در ابتدا باید متذکر شد؛ هر طهارتی (وضو، تیمم، غسل مستحب،..) که برای نماز کفایت کند، برای اعمالی از حج که باید همراه طهارت باشد کفایت می کند. بنابراین ابتداءً باید چند بحث را مطرح کرد: 1- آیا با غسل واجب می توان اعمالی مانند نماز یا اعمال حج که منوط به وضو (طهارت از حدث) است، انجام داد؟ 2- آیا غسل های مستحب در این خصوصیت (کفایت از طهارت) جانشین غسل واجب می شوند؟ نسبت به سؤال اول باید گفت: بنا بر نظر عده ای از مراجع محترم با هر غسل واجبی نمی توان نماز و اعمالی که به چنین طهارتی نیاز دارند انجام داد و تنها غسل واجبی که این خصوصیت را دارد غسل جنابت است. آیات عظام امام، بهجت، خامنه‏ای و صافی: تنها با غسل جنابت می‏توان نماز خواند، ولی با غسل های دیگر باید وضو هم گرفت[1]. بنابراین نه تنها غسل مستحب کفایت از طهارت نمی کند بلکه غسل های واجب غیر از جنابت نیز کفایت نمی کند. اما با فرض کفایت غسل های واجب به جای وضو آیا غسل مستحب نیز می تواند جایگزین شود (سؤال دوم)؛ نظر بعضی از مراجع محترم این است که با همه غسل های واجب و مستحب می توان نماز خواند اگر چه در غیر جنابت احتیاط در گرفتن وضو است. آیت‏الله مکارم: با همه غسل‏های واجب و مستحب، می‏توان نماز خواند و گرفتن وضو واجب نیست. اما احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، وضو هم بگیرد[2]. آیات عظام تبریزی، سیستانی، نوری و وحیدخراسانی: با همه غسل‏های واجب و مستحب- غیر از غسل استحاضه متوسطه- می‏توان نماز خواند اگر چه احتیاط مستحب آن است که [در غیر غسل جنابت‏] وضو هم بگیرد[3]. بنا به نظر این مراجع محترم می توان برای ایجاد طهارت از حدث در نماز، به غسل های مستحب، اکتفا کرد. پس؛ انجام اعمال حجی که نیاز به این طهارت دارد با انجام غسل مستحب اشکالی ندارد. بدیهی است بنا براین نظر، هیچ غسل مستحب، در بقیه آثار همانند طهارت از حدث (حالتی که با جنابت و مس میت و... ایجاد می شود و برای برطرف شدنش نیاز به انجام غسل داریم)، کفایت از غسل واجب نمی کند.[4] [1] . توضیح‏المسائل مراجع، 391 و 646. [2] . همان، م 391 و 646. [3] . همان، م 391 و 646 آیت‏الله وحید، توضیح‏المسائل، م 397 و آیت‏الله نوری، توضیح‏المسائل، م 392 و 647.(با استفاده از سؤال 3249.) [4] . برای آگاهی بیشتر نک: القواعد و الفوائد، ج‏1، ص 83.
در ابتدا باید متذکر شد؛ هر طهارتی (وضو، تیمم، غسل مستحب،..) که برای نماز کفایت کند، برای اعمالی از حج که باید همراه طهارت باشد کفایت می کند. بنابراین ابتداءً باید چند بحث را مطرح کرد: 1- آیا با غسل واجب می توان اعمالی مانند نماز یا اعمال حج که منوط به وضو (طهارت از حدث) است، انجام داد؟ 2- آیا غسل های مستحب در این خصوصیت (کفایت از طهارت) جانشین غسل واجب می شوند؟ نسبت به سؤال اول باید گفت: بنا بر نظر عده ای از مراجع محترم با هر غسل واجبی نمی توان نماز و اعمالی که به چنین طهارتی نیاز دارند انجام داد و تنها غسل واجبی که این خصوصیت را دارد غسل جنابت است. آیات عظام امام، بهجت، خامنهای و صافی: تنها با غسل جنابت میتوان نماز خواند، ولی با غسل های دیگر باید وضو هم گرفت[1]. بنابراین نه تنها غسل مستحب کفایت از طهارت نمی کند بلکه غسل های واجب غیر از جنابت نیز کفایت نمی کند. اما با فرض کفایت غسل های واجب به جای وضو آیا غسل مستحب نیز می تواند جایگزین شود (سؤال دوم)؛ نظر بعضی از مراجع محترم این است که با همه غسل های واجب و مستحب می توان نماز خواند اگر چه در غیر جنابت احتیاط در گرفتن وضو است. آیتالله مکارم: با همه غسلهای واجب و مستحب، میتوان نماز خواند و گرفتن وضو واجب نیست. اما احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، وضو هم بگیرد[2]. آیات عظام تبریزی، سیستانی، نوری و وحیدخراسانی: با همه غسلهای واجب و مستحب- غیر از غسل استحاضه متوسطه- میتوان نماز خواند اگر چه احتیاط مستحب آن است که [در غیر غسل جنابت] وضو هم بگیرد[3]. بنا به نظر این مراجع محترم می توان برای ایجاد طهارت از حدث در نماز، به غسل های مستحب، اکتفا کرد. پس؛ انجام اعمال حجی که نیاز به این طهارت دارد با انجام غسل مستحب اشکالی ندارد. بدیهی است بنا براین نظر، هیچ غسل مستحب، در بقیه آثار همانند طهارت از حدث (حالتی که با جنابت و مس میت و... ایجاد می شود و برای برطرف شدنش نیاز به انجام غسل داریم)، کفایت از غسل واجب نمی کند.[4] [1] . توضیحالمسائل مراجع، 391 و 646. [2] . همان، م 391 و 646. [3] . همان، م 391 و 646 آیتالله وحید، توضیحالمسائل، م 397 و آیتالله نوری، توضیحالمسائل، م 392 و 647.(با استفاده از سؤال 3249.) [4] . برای آگاهی بیشتر نک: القواعد و الفوائد، ج1، ص 83.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که به جهت حجّ نیابتی به حج مشرّف می شوند، علاوه بر اعمال واجب، چه مقدار از مستحبّات را باید به نیابت از منوب عنه انجام دهند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان هنگام اعمال واجب (مثلاً نماز واجب) نیّت کرد که ثواب آن را به کسی اهدا کنیم، یا این کار فقط در مورد اعمال مستحب وارد است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی بعد از اتمام اعمال حجّ تمتّع، متوجه شده که یک غسل مسّ میّت بر او واجب بوده و غسل واجب دیگری هم انجام نداده است، آیا حجّش صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی بعد از اتمام اعمال حجّ تمتّع، متوجه شده که یک غسل مسّ میّت بر او واجب بوده و غسل واجب دیگری هم انجام ندادهاست، آیا حجّش صحیح است؟
- [سایر] آیا تاتو و خالکوبی برای وضو و غسل و انجام اعمال حج، اشکالی ایجاد می کند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا بعد از عمره تمتع و قبل از اعمال حج می توان عمره مفرده به جای آورد؟ درصورت اتیان اشکالی متوجه حج یا عمره می گردد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان حج واجب را رها نمود؟ در صورتیکه می توان رها کرد در چه مرحله ای می شود حج را رها کرد و اگر نمی توان رها کرد از کدام مرحله حج نمی توان رها نمود؟
- [امام خمینی] شخصی در سفر حج، قبل از شروع مناسک جنب میشود و غسل را فراموش مینماید، بعد از پایان اعمال و آمدن به شهر خود، یادش میآید، وظیفهاش چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی غسل مس میت به گردنش بوده ولی بعد از اعمال حج متذکر می شود وظیفه او چیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] قربانی و حلق و تقصیر در اعمال حج و عمره (تمتع و مستحب) در شب چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند غسل واجب، یا واجب و مستحب را می توان با یک نیت انجام داد، یعنی یک غسل کند به نیت جنابت و حیض و مس میت و غسل جمعه و مانند آن و از همه کفایت می کند.
- [آیت الله مظاهری] حجّ برای غیر بالغ گرچه بدون اذن ولی باشد، مستحب است و اگر اعمال حجّ را به صورت کامل و صحیح انجام داد، این حجّ کفایت از حجّ واجب او میکند و در صورتی که پس از بلوغ مستطیع شد، لازم نیست حجّ را اعاده نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با هر غسلی می توان نماز خواند و وضو واجب نیست، خواه جنابت باشد یا غیر آن، واجب باشد یا مستحبّی که با دلیل معتبر ثابت شده است؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] حجّ بر دیوانه واجب نیست ولی اگر دیوانه ادواری باشد و در ایّام حجّ عاقل باشد و بتواند اعمال را به جا آورد حجّ بر او واجب است، ولی اگر دیوانگی او در موسم حجّ باشد حجّ بر او واجب نیست و لازم نیست سرپرست او قبل یا بعد از مردن او برای او نایب بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] حجّ بر کسی واجب میشود که قدرت برای اعمال حجّ داشته باشد بنابراین اگر کسی مریض است و حجّ رفتن برای او مشقّت دارد یا راه باز نیست یا نوبت او نشده است یا امنیّت ندارد یعنی در راه یا در آنجا خطری متوجّه جان یا مال اوست و یا با نبودن در وطن امنیّت مالی یا ناموسی ندارد حجّ او واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حجّ یا عمره احرام بسته بهتر است غسل ارتماسی نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسانی که خود مستطیع هستند تا حج خود را بجا نیاوردهاند، نباید در انجام حجّ نایب دیگری بشوند و اگر انجام بدهند، ظاهراً حجّ آنها باطل است و برای خودشان نیز واقع نمیشود. کسانی که نمازشان صحیح نیست یا توانایی انجام اعمال اختیاری عمره یا حجّ را ندارند (مثلاً نمیتوانند رمی جمرات نمایند) در حج واجب نیابتشان باطل است، هر چند مجّانی باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که روزه واجب گرفته در صورتی که روزه او مانند روزه ماه رمضان واجب معین باشد یا برای حجّ یا عمره احرام بسته، نمیتواند غسل ارتماسی کند، ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند، غسل او صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انجام چند غسل بر کسی مستحب باشد و به نیّت همه یک غسل بجا آورد، کافی است؛ بلکه میتوان یک غسل را به نیّت چند غسل واجب و مستحب بجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمی تواند غسل ارتماسی کند ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی کند صحیح است.