت خاص دلالت بر نجاست موی خوک و سگ دارد که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
1. (مصحّحة زرارة عن أبی جعفر (علیه السلام) قال: قلت له: إنّ رجلاً من موالیک یعمل الحائل من شعر الخنزیر قال: إذا فرغ فلیغسل یده؛ زراره می گوید از امام صادق علیه السلام در مورد حکم کسی که از موی خوک حائلی ساخته است پرسیدم که فرمودند بعد از آنکه کارش تمام شد دستان خود را تطهیر کند.).
2. (روایة برید الاسکاف قال: سألت أبا عبدالله (علیه السلام) عن شعر الخنزیر یعمل به إلی أن قال: فاعمل به واغسل یدک إذا مسسته عند کل صلاة، قلت: و وضوء؟ قال: لا اغسل یدک کما تمسّ الکلب؛ برید در مورد استفاده از موی خوک در کاری از امام صادق علیه السلام سئوال کرد که حضرت فرمودند: اگر آن را لمس کردی برای هر نماز دستانت را تطهیر کن . دوباره پرسید که آیا نیازی به گرفتن وضو هست؟ امام در جواب فرمودند. نه نیازی نیست. دستانت را بشوی همانطور که در مورد لمس سگ حکم همین است.).
روایات متعدد دیگری در زمینه نجاست موی خوک و سگ وجود دارد. که زمینه هر گونه شبهه در مورد نجاست سگ در بین فقها را از بین برده و حکم نجاست سگ را به یکی از احکام اتفاقی و اجماعی فقهای شیعه و سنی از صدر اسلام تا کنون تبدیل کرده است.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین