مراجع محترم تقلید می فرمایند: ازدواج مرد شیعه با زن سنی اشکال ندارد.[1] اما اینکه این در چه جایی خوانده شود فرقی نمی کند، اگرچه احیاناً به جهت شرف داشتن بعضی از مکان ها، مردم این گونه از امور را در آن مکان ها انجام می دهند. پاسخ دفاتر مراجع محترم در پاسخ به این سؤال اینگونه است: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): در هر دو صورت فرزندان آنها مسلمان محسوب می‌شوند و بعد از رسیدن به رشد و بلوغ انتخاب به عهده خود آنها است. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): فرزند تا قبل از بلوغ ملحق به پدر است و بعد از بلوغ شرعی خود انتخاب می کند. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): 1 باید تحقیق نمایند و پیروی از حق و مذهب اهل بیت (علیهم السلام) نمایند. 2 ازدواج با مردان اهل سنّت: در صورتی که خطر برای مذهب زن یا فرزندان آینده اش داشته باشد، جایز نیست. پاسخ مرتبط: ازدواج دختر سنی با مرد شیعی، سؤال 3536 (سایت: 4170). [1] (1) آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 1298 آیت الله تبریزی، منهاج الصالحین، ج 2، م 1298 آیت الله نوری، استفتاءات، ج 1، س 668 آیت الله صافی، هدایة العباد، ج 2، القول فی الکفر، م 8 امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 2، القول فی الکفر، م 8 آیت الله خامنه‏ای، استفتاء، س 16 و 143 آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 708 آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 215 و دفتر آیت الله فاضل و آیت الله بهجت.(به نقل از پرسمان)
1. آیا یک زن سنی می تواند با یک مرد شیعه ازدواج کند؟
2. اگر یک زن سنی با یک مرد شیعه ازدواج نماید آیا مهم است که در کدام مسجد پیمان ازدواج را اجرا نمایند؟
3. اگر یک زن سنی با یک شیعه ازدواج نماید، فرزندان آنها کدام طرفی باید باشند؟ شیعه یا سنی؟ و شما کدام راه را انتخاب می کنید؟
مراجع محترم تقلید می فرمایند:
ازدواج مرد شیعه با زن سنی اشکال ندارد.[1]
اما اینکه این در چه جایی خوانده شود فرقی نمی کند، اگرچه احیاناً به جهت شرف داشتن بعضی از مکان ها، مردم این گونه از امور را در آن مکان ها انجام می دهند.
پاسخ دفاتر مراجع محترم در پاسخ به این سؤال اینگونه است:
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):
در هر دو صورت فرزندان آنها مسلمان محسوب میشوند و بعد از رسیدن به رشد و بلوغ انتخاب به عهده خود آنها است.
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):
فرزند تا قبل از بلوغ ملحق به پدر است و بعد از بلوغ شرعی خود انتخاب می کند.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):
1 باید تحقیق نمایند و پیروی از حق و مذهب اهل بیت (علیهم السلام) نمایند.
2 ازدواج با مردان اهل سنّت: در صورتی که خطر برای مذهب زن یا فرزندان آینده اش داشته باشد، جایز نیست.
پاسخ مرتبط: ازدواج دختر سنی با مرد شیعی، سؤال 3536 (سایت: 4170).
[1] (1) آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 1298 آیت الله تبریزی، منهاج الصالحین، ج 2، م 1298 آیت الله نوری، استفتاءات، ج 1، س 668 آیت الله صافی، هدایة العباد، ج 2، القول فی الکفر، م 8 امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 2، القول فی الکفر، م 8 آیت الله خامنهای، استفتاء، س 16 و 143 آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 708 آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 215 و دفتر آیت الله فاضل و آیت الله بهجت.(به نقل از پرسمان)
- [سایر] آیا ازدواج زن شیعه و مرد سنی صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا ازدواج مرد شیعه با زن سنی جایز است ؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا ازدواج زن یا مرد شیعه با زن یا مرد سنی جایز است، یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [آیت الله بهجت] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنی چه طور؟
- [آیت الله سیستانی] مردی شیعه زن شیعه خود رابه طریق سنی طلاق داده پس از عده زن با مردی سنی ازدواج کرده اکنون تکلیف زن چیست ؟
- [سایر] فاصله سنی در ازدواج چقدر مهم است؟
- [سایر] از دیدگاه شیعه و سنی ازدواج در مسجد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا مرد سنّی می تواند با زن شیعه عقد موقت جاری کند، با توجه به این که اهل سنّت عقد موقت را حرام می دانند؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله سیستانی] بر طبق مذهب امامیه، زن مطلقه یائسه و صغیره اگر چه با آنها نزدیکی شده باشد عدّه ندارند. لیکن بر طبق مذاهب اهلسنّت با اختلافی که در شروط عدّه برای صغیره دارند عدّه بر آنان واجب است. حال اگر شوهر از اهلسنّت باشد، و زن یائسه یا صغیرهاش را با اعتقاد به لزوم عدّه برای صغیره طلاق دهد، ملزم به رعایت قواعد مذهب خود مانند فساد عقد خواهر مطلقه، و نکاح زنانی که جمع آنها با زن در دوران عدّه حرام است، میشود، بنابراین مرد شیعی میتواند با خواهر این مطلقه ازدواج کند هرچند آن مرد سنی با او عقد بسته باشد. و احتیاط واجب برای مرد شیعی نیز آن است که با این زن مطلقه پیش از تمام شدن عدهاش ازدواج نکند، و آن زن نیز اگر شیعه باشد و یا شیعه بشود تا پایان عدّه، ازدواج نکند. همچنین احوط آن است که در ایام عدّه از شوهر نفقه نگیرد، گر چه طبق مذهب شوهر واجبالنفقه او باشد، مگر آنکه از باب اجرای قاعده مقاصّه نوعی در صورت بودن شرایط آن، بتوان نفقه گرفت.
- [آیت الله اردبیلی] با عقد ازدواج، زن به مرد و مرد به زن حلال میشوند. عقد ازدواج بر دو قسم است: =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 1 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ج20،ص13 و ما بعد آن. 2 نور(24):32. 3 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 3 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ح4 و 5،ج20،ص22 و 23. 4 همان، باب 8،ح8،ص40. 5 همان، باب 27،ح2 و 3،ص72 و 73. اوّل: (عقد دائم) و آن عقدی است که مدّت ندارد و به واسطه آن زن و مرد تا پایان زندگی به هم حلال میشوند و همسری را که به این صورت عقد میشود، (همسر دائم) میگویند. دوم:(عقد موقّت) و یا (مُتْعه) و آن عقدی است که با آن زن و مرد به طور موقّت و تا زمان محدودی به هم حلال میشوند و زنی را که به این صورت عقد میشود، (همسر موقّت) میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] طلاق دادن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: 1 شوهر بعد از ازدواج مطلقاً با او نزدیکی نکرده باشد. 2 باردار باشد. 3 زن غایب باشد و مرد نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در اید و مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند ولی متعه کردن زنهای اهل کتاب یعنی یهود و نصاری مانعی ندارد و بنابر احتیاط مستحب ازدواج دایم با انها ننماید ولی نمی تواند با زن های اهل کتاب بدون رضایت زن مسلمان خود ازدواج دایم یا موقت نماید و بعضی از فرقه ها از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خودرا مسلمان می دانند و در حکم کفارند مرد و زن مسلمان نمی توانند با انها به طور دایم یا موقت ازدواج نمایند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید؛ مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند؛ ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد و بنا بر احتیاط استحبابی عقد دائمی با آنها ننماید و بعضی از فرق از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خود را مسلمان می دانند؛ در حکم کفارند و مرد و زن مسلمان نمی توانند با آنها به طور دائم یا انقطاع ازدواج نمایند.
- [آیت الله خوئی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد، و بنابر احتیاط استحبابی عقد دائمی با آنها ننماید و بعضی از فرق از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خود را مسلمان میدانند در حکم کفارند، و مرد و زن مسلمان نمیتوانند با آنها به طور دائم یا انقطاع ازدواج نمایند.
- [آیت الله مظاهری] به جای شهادت دو مرد، یک مرد و دو زن که دارای شرایط بیّنه باشند میتوانند شهادت دهند، ولی شهادت زنها بدون ضمیمه مرد فقط در چهار مورد قبول میشود: 1 - باکره بودن. 2 - عیبهای زنان که مرد به واسطه آن میتواند عقد را به هم بزند. 3 - وصیت. 4 - زنده بودن طفل هنگام ولادت.
- [آیت الله اردبیلی] پیروی از امر پدر و مادر در غیر از انجام کارهای حرام و ترک کارهای واجب عینی(1) بنابر احتیاط لازم است و مخالفت آنان اگر موجب آزار و بیاحترامی به آنان شود، حرام است و فرزندان در هر سنی که باشند، باید به پدر و مادر خود احترام بگذارند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی یکی از خویشان مردی را به تفصیلی که گفته میشود شیر دهد - هر چند از شیر آن مرد نباشد - احتیاط مستحبّ آن است که از ازدواج با آن مرد خودداری کند و اگر قبل از شیر دادن همسر آن مرد بوده، این شیر دادن زن را بر او حرام نمیکند؛ ولی بهتر است این کار را نکند: 1 - برادر یا خواهر مرد. 2 - نوه - با واسطه و بیواسطه - شوهر خود را، هر چند از زن دیگر باشد. 3 - عمو یا عمه یا دایی یا خاله - با واسطه و بیواسطه - مرد. 4 - اولاد بیواسطه عمه یا خاله مرد. 5 - اولاد بیواسطه خواهر مرد یا نوه دختری - با واسطه و بیواسطه - او.