همه مراجع تقلید می گویند: احتیاط واجب آن است که روزه دار دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند.[1] و چون هیچ یک از مراجع تقلید فتوای به جواز استعمال سیگار برای شخص روزه دار نداده اند، بنابراین، لازم است که شخص روزه دار از اذان صبح تا اذان مغرب از استعمال هر نوع از دخانیات خود داری نماید. بدیهی است با استعمال سیگار روزه اش باطل و علاوه بر قضای روزه، کفاره[2] نیز بر او واجب می شود. تنها راه برای رهایی از کفاره این است که در ایام ماه مبارک رمضان هر روز قبل از ظهر از وطن خود تا بیشتر از مسافت شرعی (5/22 کیلو متر) مسافرت کند و در آن جا با خوردن با آشامیدن روزه خود را باطل کرده و به وطن خود برگردد. با این کار روزه آن روز خود را باطل کرده و فقط قضا بر او واجب است که می تواند در ایام زمستان که روزها کوتاه تر است قضای روزه های خود را به جا آورد. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1 ، ص 903. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 928 ، مسأله 1660، کسی که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید (یک بنده آزاد کند یا) به دستوری که در مسأله بعد گفته میشود دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد، هر چند مد که میتواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید (استغفر اللَّه) و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد.
همه مراجع تقلید می گویند: احتیاط واجب آن است که روزه دار دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند.[1] و چون هیچ یک از مراجع تقلید فتوای به جواز استعمال سیگار برای شخص روزه دار نداده اند، بنابراین، لازم است که شخص روزه دار از اذان صبح تا اذان مغرب از استعمال هر نوع از دخانیات خود داری نماید. بدیهی است با استعمال سیگار روزه اش باطل و علاوه بر قضای روزه، کفاره[2] نیز بر او واجب می شود. تنها راه برای رهایی از کفاره این است که در ایام ماه مبارک رمضان هر روز قبل از ظهر از وطن خود تا بیشتر از مسافت شرعی (5/22 کیلو متر) مسافرت کند و در آن جا با خوردن با آشامیدن روزه خود را باطل کرده و به وطن خود برگردد. با این کار روزه آن روز خود را باطل کرده و فقط قضا بر او واجب است که می تواند در ایام زمستان که روزها کوتاه تر است قضای روزه های خود را به جا آورد.
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1 ، ص 903. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 928 ، مسأله 1660، کسی که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید (یک بنده آزاد کند یا) به دستوری که در مسأله بعد گفته میشود دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد، هر چند مد که میتواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید (استغفر اللَّه) و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد.
- [آیت الله خامنه ای] آیا کسی که معتاد به سیگار است و باید در روز حتماً چند سیگار بکشد می تواند روزه بگیرد و روزه او صحیح است؟
- [سایر] کدام یک از مراجع گفته اند که روزه دار می تواند سیگار بکشد و سیگار کشیدن روزه را باطل نمی کند؟
- [آیت الله سیستانی] سیگار کشیدن در حال روزه روزه باطل است ؟
- [سایر] من تا الان نمی دانستم که سیگار روزه را باطل می کند، روزه هایی که با کشیدن سیگار گرفته ام، حکمش چیست؟ آیا باید 61 روز روزه بگیرم؟ چکار باید کرد؟ من هشت سال این جوری روزه گرفتم.
- [سایر] حکم سیگار کشیدن روزه دار در وهابیت چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] حکم استعمال دخانیات مانند سیگار در حال روزه چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کشیدن سیگار و استعمال قلیان آیا مبطل روزه هست؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا روزه، با استعمال دود (سیگار، قلیان و...) باطل میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا کشیدن سیگار و استعمال قلیان، مبطل روزه است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا کسی که معتاد به سیگار یا تریاک باشد و در ماه مبارک فقط در صورتی می تواند روزه بگیرد که سیگار یا تریاک مصرف نماید آیا می تواند روزه بگیرد یا خیر؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبی حق شوهرش از بین برود؛ روزه او باطل است؛ واحتیاط واجب آن است که اگر حق شوهر هم از بین نرود؛ بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبی، حق شوهرش از بین برود، روزه او حرام است و بنا بر احتیاط، از حقوق شوهر آن است که زن بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه مرض، حیض یا نفاس روزه رمضان را نگیرد و پیش از تمام شدن رمضان بمیرد، لازم نیست روزههایی را که نگرفته برای او قضا نمایند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبّی حقّ شوهرش را از بین ببرد، روزه او حرام است و احتیاط مستحبّ آن است که اگر حقّ شوهرش هم از بین نرود، بدون اجازه او روزه مستحبّی نگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر به واسطه گرفتن روزه مستحبی حق شوهر از بین برود، روزه بر زن حرام است. و احتیاط مستحب آن است که اگر حق شوهر هم از بین نرود، بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زن به واسطه گرفتن روزه مستحبی حق شوهرش از بین برود نباید روزه بگیرد و بنابر احتیاط مستحب اگر حق شوهر هم از بین نرود بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد
- [آیت الله مظاهری] اگر در ماه رمضان به واسطه عذری روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمداً قضای روزه را نگیرد باید روزه را قضا کند و برای هر روز 750 گرم گندم یا جو و مانند اینها یا قیمت اینها را به فقیر بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در ماه رمضان به واسطه عذری روزه نگیرد و بعد از ماه رمضان عذر او بر طرف شود و تا ماه رمضان اینده عمدا قضای روزه را نگیرد باید روزه را قضا کند و برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در ماه رمضان به واسطه عذری روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمدا قضای روزه را نگیرد؛ باید روزه را قضا کند و برای هر روز یک مد طعام هم به فقیر بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در ماه رمضان به واسطه عذری روزه نگیرد و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و تا رمضان آینده عمدا قضای روزه را نگیرد، باید روزه را قضا کند و برای هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد.