همه مراجع تقلید می گویند: احتیاط واجب آن است که روزه دار دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند. [1] و چون هیچ یک از مراجع تقلید فتوای به جواز استعمال سیگار برای شخص روزه دار نداده اند، بنابراین، لازم است که شخص روزه دار از اذان صبح تا اذان مغرب از استعمال هر نوع از دخانیات خود داری نماید. بدیهی است با استعمال سیگار روزه اش باطل و علاوه بر قضای روزه، کفاره [2] نیز بر او واجب می شود. [3] [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1 ، ص 903. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 928 ، مسأله 1660، کسی که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید (یک بنده آزاد کند یا) به دستوری که در مسأله بعد گفته میشود دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد، هر چند مد که میتواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید (استغفر اللَّه) و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد. [3] برگرفته از سؤال 3032 (سایت: 3278)، نمایه: روزه فرد سیگاری.
کدام یک از مراجع گفته اند که روزه دار می تواند سیگار بکشد و سیگار کشیدن روزه را باطل نمی کند؟
همه مراجع تقلید می گویند: احتیاط واجب آن است که روزه دار دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند. [1] و چون هیچ یک از مراجع تقلید فتوای به جواز استعمال سیگار برای شخص روزه دار نداده اند، بنابراین، لازم است که شخص روزه دار از اذان صبح تا اذان مغرب از استعمال هر نوع از دخانیات خود داری نماید. بدیهی است با استعمال سیگار روزه اش باطل و علاوه بر قضای روزه، کفاره [2] نیز بر او واجب می شود. [3]
[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1 ، ص 903. [2] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 928 ، مسأله 1660، کسی که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید (یک بنده آزاد کند یا) به دستوری که در مسأله بعد گفته میشود دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام یعنی گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد، هر چند مد که میتواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید (استغفر اللَّه) و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد. [3] برگرفته از سؤال 3032 (سایت: 3278)، نمایه: روزه فرد سیگاری.
- [آیت الله سیستانی] سیگار کشیدن در حال روزه روزه باطل است ؟
- [آیت الله سیستانی] آیا سیگار کشیدن در هنگام روزه آن را باطل می کند یا نه؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا کشیدن سیگار، بصورتی که دود آن را فرو نبرند، روزه را باطل می کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا سیگار کشیدن، قلیان و چپق (پیپ) روزه را باطل میکند؟
- [سایر] من تا الان نمی دانستم که سیگار روزه را باطل می کند، روزه هایی که با کشیدن سیگار گرفته ام، حکمش چیست؟ آیا باید 61 روز روزه بگیرم؟ چکار باید کرد؟ من هشت سال این جوری روزه گرفتم.
- [سایر] اگر کسی به واسطه نکشیدن سیگار روزه نگیرد، آیا می تواند سیگار بکشد و روزه بگیرد؟
- [سایر] حکم سیگار کشیدن روزه دار در وهابیت چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کشیدن سیگار و استعمال قلیان آیا مبطل روزه هست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا کشیدن سیگار و استعمال قلیان، مبطل روزه است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کسی که معتاد به سیگار است و باید در روز حتماً چند سیگار بکشد می تواند روزه بگیرد و روزه او صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 46 کشیدن سیگار، انواع دخانیات ومواد مخدر مطلقاً حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم است تمام افراد از کشیدن سیگار و استعمال هر گونه دخانیات در هر حال پرهیز کنند بعلاوه سبب باطل شدن روزه می شود بنابر احتیاط واجب و نیز احتیاط واجب آن است که روزه دار بخار غلیظ را به حلق نرساند، ولی رفتن به حمّام اشکال ندارد، هرچند فضای حمّام را بخار گرفته باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در ماه مبارک رمضان سیگار کشیدن و استعمال سایر دخانیات به صورت آشکار به گونهای که بیاحترامی به روزه بشمار آید جایز نیست، بلکه بنا بر احتیاط در غیر این صورت نیز استفاده نشود و چنانچه روزهدار در ماه رمضان از دخانیات استفاده کند، بنا بر احتیاط در بقیه روز از کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید و روزه آن روز را نیز قضا کند.
- [امام خمینی] احتیاط واجب آن است که روزه دار دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند. ولی بخار غلیظ روزه را باطل نمی کند، مگر این که در دهان به صورت آب در آید و فرو دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگردسترا تر کند وبهصورت ودستها بکشد،چنانچهتری دست به قدری باشد که به واسطه کشیدن دست آب کمی بر آنها جاری شود کافیاست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جایی را که انسان نمی داند از ظاهر بدن است یا باطن آن، اگر ملاقات با نجس بکند لازم نیست آب بکشد اگرچه آب کشیدن احوط است.
- [آیت الله نوری همدانی] جائی را که انسان نمی داند از ظاهر بدن است یا بادطن است آن،اگرنجس شود لازم نیست آب بکشد ، اگر چه آب کشیدن احوط است .
- [امام خمینی] جایی را که انسان نمی داند از ظاهر بدن است یا باطن آن، اگر نجس شود، لازم نیست آب بکشد، اگر چه آب کشیدن احوط است.
- [آیت الله علوی گرگانی] احتیاط واجب آن است که روزه دار بخار غلیظ ودود سیگار وتنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که روزه دار بخار غلیظ، و دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند.