اکثر مراجع تقلید در خصوص خالکوبی فرموده اند: اگر خالکوبی مجرد رنگ باشد و یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزی که مانع از رسیدن آب بر آن شود، وجود نداشته باشد، وضو و غسل و نماز صحیح است [1] . مگر زمانیکه مانع مذکور روی پوست بوده و دارای جرم است به نحوی که مانع از رسیدن آب به پوست شود [2] ؛ در این صورت می بایست ابتداء مانع را برطرف و سپس اقدام به غسل یا وضو کرد. بنابراین؛ اگر تاتو ، جرم داشته باشد و مانع از رسیدن آب وضوء و غسل به بدن شود باید قبل از وضوء یا غسل برطرف شود [3] . در غیر این صورت اگر همانند خالکوبی و زیر پوست باشد که مانع از رسیدن آب بر آن نشود اشکالی ندارد. و انجام اعمالی از حج مانند طواف و نماز طواف که نیاز به طهارت (وضوء و غسل) دارد ، در چنین حالتی صحیح است. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: نمایه: صحت وضو با تاتو، سؤال شماره 1865 (سایت: 1860) . [1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 205. [2] . همان، ص: 201. [3] . مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج1، ص: 65.
اکثر مراجع تقلید در خصوص خالکوبی فرموده اند: اگر خالکوبی مجرد رنگ باشد و یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزی که مانع از رسیدن آب بر آن شود، وجود نداشته باشد، وضو و غسل و نماز صحیح است [1] . مگر زمانیکه مانع مذکور روی پوست بوده و دارای جرم است به نحوی که مانع از رسیدن آب به پوست شود [2] ؛ در این صورت می بایست ابتداء مانع را برطرف و سپس اقدام به غسل یا وضو کرد. بنابراین؛ اگر تاتو ، جرم داشته باشد و مانع از رسیدن آب وضوء و غسل به بدن شود باید قبل از وضوء یا غسل برطرف شود [3] . در غیر این صورت اگر همانند خالکوبی و زیر پوست باشد که مانع از رسیدن آب بر آن نشود اشکالی ندارد. و انجام اعمالی از حج مانند طواف و نماز طواف که نیاز به طهارت (وضوء و غسل) دارد ، در چنین حالتی صحیح است. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: نمایه: صحت وضو با تاتو، سؤال شماره 1865 (سایت: 1860) .
[1] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص: 205. [2] . همان، ص: 201. [3] . مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج1، ص: 65.
- [آیت الله اردبیلی] خالکوبی برای زنان چه حکمی دارد و آیا برای غسل و وضو به مشکل ایجاد میکند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خالکوبی چه حکمی دارد و آیا برای غسل و وضو مشکلی ایجاد می کند؟
- [سایر] آیا رنگ حنا برای وضو و غسل اشکالی ایجاد میکند؟
- [سایر] حکم تاتو ابرو در وضو و غسل چگونه است؟
- [سایر] حکم تاتو کردن و ارتباط آن با وضو و غسل چیست؟
- [آیت الله بهجت] هنگام وضو گرفتن، اگر احیانا دست طوری قرار گرفت که آب وضو به طرف آرنج سرازیر شود، آیا اشکالی در وضو ایجاد می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا بعد از عمره تمتع و قبل از اعمال حج می توان عمره مفرده به جای آورد؟ درصورت اتیان اشکالی متوجه حج یا عمره می گردد؟
- [آیت الله بهجت] آیا لاک و لوازم دیگر آرایشی که زنان استفاده می کنند برای وضو گرفتن اشکالی ایجاد می کند؟
- [سایر] باسلام همسرم در پشت شانه خود ودربازوهای خود درزمان سربازی خالکوبی کرده نه مستهجن است ونه اسم اولیا ولی من شنیدم که درموقع غسل میت بدن طرف رو با تیغ میتراشند من خیلی اعصابم بهم ریخته هم بخاطر شوهرم وهم اینکه خودم میخاستم ابروهام رو یه چن سانت تاتو کنم میشه جوابمو لطف کنید
- [آیت الله سیستانی] آیا خانمهایی که دارای تاتو بر روی ابروهای خود می باشند می توانند به حج بروند؟
- [آیت الله اردبیلی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و اعمال دیگری که باید با وضو، غسل یا تیمّم بجا آورده شوند، غسل کند ولی احتیاطا این غسل کفایت از وضو نمیکند و باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو نیز بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در استحاضه کثیره باید برای نماز صبح یک غسل و برای نماز ظهر و عصر یک غسل و برای نماز مغرب و عشا هم یک غسل به جا آورد و بین نماز ظهر و عصر و همچنین بین نماز مغرب و عشاء فاصله نیندازد و اگر فاصله انداخت اشکالی ندارد، ولی باید برای نماز بعدی دوباره غسل کند و در هر حال بنا بر احتیاط واجب برای هر نماز یک وضو بگیرد و هر یک از وضو یا غسل را که اول انجام دهد اشکالی ندارد ولی مستحب - بلکه مطابق احتیاط استحبابی - است که اول وضو بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در استحاضه متوسطه نیز ظاهراً باید اعمال استحاضه قلیله را انجام دهد و کفایت میکند؛ ولی احتیاط مستحب آن است که اگر خون به دستمال نرسیده، برای اولین نماز غسل کند و برای هر روز یک غسل کافیست و اگر عمداً یا از روی فراموشی برای نماز اول غسل نکرد، برای نماز بعدی غسل کند و همینطور … و اگر خون به دستمال رسیده برای نماز صبح یک غسل و برای نماز ظهر و عصر هم یک غسل به جا آورد و بین نماز ظهر و عصر هم فاصله نیندازد و برای نماز مغرب و عشاء هم یک غسل به جا آورد و بین آن دو فاصله نیندازد و غسل و وضو را هر کدام جلوتر به جا آورد اشکالی ندارد، ولی بهتر است اول وضو بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مدتی تقلید کرده اما نمی داند تقلید او صحیح بوده یا نه، نسبت به اعمال گذشته اشکالی ندارد، اما برای اعمال فعلی و آینده باید تقلید صحیح کند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحاضه قلیله بعد از وضو و مستحاضه متوسطه بعد از غسل و وضو و مستحاضه کثیره بعد از غسل، باید فورا مشغول نماز شوند، ولی گفتن اذان و اقامه و خواندن دعاهای قبل از نماز اشکال ندارد و در نماز نیز میتوانند اعمال مستحب مثل قنوت و غیر آن را بجا آورند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحاضه کثیره، هرگاه غسلهای روزانه خود را انجام دهد برای اعمال دیگر مانند طواف و نماز قضا و نماز آیات و نماز شب، غسل دیگری بر او واجب نیست تنها باید وضو بگیرد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مزد گرفتن برای غسل دادن اشکال دارد و اگر کسی برای گرفتن مزد؛ میت را غسل دهد و در غسل دادن قصد قربت کند آن غسل صحیح است؛ ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل اشکالی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] : هرگاه روزه دار در روز محتلم شود، روزه اش صحیح است و بهتر است فوراً غسل کند. امّا اگر غسل نکند برای روزه اش اشکالی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] مستحاضه متوسطه که باید وضو بگیرد و هم بنابر احتیاط لازم غسل کند ، باید غسل را اول بجا آورد بعد وضو بگیرد ، ولی در مستحاضه کثیره اگر بخواهد وضو بگیرد باید قبل از غسل وضو بگیرد .
- [آیت الله سبحانی] اگر آب، برای وضو و غسل کافی نباشد و به اندازه ای باشد که بتواند یا غسل کند یا وضو بگیرد بنابر احتیاط واجب باید غسل کند و بدل از وضو، تیمّم کند و اگر فقط برای وضو کافی باشد و به اندازه غسل نباشد، باید وضو بگیرد و عوض غسل تیمّم نماید. و اگر برای هیچ یک از آنها آب ندارد، باید دو تیمّم کند، یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.