1. در مورد ذکر رکوع و سجود باید گفت، انسان هر ذکری که در رکوع و سجود بگوید کافی است و بنابر احتیاط واجب[1] آن ذکر، به اندازۀ سه مرتبه "سبحان الله" در رکوع و سجده و یا یک مرتبه "سبحان ربی العظیم و بحمده" در رکوع و یک مرتبه «سبحان ربی الاعلی و بحمده» در سجده کمتر نباشد.[2] همچنین بنابر احتیاط واجب در رکوع "سُبْحانَ رَبِّیَ الْأَعْلی‏ وَ بِحَمْدِهِ" نگوید و نیز "سبحان ربی العظیم و بحمده" را در سجده نگوید.[3] حال اگر کسی سهواً ذکر رکوع و سجده را به جابجا بگوید، اشکال ندارد، ولی اگر عمدا جابجا بگوید، چنانچه به قصد مطلق ذکر باشد، باز هم اشکال ندارد، ولی اگر به قصد ذکر خاصّ جابجا بگوید، بنا بر احتیاط واجب جهت ذکر رکوع یا سجده کافی نخواهد بود.[4] 2. درباره قسمت دوم سؤال نیز باید گفت، دعا کردن در نماز اشکالی ندارد؛[5] لذا اضافه نمودن جمله «و عجّل فرجهم» به عنوان مطلق ذکر و دعا بعد از تشهد اشکالی ندارد.[6] ولی بهتر آن است که بجای آن، ذکر «وَ تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ» بعد از تشهد گفته شود که نسبت به آن سفارش نیز شده است،[7] [1] . آیت الله فاضل: (باید..)؛ آیات عظام صافی بهجت:( احتیاط مستحبّ..)؛ آیات عظام: خوئی، تبریزی: (بهتر آن است که..). [2] . توضیح المسائل مراجع، امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 562، م 1028، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [3] . ر.ک: همان، ص 562 و 571. [4] . ر.ک: بهجت، محمد تقی، استفتائات، ج‌2، ص 150، س 2025، قم، دفتر حضرت آیة الله بهجت، اول، 1428 ه‍ ق؛ مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌2، ص 106، س 257، قم، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب، دوم، 1427 ه‍ ق. [5] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 621. [6] . ر.ک: تبریزی، جواد، استفتائات جدید، ج‌2، ص 63، س 281‌ ، قم، اول، ه‍ ق؛ گیلانی، فومنی، محمد تقی بهجت، استفتائات، ج‌2، ص 179، س 2147. [7] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 598.
1. آیا گفتن ذکر مخصوص رکوع در سجده و عکس آن، جایز است؟ 2. آیا در تشهد میتوان بعد از ذکر صلوات، عبارت "و عجل فرجهم" را هم به عنوان دعا اضافه کرد؟
1. در مورد ذکر رکوع و سجود باید گفت، انسان هر ذکری که در رکوع و سجود بگوید کافی است و بنابر احتیاط واجب[1] آن ذکر، به اندازۀ سه مرتبه "سبحان الله" در رکوع و سجده و یا یک مرتبه "سبحان ربی العظیم و بحمده" در رکوع و یک مرتبه «سبحان ربی الاعلی و بحمده» در سجده کمتر نباشد.[2]
همچنین بنابر احتیاط واجب در رکوع "سُبْحانَ رَبِّیَ الْأَعْلی وَ بِحَمْدِهِ" نگوید و نیز "سبحان ربی العظیم و بحمده" را در سجده نگوید.[3]
حال اگر کسی سهواً ذکر رکوع و سجده را به جابجا بگوید، اشکال ندارد، ولی اگر عمدا جابجا بگوید، چنانچه به قصد مطلق ذکر باشد، باز هم اشکال ندارد، ولی اگر به قصد ذکر خاصّ جابجا بگوید، بنا بر احتیاط واجب جهت ذکر رکوع یا سجده کافی نخواهد بود.[4]
2. درباره قسمت دوم سؤال نیز باید گفت، دعا کردن در نماز اشکالی ندارد؛[5] لذا اضافه نمودن جمله «و عجّل فرجهم» به عنوان مطلق ذکر و دعا بعد از تشهد اشکالی ندارد.[6] ولی بهتر آن است که بجای آن، ذکر «وَ تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ» بعد از تشهد گفته شود که نسبت به آن سفارش نیز شده است،[7] [1] . آیت الله فاضل: (باید..)؛ آیات عظام صافی بهجت:( احتیاط مستحبّ..)؛ آیات عظام: خوئی، تبریزی: (بهتر آن است که..). [2] . توضیح المسائل مراجع، امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 562، م 1028، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [3] . ر.ک: همان، ص 562 و 571. [4] . ر.ک: بهجت، محمد تقی، استفتائات، ج2، ص 150، س 2025، قم، دفتر حضرت آیة الله بهجت، اول، 1428 ه ق؛ مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، ج2، ص 106، س 257، قم، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب، دوم، 1427 ه ق. [5] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 621. [6] . ر.ک: تبریزی، جواد، استفتائات جدید، ج2، ص 63، س 281 ، قم، اول، ه ق؛ گیلانی، فومنی، محمد تقی بهجت، استفتائات، ج2، ص 179، س 2147. [7] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 598.
- [سایر] عبارت (و عجّل فرجهم) از چه زمانی به صلوات اضافه شد؟ و دلیل آن چه بود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا بعد از صلوات در تشهد نماز (و عجّل فرجهم) را می توان گفت؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] گفتن (و عجِّل فرجهم) در صلوات تشهّد نماز به صورت سهوی و عمدی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] گفتن "و عجّل فرجهم" بعد از صلوات تشهد نماز چه حکمی دارد؟ در صورتی که اشکال داشته باشد؛ حکم نمازهایی که به این صورت خوانده شده چیست؟
- [سایر] آیا میتوان به جای ذکر در سجده صلوات فرستاد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در رکوع و سجود پس از ذکر واجب، میتوان به فارسی دعا کرد؟ در قنوت چطور؟
- [سایر] سلام، 1. جا بجایی عمدی ذکر رکوع و سجود چه حکمی دارد؟ 2. آیا میتوان بعد از سورهی حمد در نماز، به جای سوره، یک بار دیگر حمد را خواند؟ یعنی در هر رکعت دو مرتبه سوره حمد را خواند؟
- [آیت الله خوئی] آیا مجزی است صلوات بر محمد صلی الله علیه و آله از ذکر رکوع و سجود اگر تکرار کند آن صلوات را سه مرتبه در سجود و رکوعش؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخصی سهواً در سجده ذکر رکوع را بگوید و یا بر عکس، در رکوع ذکر سجده را بگوید و در همان حال متوجه اشتباه خود شده و آن را اصلاح نماید، آیا نماز او باطل است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در رکوع و سجود افزون بر ذکر واجب، دعا و ذکر غلط خوانده شود به نماز صدمه میزند؟
- [آیت الله بهجت] دعا یا ذکر خداوند متعال به هر لغتی که مخصوص نمازگزار باشد، در بین نماز، اگرچه به عربی نباشد، مانعی ندارد، ولی خلاف احتیاط است، حتی در قنوت. ولی بنابر احتیاط واجب ذکرهای مستحبی رکوع، سجود و تشهد را به غیر عربی نخواند.
- [آیت الله مظاهری] ذکر رکوع و سجده و تشهّد و سلام و قنوت را در همه نمازها مرد و زن میتوانند بلند یا آهسته بخوانند.
- [آیت الله جوادی آملی] .این امور برای رکوع مستحب است: 1 .نمازگزار پیش از رکوع درحال ایستادن (االله اکبر) بگوید؛ 2 .دستها را در حال تکبیر بلند کند؛ 3 . کف دستها را با انگشتان باز، روی زانو بگذارد؛ 4 .زانوها را به پشت دهد؛ 5 .پشت خود را صاف کند؛ 6 .بین دو پا را نگاه کند؛ 7 .ذکر رکوع را به فرد بگوید; نه به زوج مثلاً سه یا پنج یا هفت بار باشد؛ 8 . بر پیامبر و آل او(ع) صلوات بفرستد؛ ولی نه به عنوان جزء ذکر رکوع؛ 9 . دستها را بعد از رکوع بلند کند؛ 10 .بعد از ایستادن بگوید: (سَمِعَ اللهُ لِمَن حَمِدَهُ).
- [آیت الله جوادی آملی] .یازده چیز در نماز واجب است : یکم نیّت ; دوم ایستادن ; سوم تکبیرةالاحرام; یعنی گفتن (االله اکبر ) در اول نماز ; چهارم رکوع ; پنجم سجود; ششم قرائت ; هفتم ذکر رکوع و سجود ; هشتم تشهد ; نُ هم سلام ; دهم ترتیب ; یازدهم موالات؛ یعنی پی در پی آوردن اجزای نماز.
- [آیت الله جوادی آملی] .طول دادن قرائت با خواندن سورههای بزرگ و اِطاله رکوع، سجود، نیز قنوت بر اثر کثرت ذکر و دعا تا موجب از بین رفتن وقت نماز نشود, منعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] سجده یا تشهد فراموش شده چند صورت دارد: 1 از رکعت آخر نباشد. 2 مربوط به رکعت آخر باشد. 3 یکی مربوط به رکعت آخر و دیگری مربوط به رکعت دیگر باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است نمازگزار در حال تشهّد: 1 .بنشیند. 2 .آرام باشد.3 .ترتیب را رعایت کند؛ یعنی دو شهادت را بر صلوات مقدّم بدارد. 4 .موالات و پی درپی بودن کلمات را حفظ کند. 5 .کلمات و حروف را به صورت صحیح و مطابق قواعد عربی بگوید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز در سجده به رجاء ثواب الهی مطلوب است: 1 بعد از سر برداشتن از رکوع در حالی که بدن آرام است برای رفتن به سجده تکبیر گوید و همچنین بعد از سجده اول و نیز برای رفتن به سجده دوم. 2 مردان اول دستها را به زمین بگذارند و زنان اول زانوها را. 3 علاوه بر پیشانی، بینی را نیز بر چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد. 4 در حال سجده انگشتان دست را به هم بچسباند و مقابل گوش رو به قبله بگذارد. 5 در سجده دعا کند و حاجات خود را از خداوند بخواهد و از دعاهای خوب و مناسب این دعا است: (یا خیْر الْمسْؤولین و اوْسع الْمعْطین ارْزقْنی و ارْزقْ عیالی منْ فضْلک فإنک ذوالْفضْل الْعظیم) یعنی: (ای بهترین کسی که مردم از او حاجت می طلبند و ای بهترین بخشندگان، به من و عیالم از فضل خودت روزی بده که تو دارای فضل عظیمی). 6 بعد از سجده روی ران چپ بنشیند، و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد (واین را تورک گویند). 7 در میان دو سجده هنگامی که بدن آرام است (اسْتغْفر الله و اتوب الیْه) گوید. 8 سجده را طولانی کند و تسبیح و حمد و ذکر خدا گوید و صلوات بر محمد و آل محمد بفرستد. 9 در موقع نشستن دستها را روی ران بگذارد. 10 به هنگام بلند شدن، اول زانوها را از زمین بردارد و بعد دستها را.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است کسی را که برای گفتن اذان معیّن میکنند عادل و وقتشناس و صدایش بلند باشد و اذان را در جای بلند بگوید. واجبات نماز واجبات نماز یازده چیز است: اول: نیت. دوم: قیام یعنی ایستادن. سوم: تکبیرة الاحرام؛ یعنی گفتن (اَللَّهُ اَکْبَر) در اول نماز. چهارم: رکوع. پنجم: سجده. ششم: قرائت. هفتم: ذکر رکوع و سجود. هشتم: تشهد. نهم: سلام. دهم: ترتیب. یازدهم: موالات؛ یعنی پی در پی بودن اجزاء نماز.
- [آیت الله بهجت] در رکعت دوم تمام نمازهای واجب و رکعت سوم نماز مغرب و رکعت چهارم نماز ظهر و عصر و عشا باید انسان بعد از سجده دوم بنشیند و در حال آرام بودن بدن تشهّد بخواند، و ذکر تشهد بنابر احتیاط عبارت است از: (اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاّ اللّه وَحْدَهُ لا شَریک لَهُ وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمّداً عَبْدُهُ وَ رَسولُهُ أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد).