آیا ازدواج زن شیعه و مرد سنی صحیح است؟
یکی از مراحل مهمّ و سرنوشت ساز در زندگی آدمی، مرحلة انتخاب همسر است؛ زیرا انسان در این مرحله، شریک زندگی و همدم غمها و شادیهایش را بر میگزیند؛ لذا جا دارد که در انتخاب همسر، دقّت کافی شود. یکی از چیزهایی که در گزینش همسر لازم است، مورد توجّه قرار گیرد، موضوع کفو و هم شأن بودن است. در روایات است که رسول خدا(ص) فرمود: (با افراد هم شأن ازدواج کنید)[1] بیش از صد مورد تحقیق نشان داده است که اگر افراد با کسانی ازدواج کنند که هم شأن و همسان هستند، امر زندگی آسانتر میگذرد. بسیاری از اختلافات بین زن و مرد، به خاطر هم شأن نبودن آنان است. تکیه اساسی اسلام در کفو و هم شأن بودن، روی مسأله ایمان و اعتقاد است. همسر را باید در چارچوب اعتقاد به مذهب و مکتب مورد قبول خود جست و جو کرد، تا سنخیت و تجانس و امکان جلب و جذب باشد. بنابراین، امکان موفقیت در زندگی زناشویی کسانی که از نظر اعتقادی اختلاف دارند، کم است و ازدواج زن شیعه با مرد سنّی، صلاح نیست. به نظر امام خمینی چنین ازدواجی صحیح است؛ ولی مکروه میباشد.[2] مرد شیعه با زن سنّی، اگر ناصبی نباشد (یعنی به اهل بیت علیهم السلام لعن و نفرین نکند) می‌تواند ازدواج کند و اشکالی ندارد. اما زن شیعه با مرد سنّی که ناصبی نیست می‌تواند ازدواج کند ولی کراهت دارد.[3] البته‌ اگر بداند که‌ با این‌ ازدواج‌ مذهبش‌ خدشه‌ دار می‌شود و باید دست‌ از اعتقاداتش‌ بردارد نباید به‌چنین‌ ازدواجی‌ تن‌ دهد. [1]. کافی، کلینی، ج 5، ص 332، دارالکتب الاسلامیة. [2]. ر.ک: تحریرالوسیله، امام خمینی، ج 2، ص 286، مؤسسة انتشارات دارالعلم/ نظام حیات خانواده در اسلام، علی قائمی، ص 6570، انتشارات انجمن اولیأ و مربیان. [3]. تحریر، ج 3، ص 511.
عنوان سوال:

آیا ازدواج زن شیعه و مرد سنی صحیح است؟


پاسخ:

یکی از مراحل مهمّ و سرنوشت ساز در زندگی آدمی، مرحلة انتخاب همسر است؛ زیرا انسان در این مرحله، شریک زندگی و همدم غمها و شادیهایش را بر میگزیند؛ لذا جا دارد که در انتخاب همسر، دقّت کافی شود.

یکی از چیزهایی که در گزینش همسر لازم است، مورد توجّه قرار گیرد، موضوع کفو و هم شأن بودن است. در روایات است که رسول خدا(ص) فرمود: (با افراد هم شأن ازدواج کنید)[1]

بیش از صد مورد تحقیق نشان داده است که اگر افراد با کسانی ازدواج کنند که هم شأن و همسان هستند، امر زندگی آسانتر میگذرد. بسیاری از اختلافات بین زن و مرد، به خاطر هم شأن نبودن آنان است.

تکیه اساسی اسلام در کفو و هم شأن بودن، روی مسأله ایمان و اعتقاد است. همسر را باید در چارچوب اعتقاد به مذهب و مکتب مورد قبول خود جست و جو کرد، تا سنخیت و تجانس و امکان جلب و جذب باشد.

بنابراین، امکان موفقیت در زندگی زناشویی کسانی که از نظر اعتقادی اختلاف دارند، کم است و ازدواج زن شیعه با مرد سنّی، صلاح نیست. به نظر امام خمینی چنین ازدواجی صحیح است؛ ولی مکروه میباشد.[2]
مرد شیعه با زن سنّی، اگر ناصبی نباشد (یعنی به اهل بیت علیهم السلام لعن و نفرین نکند) می‌تواند ازدواج کند و اشکالی ندارد. اما زن شیعه با مرد سنّی که ناصبی نیست می‌تواند ازدواج کند ولی کراهت دارد.[3]

البته‌ اگر بداند که‌ با این‌ ازدواج‌ مذهبش‌ خدشه‌ دار می‌شود و باید دست‌ از اعتقاداتش‌ بردارد نباید به‌چنین‌ ازدواجی‌ تن‌ دهد.


[1]. کافی، کلینی، ج 5، ص 332، دارالکتب الاسلامیة.
[2]. ر.ک: تحریرالوسیله، امام خمینی، ج 2، ص 286، مؤسسة انتشارات دارالعلم/ نظام حیات خانواده در اسلام، علی قائمی، ص 6570، انتشارات انجمن اولیأ و مربیان.
[3]. تحریر، ج 3، ص 511.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین