یکی از شرایط صحت نماز طهارت ظاهری بدن از هر نوع آلودگی و نجاست ظاهری است و آنچه با استحمام حاصل می شود طهارت ظاهری از این آلودگی هاست، اما علاوه بر طهارت ظاهری، یکی دیگر از شرایط نماز، تحصیل طهارت معنوی است که تنها از راه وضو و غسل بدست می آید و اگر استفاده از آب امکان پذیر نباشد،این طهارت معنوی و باطنی بوسیله تیممی که خدای متعال آنرا به جای وضو یا غسل قرار داده است، بدست می آید. خداوند متعال پس از آنکه بعضی از اسباب پدید آمدن آلودگی های روحی و باطنی را بیان فرموده است، راه از بین بردن این آلودگی ها را بیان کرده، که اگر از عواملی است که با وضو مشکل برطرف می گردد مانند آنچه که در رساله ها آمده مثل : خوابیدن، دستشویی کردن و غیره باید وضو بگیرید و اگر از عواملی است که با غسل برطرف می گردد باید غسل کنید. سپس می فرماید که اگر استفاده از آب برای شما مقدور نبود به وسیله خاک پاک تیممّ کنید. آنگاه به حکمت آن می پردازد که « ولیطهّرکم ..... » تا پاکیزه گردید.[1] در خصوص اینکه آیا غسل غیر واجب از وضوء کفایت می کند یا خیر ؟ نظرات گرانقدر مراجع عظام (حفظهم الله تعالی) چنین است: آیات عظام امام، بهجت، خامنه‏ای و صافی: تنها با غسل جنابت می‏توان نماز خواند ولی با غسل های دیگر باید وضو هم گرفت[1]. آیت‏الله مکارم: با همه غسل‏های واجب و مستحب، می‏توان نماز خواند و گرفتن وضو واجب نیست. اما احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، وضو هم بگیرد[2]. آیت‏الله فاضل: با همه غسل‏های واجب- غیر از غسل استحاضه متوسطه- می‏توان نماز خواند اگر چه احتیاط مستحب آن است که [در غیر غسل جنابت‏] وضو هم بگیرد[3]. آیات عظام تبریزی، سیستانی، نوری و وحیدخراسانی: با همه غسل‏های واجب و مستحب- غیر از غسل استحاضه متوسطه- می‏توان نماز خواند اگر چه احتیاط مستحب آن است که [در غیر غسل جنابت‏] وضو هم بگیرد[4]. [1] مائده ،5 – 6. [1] . توضیح‏المسائل مراجع، 391 و 646. [2] . همان، م 391 و 646. [3] . همان، م 391 و 646. [4] . همان، م 391 و 646 آیت‏الله وحید، توضیح‏المسائل، م 397 و آیت‏الله نوری، توضیح‏المسائل، م 392 و 647.
یکی از شرایط صحت نماز طهارت ظاهری بدن از هر نوع آلودگی و نجاست ظاهری است و آنچه با استحمام حاصل می شود طهارت ظاهری از این آلودگی هاست، اما علاوه بر طهارت ظاهری، یکی دیگر از شرایط نماز، تحصیل طهارت معنوی است که تنها از راه وضو و غسل بدست می آید و اگر استفاده از آب امکان پذیر نباشد،این طهارت معنوی و باطنی بوسیله تیممی که خدای متعال آنرا به جای وضو یا غسل قرار داده است، بدست می آید.
خداوند متعال پس از آنکه بعضی از اسباب پدید آمدن آلودگی های روحی و باطنی را بیان فرموده است، راه از بین بردن این آلودگی ها را بیان کرده، که اگر از عواملی است که با وضو مشکل برطرف می گردد مانند آنچه که در رساله ها آمده مثل : خوابیدن، دستشویی کردن و غیره باید وضو بگیرید و اگر از عواملی است که با غسل برطرف می گردد باید غسل کنید. سپس می فرماید که اگر استفاده از آب برای شما مقدور نبود به وسیله خاک پاک تیممّ کنید. آنگاه به حکمت آن می پردازد که « ولیطهّرکم ..... » تا پاکیزه گردید.[1]
در خصوص اینکه آیا غسل غیر واجب از وضوء کفایت می کند یا خیر ؟ نظرات گرانقدر مراجع عظام (حفظهم الله تعالی) چنین است:
آیات عظام امام، بهجت، خامنهای و صافی: تنها با غسل جنابت میتوان نماز خواند ولی با غسل های دیگر باید وضو هم گرفت[1].
آیتالله مکارم: با همه غسلهای واجب و مستحب، میتوان نماز خواند و گرفتن وضو واجب نیست. اما احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، وضو هم بگیرد[2].
آیتالله فاضل: با همه غسلهای واجب- غیر از غسل استحاضه متوسطه- میتوان نماز خواند اگر چه احتیاط مستحب آن است که [در غیر غسل جنابت] وضو هم بگیرد[3].
آیات عظام تبریزی، سیستانی، نوری و وحیدخراسانی: با همه غسلهای واجب و مستحب- غیر از غسل استحاضه متوسطه- میتوان نماز خواند اگر چه احتیاط مستحب آن است که [در غیر غسل جنابت] وضو هم بگیرد[4].
[1] مائده ،5 – 6.
[1] . توضیحالمسائل مراجع، 391 و 646.
[2] . همان، م 391 و 646.
[3] . همان، م 391 و 646.
[4] . همان، م 391 و 646 آیتالله وحید، توضیحالمسائل، م 397 و آیتالله نوری، توضیحالمسائل، م 392 و 647.
- [سایر] آیا با سرمه می توان وضو گرفت یا غسل کرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا با باران می توان غسل کرد یا وضو گرفت؟
- [آیت الله بهجت] آیا با غسل حیض همانند غسل جنابت می توان بدون وضو نماز خواند؟
- [آیت الله بهجت] آیا با غسل مس میّت می توان نماز خواند یا وضو هم باید گرفت؟
- [آیت الله خامنه ای] در اثنای غسل جنابت یکی از مبطلات وضو پیش می آید، آیا در وسعت وقت می توان دوباره غسل کرد که احتیاج به وضو گرفتن مجدد نباشد و با همان غسل نماز خواند؟
- [سایر] آیا به جای غسل واجب می توان با غسل مستحب اعمال حج را انجام داد؟
- [آیت الله سیستانی] غسل بدل از وضو آیا اگر انسان غسل واجب به گردن نداشته باشد و غسل مستحبی بجای آورد با همان غسل می تواند نماز واجب بخواند یا باید وضو بگیرد؟
- [آیت الله سیستانی] غسل بدل از وضو آیا اگر انسان غسل واجب به گردن نداشته باشد و غسل مستحبی بجای آورد با همان غسل می تواند نماز واجب بخواند یا باید وضو بگیرد؟
- [آیت الله بهجت] بعد از غسل جنابت چند نماز را می توان بدون وضو خواند و فاصله زمانی بعد از غسل تا ادای نماز چه قدر است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا غسل زیارت امام حسین (علیه السلام) نیابت از وضو می کند و می توان با آن نماز خواند ؟
- [آیت الله اردبیلی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و اعمال دیگری که باید با وضو، غسل یا تیمّم بجا آورده شوند، غسل کند ولی احتیاطا این غسل کفایت از وضو نمیکند و باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو نیز بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله سبحانی] اگر آب، برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند یا غسل کند یا وضو بگیرد بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و بدل از وضو، تیمّم کند و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمّم نماید. و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمّم کند، یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.
- [امام خمینی] اگر آب برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند یا غسل کند یا وضو بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و بدل از وضو تیمم نماید. و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمم نماید. و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمم کند،یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.
- [آیت الله وحید خراسانی] غسل مس میت را باید مثل غسل جنابت انجام داد و کسی که غسل مس میت کرده اگر بخواهد نماز بخواند وضو واجب نیست هر چند احتیاط مستحب ان است که وضو هم بگیرد
- [آیت الله وحید خراسانی] غسل مس میت را باید مثل غسل جنابت انجام داد و کسی که غسل مس میت کرده اگر بخواهد نماز بخواند وضو واجب نیست هر چند احتیاط مستحب ان است که وضو هم بگیرد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد. اما با غسلهای واجب دیگر نمی تواند بدون وضو نماز بخواند بلکه باید وضو هم بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که نمیتواند غسل کند، اگر بخواهد عملی را که برای آن غسل واجب است انجام دهد، باید بدل از غسل تیمّم نماید، و اگر نتواند وضو بگیرد و بخواهد عملی را که برای آن وضو واجب است انجام دهد، باید بدل از وضو تیمّم نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمی تواند غسل کند ، اگر بخواهد عملی را که برای آن غسل واجب است انجام دهد ، باید بدل از غسل تیمم نماید و اگر نتواند وضو بگیرد و بخواهد عملی را که برای آن وضو واجب است انجام دهد ، باید بدل از وضو تیمم نماید .
- [آیت الله سبحانی] کسی که نمی تواند غسل کند، اگر بخواهد عملی را که برای آن غسل واجب است انجام دهد، باید بدل از غسل تیمّم نماید و کسی که نتواند وضو بگیرد و بخواهد عملی را که برای آن وضو واجب است انجام دهد، باید بدل از وضو تیمّم نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که نمی تواند غسل کند اگر بخواهد عملی را که برای آن غسل واجب است انجام دهد، باید بدل از غسل تیمم نماید و اگر نتواند وضو بگیرد و بخواهد عملی را که برای آن وضو واجب است انجام دهد، باید بدل از وضو تیمم نماید.